Loreen
Last (wo)man standing
Laatst bewerkt:
Eierschaal
Eierschaal. Eierschaal? Ja, eierschaal!
Voor preppers zijn kippen natuurlijk super handig. Zonder al te veel moeite leveren ze je verse eieren, en eventueel ook vlees.
In dit topic zal ik laten zien waarom het eeuwig zonde is om de eierschalen weg te gooien, door een paar dingen bespreken waarbij de eierschaal handig kan zijn voor preppers. Of nou ja, eigenlijk gewoon voor iedereen, maar goed, wij zijn nou eenmaal preppers
Salmonella
3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Nou schijnt het aantal besmettingen bij bio-kippen lager te liggen, maar goed ik weet niet hoe het zit met kippen in de eigen tuin. Mocht je nou better safe thann sorry willen zijn, is het verstandig om de eierschalen voor gebruik goed te steriliseren. Dit kan door ze te stomen, of simpelweg door ze te koken.
Samenstelling
Eerst wat meer info over de eierschaal zelf. Het overgrote deel van de eierschaal bestaat uit calciumverbindingen. Bijna 95% om precies te zijn. Eierschaal bevat echter meerdere waardevolle stoffen, waaronder de mineralen fosfor, kalium, natrium en magnesium; de micro-elementen chroom, jodium, selenium, ijzer en zink, vitamine D, calcitonine en groeifactoren. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat juist deze combinatie van stoffen maakt dat de calcium van eierschalen goed opneembaar is door het lichaam.
Lichaam
Wacht, door het lichaam? Gaan we de eierschaal dan opeten?? Nou, dat is dus inderdaad een van de vele nuttige dingen die je als prepper kan doen met eierschalen. Nou zijn er natuurlijk wat leukere dingen te bedenken dan zo een eierschaal op eten, dus hier wat tips:
-Eierschaalpoeder/meel
Was de (lege) eierschalen voorzichtig in warm water om restjes eiwit te verwijderen, maar laat het membraan (dat witte velletje) zitten. Leg de stukken eierschaal vervolgens op een stukje keukenrol om goed te laten drogen. Vervolgens kan je ze in kleinere stukjes breken, en vermalen in een keukenmachine, blender, koffiemolen, of met de hand bijvoorbeeld mbv een vijzel. Met 1 ei maak je 1 theelepel eierschaalpoeder, per dag heb je een halve theelepel nodig om in je calciumbehoefte te voorzien. Volgens sommigen is het goed om het poeder gewoon zo door een smoothy te gooien. Het kan echter ook toegevoegd worden aan soep, of bijvoorbeeld rabarber. Bijkomstig voordeel is dat de calcium het oxaalzuur in de rabarber neutraliseert.
-Het beste zou echter zijn om calciumcitraat te maken, dit doe je zo:
Doe een halve theelepel eierschaalpoeder in een klein schaaltje, en voeg het vers geperste sap van een halve citroen toe. Laat dit minimaal 6 uur staan (het gaat bubbelen en schuimen: dat is de bedoeling) en eet het dan op. Het schijnt nog lekker te zijn ook.
-Bouillon
Nou is zelfgemaakte botten-bouillon natuurlijk sowieso al enorm mega goed en gezond enzo. Nou kan je dat mega goed en gezond dus nog meer upgraden door bij het trekken eierschalen toe te voegen. Op deze manier zouden de stoffen in de eierschaal opgenomen worden in de bouillon die je maakt.
-Azijn
Maak zelf calciumrijk azijn door een (schone) eierschaal toe te voegen aan een flesje appelazijn (wat echt super simpel zelf te maken is, helemaal des preppers dus). Wat ook toegevoegd kan worden is bijvoorbeeld brandnetel, wat ook rijk is aan onder andere calcium. Laat dit minimaal 6 weken staan, om vervolgens af te gieten. De azijn kan vervolgens gebruikt worden voor bijvoorbeeld dressings, maar je kan ook een scheutje toevoegen aan een glas water om op te drinken.
Maar beste Loreen, WAAROM moeten we dat dan opeten??
Nou zijn er heel erg interessante onderzoeken gedaan naar de gezonde effecten van eierschalen voor ons lijf. Onder andere een Nederlands onderzoek. In het (heel erg) kort komt het er op neer dat het gewoon heel erg goed is voor oa de spieren, gewrichten, botten en tanden. Calcium wordt overigens het beste opgenomen in combinatie met magnesium en vitamine D. Magnesium is oa te vinden in groene groenten (spinazie, broccoli), noten (amandelen), zaden (pompoenpitten), bananen, peulvruchten en schaaldieren. Vitamine D maak je (in principe) in de zomer zelf voldoende aan, in de wintermaanden kan je het halen uit bijvoorbeeld levertraan, zalm, forel, kastanjechampignons, makreel en ei.
