zonnebrood
Mankinds only hope
Je hebt zin om eens wat anders te doen dan met mooi weer onder je tarpje en je grenzen te verleggen. Je wilt jezelf en je uitrusting testen, kijken hoe ver je kan gaan op een veilige en misschien nog enigzins comfortabele manier. Voor vele zijn de meeste zaken vanzelfsprekend, voor andere totaal nieuw.
Dit topic is geschreven aan de hand van onze ervaringen mbt winterkamperen. Ik ga het hier hebben over wat simpele regeltjes en tips zodat je na een tocht nog enthousiaster bent geworden om vaker te gaan winter kamperen. Ook wijd ik een stuk aan uitrusting. Voel vrij om zaken toe te voegen en te bespreken over jullie ervaringen daar leren we alleen maar van
Iedereen is anders en kan dingen anders voelen en opleven. Een stukje eigen verantwoording is op zijn plaats tijdens het kamperen in de winter.
Bah Zonnebrood, wat ben je toch weer een zuurdesem kadetje had je dit topic niet leuker kunnen starten? Misschien wel haha. Nouja hier komt de rest, geniet, walg of huiver, mag je zelf kiezen haha.
Onderzoek indien mogelijk de lokatie en het weer waar je wilt gaan kamperen, pas hier op je uitrusting aan (extra regenkleding, andere tentharingen bv). Onthoudt dat in hoger gelegen gebieden het weer veradelijk kan zijn. Als je maar even het idee hebt dat het bagger gaat worden, zet je kamp op, liever voor niets dan eigenwijs zijn en verdwalen. Laat aan het thuisfront of aan bekenden weten in welk gebied je/jullie zijn mocht communicatie uitblijven
Zorg dat je extra eten mee neemt in de winter, zeker wanneer je door de sneeuw moet ploeteren of het weer zit niet mee dan gaat je energie verbruik snel om hoog. Neem dus lekkere noten, chocolade, zoutjes oid mee, of oplos chocolademelk met extra koffie er in voor een goede kickstart.
Zelf rekenen we zo: 2 dagen weg, voor 4 dagen eten mee. Mocht je insneeuwen of je poot breken dan heb je in ieder geval genoeg voeding.
Kleed jezelf zoveel mogelijk in laagjes, laagjes isoleren. Zolang je in beweging blijft dan koel je over het algemeen niet snel af. Lichaamsdelen zoals handen en hoofd geven wel veel warmte af en bedek deze tijdens de tocht. Wanneer je pauze neemt trek je een extra trui of (donzen) jas aan zodat je lichaam niet te snel afkoelt. Een veel gemaakte fout is is dat mensen kleding uittrekken tijdens hun pauze.
Katoen laten we lekker thuis.
Voor dat je gaat slapen, zorg dat je warm bent! Ga even lopen, doe wat oefeningen, leeg het lichaam van afval stoffen zodat je er niet meer uit hoeft om ze te lozen wanneer je er net lekker in ligt. Trek droge kleding aan. Vul eventueel een aluminium fles met warm water en leg deze in je slaapzak (uitkijken voor condens en/of lekkage) Hou je van luxe, neem dan losse warmertjes mee. Drink zo’n twee uur voor dat je gaat slapen niet meer zodat er snachts niet meer uit hoeft. (werkt niet bij mij, ben een echte zeikerd haha)
Belangrijkste: Luister naar je lichaam, stop wanneer je voelt dat je moe begint te worden. Bij vermoeidheid neemt je denk vermogen af en kan bij extreem weer dodelijk zijn. Niet alleen voor jezelf maar ook voor die met wie je onderweg bent. Zoals bij het slechte weer puntje, zet je kamp op. Rust meer uit tijdens winter tripjes ivb met hoger energie verbruik.
Schaam jezelf niet om terug te keren naar je vertrekpunt wanneer je het niet meer trekt of wanneer je het te koud krijgt.
Voor dat je nu naar de winkel rent of je credit card te voorschijn pakt om alles te upgraden, kijk even wat je in huis hebt en probeer dit bijvoorbeeld tijdens een herfstnacht/weekend in je achtertuin/balkon paalkampeerplek uit. Kijk hoe dit bevalt, aan de hand van deze bevindingen kan je je uitrusting aanpassen.
