Waar ik me het meest zorgen over maak, is dat blijkbaar iedereen wil dat er miljarden worden uitgedeeld maar dat niemand zich afvraagt wie en hoe die miljarden opgehoest gaan worden. We zagen dat al tijdens de covid pandemie. De een na de ander eiste miljarden en het kabinet deelde graag uit. Rutte liet al doorschemeren dat lastenverzwaringen nodig zijn om het gratis covid geld te dekken.
De ervaring leert dat juist de lui die het hardst roepen om gratis geld, straks degene zijn die het hardst schreeuwen als er bezuinigd moet worden.
Wees gerust
@phtvs, die lastenverzwaringen ondervinden we nu al en er komen er nog meer.
Niet zozeer in de vorm van inkomstenbelasting, vermogensbelasting, btw of accijns, maar in de vorm van... nog meer inflatie.
Overheden zijn niet gewend ook maar ooit hun staatsschulden af te lossen, maar schulden "door te rollen", dwz af te lossen met nieuwe leningen.
In de afgelopen jaren met dalende rentes ging dat gemakkelijk en voor NL zelfs voordelig met negatieve rente op de NL staatsschuld. Die tijd is inmiddels voorbij, sinds de ECB de rente heeft verhoogd naar een nog steeds absurd lage nul procent.
Het gaat pas pijnlijk worden als de rente op staatsschuld zo ver verhoogd zou worden, dat die een groot deel van de rijksbegroting zou opslokken.
En wil de ECB de (prijs)inflatie effectief bestrijden, dan zal het ECB basisrente percentage hoger moeten worden, dan het inflatiepercentage. Anders verliezen partijen die geld lenen aan de staat op hun leningen. Daar zullen die partijen slechts mee kunnen leven, als ze met investeren in iets anders nog meer verliezen zouden maken c.q. meer risico's lopen.
Rente is immers een vergoeding voor risico en voor het tidelijk niet kunnen benutten van het waardepotentieel van het uitgeleende geld. Een crediteur zal op zijn minst de koopkracht van zijn uitgeleende geld willen terugzien, dus verrekend met de inflatie gedurende de looptijd van zijn lening.
De ECB kan echter hun rente nooit voldoende hoog vaststellen, zonder dat een aantal (zuidelijke) landen van de EU bankroet gaan aan rentelasten.
Het enige wat de ECB kan doen, is een halfslachtige poging om hun rente een paar pietsies te verhogen, ondersteund door propaganda dat men "het inflatiespook" heeft bedwongen.
Om daarna vast te stellen dat het spook meer deel uitmaakt van de realiteit, dan het beleid van de ECB.
Vervolgens kan de ECB grijpen naar het enig overblijvende middel dat haar ter beschikking staat, al is dat volgens het Verdrag van Maastricht verboden te gebruiken: Monetaire financiering van een of meer EU-staten door kwantitative verruiming - de geldpers in een hogere versnelling zetten.
Een tijdelijke verlichting helaas, want het toenemen van de geldhoeveelheid, zonder toename van waarde door productieviteit en innovatie leidt tot... nog meer monetaire inflatie, wat na verloop van tijd doorwerkt als prijsinflatie voor de consument.
Tussendoor spelen dan nog andere marktverstorende bijzaken, zoals de oorlog in Oekraine, Poetin's reacties op het westerse sanctiebeleid, de slecht getimede omschakeling naar hernieuwbare energie, industrie die niet aan de toegenomen vraag kan voldoen sinds het opheffen van de Covid-19 maatregelen, inclusief de (opzettelijk?) disproportionele Covid-maatregelen in China, zee-transport problemen waar de grote rederijen rijk van worden en dus geen haast maken om aan te pakken, etc.
Een en ander lijkt mij te gaan zorgen voor heel wat volatiliteit in marktprijzen, maar logischerwijs is de instorting van de euro uiteindelijk onvermijdelijk.
Wat in een hogere versnelling - exponentiel - plaatsvindt naarmate het vertrouwen in de waardevastheid van de euro in bredere lagen van de bevolking afneemt.
Tegen die tijd wordt de rijksbegroting, die voorheen de miljoenen-nota heette, maar inmiddels een miljarden-nota is, al rap een biljarden- of triljarden-nota.
Een aardig moment voor de introductie van de Central Bank Digital Currency, die al even inflatoir is als andere fiat-valuta, maar waarbij de ECB absolute controle krijgt over de inkomsten en uitgaven van de bevolking en op die manier de prijsinflatie kan bestrijden.
Maar het zou tegen die tijd ook kunnen, dat de bevolking de hooivorken uit de schuur haalt om de elites te lijf te gaan om een meer rechtvaardige verdeling van de rijkdom c.q. de armoede te bewerkstelligen.
Dat is in de geschiedenis al vaker gebeurd bij door onverantwoorde overheidsuitgaven veroorzaakte hyperinflatie.