• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Babi Pangang in een potje?

Doperwt

Specialist
Laatst bewerkt:
Ik maak het regelmatig op verschillende manieren, dus waarom ook niet proberen om het in een potje te maken...? Ooit iets geprobeerd van de Aldi in blik en toen moest ik huilen 😭 Ook veel te duur en heb liever wat kleine potjes voor mijzelf als het lukt. Dit is veel goedkoper en kan er meer vlees in stoppen.

Zie wel welk recept ik gebruik, maar dit is de basis.
IMG_0139.JPG

(ik bak ook wat guanciale uit voor de goede smaak
😋
, dat is het geheim van de chefferinne). Spekjes kun je daarna mooi gebruiken voor champignons/paddenstoelen wokken met sesamzaad en oestersaus.

Even lekker aanbakken, ruikt dan direct al vertrouwd.
IMG_0140.JPG

Rest er op met water, kip bouillon blokje en niet te vergeten MSG!! Rustig een uurtje of langer laten pruttelen.
Daarna afkoelen en de volgende dag gebruik ik het.
IMG_0142.JPG
 
Laatst bewerkt:
Ondertussen nu ook een koekenpan op staan met wat pinda olie en guanciale. Koud opzetten en rustig uitbakken! Als je veel hebt ben je geen olie nodig, maar ik maak niet teveel nu. Als dit lekker uitgebakken is komt er tomaat bij wat even goed gebakken moet worden om het zuurtje er af te krijgen en als het te zuur is dan kun je het beste rietsuiker erbij doen.

IMG_0143.JPG

Zo is het al heel goed!!!! Niet te bang zijn dat het aanbrand, want je wilt dat beetje rook smaak ook hebben, dat maakt het juist lekker! 💃 Ze mogen best wel door de pan dansen en soms eruit springen. 😁
IMG_0144.JPG

Spekjes er uit en frito er in, aanbakken als een gek maar niet aanbranden! Het moet dus best wel dik gaan worden en je ruikt op den duur dat de geur verandert naar wat warme tint, dan is het zuurtje er af.
IMG_0146.JPG

En "bakken" maar! Ook zonder de stock ruik je direct dat je pangang maakt.Dit is het letterlijke geheim 😁
IMG_0147.JPG

Stock zou nog een 20 minuten moeten, maar smaakt al prima voor mij. Het is een beetje amandel smaak zou ik zeggen... Als het goed is proef je een klein zuurtje en niet teveel zoet, die halen we uit rietsuiker op het laatst indien nodig. Let er op dat je dus echt een geconcentreerde stock hebt, niet teveel water gebruiken en meer water als er teveel verdampt kan altijd.
IMG_0149.JPG
 
Laatst bewerkt:
Zoals men ziet maar een heel klein beetje stock.
IMG_0150.JPG

Schepje rietsuiker erbij en klaar is de saus (appelmoes kan ook en is het meer romig). Lekker een nachtje doortrekken en morgen nog even proeven.
IMG_0151.JPG

Morgen het vlees maken en dan wecken 😋
 
Laatst bewerkt:
Zojuist vleesje in de marinade gezet en mag nu lekker doortrekken tot op kamer temperatuur (dit moet echt, je mag het niet koud uit de koelkast in de pan doen), als het vlees nattig is wel even deppen.

Het lekkerste is gerookte paprikapoeder gebruiken, geeft dat extra smaakje wat je wilt hebben. Ik heb het nu niet in huis, maar als dit lukt dan maak ik wel een keer het volledige recept met alles op de juiste manier, je zou namelijk voor de saus ook nog wel wat anijs kunnen gebruiken wat het lekkerder maakt. Maar voor nu is dit eerst prima en straks goed aanbakken/schroeien.

IMG_0153.JPG

Ik hoop dat het gaat lukken in de pot, dat zou echt super zijn en kan dan veel meer vlees en dit soort dingen gaan proberen. Ik moet nog wel even extra zoeken hoe lang het nu echt in de pan moet voor het wecken, lees verschillende dingen dus zoek het nog een keer uit.

Let er op met de saus dat je niets gaat binden! Als je dat gaat wecken dan schift het en word het vies!

PS: Wat betreft vlees is het keuzes maken, ik wil niet te vet want dan gaat het niet goed komen in het potje en wil ook niet allemaal vet vlees in opslag hebben. Omdat dit erg "mager" is schroei ik het dus ook heel hard aan zodat het niet te taai gaat worden, en door het wecken word het wel weer zachter.
 
Laatst bewerkt:
Saus moest een klein beetje meer kaneel hebben en verder lekker. 😋 Als je een dagje wacht proef je het gewoon beter of er iets mist.

Vlees schroeien. Klein gril pannetje en vuur op max zodat het goed rookt tijdens bakken (gebruik dus geschikte olie i.v.m. temperatuur). Ik denk een 40 seconden per kant maximaal, het moet echt snel en heel heet!
IMG_0158.JPG

In de saus gooien die al warm was.
IMG_0159.JPG

In een potje proppen en en zorgen dat er geen lucht inzit. Ondertussen je vingers verbranden omdat het potje te heet wordt. :) Centimeter onder de rand (normaal 1,5 tot 2 maar denk dat er nog een beetje lucht in het potje kan zitten) en rand goed schoonmaken (niet met vieze tengels aankomen). Deksel zo goed als los er op! 120 minuten in de pan koken. Controleer goed of dat hele kleine dunne rubberrandje wel heel is in het deksel, anders mislukt het.
IMG_0160.JPG

Potjes kun je het beste gebruiken van doperwten, tuinbonen, wortels. Bruinbonen geeft een vieze aanslag op de deksel en je wilt er niet op boenen, domweg met kokend water spoelen is het beste om het zegel niet kapot te maken.

