V
Verwijderd lid 423
Gast
Beste mensen,
Ik zie dat er kennelijk nog niets over destilleren is geschreven (tjee, heb ik dat nog niet gedaan, ik twijfel...???), en dat is een gemis.
Dan maar even een all-in-one freubelpakket beschrijven, goed voor een Coronaviruszomer in de (wo)mancave.
Destilleren is het aan de kook brengen van vloeistoffen (meestal mengsels), waarbij het verdampte (gasvormige) deel door een koeler wordt geleid, condenseert en zo kan worden afgescheiden en opgevangen. Nu is het zo dat iedere component in zo'n mengsel wel zijn eigen kookpunt heeft, en dat "does the trick". Een component met het laagste kookpunt zal bij oplopende temperatuur als eerste uit het mengsel koken/verdampen en kan op die manier natuurkundig worden afgescheiden.
Zelf heb ik diverse destillatieapparaten gebouwd, en daar bijvoorbeeld etherische olie mee gewonnen, zoals lavendelolie uit lavendel. Hoe? Gewoon door lavendelbloemen in een ketel met water te stoppen, deksel erop en koken maar. Zolang het deksel maar luchtdicht afsluit en de stoom en lavendelolie in dampvorm door een koeler worden geleid. Het resultaat is een water/lavendelolie mengsel waarbij de lavendelolie vanzelf als toplaag komt bovendrijven. Hetzelfde zou ook kunnen met bijvoorbeeld pepermuntolie. Houd er wel rekening mee dat je relatief veel bloem en/of blad nodig hebt om grotere hoeveelheden olie te winnen. Rozenolie heb ik nog niet geprobeerd, want daarvoor moet ik waarschijnlijk in zoveel voortuinen in de buurt gaan oogsten om er genoeg rozenbladen voor te verzamelen, dat de nachten te kort zijn. Maar, een echte prepper staat voor niets, en kan zelfs rozenolie/parfum voor de wederhelft maken na een SHTF.
Dat brengt mij op een gouden tip: Bij griep en verkoudheid is er maar weinig dat zoveel verlichting geeft als met wat druppels van een uitgekiend mengsel van etherische olien (in alcohol) een theelepel suiker verzadigen. Neem dat in en je voelt je iets beter, echt! Mijn vrouw kende het als "Carmol" maar dat is relatief duur. Ik heb er laatst via Amazon.de wat "Amol (Pools product)" gekocht, en dat is eigenlijk hetzelfde maar veel voordeliger. https://www.amazon.nl/Purpose-Inter...mol&qid=1595835848&sr=8-1&tag=nltxtgostdde-21
Probeer het eens, zou ik zo zeggen. Enfin, tot zover even deze zijsprong. Een echte prepper probeert het natuurlijk ook zelf te maken, maar eerst zo'n 7 verschillende etherische olien destilleren vraagt wel even geduld...
Een eenvoudige destilleerketel maken kan als volgt:
Neem bijvoorbeeld een oude hogedrukpan. Het deksel daarvan sluit hermetisch, en dat is wat we moeten hebben. Een gewone pan met deksel kan ook wel; een truuk is dan bijvoorbeeld om m.b.v. wat brooddeeg tussen rand en deksel af te dichten.
Boor vervolgens een gat in het deksel en bevestig daarop een https://www.wildkamp.nl/product/mes...MIhPjm3I3t6gIVFeDtCh1Sqgq3EAQYAyABEgL31fD_BwE
De zolderplaat met een stukje pakking (leder, rubber) op het gat in de deksel monteren.
Koop een Soldeer-draadfitting-puntstukk https://www.hornbach.nl/shop/Soldee...-15-mm-x-1-2-buitendraad/8534194/artikel.html. Die komt aan de onderzijde van de kolom-buis en kan je later met wat teflon-tape op het deksel draaien.
Soldeer het puntstuk aan zo'n 70 cm koperen pijp.
