• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Welke slaapmat?

Sun Beh Nim

Last (wo)man standing
Beste Preppers,

Mijn verzameling is al aardig kompleet, kan alleen niet de juiste slaapmat vinden.

What to get?

Mijn vraag is dus, welke slaapmat heb jij, wat adviseer jij?

Gewicht en comfort is natuurlijk belangrijk, op het moment heb ik nog niets, alleen een thermo tarp

Alvast bedankt voor de reacties

:lol:
 
Dat is juist wat ik niet wil, ik wil graag feedback van andere preppers.

In een winkel krijg je alleen advies voor de merken die ze verkopen, wat logisch is.

Praktijk ervaring is veel meer waard, ik heb op basis van verkoop adviezen in het verleden dingen gekocht die in de praktijk toch minder goed waren als toegezegd door de verkoper.

Dit forum is uitermate geschikt voor dit soort vragen.

Dus wat gebruik jij?
 
Wij hebben beide een Thermarest, een roze dames model, tot de enkels en taps toelopend (mummie model?). Niet de allerdunste maar 1 maat dikker (in +/- 2006).
We hebben voor die gekozen omdat die een goede combi is tussen comfort en gewicht. En het voordeel van het dames model, die had iets meer steun/stevigheid in de heupen, wat weer lekkerder ligt.
We hebben en gebruiken ze nog steeds, zeer tevreden over.
 
Slaapmatten om te kamperen zijn net zo persoonlijk als gewone matrassen. Dus wat voor mij ideaal is kan voor jou rampzalig zijn.

Maar ik ben dol op mijn exped down 9.
 
Goed advies is complex, een en ander hangt heel erg af van je doel, budget, gebruiksvoorwaarden en persoonlijke factoren (snel koud, slechte rug etc.)
Ik ga er maar even vanuit dat je je matje niet alleen maar gebruikt om ergens in een warm huis te overnachten, maar zoals gezegd, gebruiksdoel is zeer bepalend, daarom heb ik zelf meerdere soorten slaapmat, en genoeg geprobeerd, een deel heeft het bij mij dan ook niet volgehouden. Gebruik varieert van in een warm huis tot buiten bij -15 of kouder. Verschilt ook in lopen met de rugzak, op de fiets, of met de auto)

Over het algemeen kan je de stelling aanhouden, hoe lichter, hoe duurder en kwetsbaarder als het gaat om matjes waar lucht in gaat (selfinflatable / oppompbaar)

Aanraders uit eigen ervaring: persoonlijke rating van - - - tot +++ voor comfort, isolatie, volume en gewicht en duurzaamheid (C I V G D )
Je hebt meerdere zaken die je moet afwegen voor je een aankoop doet, wil je een failproof matje voor in je BOB, en moet die 24/7 klaarstaan? of moet het een matje zijn geschikt voor hikes, kamperen in zomer en winter, of met name voor binnen. houdt er rekening mee dat je selfinflatable/oppompbare matten beter niet in hun compressiezak kan bewaren (net als slaapzakken en tenten) sommige anderen wel.

een (gesloten)celschuim mat , niet te zwaar, redelijk isolerend en afhankelijk van de dikte redelijk comfortabel. Kan 24/7 opgerold aan je BOB hangen, gaat niet lek, en is daarom altijd gebruiksklaar. Eventueel afsnijden op je eigen gewenste lengte om m kleiner te maken. Nadeel, veel volume.
C+ I+ V--- G- D+++

Eventueel kan je ook nog kiezen voor het absolute minimum, een isomatje, weinig comfort, weinig gewicht en niet al te veel volume, wel een foielaagje met cellen er achter ter isolatie. C--- I-/+ V- G- D-

Luchtbedden: Groot, zwaar, kwetsbaar en koud wel redelijk comfortabel als je in huis of warm gebied ligt
C++ I-- V--- G--- D-/+


Dan heb je de self-inflatable en oppompbare matjes matjes, in meerdere varianten, de bekende thermarest matjes, die er al decennia zijn, een schuimlaag bij elkaar gehouden door een (stevige) buitenlaag,die desnoods te repareren is bij een lekje deze zijn er inmiddels in veel varianten van redelijk te betalen tot behoorlijk duur, Qua maat, dikte, uitvoering etc. de standaard matten zijn redelijk goed isolerend en behoorlijk comfortabel als je de voor jou geschikte hardheid van bijblazen hebt gevonden, de dikkere zijn warmer en comfortabeler, de dunnere weer minder. Kwaliteit (merk) maakt hierbij een groot verschil. Ik ga uit van een "standaard dikte" Thermarest (heb zelf meerder modellen en de neppers verliezen het) C++ I++ V++ G++ D++

Dan heb je de ultralight versies hiervan, zelf geen(praktijk) ervaring mee, wel eens kort op gelegen, maar super licht, comfortabel, maar komt kwetsbaar over. Wegens geen praktijk ervaring geen rating.