Uitrusting:
Tent.
Wij zelf gebruiken een vierseizoenen tent, deze zijn meer stormzeker, hierdoor ook zwaarder. De meeste hebben windflappen waar je sneeuw op kan leggen tegen geflapper van het doek en het zekert je tent beter tegen de storm.
Mocht je in het bos kamperen kan je vaak ook goed uit de voeten met een normale, drie seizoenen tent. Meestal waait het minder tussen de bomen. Je zou eventueel een sneeuwmuur rond om je tent
kunnen bouwen om wind tegen te houden, dit is een ideale manier om lekker warm te worden voor je in je slaapzakje kruipt. In de winter is het lekker om een iets grotere tent te gebruiken dan normaal door dat het materiaal wat je gebruikt vaak groter/lomper is.
Om extra isolatie te creeeren kan je dennetakken gebruiken en dan daar over je footprint leggen en dan je tent.
Span eventueel je tarp om extra leefruimte te creeeren bij slecht weer. Loop je met stokken dan scheelt het weer extra stokken mee sjouwen.
Slaapmatje.
Kijk hierbij naar de R waarde, vanaf 5 is het comfortabel te gebruiken in de winter zonder dat je je de krampen zeult. R waardes zijn optelbaar, je zou eventueel twee lichtere matjes op elkaar kunnen leggen om zo de waarde verdubbelen, dit is vooral fijn wanneer je op je zij slaapt.
Probeer ook hier even uit, luchtmatrasje of schuim? Zelf gebruik in graag een schuimmatje, in combi met een rendiervel warm genoeg voor mij, het kan niet lek en je kan dichter bij elkaar liggen doordat ze minder schuiven. Ander voordeel is is dat ze over het algemeen minder geluid maken.
Brandertje:
Je kan natuurlijk even lekker fikkie stoken met je woodstove, nadeel: vonken en na een dag buiten rond struinen wil je het liefst zo snel mogelijk na het opzetten van je tentje/kamp je buik vullen. Multi fuel brandertje is wanneer het rond de 0 graden komt zeker aan te raden. Brandertje buiten of in de voortent/luifel gebruiken.
Slaapzak:
Heel erg persoonlijk dit. Dons weegt minder en ademt maar is kwetsbaarder voor vocht en geplet worden terwijl je in je zak slaapt of deze opgeborgen hebt. Syntetische materialen wegen meer, zijn minder kwetsbaar maar wegen meer. Kijk even naar de maten van de slaapzak of deze niet te groot is, anders vervarm je ook alle nutteloze ruimte bij je voeten (nutteloos als in 40-50cm+) Wanneer je een donsjas mee hebt kan je deze ook over je slaapzak heen draperen.
De windzak/fjellduk.
nee deze legt geen wind eieren haha. Misschien een onbekend iets voor sommige hier, bij ons in het hoge noorden een vrij gebruikelijk voorwerp om mee te dragen. Ontworpen om zowel te kunnen dienen als tent, slaapzak, jas en tarp in een. Veel gebruikt tijdens te jacht. Bij opstekende wind kan je er in weg kruipen, en het beschermt je tegen de elementen. Bij de Jerven fjellduken extreem krijg je er mouwen bij zodat je deze zelfs nog als extra jas kan gebruiken. Bij lagere temperaturen is het wel fijn om een extra liner te gebruiken.
Wat misschien wat overkill is is het gebruik van een dunnere slaapzak samen met een windzak/fjellduk.
Reis je met meerdere neem iets mee ter vermeack, Uno of reis zeeslag. Voor de minimalisten onder ons misschien overbodig gewicht
Kleding en overige uitrusting wat er bij ons in ieder geval mee gaat:
Wind en/of dichte broek en jas, kijk of deze ook ventilatie openingen heeft.