Beetje sneu 1 potje, maar moet het toch oefenen. Hierna er voorzichtig uithalen (niet aan deksel komen dan!) en laten afkoelen, daarna de ring nog een beetje aandraaien, maar echt niet te vast omdat de zegeling dan kan breken. Over twee weken maar proberen of het goed is gegaan en na een paar dagen kom ik er wel achter of ik botulisme heb gekregen 😁

Als ik de boodschappen goed doe dan kost het minder dan 3 euro per potje, en dan heb je echt lekker eten! Als het lukt wil ik er wel 6 van hebben.

PS: Oops... ik vergeet dat ik nog spek heb liggen wat ook moest, even te fanatiek bezig. :blush:

-----

Edit: Half uurtje verder en het kookt in het potje, maar heb er dus wel teveel in gedaan... Geen idee of het kwaad kan, dus kom er wel achter uiteindelijk. Volgende keer dan maar 1,5 centimeter onder de rand blijven. Als ik het nu wil opbergen heb je kans op schimmels om het potje heen en dat moet natuurlijk niet. Ik bedenk mij ook dat er eten onder de seal kan komen waardoor het misschien niet meer goed afsluit... ? Blij dat ik dan maar 1 potje heb geprobeerd nu.
IMG_0161.JPG
 
Ziet er fantastisch uit.
Maar leg de volgende maal een opgevouwen theedoek op de bodem van de weckpan.
Zo voorkom je dat jou glas gaat barsten.
9× gaat het goed en dan plots eens niet.
 
Saus moest een klein beetje meer kaneel hebben en verder lekker. 😋 Als je een dagje wacht proef je het gewoon beter of er iets mist.

Vlees schroeien. Klein gril pannetje en vuur op max zodat het goed rookt tijdens bakken (gebruik dus geschikte olie i.v.m. temperatuur). Ik denk een 40 seconden per kant maximaal, het moet echt snel en heel heet!
Bekijk bijlage 27735

In de saus gooien die al warm was.
Bekijk bijlage 27736

In een potje proppen en en zorgen dat er geen lucht inzit. Ondertussen je vingers verbranden omdat het potje te heet wordt. :) Centimeter onder de rand (normaal 1,5 tot 2 maar denk dat er nog een beetje lucht in het potje kan zitten) en rand goed schoonmaken (niet met vieze tengels aankomen). Deksel zo goed als los er op! 120 minuten in de pan koken. Controleer goed of dat hele kleine dunne rubberrandje wel heel is in het deksel, anders mislukt het.
Bekijk bijlage 27737

Potjes kun je het beste gebruiken van doperwten, tuinbonen, wortels. Bruinbonen geeft een vieze aanslag op de deksel en je wilt er niet op boenen, domweg met kokend water spoelen is het beste om het zegel niet kapot te maken.

Beetje sneu 1 potje, maar moet het toch oefenen. Hierna er voorzichtig uithalen (niet aan deksel komen dan!) en laten afkoelen, daarna de ring nog een beetje aandraaien, maar echt niet te vast omdat de zegeling dan kan breken. Over twee weken maar proberen of het goed is gegaan en na een paar dagen kom ik er wel achter of ik botulisme heb gekregen 😁

Als ik de boodschappen goed doe dan kost het minder dan 3 euro per potje, en dan heb je echt lekker eten! Als het lukt wil ik er wel 6 van hebben.

PS: Oops... ik vergeet dat ik nog spek heb liggen wat ook moest, even te fanatiek bezig. :blush:

-----

Edit: Half uurtje verder en het kookt in het potje, maar heb er dus wel teveel in gedaan... Geen idee of het kwaad kan, dus kom er wel achter uiteindelijk. Volgende keer dan maar 1,5 centimeter onder de rand blijven. Als ik het nu wil opbergen heb je kans op schimmels om het potje heen en dat moet natuurlijk niet. Ik bedenk mij ook dat er eten onder de seal kan komen waardoor het misschien niet meer goed afsluit... ? Blij dat ik dan maar 1 potje heb geprobeerd nu.
Bekijk bijlage 27738

Ik geloof dat het tijd wordt voor een nieuwe "outdoor cooking meeting"...
 
Babi pangang. Wecken moet kunnen.
Maar ik zelf. ( maar wie ben ik. )
Ben geen voorstander van komplete maaltijden te wecken.
Zo heb ik hier bv. De fruit bouillon staan gewechkt.
Ook wortelen ajuin selder heb ik staan afzonderlijk
En ingemaakte tomaten.
Dus dat is alvast het begin voor de babi. Of het nu pangang gaat worden moeten we nog afwachten.
 
Ik heb het potje zojuist opengedraaid en hij zat niet vast, blij dat ik direct test en ga vandaag lekker eten dus. Ik had het al bewust in de koelkast bewaard omdat ik twijfelde.

Ondertussen nu een ¨canner/snelkookpan" besteld die goed zou zijn (voor 121 graden) en zal een nieuw draadje maken met al mijn can experimenten en recepten.
 
Terug
Bovenaan