• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Begroting 2023

Roel

Mankinds only hope
Kan iemand me een eindje op weg helpen want ik begrijp het niet meer.
Na meer dan veertien uur heeft het kabinet de nieuwe begroting voor 2023 er door gejast.
Een beroepschauffeur b.v. zou onmiddellijk uit zijn truck worden geplukt als hij er op werd betrapt zolang te hebben gereden.
Er wordt namelijk gesteld (en terecht) dat iemands reactievermogen en handelingsbekwaamheid na zo'n lange tijd niet meer voldoende is.
Ik kan me er iets bij voor stellen. Bij een trucker is het max. twee keer per week tien uur en voor de rest van de dagen negen uur.
En nu willen ze ons wijs maken dat na veertien uur vergaderen over toch wel ingrijpende zaken iedereen nog zo fris als een hoentje is?
Kan een minister na veertien uur onafgebroken vergaderen nog wel een weloverwogen beslissing nemen?
Ik zou denken, op zijn hoogst acht uur vergaderen, slapies doen, morgen gaan we verder.
Maar het zijn blijkbaar allemaal mensen die van een heel ander kaliber zijn dan wij gewone lieden.
Anders kun je dit toch niet verklaren.
 
Kan een minister na veertien uur onafgebroken vergaderen nog wel een weloverwogen beslissing nemen?

De beslissingen zijn in 99,9% al genomen voordat de vergadering is begonnen. Dus ja, dat kan prima.
De politiek is stap voor stap (niet stapje voor stapje) veranderd in het maken van onderlinge deals en die deals dan vast te leggen in een akkoord. Aangezien dit akkoord op woensdag (dat is dus vandaag) naar Raad van State moet worden gestuurd moest men het wel in 1 avond "bespreken"

Het is best wel treurig hoe dit soort zaken onder ons ogen verlopen. Maar gelukkig mag iedereen stemmen op de partij waar hij vertrouwen in heeft en bij de volgende verkiezingen gaan we gewoon weer een kruisje zetten in het vakje linksboven het formulier.
Iedere keer denk ik dat dit nooit het geval zal kunnen zijn. En ook nu kan ik me het niet voorstellen dat de bevolking weer dezelfde keuze zal maken.

En nu is het wachten op het uitlekken zodat de reacties en verontwaardigingen kan worden meegenomen in de aanpassingen van het voorstel en we op Prinsjesdag (20 september?) als gepeupel kennis te kunnen nemen van de inhoud.
 
13,6% inflatie in augustus in NL....benieuwd of er in de begroting iets aan maatregelen zit voor het arme volk (nee niet Tata Steel en zo)
 
(cynische modus aan:) Om compromissen politiek te kunnen verkopen moet je de schijn opwekken dat je je huid zo duur mogelijk hebt verkocht, ergo vergaderingen van politici over geld en andere belangrijke politieke zaken duren altijd ridicuul lang en overschrijden standaard de deadline. Op deze manier kan iedereen aan zijn achterban uitleggen dat het compromis noodzakelijk en onvermijdelijk was. De facto is zoals @martin al aangaf 99.9% van de besluiten al voorgekookt maar moeten de politici nog even laten zien dat ze alles op alles zetten en onvermoeibaar strijden voor hun kiezers.
De verbaasde vraag van @Roel is exact waar ze op hopen, Hoe houden ze het vol, ze moeten wel tot het gaatje gegaan zijn als het 14 uur aan een stuk geduurd heeft.

In realiteit zitten ze geen 14 uur aan tafel, maar is de vergadering bijvoorbeeld om 9 uur 's ochtends begonnen. Na 1.5 uur lassen ze een pauze is, zogenaamd om het met de achterban te bespreken. Om 11 uur gaan ze verder en wordt het eerste half uur besteed aan wat ze zullen eten voor de lunch. Om 12 uur gaan ze uitgebreid lunchen en om 2 uur beginnen ze opnieuw. Om 3 uur weer een pauze om de nieuwe voorstellen met de achterban te bespreken. Om 4 uur beginnen ze opnieuw en agendapunt 2 is wie er is ingeschakeld voor de catering van het diner. Rond 6 uur begint het diner wat tot 8 uur duurt. Inmiddels zijn ze het allemaal eens, maar om indruk te maken met hun uithoudingsvermogen gaan ze allemaal nog even rond de tafel zitten. om 9 uur wordt koffie geserveerd en daarna beginnen ze aan de slottekst. Die wordt om 10 uur voorgelegd aan de achterban. Om 11 uur komen ze weer bij elkaar en zeggen dat het akkoord is. Zo hebben ze er 14 uur over gedaan, een besluitvormingsproces wat in het bedrijfsleven een kort overleg tussen de CEO CFO en COO is tussen 10 en 11 uur. (cynische modus uit:)
 
Ik lees net dat het kabinet wederom in zet op maatregelen met daarbij "werken moet lonen" als uitgangspunt.
Ben benieuwd, tot nu zie ik alleen maar paniekmaatregelen die vooral gericht zijn op gratis geld voor niet-werkenden.
 