Lang wollen ondergoed + verschoning
Fleecejack/wollentrui
Muts/balaklava
Waterdichte wanten + wollen binnenwanten (+verschoning)
Dunne binnenschoenen/binnenkleding (of gewoon je wollen ondergoed) (je gewone schoenen kunnen vast vriezen op de passing)
BC wandelschoenen/jachtlaarzen (deze passen vaak ook oplanglauf ski’s en sneeuwschoen passing)
Gaitors of overschoenen
Donsjak (zit in je rugtas) of een extra dikke trui die je aantrekt tijdens rust tegen afkoeling
Fluitje
Stijgijzers of Truger(sneeuwschoenen)
reflekterendvest ORANJE
Waterdichte zakken (drybags)
Windzak en/of tent/bivak (hangt af van de geplande lengte van de tocht)
Schep (sneeuw hol te graven of een kakputje)
Slaapzak+lakenzak
Slaapmatje (eventueel schapen of rendier vel voor extra isolatie, ook fijn om tussen de tas en rug te dragen)
Toalett artikelen (zonnebrand en klein handdoekje)
Eerste hulp setje met blarenpleisters, sporttape, tekentang/pincet, pijnstillers, beademingsmasker, reddingsdeken en diarreeremmer
Skibril+zonnebril
Kaart, kompas, kaarttas
Multi gereedschap (SOG/leatherman)
Hoofdlampje (extra batterijen)
Eten+ORS poeder (vergeet niet wat mee te nemen wat je snel oppept, een noten/muslireep oid)
Waterfles + thermos
Geld + bankpassen/creditcards
Stove/brandertje met pannetje+ foodbag
bestek
Firesteel/aansteker
Paracord
Vouwzaagje en/of klein bijltje
Lifestraw of ander filter
Vishengel (zo’n klein opvouwbaar geval) (optioneel)
Powerbank(s)
WC papier
iets van een naaisetje en/of ducttape
Tierips!!!
Extra uitrusting:
GPS
GSM (volledig opgeladen, eventueel powerbar)
Zoekstok (opvouwbare stok waarmee je in de sneeuw kan prikken als je een sneeuwhol moet graven of wanneer je bedolven ligt kan je er mee door de sneeuw prikken)
Lawinezoeker/alarm (geen idee hoe ik dat moet vertalen, dit apparaatje geeft door waar jij en/of je toermaatje bedolven liggen onder de sneeuw.
Sataliet ontvanger/zender (deze is ook vaak aanwezig in de trekkers hutten)
Voor de dames: een siliconen trechter/plastuit
Uitrustingsdeel even geknipt en geplakt uit een andere reactie, wel wat aangepast.
Dit topic is geschreven aan de hand van onze ervaringen mbt winterkamperen. Ik ga het hier hebben over wat simpele regeltjes en tips zodat je na een tocht nog enthousiaster bent geworden om vaker te gaan winter kamperen. Ook wijd ik een stuk aan uitrusting. Voel vrij om zaken toe te voegen en te bespreken over jullie ervaringen daar leren we alleen maar van
Iedereen is anders en kan dingen anders voelen en opleven. Een stukje eigen verantwoording is op zijn plaats tijdens het kamperen in de winter.
Bah Zonnebrood, wat ben je toch weer een zuurdesem kadetje had je dit topic niet leuker kunnen starten? Misschien wel haha. Nouja hier komt de rest, geniet, walg of huiver, mag je zelf kiezen haha.
Onderzoek indien mogelijk de lokatie en het weer waar je wilt gaan kamperen, pas hier op je uitrusting aan (extra regenkleding, andere tentharingen bv). Onthoudt dat in hoger gelegen gebieden het weer veradelijk kan zijn. Als je maar even het idee hebt dat het bagger gaat worden, zet je kamp op, liever voor niets dan eigenwijs zijn en verdwalen. Laat aan het thuisfront of aan bekenden weten in welk gebied je/jullie zijn mocht communicatie uitblijven
Zorg dat je extra eten mee neemt in de winter, zeker wanneer je door de sneeuw moet ploeteren of het weer zit niet mee dan gaat je energie verbruik snel om hoog. Neem dus lekkere noten, chocolade, zoutjes oid mee, of oplos chocolademelk met extra koffie er in voor een goede kickstart.
Zelf rekenen we zo: 2 dagen weg, voor 4 dagen eten mee. Mocht je insneeuwen of je poot breken dan heb je in ieder geval genoeg voeding.