Soldeer vervolgens aan het andere eind van die pijp een soldeerfitting T-stuk, waarbij de poot van de T zijdelings uitsteekt. https://www.hornbach.nl/shop/Soldeerfitting-T-stuk-15-mm-2-stuks/7884687/artikel.html
In de open top komt later een kurkje of papieren wikkel met een thermometer.
Soldeer vervolgens aan de poot van die soldeerfitting een stukje horizontale pijp dat zo lang is dat het loodrecht gezien tot ruim naast de pan steekt. Soldeer daarop een soldeerfitting-knie https://www.hornbach.nl/shop/Soldeerfitting-knie-roodkoper-15-mm-4-stuks/7885153/artikel.html met de opening verticaal omlaag.
Soldeer daarin weer een pijp van zo'n 70 cm lang.
Nu komt de koeler-truuk: koop twee verlopende soldeerfittingen https://www.fitting-shop.nl/t-stuk-...MIyM3d0oTt6gIVR7TtCh1o3AStEAQYASABEgKvB_D_BwE
en boor de 15 mm aansluitingen (niet die in de poot van de T, maar die in het verlengde van de 22 mm) door. Het gaat alleen even om het wegboren van de aanslag die normaliter het doorsteken van de 15 mm pijp voorkomt. Nu willen we die pijp juist kunnen doorsteken, vandaar.
Schuif een van die soldeerfittingen met de 22 mm naar onder op de 70 cm pijp. Schuif vervolgens een lengte van zo'n 40-50 cm aan 22 mm pijp om de 15 mm pijp, en plaats vervolgens de andere soldeerfitting met de 22 mm naar boven gericht. Soldeer in de beide zijdelings uitgaande 15 mm openingen een klein stukje pijp om een slang aan te kunnen bevestigen.
Soldeer je dit alles in elkaar dan heb je een kolom gebouwd waarin bovenin een thermometer past, en die bovendien is voorzien van een ingebouwde koeler.
Voor de koeler is wel een beetje koelwater nodig, maar een miezerig straaltje vanuit de kraan is al voldoende.
Koelwater:
Een mooie oplossing is, om wat tuinslang aan de koelwater in-en uitlaten te bevestigen met slangklemmen. Plaats je dan een tuinslang-aansluitstuk op een buitenkraan en gebruik je tuinslang-koppelstukken dan is het eenvoudig aan- en af te koppelen. het beste tegenstroom-koelen, dus koelwater-in aan de onderzijde en koelwater-uit bovenin. Nog mooier is wellicht, om koelwater te pakken uit een teiltje of wasbak m.b.v. een aquariumpompje aan de in-slang. Zo kan je het retour-water opvangen en weer gebruiken tot het te warm is geworden. Ik doe dat laatste en dat werkt prima.
Pak een jerrycan of vaatje van zo'n 20 of 30 liter en vul dat voor zo'n 4/5. Doe er 300 g suiker in per liter water, en doe er een "turbo-gist" bij: https://www.braumarkt.com/liqueur-d...MIv_aDypDt6gIVDZ53Ch0abgJbEAQYASABEgLzC_D_BwE
Boor een gat in het schroefdeksel en plaats daarin een waterslot https://www.braumarkt.com/wine-and-...MI_t6asZnt6gIViK3tCh2GHQchEAQYASABEgIRYvD_BwE met wat water gevuld. Een dag of vijf bij kamertemperatuur laten staan, en dan heb je grofweg een kleine liter pure ethanol (drinkbare alcohol) in het vaatje per iedere twee kilo aan toegevoegde suiker. Die ethanol moet er nog wel uit worden gedestilleerd, maar dat kunnen we nu ook
Kanttekeningen/diversen:
