• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Bier maken voor een beginner

Tanfana

Mankinds only hope
Admin
Gisteren bij de kringloop vond ik een bierbrouwset voor €3,50. Die kon ik dus niet laten staan.
IMG-20220121-WA0022.jpeg

Dus vanmorgen wat spullen bij elkaar gezocht en maar begonnen.

Beslag maken door water met mout op 62 graden te houden.

IMG-20220122-WA0007.jpeg
De pan staat half op de pit om de temperatuur constant te houden.
20220122_125812.jpg

De moutschroot spoelen tot er 8 liter wort in de zwarte pan zit. En dan koken.
 
Zo'n pakketje toevallig ook voor m'n verjaardag gehad, leek me wel leuk maar uiteindelijk is het niks voor mij omdat alles steriel moest gebeuren. dus heeft m'n vrouwtjelief het uiteindelijk gedaan voor me.
Ik dacht: alles bij elkaar kiepen, beetje koken, gist ee bij, wachten en klaar, niet dus.
Het eas en IPA bier, viel me veelste zwaar en uiteindelijk de hele fles a 5 liter door de gootsteen gespoeld, was niet te drinken en vertrouwde het ook niet helemaal.

Van de mout? heb ik trouwens een cake gebakken, die was lekker en voedzaam :).
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het bubbeltjes lekker in de emmer.
Helaas kan ok het filmpje niet plaatsen.
Morgen een foto

Via YouTube uploaden en link plaatsen een optie ?

Edit

Je zult dit zelf ook wel weten en juist een redenen hebben het niet te willen doen !? ;)
 
Leuk om te doen, maar zorg dat je met het schoonmaken van de flessen en bij het afvullen zeer zorgvuldig te werk gaat.
En soms worden bieren beter met de jaren
Cheers,
Greetz,
Pjotr78
 
Leuk en (straks) lekker, @Tanfana !

Ik heb ook al enkele keren bier gemaakt, maar dat ging vanuit moutsiroop+suiker+gist+water. Zo vanuit mout direct moet ik toch ook eens proberen...
Vanuit moutsiroop (de moutstroop uit gehopte mout, dus het koken valt weg) gaat het ook prima en is sneller, maar jouw manier is wel ambachtelijker.
Voor de prep is het wel goed om te weten dat blikken (of vaak pakken) moutsiroop behoorlijk lang te bewaren zijn, en dan hebben we zelfs in een crisis comfortabel schuim in de mond in plaats van op de mond...
CanDirect is daarvoor een goede leverancier https://www.candirect.eu/Malt-concentrates-liquid-unhopped

Tip: neem eventueel 0,5 liter beugelflessen uit Duitsland om het in te bottelen. Een kratje daarvan kost geen drol, het glas is redelijk dik en het zijn in ieder geval geen (fophoeveelheid) 0,3 liter flessen zoals hier in NL. Bier er in, een halve theelepel suiker er bij en even wat weken laten staan. Je hebt dan koolzuur in de fles vanuit die nagisting.

@joepmeloen heeft het over" steriel" zag ik: er is geen noodzaak om pannen, potten of flessen heet te steriliseren; je kunt alles en iedereen en de kat van de buren prima steriliseren met Puro-oxi
puro-1000-gram.jpg

"De milieuvriendelijke reiniger voor alle licht vervuilde materialen en flessen.
Hoeft te worden nagespoeld Dankzij de actieve zuurstof is een hygiënische reiniging mogelijk in één behandeling met een korte contacttijd. Dosering : 4 g per liter warm tot heet water. Contacttijd : 3 - 5 minuten."

Dat Puro-Oxi is sowieso een prima item "voor de prep"!
 
Leuk en (straks) lekker, @Tanfana !

Ik heb ook al enkele keren bier gemaakt, maar dat ging vanuit moutsiroop+suiker+gist+water. Zo vanuit mout direct moet ik toch ook eens proberen...
Vanuit moutsiroop (de moutstroop uit gehopte mout, dus het koken valt weg) gaat het ook prima en is sneller, maar jouw manier is wel ambachtelijker.
Voor de prep is het wel goed om te weten dat blikken (of vaak pakken) moutsiroop behoorlijk lang te bewaren zijn, en dan hebben we zelfs in een crisis comfortabel schuim in de mond in plaats van op de mond...
CanDirect is daarvoor een goede leverancier https://www.candirect.eu/Malt-concentrates-liquid-unhopped

Tip: neem eventueel 0,5 liter beugelflessen uit Duitsland om het in te bottelen. Een kratje daarvan kost geen drol, het glas is redelijk dik en het zijn in ieder geval geen (fophoeveelheid) 0,3 liter flessen zoals hier in NL. Bier er in, een halve theelepel suiker er bij en even wat weken laten staan. Je hebt dan koolzuur in de fles vanuit die nagisting.