Waar ik me het meest zorgen over maak, is dat blijkbaar iedereen wil dat er miljarden worden uitgedeeld maar dat niemand zich afvraagt wie en hoe die miljarden opgehoest gaan worden. We zagen dat al tijdens de covid pandemie. De een na de ander eiste miljarden en het kabinet deelde graag uit. Rutte liet al doorschemeren dat lastenverzwaringen nodig zijn om het gratis covid geld te dekken.
De ervaring leert dat juist de lui die het hardst roepen om gratis geld, straks degene zijn die het hardst schreeuwen als er bezuinigd moet worden.
 
13,6% inflatie in augustus in NL....benieuwd of er in de begroting iets aan maatregelen zit voor het arme volk (nee niet Tata Steel en zo)
@Stuudje
ik ben van mening dat dit soort kreten, ik lees ze ook wel in de krant wel correct gelezen moeten worden.
nu staat er dat er in aug 13,6% inflatie was.

dat klopt niet helemaal.

het is 13,6% in vergelijking met een jaar geleden.
nog veel hoo, daar niet van.

maar als we elke maand 10% inflatie zouden hebben dan doen we het bijv nog slechter dan Turkije die 80% in 1 jaar heeft.
 
Waar ik me het meest zorgen over maak, is dat blijkbaar iedereen wil dat er miljarden worden uitgedeeld maar dat niemand zich afvraagt wie en hoe die miljarden opgehoest gaan worden. We zagen dat al tijdens de covid pandemie. De een na de ander eiste miljarden en het kabinet deelde graag uit. Rutte liet al doorschemeren dat lastenverzwaringen nodig zijn om het gratis covid geld te dekken.
De ervaring leert dat juist de lui die het hardst roepen om gratis geld, straks degene zijn die het hardst schreeuwen als er bezuinigd moet worden.

Wees gerust @phtvs, die lastenverzwaringen ondervinden we nu al en er komen er nog meer.
Niet zozeer in de vorm van inkomstenbelasting, vermogensbelasting, btw of accijns, maar in de vorm van... nog meer inflatie.
Overheden zijn niet gewend ook maar ooit hun staatsschulden af te lossen, maar schulden "door te rollen", dwz af te lossen met nieuwe leningen.

In de afgelopen jaren met dalende rentes ging dat gemakkelijk en voor NL zelfs voordelig met negatieve rente op de NL staatsschuld. Die tijd is inmiddels voorbij, sinds de ECB de rente heeft verhoogd naar een nog steeds absurd lage nul procent.

Het gaat pas pijnlijk worden als de rente op staatsschuld zo ver verhoogd zou worden, dat die een groot deel van de rijksbegroting zou opslokken.
En wil de ECB de (prijs)inflatie effectief bestrijden, dan zal het ECB basisrente percentage hoger moeten worden, dan het inflatiepercentage. Anders verliezen partijen die geld lenen aan de staat op hun leningen. Daar zullen die partijen slechts mee kunnen leven, als ze met investeren in iets anders nog meer verliezen zouden maken c.q. meer risico's lopen.
Rente is immers een vergoeding voor risico en voor het tidelijk niet kunnen benutten van het waardepotentieel van het uitgeleende geld. Een crediteur zal op zijn minst de koopkracht van zijn uitgeleende geld willen terugzien, dus verrekend met de inflatie gedurende de looptijd van zijn lening.

De ECB kan echter hun rente nooit voldoende hoog vaststellen, zonder dat een aantal (zuidelijke) landen van de EU bankroet gaan aan rentelasten.
Het enige wat de ECB kan doen, is een halfslachtige poging om hun rente een paar pietsies te verhogen, ondersteund door propaganda dat men "het inflatiespook" heeft bedwongen.
Om daarna vast te stellen dat het spook meer deel uitmaakt van de realiteit, dan het beleid van de ECB.

Vervolgens kan de ECB grijpen naar het enig overblijvende middel dat haar ter beschikking staat, al is dat volgens het Verdrag van Maastricht verboden te gebruiken: Monetaire financiering van een of meer EU-staten door kwantitative verruiming - de geldpers in een hogere versnelling zetten.
Een tijdelijke verlichting helaas, want het toenemen van de geldhoeveelheid, zonder toename van waarde door productieviteit en innovatie leidt tot... nog meer monetaire inflatie, wat na verloop van tijd doorwerkt als prijsinflatie voor de consument.