Dan heb je de gevulde matten, een luchtbed met een vulling, daar komt het op neer, de vulling zorgt voor meer isolatie en comfort, ook hierbij verschillen, synthethische vulling (minder warm) of dons (heel warm) of de ultralight versies. Hier alleen ervaring met de oppompbare (oudere model) exped-donsmat 9
De overige dus geen rating. Vaak relatief duur.
Comfortabel, super isolerend, redelijk qua gewicht en volume, door dat het dons is ook goed samendrukbaar. Ook deze matten zijn eventueel te plakken bij een lekje. Oppomp systeem vond ik niet zo handig maar is verbeterd bij de nieuwere modellen.
C+++I+++V+++G+++D++

Persoonlijke keuze is dus aan jou, ik ben zeer te spreken over de thermarest en de service die er aan hangt, heb met exped iets mindere ervaring qua service
Voor gebruik in de extreme kou gaat mijn exped mee, in de zomer is ie me te warm, dan liever een thermarest. Moet het failproof zijn een gesloten celmatje.

GreetZ,
Pjotr78
 
Of je neemt een twee persoons laken, naait deze aan een kant dicht en vult deze met bladeren. Hoef je alleen het laken te dragen en kun je het zo zacht maken als je zelf wil. Verrekte veel werk steeds dat wel.
 
Een goede slaapmat is cruciaal. Goed uitgerust kun je veel hebben. Veel warmte gaat ook verloren via je slaapmat, een goed isolerende scheelt echt heel veel slaapzak meeslepen.
In tegenstelling tot vroeger, heb ik nu wat meer comfort nodig. Matjes met gesloten cellen (van die yoga matjes zeg maar), voldoen hier niet meer.
Ook heb ik hele slechte ervaringen met self-inflatable matjes en na een keertje of drie de nacht op een platte doorgebracht te hebben uiteindelijk iets goeds gekocht.

Het de Exped Downmat UL 7 M geworden, 565 gram, zo groot al een rol beschuit en je kunt ermee op een ijsvloer gaan liggen (schijnt ;)). Ik heb hem nu al weer ruim twee jaar en in totaal heb ik heel wat maandjes (vijf?) op gelegen. Mijn grootste onzekerheid was of dit super isolerende matje niet veel te warm in de zomer zou zijn, maar dat blijkt geen enkel probleem. Nadeel is wel de hoge prijs natuurlijk, maar aan 'goedkopere' matten ben ik in totaal al meer geld kwijtgeraakt.
 
Heb zelf ook een goed gevoel bij de Exped Downmat UL 7M, deze gaat het waarschijnlijk worden, moet wel effe sparen, dit word het duurste artikel uit m'n BOB, save the best (most expensive) for last.

Oja, heb er natuurlijk 2 nodig :/
 
Stond nog een kortingstip op het forum, dus maar gelijk 2 x de Exped Downmat UL 7L besteld, scheelde 20% :thumbsup:

Heel, heel af en toe is er wel een actie op die matten van Exped, maar meestal moet je het volle pond betalen. Niet slecht dus 20% korting! Goedkoper ga je ze nieuw niet krijgen.
 
Laatst bewerkt:
ik ben ook op zoek naar een slaapzak.
na lang zoeken ben ik de m9 tegengekomen.
deze kan je (als ik het niet mis heb) in een bivakzak van het merk Gore-Tex vast knopen zodat je lekker in je zak op de grond kan slapen (ook in super slechte weersomstandig heden) zonder nat te worden of koud te krijgen in de winter.(denk aan -30)

http://www.xmilitarystore.com/leger...-dump-slaapzakken/m90-slaapzak-klu-luchtmacht
 
Of je neemt een twee persoons laken, naait deze aan een kant dicht en vult deze met bladeren. Hoef je alleen het laken te dragen en kun je het zo zacht maken als je zelf wil. Verrekte veel werk steeds dat wel.
lijkt me niet handig.
als je de BOB wilt gebruiken midden in de winter, waar haal je de bladeren dan vandaan?
of als het hele dag geregend heeft? dan zit je met natte bladeren!
je weet nooit wanneer jij je BOB/INCH gaat gebruiken, dus je moet op elk seizoen zijn voorbereid.
 
ik ben ook op zoek naar een slaapzak.
na lang zoeken ben ik de m9 tegengekomen.
deze kan je (als ik het niet mis heb) in een bivakzak van het merk Gore-Tex vast knopen zodat je lekker in je zak op de grond kan slapen (ook in super slechte weersomstandig heden) zonder nat te worden of koud te krijgen in de winter.(denk aan -30)

http://www.xmilitarystore.com/leger...-dump-slaapzakken/m90-slaapzak-klu-luchtmacht

De slaapzak die je hier benoemt is als complete set behoorlijk aan het gewicht en volume. Alles bij elkaar waarschijnlijk ook veel te warm voor gebruik in Nederland in het grootste deel van het jaar. Winters in nederland met temperaturen lager dan -15 zijn al zeldzaam, laat staan met -30. Je hebt al net een zeer goed isolerende mat gekocht, daar haal je veel warmte winst uit. Vraag jezelf af wat de meerwaarde is van een slaapzak met een comfort range tot -30 als je waarschijnlijk een stuk lichter uit bent met een slaapzak met een comfort range tot -10, liner er bij en thermo kleding en je hebt zo weer een acht tot tien graden winst.

