• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

🧨"Explosiekoken"🎇dat lijkt mij wel wat!

Gelukt!

Met een grote knal, had ik plotsklaps een schaal vol met popcorn. Mooie ronde bolletjes zijn het geworden en enorm luhtig. Hier zitten gegarandeerd geen harde stukjes meer tussen. De smaak is neutraal, maar met wat zout en suiker probeer ik nog uit, tot ik het ideale te pakken heb. Het gehele proces duurt een minuut of 8, en de druk loopt op tot 10 bar!

1000059662.jpg
1000059663.jpg
1000059664.jpg
1000059665.jpg
 
Het gehele proces duurt een minuut of 8, en de druk loopt op tot 10 bar!

Gaaf, en onder welke druk ontploft dat ding? Of moet je dat nog testen?
Heb je verwarmd met de originele brander? en gewoon met ethanol ?

Wel een mooi multifunctioneel apparaat. Je vult het met spijkers en leg het in de open haard als er een inbreker rond sluipt in je huis.
Of je vult het met mais. Nu ben ik wel benieuwd hoe graan er uit zou zien.
En rijst.
En vergeet te foto's niet.
 
Ik zou ook bang zijn dat hij ontploft, 10 bar met een keteltje van aliexpres. Zolang er niks met dat ventiel gebeurd zal het wel goed zijn, espresso is ook al 9 bar.
 
Gaaf, en onder welke druk ontploft dat ding? Of moet je dat nog testen?
Heb je verwarmd met de originele brander? en gewoon met ethanol ?
@martin , onder de 11,5 bar ontploft het niet, dat is inmiddels beproefd, en zie je op de foto😁 Tijdens het draaien boven de vlam loopt de druk geleidelijk aan op.

In de instructie staat 9-10 bar voor popcorn, dus draaide ik tot 10 bar door en doofde de brander. Het duurt natuurlijk even voordat ook de laatst ingebrachte hitte de mais bereikt, dus was er een klein beetje overshoot naar 11,5 bar.

Het geheel is van roestvrij staal, en de siconen afdichtring bezwijkt gegarandeerd eerder dan het apparaat zelf. Ik denk dat dat pas bij zo'n 30 bar te verwachten is.

Ik verwarmde met de originele brander, en dat is gewoon als een verfblikje met een knellend deksel met twee lonten erdoor, en nog een afdekdeksel waarmee de brander ook simpel te doven is.
Wel een mooi multifunctioneel apparaat. Je vult het met spijkers en leg het in de open haard als er een inbreker rond sluipt in je huis.
Of je vult het met mais.
Tja, het zal alles wat erin zit er wel uit blazen maar spijkers ... dat wordt niets.

10 bar overdruk is toch tienmaal de heersende luchtdruk extra, dus knallen doet het wel. Er moet natuurlijk wel iets gasvormends aanwezig zijn, en de olie in de mais is waarschijnlijk voldoende. Ik deed er een klein klontje boter bij, dus aan gasvorming geen gebrek.
Zaken die kurkdroog zijn en waarin nauwelijks vet of olie zit, daar zou een theelepel water bij kunnen.

Het is gewoon geinig hard-core koken.😉 Een beetje zoals een meloen in partjes verdelen met een Cobra of Creme Brulee flamberen met een pot Bengaals vuur of een snijbrander!😁
Nu ben ik wel benieuwd hoe graan er uit zou zien.
En rijst.
En vergeet te foto's niet.
Ik ga wel wat experimenteren, en er volgen nog wel wat foto's.

Voor mij is het al duidelijk dat dit echt een prima prepkookding is. Dingen garen bij 10 bar, dat moet toch wel enorm snel gaan. En het draai-koken is echt een fluitje van een cent en m.i. ongevaarlijk, en vooral leuk.

Op de mijne zit geen ontluchtingsventiel. Zou ik er vlees, vis of een groentesoepje in willen koken dan mag het ding natuurlijk niet met een knal open. Ietsje laten afkoelen of de dekselschroef iets losser draaien en druk laten ontsnappen is dan de oplossing, en dan rechtstandig openen.
Of de gasten de borden op laten houden en fijn ongeremd en horizontaal gericht serveerknallen natuurlijk!😂

De mijne is 300 ml groot, en is net een mooie maat. Zonder ontluchtingsventiel werkt het al prima, maar met is wel mooier (zoals bij het filmpje van het Chineesje dat er vlees in kookt).

Voor iemand die het voor in de rugzak wel ziet zitten: Gebruik dan wel een apart goed afsluitbaar spiritusbrandertje (deksel hermetisch op de pitten) want het losse dekseltje is prima, maar wel alleen zolang de brander horizontaal blijft staan.
 