@joepmeloen heeft het over" steriel" zag ik: er is geen noodzaak om pannen, potten of flessen heet te steriliseren; je kunt alles en iedereen en de kat van de buren prima steriliseren met Puro-oxi
puro-1000-gram.jpg

"De milieuvriendelijke reiniger voor alle licht vervuilde materialen en flessen.
Hoeft te worden nagespoeld Dankzij de actieve zuurstof is een hygiënische reiniging mogelijk in één behandeling met een korte contacttijd. Dosering : 4 g per liter warm tot heet water. Contacttijd : 3 - 5 minuten."

Dat Puro-Oxi is sowieso een prima item "voor de prep"!

Volgens mijn werd er zoiets bij geleverd wit poedertje moest je de helft van gebruiken en de andere helft voor? Blijft niks voor mij :)
 
Volgens mijn werd er zoiets bij geleverd wit poedertje moest je de helft van gebruiken en de andere helft voor? Blijft niks voor mij :)
@joepmeloen Haha, dat heet "twee lijntjes in een zakkie". De ene voorafgaand aan het mengen van de zooi in de neus kieperen, en de andere helft juist voorafgaand aan het eerste proeven opsnuiven. Geeft bij het mengen een gelukzalig gevoel, en bij het wegklokken ook. Je hebt het dus kennelijk over de Randstad-versie van zo'n pakket?;)

Het poeder is waarschijnlijk droge gist geweest (creme/gelig), en dat is 101% biologisch verantwoord, en zonder die eencelligen geen alcohol... En na het vergisten zonder de lijkjes ook minder smaak. Drink maar eens een "Hefe-Weizen" (Duits witbier met de gist er niet uitgefilterd), dat smaakt beter dan zonder gist.
Het kan ook gistvoedingszout zijn geweest (wit), en dat is gewoon een zuiver zout dat de gistcellen kietelt en tot copuleren aanzet;) Je wilt niet weten wat brouwers al niet toevoegen, maar zolang het natuurlijk en zuiver is, en het resultaat goed smaakt...
 
Vandaag is het bier gebotteld. Helaas was zoonlief vergeten dat hij een kratje beugelpils voor me leeg zou drinken met zijn vrienden. Dus moest ik andere flesjes schoonmaken.

Na het schoonmaken de flessen en aftapbuis ontsmet. Vervolgens 3 gr suiker in ieder flesje gedaan en het bier rustig in de flessen laten stromen.
Kroonkurken er op. En nu weer twee weken geduld hebben.....

20220207_142054.jpg
 
@joepmeloen

Het poeder is waarschijnlijk droge gist geweest (creme/gelig), en dat is 101% biologisch verantwoord, en zonder die eencelligen geen alcohol... En na het vergisten zonder de lijkjes ook minder smaak. Drink maar eens een "Hefe-Weizen" (Duits witbier met de gist er niet uitgefilterd), dat smaakt beter dan zonder gist.
Het kan ook gistvoedingszout zijn geweest (wit), en dat is gewoon een zuiver zout dat de gistcellen kietelt en tot copuleren aanzet;) Je wilt niet weten wat brouwers al niet toevoegen, maar zolang het natuurlijk en zuiver is, en het resultaat goed smaakt...

Gewoon maïschen, in een teil buitenzetten, 24 uur later binnen in grote fles doen, waterslot erop, en gaan.
Steek je het in een houten vat, is het ook nog ambachtelijk.
2 jaar wachten, en je hebt de goden op je tong.
(Overigens tijdens de vergistingsperiode niet kijken, als je een zwakke maag hebt)
Lambiek, G(u)euze, Weizen, Zuur bier,.........
"American Sour Beer" (boek) opent een wereld , na "Verander water in bier", een musthave (moethebbe),
voor liefhebbers
 
Terug
Bovenaan