Tussendoor spelen dan nog andere marktverstorende bijzaken, zoals de oorlog in Oekraine, Poetin's reacties op het westerse sanctiebeleid, de slecht getimede omschakeling naar hernieuwbare energie, industrie die niet aan de toegenomen vraag kan voldoen sinds het opheffen van de Covid-19 maatregelen, inclusief de (opzettelijk?) disproportionele Covid-maatregelen in China, zee-transport problemen waar de grote rederijen rijk van worden en dus geen haast maken om aan te pakken, etc.
Een en ander lijkt mij te gaan zorgen voor heel wat volatiliteit in marktprijzen, maar logischerwijs is de instorting van de euro uiteindelijk onvermijdelijk.
Wat in een hogere versnelling - exponentiel - plaatsvindt naarmate het vertrouwen in de waardevastheid van de euro in bredere lagen van de bevolking afneemt.

Tegen die tijd wordt de rijksbegroting, die voorheen de miljoenen-nota heette, maar inmiddels een miljarden-nota is, al rap een biljarden- of triljarden-nota.
Een aardig moment voor de introductie van de Central Bank Digital Currency, die al even inflatoir is als andere fiat-valuta, maar waarbij de ECB absolute controle krijgt over de inkomsten en uitgaven van de bevolking en op die manier de prijsinflatie kan bestrijden.

Maar het zou tegen die tijd ook kunnen, dat de bevolking de hooivorken uit de schuur haalt om de elites te lijf te gaan om een meer rechtvaardige verdeling van de rijkdom c.q. de armoede te bewerkstelligen.
Dat is in de geschiedenis al vaker gebeurd bij door onverantwoorde overheidsuitgaven veroorzaakte hyperinflatie.
 
Waar ik me het meest zorgen over maak, is dat blijkbaar iedereen wil dat er miljarden worden uitgedeeld maar dat niemand zich afvraagt wie en hoe die miljarden opgehoest gaan worden. We zagen dat al tijdens de covid pandemie. De een na de ander eiste miljarden en het kabinet deelde graag uit. Rutte liet al doorschemeren dat lastenverzwaringen nodig zijn om het gratis covid geld te dekken.
De ervaring leert dat juist de lui die het hardst roepen om gratis geld, straks degene zijn die het hardst schreeuwen als er bezuinigd moet worden.

Die miljarden zijn er, dan wel niet extra bij geprint, maar dat terzijde. Miljarden aan asiel opvang zou bijvoorbeeld veranderd kunnen worden naar miljarden voor de economische Nederlandse daklozen of miljarden subsidies voor verduurzaming groot bedrijf veranderen naar miljarden voor de energie-slachtoffers. om maar iets te noemen.
 
ik ben van mening dat dit soort kreten, ik lees ze ook wel in de krant wel correct gelezen moeten worden.
nu staat er dat er in aug 13,6% inflatie was.

dat klopt niet helemaal.

het is 13,6% in vergelijking met een jaar geleden.
nog veel hoo, daar niet van.

Het is maar net hoe je het bekijkt.

Het treurige van deze methode is dat je altijd uit zal komen op een inflatiedaling want op een gegeven moment zijn de maanden op die je als referentie gebruikt. Stel dat de inflatie iedere maand 10 zou zijn in 1 vlakke lijn, dan is na 12 maanden de inflatie 0. Maar op het moment dat we op die 0% zitten hebben we alsnog een jaarinflatie van 10% achter de kiezen gehad.
Als je dit zou uitwerken met cijfers waar de inflatie niet vlak is maar bijvoorbeeld van 8 naar 9 naar 10 naar 11 naar 12 zou gaan dan heb je pas echt een probleem want na 12 maanden moet je inflatie wel zakken maar omdat je 12 maanden verder bent en je ook nog 12 keer met 1 % bent gestegen gaat het alsnog om een flinke inflatie van 12% op jaarbasis waarvan je dan op papier uitkom op inflatie van "maar" 6 %
Of maak ik hierin een rekenfout?
 
Cijfers van CBS

De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in augustus 13,6 procent, meldt het CBS. In juli was dat 11,6 procent. Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 6 september gepubliceerd.


https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/202...ntenprijsindex-13-6-procent-hoger-in-augustus
 
Het is maar net hoe je het bekijkt.

