Loreen
Last (wo)man standing
Welke zaden kunnen niet ontbreken in de voorraad van een prepper? Welke groenten geven een grote oogst, welke groenten zijn noob-proof, welke groenten hebben een hoge voedingswaarde, etc?
In dit topic ruimte voor tips en tricks
Om alvast een kleine start te maken (ik ben geen deskundige, op- en/of aanmerkingen zijn welkom!):
Zaden: F1, OP, heirloom
Er zijn diverse soorten rassen, elk met hun eigen kenmerken. Natuurlijk heb je de genetisch gemanipuleerde shit, ik hoop dat duidelijk is waarom ik daar verder niet op in ga
F1
Daarnaast heb je ook de F1-zaden. Veel mensen denken dat deze ook genetisch gemanipuleerd zijn, dit is echter niet waar. F1 zaden zijn speciaal geteeld om 1 keer een goed resultaat (=goede oogst) te leveren. Hier zie je meteen het voor- en het nadeel: het voordeel is dat ze vaak een hogere oogst geven dan niet-F1-zaden, wat handig kan zijn als de poep de ventilator heeft geraakt en je dus niet meer naar de supermarkt toe kan gaan voor je voeding.
Het nadeel wordt echter ook al genoemd: 1 keer. Van sommige zaden kan je wel zaad oogsten, deze zullen echter veel minder oogst opleveren. Veel F1 zaden hebben echter een "terminator gen", wat wil zeggen dat er geen (vruchtbaar) zaad van geoogst kan worden.
OP
Open pollinated zaden zijn zaadvaste rassen. Dat wil zeggen dat je van deze gewassen zaad kan oogsten, dat zaad kan zaaien en dan weer dezelfde rassen teelt.
Zaden met eko-keurmerk zijn altijd zaden waarvan het zaad geoogst kan worden.
Heirloom
Heirloomzaden zijn de (OP)zaden van oude rassen. Deze zaden worden door veel mensen gewaardeerd omdat ze niet zo "doorgefokt" zijn als de moderne rassen.
Bij het kiezen van zaden is het dus belangrijk om te kijken naar de diverse eigenschappen te kijken. Het zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn om zowel F1 als OP zaden op te slaan. Als je rekening houdt met een langdurige ontwrichting van de samenleving zou het niet verstandig zijn alleen F1-zaad in te slaan.
Bewaren:
De houdbaarheid van zaden verschilt nogal per ras. In het nieuws lees je berichten van eeuwenoude graankorrels die nog kiemkrachtig blijken, maar neem je bijvoorbeeld pastinaakzaad dan neemt de kiemkracht na een jaar al drastisch af.
Kijk daarom per groentesoort goed hoe lang het zaad houdbaar is. Als zaad over de datum is wil dat niet zeggen dat het zaad niet meer bruikbaar is! Na verloop van tijd neemt de kiemkracht echter af, wat wil zeggen dat het percentage gezaaid zaad dat daadwerkelijk ontkiemt af neemt.
Zaden bewaar je het beste koel en droog. Zaad kan ook ingevroren worden, dit verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. Als je zaad wil bewaren tot een SHTF-situatie, kan het dan ook handig zijn het zaad in de vriezer te bewaren.
Oogstperiode en groeitijd
Als je een voorraad zaad aanlegt, hou dan rekening met de tijd waarin je het gewas kan oogsten. Ja hebt er natuurlijk vrij weinig aan als je in 1 maand kilo's oogst hebt, en daarna 11 maanden niets. Zorg er dus voor dat je de oogst zo veel mogelijk kan verspreiden.
Hou naast de oogstperiode ook rekening met de groeitijd: als je geen eten meer hebt is het heel leuk als je zaden hebt, maar als het 3 maanden duurt voordat die oogstklaar zijn heb je er nog vrij weinig aan. Het is raadzaam om ook snelle groeiers in je zaadvoorraad op te slaan.
Herkenbaarheid
Met het oog op anderen die jou van jouw kostbare oogst willen beroven, kan het er handig zijn om ook groente te kweken die niet als zodanig herkend wordt door anderen.
Veel van de "vergeten groentes" zijn hier bij uitstek geschikt voor.
Kruiden
Denk bij het aanleggen van een zaadvoorraad ook aan kruiden. Deze kunnen saaie gerechten verfraaien, maar staan natuurlijk ook bekend om eventuele medicinale werkingen. Veel kruiden zijn ook enorm doorgeteelt, als achter de naam "vulgaris" of "officinalis" staat betreft het de oorspronkelijke (eventueel geneeskrachtige) rassen.