Voor de mensen die er meer over willen lezen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
http://issuu.com/netsupport/docs/ei_van_dichtbij_dl1
Tuin
Tot zover eierschaal voor je lichaam, maar nee we zijn nog niet klaar: eierschaal is namelijk enorm multifunctioneel! Zo kan het ook op meerdere manieren voor de (moes)tuin gebruikt worden.
-Slakken
Weekdieren zoals slakken glibberen niet graag over scherpe dingen heen. Strooi daarom kleingehakte stukjes eierschaal rond je kwetsbare plantjes om creepy crawlers op afstand te houden.
-Voorkom calciumtekort
Gebruik eierschalen om gericht calcium toe te voegen bij planten die daar veel behoefte aan hebben, zoals tomatenplanten. Dit kan je makkelijk doen door in het gat waar je de tomaat gaat planten wat eierschaal toe te voegen.
-Zaaien
Doe wat aarde in een eierschaal en stop hier zaad(jes) in. Als je zaailing groot genoeg is om in de volle grond gezet te worden, doe dit dan met eierschaal en al. Niet alleen handig en leuk, maar ook nuttig aangezien je meteen calcium toevoegt.
-Compost
Voeg eierschalen toe aan de composthoop, om calcium toe te voegen aan het compost.
Pleisters
Het membraan van de eierschaal (nog steeds dat witte velletje) kan gebruikt worden als super-pleister. Het membraan zou namelijk bijdragen aan de genezing van allerhande wondjes en sneeën, mede door de antimicrobiële stoffen die in het membraan te vinden zijn.
Verwijder voorzichtig het velletje, en leg de natte kant op lichte brandwondjes, sneetjes, schrammen, splinters, of bijvoorbeeld op losse velletjes bij de nagels.
Kippen
Mensen met kippen weten wel dat kippen calcium nodig hebben, om de eierschalen te kunnen maken. Hiervoor kan je dus hun eigen eierschalen gebruiken! Let wel op dat je het fijn maalt, zodat de kip het niet als zodanig herkent. Het is namelijk niet handig als een kip er achter komt dat ie z'n eigen ei op kan eten, en dat dat ei ook nog eens gevuld is met allerlei lekkers.
Wel een leuke afsluiter van dit topic zo, kunnen jullie lekker even nadenken over het kip en het ei-verhaal. Want met deze info wordt natuurlijk wel een extra dimensie toegevoegd aan een eeuwenoud vraagstuk, nou de kip eerst een ei op at om een ei te kunnen leggen.
Eierschaal. Eierschaal? Ja, eierschaal!
Voor preppers zijn kippen natuurlijk super handig. Zonder al te veel moeite leveren ze je verse eieren, en eventueel ook vlees.
In dit topic zal ik laten zien waarom het eeuwig zonde is om de eierschalen weg te gooien, door een paar dingen bespreken waarbij de eierschaal handig kan zijn voor preppers. Of nou ja, eigenlijk gewoon voor iedereen, maar goed, wij zijn nou eenmaal preppers
Salmonella
3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Nou schijnt het aantal besmettingen bij bio-kippen lager te liggen, maar goed ik weet niet hoe het zit met kippen in de eigen tuin. Mocht je nou better safe thann sorry willen zijn, is het verstandig om de eierschalen voor gebruik goed te steriliseren. Dit kan door ze te stomen, of simpelweg door ze te koken.
Samenstelling
Eerst wat meer info over de eierschaal zelf. Het overgrote deel van de eierschaal bestaat uit calciumverbindingen. Bijna 95% om precies te zijn. Eierschaal bevat echter meerdere waardevolle stoffen, waaronder de mineralen fosfor, kalium, natrium en magnesium; de micro-elementen chroom, jodium, selenium, ijzer en zink, vitamine D, calcitonine en groeifactoren. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat juist deze combinatie van stoffen maakt dat de calcium van eierschalen goed opneembaar is door het lichaam.
Lichaam
Wacht, door het lichaam? Gaan we de eierschaal dan opeten?? Nou, dat is dus inderdaad een van de vele nuttige dingen die je als prepper kan doen met eierschalen. Nou zijn er natuurlijk wat leukere dingen te bedenken dan zo een eierschaal op eten, dus hier wat tips:
-Eierschaalpoeder/meel
Was de (lege) eierschalen voorzichtig in warm water om restjes eiwit te verwijderen, maar laat het membraan (dat witte velletje) zitten. Leg de stukken eierschaal vervolgens op een stukje keukenrol om goed te laten drogen. Vervolgens kan je ze in kleinere stukjes breken, en vermalen in een keukenmachine, blender, koffiemolen, of met de hand bijvoorbeeld mbv een vijzel. Met 1 ei maak je 1 theelepel eierschaalpoeder, per dag heb je een halve theelepel nodig om in je calciumbehoefte te voorzien. Volgens sommigen is het goed om het poeder gewoon zo door een smoothy te gooien. Het kan echter ook toegevoegd worden aan soep, of bijvoorbeeld rabarber. Bijkomstig voordeel is dat de calcium het oxaalzuur in de rabarber neutraliseert.