Natuurlijk is dit alles alleen bedoeld om geringe hoeveelheden alcohol te kunnen maken voor eigen gebruik, om het nare Coronavirus mee te killen (ontsmetten); al het andere is onzin en lees daar het beste overheen. Houd er rekening mee dat je alleen aan het begin een alcoholpercentage van zo'n 70 % uit de koeler krijgt. Naar verloop van het stoken neemt dat af tot wellicht zo'n 5-10%, en dan het beste stoppen. Mooi is dan, dat alles wat je tot dan hebt opgevangen dan zo'n 40-50% zal zijn in gedestlleerd water, en laat dat nu net een prima borrel zijn! Met kruiden kan je er iets lekkers van maken. Er is bij gisten vanuit pure suiker geen risico op methanol-vorming, dus geen angst. Houd er rekening mee dat alcohol van circa 40% en hoger brandbaar is, dus pas op met open vuur. Door alleen water te destilleren kan je prima gedestilleerd water maken, voor de strijkbout en de accu e.d. Als je de gelegenheid hebt om de kolom van iets dikkere koperen pijp te maken dan is dat nog beter, bijvoorbeeld 22, 28 of 35 mm; kijk het beste eens bij de oud-metaal-boer want koper is daar betaalbaar. En kan je de kolomn dan tegelijk iets langer maken, bijvoorbeeld 1,5 m, dan is ook dat weer beter. Bovenin de kolom kan je een thermometer steken, en dan zo dat de voeler juist op de hoogte van de horizontale overloop zit. Ethanol kookt bij 78,37 graden celcius, en je zult direct bij het bereiken van die temperatuur zien dat "het lekkers" uit de koeler gaat lopen. Een digitale insteekthermometer is het mooist want kan niet breken en kost niet de kop: https://www.aliexpress.com/item/400...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Mocht je eens een tonnetje met steenvruchten laten gisten (pruimen e.d.) dan ontstaat er wel methanol maar omdat dat eerder kookt (64,7 graden Celcius) kan je de temperatuur in de gaten houden en gewoon alles wat er tot het bereiken van 77/78 graden uit de koeler komt weggooien.
Dit was wel veel info ineens, maar help wellicht geinteresseerden op weg? Er is ook veel informatie over te vinden op het internet...
Proost!
P.S. Wie niet handig of sowieso geld heeft, die kan ook prima iets kopen om mee aan de slag te gaan:
https://www.aliexpress.com/item/100...8113#641_668#2717#7559#92__668#3422#15392#175
Ik zie dat er kennelijk nog niets over destilleren is geschreven (tjee, heb ik dat nog niet gedaan, ik twijfel...???), en dat is een gemis.
Dan maar even een all-in-one freubelpakket beschrijven, goed voor een Coronaviruszomer in de (wo)mancave.
Destilleren is het aan de kook brengen van vloeistoffen (meestal mengsels), waarbij het verdampte (gasvormige) deel door een koeler wordt geleid, condenseert en zo kan worden afgescheiden en opgevangen. Nu is het zo dat iedere component in zo'n mengsel wel zijn eigen kookpunt heeft, en dat "does the trick". Een component met het laagste kookpunt zal bij oplopende temperatuur als eerste uit het mengsel koken/verdampen en kan op die manier natuurkundig worden afgescheiden.
Zelf heb ik diverse destillatieapparaten gebouwd, en daar bijvoorbeeld etherische olie mee gewonnen, zoals lavendelolie uit lavendel. Hoe? Gewoon door lavendelbloemen in een ketel met water te stoppen, deksel erop en koken maar. Zolang het deksel maar luchtdicht afsluit en de stoom en lavendelolie in dampvorm door een koeler worden geleid. Het resultaat is een water/lavendelolie mengsel waarbij de lavendelolie vanzelf als toplaag komt bovendrijven. Hetzelfde zou ook kunnen met bijvoorbeeld pepermuntolie. Houd er wel rekening mee dat je relatief veel bloem en/of blad nodig hebt om grotere hoeveelheden olie te winnen. Rozenolie heb ik nog niet geprobeerd, want daarvoor moet ik waarschijnlijk in zoveel voortuinen in de buurt gaan oogsten om er genoeg rozenbladen voor te verzamelen, dat de nachten te kort zijn. Maar, een echte prepper staat voor niets, en kan zelfs rozenolie/parfum voor de wederhelft maken na een SHTF.