Het treurige van deze methode is dat je altijd uit zal komen op een inflatiedaling want op een gegeven moment zijn de maanden op die je als referentie gebruikt. Stel dat de inflatie iedere maand 10 zou zijn in 1 vlakke lijn, dan is na 12 maanden de inflatie 0. Maar op het moment dat we op die 0% zitten hebben we alsnog een jaarinflatie van 10% achter de kiezen gehad.
Als je dit zou uitwerken met cijfers waar de inflatie niet vlak is maar bijvoorbeeld van 8 naar 9 naar 10 naar 11 naar 12 zou gaan dan heb je pas echt een probleem want na 12 maanden moet je inflatie wel zakken maar omdat je 12 maanden verder bent en je ook nog 12 keer met 1 % bent gestegen gaat het alsnog om een flinke inflatie van 12% op jaarbasis waarvan je dan op papier uitkom op inflatie van "maar" 6 %
Of maak ik hierin een rekenfout?

als je 10 maanden 10% inflatie hebt dan heb je gewoon 10% inflatie over 10 maanden.
en geen 100%
dan zou nl in no time blut zijn.

inflatie is altijd in vergelijking met de zelfde maand een jaar eerder.
als de kosten in aug 2021 100 eur per maand was dan is het nu 113 euro.
als het in juli 2021 100 euro was dan met de inflatie van 10% was het vorige maand dus 110 euro geweest.

voor de duidelijkheid, 13% is veel.
maar het is niet per maand, het is de inflatie over de afgelopen 12 maanden.
 
als je 10 maanden 10% inflatie hebt dan heb je gewoon 10% inflatie over 10 maanden.
en geen 100%
dan zou nl in no time blut zijn.

inflatie is altijd in vergelijking met de zelfde maand een jaar eerder.
als de kosten in aug 2021 100 eur per maand was dan is het nu 113 euro.
als het in juli 2021 100 euro was dan met de inflatie van 10% was het vorige maand dus 110 euro geweest.

voor de duidelijkheid, 13% is veel.
maar het is niet per maand, het is de inflatie over de afgelopen 12 maanden.

Zet er aub even een @martin voor zodat ik in de gaten had dat er een reactie was gekomen.
m.b.t. je uitleg snap ik prima hoe men rekent.
(Ik mag hopen dat niemand denkt dat 10 keer 10% inflatie per maand op 100% zou uitkomen)

Het punt wat ik maak is dat je kunt uitgaan van cijfers zoals ze 12 maanden geleden zijn (dus deze maand versus 12 maanden geleden).
En je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van cumulatieve cijfers van de afgelopen 12 maanden.
Dat laatste lijkt me altijd beter want dan blijf je werken met verhoudingen die de meeste mensen nog kunnen begrijpen.

Als je echter gebruik maakt van cijfers die gebaseerd zijn op de situatie van 12 maanden geleden zullen de meest mensen vastlopen.
Even een voorbeeld:

Stel we hebben 12 maanden lang iedere maand via de media vernomen dat de inflatiecijfers t.o.v. de periode van 12 maanden geleden 10% zou zijn (ja ik snap dat dit in de praktijk niet echt zo zal werken maar het is een voorbeeld)
En stel we starten in januari en na 13 maanden zitten we weer in januari en we lezen in de media "de inflatiecijfers van januair 2023 bedragen t.o.v. januari 2022 wederom 10%"
Hoeveel is volgens jouw dan de totale inflatie vanaf januari 2021?
En hoeveel is volgens jouw dan de jaarlijkse inflatie?

Snap je nu mijn punt?

Nog even 2 quotes uit je post

inflatie is altijd in vergelijking met de zelfde maand een jaar eerder.

En een paar zinnen verder:

voor de duidelijkheid, 13% is veel.
maar het is niet per maand, het is de inflatie over de afgelopen 12 maanden.

Dus de mogelijke doelstelling is blijkbaar bereikt want ook jij gaat deze 2 verschillende methodes door elkaar gebruiken.
Begrijp me a.u.b. niet verkeerd want ik zit je echt niet af te branden, ik probeer helder te maken dat men (in mijn ogen) bewust met verschillende definities werkt.
 
Zet er aub even een @martin voor zodat ik in de gaten had dat er een reactie was gekomen.
m.b.t. je uitleg snap ik prima hoe men rekent.
(Ik mag hopen dat niemand denkt dat 10 keer 10% inflatie per maand op 100% zou uitkomen
@martin, wat je zegt is waar, maar ik maak mij meer zorgen om de toename van de inflatie van maand tot maand, en die is nu aanzienlijk. Is er een toename van (stel) 3% per maand bovenop een basis van (stel) 7% dan is het over 12 maanden wel circa 43% in de 12e maand en 22% gemiddeld over de laatste 12 maanden. Nu is een circa 3% maandelijkse toename natuurlijk ook maar iets van de laatste maanden, maar het geeft wel te denken...
 
maar ik maak mij meer zorgen om de toename van de inflatie van maand tot maand,

Ik ook. Een vlakke inflatie komt altijd uit op 0. Een stijgende inflatie kan leiden tot hyperinflatie. We gaan zien hoe het gaat lopen. Dit gaat de eerste keer in mijn leven zijn dat ik benieuwd ben naar Prinsjesdag. Nog 17 dagen te gaan voordat ik ga huilen/lachen van frustratie.
 
Terug
Bovenaan