Let wel,als je een set wil hebben waarmee je ook (regelmatig) voor je lol in de winter gaat kamperen of in gebieden waar het fors onder nul kan duiken kan dit best een goede optie zijn (geen ervaring met deze slaapzak). Ik zelf heb naast diverse matjes ook meerdere slaapzakken, zodat ik afhankelijk van het doel een (of soms meerdere) slaapzakken kan meenemen.
Pluspunt is natuurlijk dat er een goretex bivakzak bij zit (goretex is een merknaam voor bepaald materiaal gebruikt door heel veel andere fabrikanten om materiaal(kleding) water en winddicht te maken maar toch te laten ademen (ademend vermogen neemt sterk af bij vuilworden) er zijn tegenwoordig meer vergelijkbare materialen op de markt, maar dit is "the original") waardoor je in ieder geval een knappe buitenlaag hebt die je redelijk droog houdt.

GreetZ,
Pjotr78
 
Ik heb zelf ook een M90 maar gebruik die toch wel in de Nederlandse winter. Die -30 is de temperatuur waarbij je niet dood zal gaan van de kou, maar lekker slapen is dan weer een ander verhaal. Nu scheelt het ook hoe vaak de slaapzak is gewassen. Veel wassen betekend toch dat een deel van de isolatiewaarde verloren gaat. Dat is meteen het nadeel van een gebruikte slaapzak, je weet niet wat er mee gebeurd is.

Zelf slaap ik al weer twee jaar op een Therm A Rest Neoair. Deze bevalt erg goed. Niet zo goed als de mat die ik ervoor had. Dat was een Exped Downmat 9DLX. Dat is ook meteen de verklaring waarom de Therm A Rest wat minder bevalt. Deze is een stuk minder groot dan de Exped dus heb ik wat minder ruimte om te liggen. De gewichtsbesparing daarentegen is het me wel waard.

Ik heb al die jaren heen problemen gehad met een inflatable mat. In het bos leg ik er een stukje vliegerdoek onder om de mat te beschermen. De Exped was na 7 jaar gewoon op, hij werd poreus maar omdat ik de mat erg veel gebruikt had vond ik dat ook geen probleem. Wat betreft comfort en pakvolume wint een inflatable voor mij.
 
Ik heb zelf ook een M90 maar gebruik die toch wel in de Nederlandse winter. Die -30 is de temperatuur waarbij je niet dood zal gaan van de kou, maar lekker slapen is dan weer een ander verhaal. Nu scheelt het ook hoe vaak de slaapzak is gewassen. Veel wassen betekend toch dat een deel van de isolatiewaarde verloren gaat. Dat is meteen het nadeel van een gebruikte slaapzak, je weet niet wat er mee gebeurd is.

Zelf slaap ik al weer twee jaar op een Therm A Rest Neoair. Deze bevalt erg goed. Niet zo goed als de mat die ik ervoor had. Dat was een Exped Downmat 9DLX. Dat is ook meteen de verklaring waarom de Therm A Rest wat minder bevalt. Deze is een stuk minder groot dan de Exped dus heb ik wat minder ruimte om te liggen. De gewichtsbesparing daarentegen is het me wel waard.

Ik heb al die jaren heen problemen gehad met een inflatable mat. In het bos leg ik er een stukje vliegerdoek onder om de mat te beschermen. De Exped was na 7 jaar gewoon op, hij werd poreus maar omdat ik de mat erg veel gebruikt had vond ik dat ook geen probleem. Wat betreft comfort en pakvolume wint een inflatable voor mij.

ik vraag me trouwens af hoe je slaapt in een slaapzak?
ik heb al eens gelezen dat slapen met de kleren aan je juist koud van krijgt.
Trek je alles uit (op onderbroek na) en steek je de kleren tussen de regenhoes en slaapzak dan heb je het warm?
 
ik vraag me trouwens af hoe je slaapt in een slaapzak?
ik heb al eens gelezen dat slapen met de kleren aan je juist koud van krijgt.
Trek je alles uit (op onderbroek na) en steek je de kleren tussen de regenhoes en slaapzak dan heb je het warm?
Zo min mogelijk kleren aan. Ik doe mijn kleren altijd in de hoes van de slaapzak. Dan heb ik meteen een hoofdkussen.
 
Terug
Bovenaan