-Het beste zou echter zijn om calciumcitraat te maken, dit doe je zo:
Doe een halve theelepel eierschaalpoeder in een klein schaaltje, en voeg het vers geperste sap van een halve citroen toe. Laat dit minimaal 6 uur staan (het gaat bubbelen en schuimen: dat is de bedoeling) en eet het dan op. Het schijnt nog lekker te zijn ook.
-Bouillon
Nou is zelfgemaakte botten-bouillon natuurlijk sowieso al enorm mega goed en gezond enzo. Nou kan je dat mega goed en gezond dus nog meer upgraden door bij het trekken eierschalen toe te voegen. Op deze manier zouden de stoffen in de eierschaal opgenomen worden in de bouillon die je maakt.
-Azijn
Maak zelf calciumrijk azijn door een (schone) eierschaal toe te voegen aan een flesje appelazijn (wat echt super simpel zelf te maken is, helemaal des preppers dus). Wat ook toegevoegd kan worden is bijvoorbeeld brandnetel, wat ook rijk is aan onder andere calcium. Laat dit minimaal 6 weken staan, om vervolgens af te gieten. De azijn kan vervolgens gebruikt worden voor bijvoorbeeld dressings, maar je kan ook een scheutje toevoegen aan een glas water om op te drinken.
Maar beste Loreen, WAAROM moeten we dat dan opeten??
Nou zijn er heel erg interessante onderzoeken gedaan naar de gezonde effecten van eierschalen voor ons lijf. Onder andere een Nederlands onderzoek. In het (heel erg) kort komt het er op neer dat het gewoon heel erg goed is voor oa de spieren, gewrichten, botten en tanden. Calcium wordt overigens het beste opgenomen in combinatie met magnesium en vitamine D. Magnesium is oa te vinden in groene groenten (spinazie, broccoli), noten (amandelen), zaden (pompoenpitten), bananen, peulvruchten en schaaldieren. Vitamine D maak je (in principe) in de zomer zelf voldoende aan, in de wintermaanden kan je het halen uit bijvoorbeeld levertraan, zalm, forel, kastanjechampignons, makreel en ei.
Voor de mensen die er meer over willen lezen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
http://issuu.com/netsupport/docs/ei_van_dichtbij_dl1
Tuin
Tot zover eierschaal voor je lichaam, maar nee we zijn nog niet klaar: eierschaal is namelijk enorm multifunctioneel! Zo kan het ook op meerdere manieren voor de (moes)tuin gebruikt worden.
-Slakken
Weekdieren zoals slakken glibberen niet graag over scherpe dingen heen. Strooi daarom kleingehakte stukjes eierschaal rond je kwetsbare plantjes om creepy crawlers op afstand te houden.
-Voorkom calciumtekort
Gebruik eierschalen om gericht calcium toe te voegen bij planten die daar veel behoefte aan hebben, zoals tomatenplanten. Dit kan je makkelijk doen door in het gat waar je de tomaat gaat planten wat eierschaal toe te voegen.
-Zaaien
Doe wat aarde in een eierschaal en stop hier zaad(jes) in. Als je zaailing groot genoeg is om in de volle grond gezet te worden, doe dit dan met eierschaal en al. Niet alleen handig en leuk, maar ook nuttig aangezien je meteen calcium toevoegt.
-Compost
Voeg eierschalen toe aan de composthoop, om calcium toe te voegen aan het compost.
Pleisters
Het membraan van de eierschaal (nog steeds dat witte velletje) kan gebruikt worden als super-pleister. Het membraan zou namelijk bijdragen aan de genezing van allerhande wondjes en sneeën, mede door de antimicrobiële stoffen die in het membraan te vinden zijn.
Verwijder voorzichtig het velletje, en leg de natte kant op lichte brandwondjes, sneetjes, schrammen, splinters, of bijvoorbeeld op losse velletjes bij de nagels.
Kippen
Mensen met kippen weten wel dat kippen calcium nodig hebben, om de eierschalen te kunnen maken. Hiervoor kan je dus hun eigen eierschalen gebruiken! Let wel op dat je het fijn maalt, zodat de kip het niet als zodanig herkent. Het is namelijk niet handig als een kip er achter komt dat ie z'n eigen ei op kan eten, en dat dat ei ook nog eens gevuld is met allerlei lekkers.
Wel een leuke afsluiter van dit topic zo, kunnen jullie lekker even nadenken over het kip en het ei-verhaal. Want met deze info wordt natuurlijk wel een extra dimensie toegevoegd aan een eeuwenoud vraagstuk, nou de kip eerst een ei op at om een ei te kunnen leggen.