Dat brengt mij op een gouden tip: Bij griep en verkoudheid is er maar weinig dat zoveel verlichting geeft als met wat druppels van een uitgekiend mengsel van etherische olien (in alcohol) een theelepel suiker verzadigen. Neem dat in en je voelt je iets beter, echt! Mijn vrouw kende het als "Carmol" maar dat is relatief duur. Ik heb er laatst via Amazon.de wat "Amol (Pools product)" gekocht, en dat is eigenlijk hetzelfde maar veel voordeliger. https://www.amazon.nl/Purpose-Inter...mol&qid=1595835848&sr=8-1&tag=nltxtgostdde-21
Probeer het eens, zou ik zo zeggen. Enfin, tot zover even deze zijsprong. Een echte prepper probeert het natuurlijk ook zelf te maken, maar eerst zo'n 7 verschillende etherische olien destilleren vraagt wel even geduld...
Een eenvoudige destilleerketel maken kan als volgt:
Neem bijvoorbeeld een oude hogedrukpan. Het deksel daarvan sluit hermetisch, en dat is wat we moeten hebben. Een gewone pan met deksel kan ook wel; een truuk is dan bijvoorbeeld om m.b.v. wat brooddeeg tussen rand en deksel af te dichten.
Boor vervolgens een gat in het deksel en bevestig daarop een https://www.wildkamp.nl/product/mes...MIhPjm3I3t6gIVFeDtCh1Sqgq3EAQYAyABEgL31fD_BwE
De zolderplaat met een stukje pakking (leder, rubber) op het gat in de deksel monteren.
Koop een Soldeer-draadfitting-puntstukk https://www.hornbach.nl/shop/Soldee...-15-mm-x-1-2-buitendraad/8534194/artikel.html. Die komt aan de onderzijde van de kolom-buis en kan je later met wat teflon-tape op het deksel draaien.
Soldeer het puntstuk aan zo'n 70 cm koperen pijp.
Soldeer vervolgens aan het andere eind van die pijp een soldeerfitting T-stuk, waarbij de poot van de T zijdelings uitsteekt. https://www.hornbach.nl/shop/Soldeerfitting-T-stuk-15-mm-2-stuks/7884687/artikel.html
In de open top komt later een kurkje of papieren wikkel met een thermometer.
Soldeer vervolgens aan de poot van die soldeerfitting een stukje horizontale pijp dat zo lang is dat het loodrecht gezien tot ruim naast de pan steekt. Soldeer daarop een soldeerfitting-knie https://www.hornbach.nl/shop/Soldeerfitting-knie-roodkoper-15-mm-4-stuks/7885153/artikel.html met de opening verticaal omlaag.
Soldeer daarin weer een pijp van zo'n 70 cm lang.
Nu komt de koeler-truuk: koop twee verlopende soldeerfittingen https://www.fitting-shop.nl/t-stuk-...MIyM3d0oTt6gIVR7TtCh1o3AStEAQYASABEgKvB_D_BwE
en boor de 15 mm aansluitingen (niet die in de poot van de T, maar die in het verlengde van de 22 mm) door. Het gaat alleen even om het wegboren van de aanslag die normaliter het doorsteken van de 15 mm pijp voorkomt. Nu willen we die pijp juist kunnen doorsteken, vandaar.
Schuif een van die soldeerfittingen met de 22 mm naar onder op de 70 cm pijp. Schuif vervolgens een lengte van zo'n 40-50 cm aan 22 mm pijp om de 15 mm pijp, en plaats vervolgens de andere soldeerfitting met de 22 mm naar boven gericht. Soldeer in de beide zijdelings uitgaande 15 mm openingen een klein stukje pijp om een slang aan te kunnen bevestigen.
Soldeer je dit alles in elkaar dan heb je een kolom gebouwd waarin bovenin een thermometer past, en die bovendien is voorzien van een ingebouwde koeler.
Voor de koeler is wel een beetje koelwater nodig, maar een miezerig straaltje vanuit de kraan is al voldoende.
