Nomad
Diehard Prepper
@The mad engineer had dit interessante draadje over Stainless vs. Carbon Steel messen.
Daarin schreef ik kort over het patina wat je aan kan brengen op carbon staal.
Het nadeel van messen van carbon staal is dat het veel gevoeliger is voor roest. Je moet ze dus goed onderhouden. Dat doe ik door mijn mes na gebruik goed schoon te maken en goed te drogen.
Vervolgens smeer ik hem in met vet. Als ik dat niet voorhanden heb dan smeer ik er Labello op.
Met der tijd zal het carbon staal zijn glans verliezen en een dof, gebruikt uiterlijk krijgen. Dit lijkt heel zonde van je mooie mes maar het heeft een groot voordeel, het zorgt er voor dat je mes minder snel roest.
Bijkomend voordeel is dat je mes niet meer zo opvalt. Handig in dit mesofobe land
Dus, dat willen we nu natuurlijk allemaal! ^_^ En omdat we weinig geduld hebben is het heel mooi dat we het ook geforceerd aan kunnen brengen.
Carbon staal is gevoelig voor zuur. Dus door je mes te behandelen met citroen of mosterd kan je een patina aanbrengen. Net nadeel vind ik dat die patina niet gelijkmatig is. Al vinden sommigen het juist mooi.
Het kan ook met azijn.
Goed, hoe doe je dan dan precies. Bij wijze van experiment heb ik na het ontkalken van mijn waterkoker mijn Mora Compagnion MG. De MG is overigens een dikkere variant van de gewone Compagnion.
Ik heb het azijn nog eens aan de kook gebracht en vervolgens in een glas gegoten. Daarnaa heb ik snel mijn mes er in gezet.
Zoals je op de foto kan zien is de reactie vrij heftig. Hevig bruisend reageert het zuur met het lemmet.
Na 15 minuten heb ik het mes uit het azijn gehaald en het schoongemaakt. Met keukenrol haal je een flink deel van het patina er zo weer af.
Omdat het patina naar mijn smaak te licht was heb ik opnieuw azijn gekookt en het mes er nog 15 minuten ingezet.
Deze keer bleef er na schoonmaak een donkerder patina achter.
Het aanbrengen van het patina zorgt er voor dat je mes zijn scherpte verliest. De oppervlakte wordt geoxideerd, dus ook de snede.
Op dit moment heb ik niet al mijn slijpbenodigdheden thuis, dus op mijn Fallkniven DC4 heb ik de Compagnion opnieuw geslepen.
Het resultaat is zeer bevredigend. Het patina beschermt het mes en maakt het minder opvallend. Zoals gezegd is dat in dit mes-vrezende landje geen gek idee. De Compagnion heeft een zogenaamde scandigrind. Omdat die opnieuw geslepen is ziet het er werkelijk spectaculair uit.
De scandi is nog niet zo glad als ik hem zou willen, maar hij is scherp genoeg. Ik kan me er weer mee scheren. ^_^
Hieronder de Compagnion MG en de Fire Knife op elkaar. De Fire Knife heeft een Stainless Steel lemmet en is anders geslepen.
Het aanbrengen van een patina is een kwestie van proberen. Resultaten zullen per mes verschillen.
Zorg er voor dat je mes goed schoon is voordat je het in het zuur zet anders blijven er vingervlekken achter. Het staal achter de vingervlek zal namelijk minder of niet oxideren.
Laat je mes niet gelijk een half uur in het zuur staan, maar doe het in stapjes. Je wil niet te ver gaan, want in feite ben je moedwillig je mes aan het slopen. Dus doe het met beleid.
Als het goed lukt heb je echter wel voordeel van van patina. En, al zeg ik het zelf, het ziet er zeker met een scandi grind geweldig uit.
Daarin schreef ik kort over het patina wat je aan kan brengen op carbon staal.
Het nadeel van messen van carbon staal is dat het veel gevoeliger is voor roest. Je moet ze dus goed onderhouden. Dat doe ik door mijn mes na gebruik goed schoon te maken en goed te drogen.
Vervolgens smeer ik hem in met vet. Als ik dat niet voorhanden heb dan smeer ik er Labello op.
Met der tijd zal het carbon staal zijn glans verliezen en een dof, gebruikt uiterlijk krijgen. Dit lijkt heel zonde van je mooie mes maar het heeft een groot voordeel, het zorgt er voor dat je mes minder snel roest.
Bijkomend voordeel is dat je mes niet meer zo opvalt. Handig in dit mesofobe land
Dus, dat willen we nu natuurlijk allemaal! ^_^ En omdat we weinig geduld hebben is het heel mooi dat we het ook geforceerd aan kunnen brengen.
Carbon staal is gevoelig voor zuur. Dus door je mes te behandelen met citroen of mosterd kan je een patina aanbrengen. Net nadeel vind ik dat die patina niet gelijkmatig is. Al vinden sommigen het juist mooi.
Het kan ook met azijn.
Goed, hoe doe je dan dan precies. Bij wijze van experiment heb ik na het ontkalken van mijn waterkoker mijn Mora Compagnion MG. De MG is overigens een dikkere variant van de gewone Compagnion.
Ik heb het azijn nog eens aan de kook gebracht en vervolgens in een glas gegoten. Daarnaa heb ik snel mijn mes er in gezet.
Zoals je op de foto kan zien is de reactie vrij heftig. Hevig bruisend reageert het zuur met het lemmet.
Na 15 minuten heb ik het mes uit het azijn gehaald en het schoongemaakt. Met keukenrol haal je een flink deel van het patina er zo weer af.
Omdat het patina naar mijn smaak te licht was heb ik opnieuw azijn gekookt en het mes er nog 15 minuten ingezet.
Deze keer bleef er na schoonmaak een donkerder patina achter.
Het aanbrengen van het patina zorgt er voor dat je mes zijn scherpte verliest. De oppervlakte wordt geoxideerd, dus ook de snede.
Op dit moment heb ik niet al mijn slijpbenodigdheden thuis, dus op mijn Fallkniven DC4 heb ik de Compagnion opnieuw geslepen.
Het resultaat is zeer bevredigend. Het patina beschermt het mes en maakt het minder opvallend. Zoals gezegd is dat in dit mes-vrezende landje geen gek idee. De Compagnion heeft een zogenaamde scandigrind. Omdat die opnieuw geslepen is ziet het er werkelijk spectaculair uit.
De scandi is nog niet zo glad als ik hem zou willen, maar hij is scherp genoeg. Ik kan me er weer mee scheren. ^_^
Hieronder de Compagnion MG en de Fire Knife op elkaar. De Fire Knife heeft een Stainless Steel lemmet en is anders geslepen.
Het aanbrengen van een patina is een kwestie van proberen. Resultaten zullen per mes verschillen.
Zorg er voor dat je mes goed schoon is voordat je het in het zuur zet anders blijven er vingervlekken achter. Het staal achter de vingervlek zal namelijk minder of niet oxideren.
Laat je mes niet gelijk een half uur in het zuur staan, maar doe het in stapjes. Je wil niet te ver gaan, want in feite ben je moedwillig je mes aan het slopen. Dus doe het met beleid.
Als het goed lukt heb je echter wel voordeel van van patina. En, al zeg ik het zelf, het ziet er zeker met een scandi grind geweldig uit.