Kleed jezelf zoveel mogelijk in laagjes, laagjes isoleren. Zolang je in beweging blijft dan koel je over het algemeen niet snel af. Lichaamsdelen zoals handen en hoofd geven wel veel warmte af en bedek deze tijdens de tocht. Wanneer je pauze neemt trek je een extra trui of (donzen) jas aan zodat je lichaam niet te snel afkoelt. Een veel gemaakte fout is is dat mensen kleding uittrekken tijdens hun pauze.
Katoen laten we lekker thuis.
Voor dat je gaat slapen, zorg dat je warm bent! Ga even lopen, doe wat oefeningen, leeg het lichaam van afval stoffen zodat je er niet meer uit hoeft om ze te lozen wanneer je er net lekker in ligt. Trek droge kleding aan. Vul eventueel een aluminium fles met warm water en leg deze in je slaapzak (uitkijken voor condens en/of lekkage) Hou je van luxe, neem dan losse warmertjes mee. Drink zo’n twee uur voor dat je gaat slapen niet meer zodat er snachts niet meer uit hoeft. (werkt niet bij mij, ben een echte zeikerd haha)
Belangrijkste: Luister naar je lichaam, stop wanneer je voelt dat je moe begint te worden. Bij vermoeidheid neemt je denk vermogen af en kan bij extreem weer dodelijk zijn. Niet alleen voor jezelf maar ook voor die met wie je onderweg bent. Zoals bij het slechte weer puntje, zet je kamp op. Rust meer uit tijdens winter tripjes ivb met hoger energie verbruik.
Schaam jezelf niet om terug te keren naar je vertrekpunt wanneer je het niet meer trekt of wanneer je het te koud krijgt.
Voor dat je nu naar de winkel rent of je credit card te voorschijn pakt om alles te upgraden, kijk even wat je in huis hebt en probeer dit bijvoorbeeld tijdens een herfstnacht/weekend in je achtertuin/balkon paalkampeerplek uit. Kijk hoe dit bevalt, aan de hand van deze bevindingen kan je je uitrusting aanpassen.
Uitrusting:
Tent.
Wij zelf gebruiken een vierseizoenen tent, deze zijn meer stormzeker, hierdoor ook zwaarder. De meeste hebben windflappen waar je sneeuw op kan leggen tegen geflapper van het doek en het zekert je tent beter tegen de storm.
Mocht je in het bos kamperen kan je vaak ook goed uit de voeten met een normale, drie seizoenen tent. Meestal waait het minder tussen de bomen. Je zou eventueel een sneeuwmuur rond om je tent
kunnen bouwen om wind tegen te houden, dit is een ideale manier om lekker warm te worden voor je in je slaapzakje kruipt. In de winter is het lekker om een iets grotere tent te gebruiken dan normaal door dat het materiaal wat je gebruikt vaak groter/lomper is.
Om extra isolatie te creeeren kan je dennetakken gebruiken en dan daar over je footprint leggen en dan je tent.
Span eventueel je tarp om extra leefruimte te creeeren bij slecht weer. Loop je met stokken dan scheelt het weer extra stokken mee sjouwen.
Slaapmatje.
Kijk hierbij naar de R waarde, vanaf 5 is het comfortabel te gebruiken in de winter zonder dat je je de krampen zeult. R waardes zijn optelbaar, je zou eventueel twee lichtere matjes op elkaar kunnen leggen om zo de waarde verdubbelen, dit is vooral fijn wanneer je op je zij slaapt.
Probeer ook hier even uit, luchtmatrasje of schuim? Zelf gebruik in graag een schuimmatje, in combi met een rendiervel warm genoeg voor mij, het kan niet lek en je kan dichter bij elkaar liggen doordat ze minder schuiven. Ander voordeel is is dat ze over het algemeen minder geluid maken.
Brandertje:
Je kan natuurlijk even lekker fikkie stoken met je woodstove, nadeel: vonken en na een dag buiten rond struinen wil je het liefst zo snel mogelijk na het opzetten van je tentje/kamp je buik vullen. Multi fuel brandertje is wanneer het rond de 0 graden komt zeker aan te raden. Brandertje buiten of in de voortent/luifel gebruiken.