Koelwater:
Een mooie oplossing is, om wat tuinslang aan de koelwater in-en uitlaten te bevestigen met slangklemmen. Plaats je dan een tuinslang-aansluitstuk op een buitenkraan en gebruik je tuinslang-koppelstukken dan is het eenvoudig aan- en af te koppelen. het beste tegenstroom-koelen, dus koelwater-in aan de onderzijde en koelwater-uit bovenin. Nog mooier is wellicht, om koelwater te pakken uit een teiltje of wasbak m.b.v. een aquariumpompje aan de in-slang. Zo kan je het retour-water opvangen en weer gebruiken tot het te warm is geworden. Ik doe dat laatste en dat werkt prima.
Pak een jerrycan of vaatje van zo'n 20 of 30 liter en vul dat voor zo'n 4/5. Doe er 300 g suiker in per liter water, en doe er een "turbo-gist" bij: https://www.braumarkt.com/liqueur-d...MIv_aDypDt6gIVDZ53Ch0abgJbEAQYASABEgLzC_D_BwE
Boor een gat in het schroefdeksel en plaats daarin een waterslot https://www.braumarkt.com/wine-and-...MI_t6asZnt6gIViK3tCh2GHQchEAQYASABEgIRYvD_BwE met wat water gevuld. Een dag of vijf bij kamertemperatuur laten staan, en dan heb je grofweg een kleine liter pure ethanol (drinkbare alcohol) in het vaatje per iedere twee kilo aan toegevoegde suiker. Die ethanol moet er nog wel uit worden gedestilleerd, maar dat kunnen we nu ook
Kanttekeningen/diversen:
Natuurlijk is dit alles alleen bedoeld om geringe hoeveelheden alcohol te kunnen maken voor eigen gebruik, om het nare Coronavirus mee te killen (ontsmetten); al het andere is onzin en lees daar het beste overheen. Houd er rekening mee dat je alleen aan het begin een alcoholpercentage van zo'n 70 % uit de koeler krijgt. Naar verloop van het stoken neemt dat af tot wellicht zo'n 5-10%, en dan het beste stoppen. Mooi is dan, dat alles wat je tot dan hebt opgevangen dan zo'n 40-50% zal zijn in gedestlleerd water, en laat dat nu net een prima borrel zijn! Met kruiden kan je er iets lekkers van maken. Er is bij gisten vanuit pure suiker geen risico op methanol-vorming, dus geen angst. Houd er rekening mee dat alcohol van circa 40% en hoger brandbaar is, dus pas op met open vuur. Door alleen water te destilleren kan je prima gedestilleerd water maken, voor de strijkbout en de accu e.d. Als je de gelegenheid hebt om de kolom van iets dikkere koperen pijp te maken dan is dat nog beter, bijvoorbeeld 22, 28 of 35 mm; kijk het beste eens bij de oud-metaal-boer want koper is daar betaalbaar. En kan je de kolomn dan tegelijk iets langer maken, bijvoorbeeld 1,5 m, dan is ook dat weer beter. Bovenin de kolom kan je een thermometer steken, en dan zo dat de voeler juist op de hoogte van de horizontale overloop zit. Ethanol kookt bij 78,37 graden celcius, en je zult direct bij het bereiken van die temperatuur zien dat "het lekkers" uit de koeler gaat lopen. Een digitale insteekthermometer is het mooist want kan niet breken en kost niet de kop: https://www.aliexpress.com/item/400...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Mocht je eens een tonnetje met steenvruchten laten gisten (pruimen e.d.) dan ontstaat er wel methanol maar omdat dat eerder kookt (64,7 graden Celcius) kan je de temperatuur in de gaten houden en gewoon alles wat er tot het bereiken van 77/78 graden uit de koeler komt weggooien.
Dit was wel veel info ineens, maar help wellicht geinteresseerden op weg? Er is ook veel informatie over te vinden op het internet...
Proost!
P.S. Wie niet handig of sowieso geld heeft, die kan ook prima iets kopen om mee aan de slag te gaan:
https://www.aliexpress.com/item/100...8113#641_668#2717#7559#92__668#3422#15392#175