Nou, voor nu vind ik het wel even genoeg. Ik heb het even zo gauw uit het hoofd getypt, dus mocht je iets zien staan dat niet klopt of niet volledig is: shout!
In dit topic ruimte voor tips en tricks
Om alvast een kleine start te maken (ik ben geen deskundige, op- en/of aanmerkingen zijn welkom!):
Zaden: F1, OP, heirloom
Er zijn diverse soorten rassen, elk met hun eigen kenmerken. Natuurlijk heb je de genetisch gemanipuleerde shit, ik hoop dat duidelijk is waarom ik daar verder niet op in ga
F1
Daarnaast heb je ook de F1-zaden. Veel mensen denken dat deze ook genetisch gemanipuleerd zijn, dit is echter niet waar. F1 zaden zijn speciaal geteeld om 1 keer een goed resultaat (=goede oogst) te leveren. Hier zie je meteen het voor- en het nadeel: het voordeel is dat ze vaak een hogere oogst geven dan niet-F1-zaden, wat handig kan zijn als de poep de ventilator heeft geraakt en je dus niet meer naar de supermarkt toe kan gaan voor je voeding.
Het nadeel wordt echter ook al genoemd: 1 keer. Van sommige zaden kan je wel zaad oogsten, deze zullen echter veel minder oogst opleveren. Veel F1 zaden hebben echter een "terminator gen", wat wil zeggen dat er geen (vruchtbaar) zaad van geoogst kan worden.
OP
Open pollinated zaden zijn zaadvaste rassen. Dat wil zeggen dat je van deze gewassen zaad kan oogsten, dat zaad kan zaaien en dan weer dezelfde rassen teelt.
Zaden met eko-keurmerk zijn altijd zaden waarvan het zaad geoogst kan worden.
Heirloom
Heirloomzaden zijn de (OP)zaden van oude rassen. Deze zaden worden door veel mensen gewaardeerd omdat ze niet zo "doorgefokt" zijn als de moderne rassen.
Bij het kiezen van zaden is het dus belangrijk om te kijken naar de diverse eigenschappen te kijken. Het zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn om zowel F1 als OP zaden op te slaan. Als je rekening houdt met een langdurige ontwrichting van de samenleving zou het niet verstandig zijn alleen F1-zaad in te slaan.
Bewaren:
De houdbaarheid van zaden verschilt nogal per ras. In het nieuws lees je berichten van eeuwenoude graankorrels die nog kiemkrachtig blijken, maar neem je bijvoorbeeld pastinaakzaad dan neemt de kiemkracht na een jaar al drastisch af.
Kijk daarom per groentesoort goed hoe lang het zaad houdbaar is. Als zaad over de datum is wil dat niet zeggen dat het zaad niet meer bruikbaar is! Na verloop van tijd neemt de kiemkracht echter af, wat wil zeggen dat het percentage gezaaid zaad dat daadwerkelijk ontkiemt af neemt.
Zaden bewaar je het beste koel en droog. Zaad kan ook ingevroren worden, dit verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. Als je zaad wil bewaren tot een SHTF-situatie, kan het dan ook handig zijn het zaad in de vriezer te bewaren.
Oogstperiode en groeitijd
Als je een voorraad zaad aanlegt, hou dan rekening met de tijd waarin je het gewas kan oogsten. Ja hebt er natuurlijk vrij weinig aan als je in 1 maand kilo's oogst hebt, en daarna 11 maanden niets. Zorg er dus voor dat je de oogst zo veel mogelijk kan verspreiden.
Hou naast de oogstperiode ook rekening met de groeitijd: als je geen eten meer hebt is het heel leuk als je zaden hebt, maar als het 3 maanden duurt voordat die oogstklaar zijn heb je er nog vrij weinig aan. Het is raadzaam om ook snelle groeiers in je zaadvoorraad op te slaan.
Herkenbaarheid
Met het oog op anderen die jou van jouw kostbare oogst willen beroven, kan het er handig zijn om ook groente te kweken die niet als zodanig herkend wordt door anderen.
Veel van de "vergeten groentes" zijn hier bij uitstek geschikt voor.
Kruiden
Denk bij het aanleggen van een zaadvoorraad ook aan kruiden. Deze kunnen saaie gerechten verfraaien, maar staan natuurlijk ook bekend om eventuele medicinale werkingen. Veel kruiden zijn ook enorm doorgeteelt, als achter de naam "vulgaris" of "officinalis" staat betreft het de oorspronkelijke (eventueel geneeskrachtige) rassen.
Nou, voor nu vind ik het wel even genoeg. Ik heb het even zo gauw uit het hoofd getypt, dus mocht je iets zien staan dat niet klopt of niet volledig is: shout!