• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

[DIY] dennen&tijm honingsiroop

Pr3pper

Specialist
Recept dennen/tijmsiroop met honing
Ingrediënten:
25gram verse tijm
Dennen (picea abies) verse groene (rond 15mei de beste kans)
+/- 300ml water

Honing/suiker opgevoel/smaak


1. De dennen en tijm schoonmaken

2. De dennen en tijm in de 300ml water koken. De kleur van de dennen zal van groen naar gelig veranderen. Het water zal ook een groener kleur krijgen

3. Het water zeven zodat de stukken dennen en tijm eruit zijn

4. Het (groenige) water weer koken en honing of suiker toevoegen. Af en toe even proeven om de smaak te bepalen. (hoe meer suiker hoe stroperig het wordt)


a0c76cbb451656dfe2a189d97d2dca88.jpg

Zo zullen de uitgekookte overblijfsels eruit zien.

ea7aaf8119d8b328433adc4ef8901f71.jpg


Het (groenige) water waar de honing/suiker al roerend aan toegevoegd is.

d531bd35f504affcab538d99cacc8eb1.jpg

het resultaat J deze is zover ik weet niet heel erg stroperig, maar het smaakt heel goed naar echte siroop.

Deze is ongeveer een jaar houdbaar en kan gewoon iedere dag genomen worden. (het heeft een antibacteriële werking) (3 lepels per dag)
 
Ok. Is die dennensoort overal te vinden? En herkenbaar?
167bd1a1a45af86ba0c613b545d01d42.jpg

Op dit plaatje zie je goed welk gedeelte je moet hebben.

Het is heel lastig te bepalen welke nu goed is, de kerstboom kan ook gebruikt worden.

Zelf kan je ook ruiken/proeven aan de verse steeltjes of het naar dennen (siroop) ruikt of smaakt.
 
167bd1a1a45af86ba0c613b545d01d42.jpg

Op dit plaatje zie je goed welk gedeelte je moet hebben.

Het is heel lastig te bepalen welke nu goed is, de kerstboom kan ook gebruikt worden.

Zelf kan je ook ruiken/proeven aan de verse steeltjes of het naar dennen (siroop) ruikt of smaakt.

Kleine opmerking, dit is een spar, geen den.
Het wordt ook vaak van jonge dennentoppen gemaakt. Zelf ervaar ik dat dennen wat 'pittiger' smaken dan sparren.
0004471aa.jpg
 
Kleine opmerking, dit is een spar, geen den.
Het wordt ook vaak van jonge dennentoppen gemaakt. Zelf ervaar ik dat dennen wat 'pittiger' smaken dan sparren.
0004471aa.jpg
Ja in principe is het met heel veel mogelijk, het is ook zelf even proeven en proberen. Op internet staat vanalles en iedereen gebruikt iets anders.
 
Ga ik straks op de heide aan boomtakken staan likken, krijg ik vast rare blikken van mensen :lol:
@Ray ik denk niet dat ik zomaar een topje van een hoge den ga halen. Mag ik wel met een trapje vertrekken.
 
Ga ik straks op de heide aan boomtakken staan likken, krijg ik vast rare blikken van mensen :lol:
@Ray ik denk niet dat ik zomaar een topje van een hoge den ga halen. Mag ik wel met een trapje vertrekken.
Ze kunnen er ook zo uitzien :p
115510377.80I9ctSW.Gran7747.jpg


Je hoeft dus niet altijd een ladder bij de hand te hebben. Maar ja, in het Nederlands noemt het de fijnspar.
 
@Kanina voor mensen die weinig of geen verstand van bomen hebben let wel dat er ook nog de Taxus is en
deze is echt giftig (alles van deze boom ) voor mens en dier let daar wel op !!! . Of coniferen giftig zijn
voor mensen weet ik niet in ieder geval wl voor dieren als paarden ed .
gr will
 
@Wafels ik zal er het bomenboekje bij halen, weten we het zeker.

@Kanina voor mensen die weinig of geen verstand van bomen hebben let wel dat er ook nog de Taxus is en
deze is echt giftig (alles van deze boom ) voor mens en dier let daar wel op !!! . Of coniferen giftig zijn
voor mensen weet ik niet in ieder geval wl voor dieren als paarden ed .
gr will
Het is goed opletten, als je de niet nieuwe stekjes aan het einde hebt kun je ook een giftigbrouwsel gaan maken en dat is niet de bedoeling.
 
Het is goed opletten, als je de niet nieuwe stekjes aan het einde hebt kun je ook een giftigbrouwsel gaan maken en dat is niet de bedoeling.

Kun je daar eens over uitweiden? Heb je het dan over de door jouw gebruikte spar?
 
167bd1a1a45af86ba0c613b545d01d42.jpg

Op dit plaatje zie je goed welk gedeelte je moet hebben.

Het is heel lastig te bepalen welke nu goed is, de kerstboom kan ook gebruikt worden.

Zelf kan je ook ruiken/proeven aan de verse steeltjes of het naar dennen (siroop) ruikt of smaakt.

Kun je daar eens over uitweiden? Heb je het dan over de door jouw gebruikte spar?
Zie de post van mijzelf die ik geciteerd heb. De nieuwe licht groene knoppen kan je gebruiken, deze zijn ook zachter. Als je de volgroeide takjes gaat gebruiken, kan je terpetijn maken. Daarvoor dus oppassen. Meestal rond mei vind je de beste verse nieuwe takjes waarmee je siroop kan maken. Omdat het nu zo koud is geweest, kan het soms wel nog zijn dat er verse takjes zijn die gebruikt kunnen worden.
 
Terug
Bovenaan