• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

TheQuickFox

Elementary prepper
Laatst bewerkt:
Toegang tot internet voor informatie, programmatuur en vermaak is de normaalste zaak van de wereld. Maar betrouwbare toegang tot internet is niet gegarandeerd. Daarom is het niet verkeerd om digitaal te preppen en alles offline beschikbaar te hebben wat je nodig hebt. De denken valt aan:

  1. Download Kiwix waarmee je een offline kopie van Wikipedia kan downloaden. Ook zijn er allerlei andere offline databronnen te downloaden voor gebruik met Kiwix.
  2. Download de handleidingen van al je apparaten en bewaar ze in je documentenmap op je computer.
  3. Download rekeningen en garantiebewijzen van online aankopen. Het is altijd goed om deze op eigen media te hebben. Een winkel kan ook stoppen en probeer dan nog maar eens je rekeningen te downloaden voor je fabrieksgarantie of bewijs van eigendom voor je inboedelverzekering.
  4. Maak een USB-stick of DVD-ROM met de Windows versie voor jouw PC zodat je Windows opnieuw kan installeren.
  5. Gebruik een lokale offline password manager als Keepass.
  6. Koop een navigatieapparaat als een TomTom of Garmin GPS of download een navigatieapp voor je smartphone met offline kaarten. Zorg dat je deze up-to-date houd en test of ze daadwerkelijk offline werken. Je hebt Garmin wandel GPSsen waar je ook wegenkaarten op kunt zetten voor autonavigatie.
  7. Indien gewenst kun je je PC data versleutelen met Bitlocker of VeraCrypt. Besef wel: Als je je wachtwoord vergeet of als de versleuteling kapot gaat dan ben je je data kwijt. Je zult zelf een afweging moeten maken om te versleutelen of juist niet.
  8. Ben je een gamer? Download wat computerspellen die je offline / singleplayer kunt spelen.
  9. Download alle drivers en software die je voor je PC of laptop nodig hebt en bewaar die op je harde schijf zodat je je PC opnieuw kunt installeren.
  10. Netflix, spotify en andere streamingdiensten zijn leuk en makkelijk maar doen het niet zonder internet. Een DVD, MP3, CD of blu-rayverzameling wel en geven vele uren offline vermaak. Je hebt natuurlijk wel stroom nodig maar je kunt ook vermaken met een smartphone of tablet met SD-kaart vol muziek- of filmbestanden. Dit gebruikt maar weinig stroom en kun je laden met een powerbank.
  11. Download je bankafschriften, verzekeringspolissen en andere belangrijke documenten. Zorg dat je belangrijke pasjes, polissen en papieren zowel digitaal als op papier hebt.
  12. Maak een backupregime en houd je hieraan. Een online backup kan een prima hulpmiddel zijn maar zorg ook dat je offline backups hebt op fysieke media die van jou is. Als je veel belangrijke digitale data hebt, zorg dan dat je een backup hebt liggen op een andere fysieke locatie. Zo is je data beveiligd tegen brand en diefstal na inbraak. Het belangrijkst om te backuppen zijn foto's en persoonlijke documenten. Deze zijn onvervangbaar.
  13. Als je van lezen houd: Overweeg een e-reader met een verzameling e-boeken zonder DRM. Niet digitaal maar nog beter: Zorg ervoor dat je een paar planken heb met boeken die je graag leest. Dan heb je wat leuks te doen als ook de stroom langdurig uitvalt en je even geen digitale apparaten kunt gebruiken. Of informatieve boeken over hobby's, koken, survival etc.
Ik ben een keer op vakantie in het buitenland geweest waarin ik een ongeluk kreeg en in het ziekenhuis belandde voor een operatie. Ik sprak de taal niet en had er geen internet. De televisie had alleen lokale zenders die ik niet kon volgen. Ik had gelukkig wel mijn laptop mee met MP3 verzameling, wat films en een paar games die ik offline kon spelen. Het was mijn enige vermaak op dat moment. Los van een paar dagelijkse telefoongesprekken met familieleden. Dus er hoeft geen SHTF situatie te zijn om profijt te hebben van wat voorbereidingen voor een leven offline.
 
Ik zou Windows vervangen voor een toegankelijke kleine linux versie in de vorm van Lubuntu. Die draaien over het algemeen op nagenoeg op alle PC's die je onderweg tegen zou kunnen komen.
 
Ik zou Windows vervangen voor een toegankelijke kleine linux versie in de vorm van Lubuntu. Die draaien over het algemeen op nagenoeg op alle PC's die je onderweg tegen zou kunnen komen.

Ik bedoel eigenlijk je besturingssysteem. Voor het gros van de mensen is dit Windows. Daarom heb ik voor het gemak Windows gezegd. Als je Linux draait is het downloaden van drivers van je hardwarefabrikant ook minder van toepassing, omdat Linux drivers vaak al met je Linux distributie komen.
 
Terug
Bovenaan