Slaapzak:
Heel erg persoonlijk dit. Dons weegt minder en ademt maar is kwetsbaarder voor vocht en geplet worden terwijl je in je zak slaapt of deze opgeborgen hebt. Syntetische materialen wegen meer, zijn minder kwetsbaar maar wegen meer. Kijk even naar de maten van de slaapzak of deze niet te groot is, anders vervarm je ook alle nutteloze ruimte bij je voeten (nutteloos als in 40-50cm+) Wanneer je een donsjas mee hebt kan je deze ook over je slaapzak heen draperen.
De windzak/fjellduk.
nee deze legt geen wind eieren haha. Misschien een onbekend iets voor sommige hier, bij ons in het hoge noorden een vrij gebruikelijk voorwerp om mee te dragen. Ontworpen om zowel te kunnen dienen als tent, slaapzak, jas en tarp in een. Veel gebruikt tijdens te jacht. Bij opstekende wind kan je er in weg kruipen, en het beschermt je tegen de elementen. Bij de Jerven fjellduken extreem krijg je er mouwen bij zodat je deze zelfs nog als extra jas kan gebruiken. Bij lagere temperaturen is het wel fijn om een extra liner te gebruiken.
Wat misschien wat overkill is is het gebruik van een dunnere slaapzak samen met een windzak/fjellduk.
Reis je met meerdere neem iets mee ter vermeack, Uno of reis zeeslag. Voor de minimalisten onder ons misschien overbodig gewicht
Kleding en overige uitrusting wat er bij ons in ieder geval mee gaat:
Wind en/of dichte broek en jas, kijk of deze ook ventilatie openingen heeft.
Lang wollen ondergoed + verschoning
Fleecejack/wollentrui
Muts/balaklava
Waterdichte wanten + wollen binnenwanten (+verschoning)
Dunne binnenschoenen/binnenkleding (of gewoon je wollen ondergoed) (je gewone schoenen kunnen vast vriezen op de passing)
BC wandelschoenen/jachtlaarzen (deze passen vaak ook oplanglauf ski’s en sneeuwschoen passing)
Gaitors of overschoenen
Donsjak (zit in je rugtas) of een extra dikke trui die je aantrekt tijdens rust tegen afkoeling
Fluitje
Stijgijzers of Truger(sneeuwschoenen)
reflekterendvest ORANJE
Waterdichte zakken (drybags)
Windzak en/of tent/bivak (hangt af van de geplande lengte van de tocht)
Schep (sneeuw hol te graven of een kakputje)
Slaapzak+lakenzak
Slaapmatje (eventueel schapen of rendier vel voor extra isolatie, ook fijn om tussen de tas en rug te dragen)
Toalett artikelen (zonnebrand en klein handdoekje)
Eerste hulp setje met blarenpleisters, sporttape, tekentang/pincet, pijnstillers, beademingsmasker, reddingsdeken en diarreeremmer
Skibril+zonnebril
Kaart, kompas, kaarttas
Multi gereedschap (SOG/leatherman)
Hoofdlampje (extra batterijen)
Eten+ORS poeder (vergeet niet wat mee te nemen wat je snel oppept, een noten/muslireep oid)
Waterfles + thermos
Geld + bankpassen/creditcards
Stove/brandertje met pannetje+ foodbag
bestek
Firesteel/aansteker
Paracord
Vouwzaagje en/of klein bijltje
Lifestraw of ander filter
Vishengel (zo’n klein opvouwbaar geval) (optioneel)
Powerbank(s)
WC papier
iets van een naaisetje en/of ducttape
Tierips!!!
Extra uitrusting:
GPS
GSM (volledig opgeladen, eventueel powerbar)
Zoekstok (opvouwbare stok waarmee je in de sneeuw kan prikken als je een sneeuwhol moet graven of wanneer je bedolven ligt kan je er mee door de sneeuw prikken)
Lawinezoeker/alarm (geen idee hoe ik dat moet vertalen, dit apparaatje geeft door waar jij en/of je toermaatje bedolven liggen onder de sneeuw.
Sataliet ontvanger/zender (deze is ook vaak aanwezig in de trekkers hutten)
Voor de dames: een siliconen trechter/plastuit
Uitrustingsdeel even geknipt en geplakt uit een andere reactie, wel wat aangepast.