Ik zou ook bang zijn dat hij ontploft, 10 bar met een keteltje van aliexpres. Zolang er niks met dat ventiel gebeurd zal het wel goed zijn, espresso is ook al 9 bar.
Ventielen zijn voor watjes @marzman 😉

Het keteltje is van dikwandig gegoten rvs en reken maar dat dat het niet snel begeeft. 10 bar is nu ook weer niet zo enorm veel, in technische termen. Een hogedrukspuit heeft doorgaans zo'n 120-160 bar werkdruk, om het een beetje in perspectief te plaatsen.
Maar tegenover de armzalige 1,9 bar van een heuse hogedrukpan, schittert het wel met de nodige prepper-sjiek!😁
 
Past tdat daar in?
Inderdaad @marzman , ik had het keteltje maar voor net iets meer dan de helft gevuld, dus laat het dan zo'n 160 of 170 ml aan mais zijn geweest. En in een keer een hele schaal vol popcorn. Het is wel extreem luchtig, perfect eigenlijk. Ik heb nog een popcornmachine waarin de popcorn van onder een klepje tevoorschijn "popt" maar je moet dan toch altijd bedacht zijn op harde stukjes en grinnikende tandartsen.

Uit mijn Armaggedon-koker komt de popcorn 100% zo zacht als bolletjes slagroom.
Steek een popcorn-bolletje in de mond en het is binnen 10 seconden volledig weggesmolten, echt!
Dus, ook tandenloos is het nog een genot!
1000059666.jpg
 
Hier nog een foto van het brandertje. Ik vond nog een fles met bio-ethanol en dat had wel een shocking-kleurtje...
1000059667.jpg
Voor de techneuten, een detailfoto van het deksel. Sluiten, de haak onderaan om de beugel-lip leggen en vervolgens de binnenzeskant-bout aandraaien. Het deksel wordt dan op het vat geklemd doordat de beugel naar links wil (maar dat niet kan vanwege de haak). Simpel maar doeltreffend en stevig.

Zodra het koken voorbij is, het vaatje in de meegeleverde zak steken en met een stukje pijp op het tuitje van de haak, trek je eenvoudig de haak weg, en.... KABAM!.

"Schat, het eten staat op tafel!"
wordt dan wel een
"Schat, het eten is in de zak geschoten!" of "Schat, het eten zit in de tafel!"😂
In codetaal zou ook "De zak is vol, de zak is vol, over" wel kunnen over een portofoon.😉
1000059668.jpg
 
Ik probeer mij ook een idee te vormen van wat er nog meer kan worden gedaan met zo'n explosiekoker. We hebben er een hoge druk en hoge temperatuur in.

Er zou iets in kunnen worden geïmpregneerd. Blijft er nog vloeibaars rond een te impregneren deel over dan doet de druk ook wel wat denk ik.

Denk eens aan het confijten van vruchten of gember... Lekker en houdbaar is dat wel, en het zou zomaar kunnen dat er in een oogwenk van die lekkere gemberblokjes mee te maken zijn.

En dan het branden van koffieprut? Koffie zetten van gemalen koffie, de prut in de explosiebrander en voila, het is weer de heerlijkste gemalen koffie! Haha, hmmm, ergens heb ik toch het gevoel dat dat niet gaat lukken... @martin , sorry voor het wekken van valse hoop ouwe Zeeuw!😉
Maar, wat oudere koffie weer tot leven branden, misschien zou dat kunnen?

Wat is er nog meer te bedenken? Granen, rijst, amandelen, hazelnoten wellicht, tamme kastanje, dat ligt allemaal wel voor de hand... Maar wat is er verder nog denkbaar? @JJ&A de uitvinder weet wellicht nog iets? Of jij, degene die dit argeloos leest en ineens medeplichtig dreigt te worden?😉 Wat, dat is de grote vraag....
 
Zouden hele koffiebonen ook te poffen zijn???
Groene bonen??
Of andere bonen??
Botten??
Botten gaan heel erg goed @JJ&A , alleen al het bloed overal en het gekrijs, dat blijft maar rondzingen in de oren. En dan die insluiper die achteraf de postbode bleek te zijn. Akelig.😂

Rauwe koffiebonen zouden m.i. zeker goed te branden zijn, en oude koffiebonen zijn misschien "op te peppen". Ik denk dat allerlei bonen zo goed te koken zijn, met een pietsje water. Drukloos openen houdt ze dan wellicht heel terwijl onder druk openen ze eerder tot meel of brei kannoneert, vermoed ik. Gedroogde doperwten stuk koken voor erwtensoep zou zo weleens veel sneller kunnen gaan. Knalerwtensoep!
 
  • Haha
Waarderingen: JJ&A
Terug
Bovenaan