PBear
Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
In het broodbak topic van @martin had ik bij wijze van grap mijn recept geplaatst om een hittebestendig materiaal te maken voor het bekleden van een kleine smeltoven voor edelmetalen.
De meeste ingrediënten vind je namelijk ook in brood.
Mijn bedoeling is echter om me te bekwamen in het maken van gouden of zilveren sieraden, die in een SHTF situatie, of na invoering van CBDC's gemakkelijker te verhandelen (ruilhandel) zijn dan munten of baren edelmetaal met grote waarde en ook minder onderworpen zijn aan in- of exportbeperkingen.
In bijzonder kunnen zulke beperkingen stringenter worden in geval van een valutacrisis. Overheden zien dan liever niet dat kapitaal via hun grenzen ontsnapt naar oorden waar ze geen belastingen kunnen heffen.
O.a. de Filipijnen doen voor zover mij bekend niet aan inkomstenbelasting. Wel aan een vorm van belasting bij bedrijfsmatige handel.
Afgezien daarvan, kan het een leuke hobby zijn, waar je wat creativitet in kwijt kan en ook "op leeftijd" nog beoefend kan worden, omdat het geen grote lichamelijke inspanning vereist.
Ik heb geheel geen ervaring in de goudsmederij en probeer dus met tiktok en youtube filmpjes wijzer te worden. En vooral ook door te experimenteren.
Via internetshops heb ik wat gereedschapjes besteld die ik denk nodig te hebben. Je kan via internet ook kant-en-klare smeltovens bestellen, maar mijn potemonnaie en ikzelf vinden het leuker om zoiets voor een habbekrats te bouwen.
Goud en zilver hebben een hoge smelt temperatuur vam ruim 1200 graden Celcius. Dat gaat dus niet met een pannetje op het keukenfornuis.
Gelukkig kan een butaan of propaanbrander wel zulke temperaturen bereiken.
Ook is een smeltkroes nodig die zelf niet smelt bij zulke temperaturen.
Die zijn er via webshops te koop van grafiet (redelijk duur) en van keramiek (goedkoper). Mijn portemonnaie adviseerde mij eerst maar eens met een keramieken smeltkroes aan de slag te gaan.
Daar heb ik eerst geprobeerd een paar stukjes koperdraad in te smelten. Koper heeft een wat lager smeltpunt dan goud of zilver.
Dat lukte maar beperkt. Het gloeide wel op en vervormde, maar echt vloeien deed het niet. Teveel warmte van de smeltkroes vervliegt in de omringende lucht door convectiestroming. Een oventje om de warmte vast te houden is daarom noodzakelijk.
Via internet ontdekte ik het hittebestendige materiaal "Starlight". De uitvinder ervan heeft echter nooit zijn formule ervan prijsgegeven. Maar met ingrediënten die waarschijnlijk op soortgelijke wijze werken om een hittebestendige koolstofschuim te maken, kunnen ook goede resultaten bereikt worden.
Het uitgangspunt is een conservenblik, dat zelf niet voldoende hittebestendig is, aan binnenzijde te bekleden met de hittebestendige formule. Via een gat in de wand van het blik kan de daar in geplaatste smeltkroes met de brander verhit worden.
Mijn eerste poging om de hittebestendige
wandbekleding te maken lijkt te zijn mislukt. Met de gekozen mengverhouding van bloem, bakpoeder, suiker en houtlijm kreeg ik geen kneedbare massa die ik in het blik kon toepassen. Door toevoeging van wat water werd het wèl een soepele massa, maar werd het niet vormvast genoeg om aan de wand van het blik te bevestigen.
Nu met de tweede poging is het wel gelukt:
De ingrediënten waren in de volgende verhoudingen:
1. Bloem (tarwemeel) 60 gr,
2. Bakpoeder 40 gr,
3. Suiker 15 gr,
4. Houtlijm 70 gr.
Ik ben gestart met het mengen van de gezeefde bloem, gezeefd bakpoeder en 40 gr suiker.
Al snel bleek dat de kristalsuiker te grove kristallen had om tot een klontjesvrij mengsel te komen. Daarom het gehele mengsel nogmaals gezeefd, waarbij 25 gr suiker achterbleef.
Omdat de suikertoevoeging vooral bedoelt koolstof aan het recept toe te voegen, maar de bloem ook al rijk aan koolstof is, heb ik verder geen suiker toegevoegd. Wellicht is het beter poedersuiker te gebruiken dan kristalsuiker.
Daarna heb ik 50 gr houtlijm in een lege, schone yoghurtbeker gegoten en trachtte dat aan het mengsel toe te voegen. Daarbij bleek ca. 20 gram in de beker achter te blijven door viscositeit.
Bij menging bleek dat er geen deegachtig mengsel te kneden viel. Daarop heb ik nog 40 gram houtlijm toegevoegd en het geheel met behulp van een eetlepel in ruim 15 minuten goed doorgekneed. Toen ontstond een mooie deegbal.
Op een met bloem bedekte plastic mat heb ik de bal uitgerold tot een deegworst en met behulp van een glazen fles uitgewalst tot een plak van ca. 1 cm dik.
Daar mbv het conservenblik een ronde plak uitgestansd en die op de bodem in het blik gelegd.
Het resterende deeg opnieuw wat uitgerold, tot het voldoende lengte en breedte had om de binnenzijde van het ovenblik mee te bekleden.
Met een vochtig gemaakte vinger het deeg aan de bodem en de wanden vastgekleefd.
Dit is tot dusver het resultaat:
Nu moet het geheel een aantal dagen drogen, voordat het verhit kan worden.
Eventuele stoomvorming kan de hittebestendige laag beschadigen.
Wordt over een poosje vervolgd!
De meeste ingrediënten vind je namelijk ook in brood.
Mijn bedoeling is echter om me te bekwamen in het maken van gouden of zilveren sieraden, die in een SHTF situatie, of na invoering van CBDC's gemakkelijker te verhandelen (ruilhandel) zijn dan munten of baren edelmetaal met grote waarde en ook minder onderworpen zijn aan in- of exportbeperkingen.
In bijzonder kunnen zulke beperkingen stringenter worden in geval van een valutacrisis. Overheden zien dan liever niet dat kapitaal via hun grenzen ontsnapt naar oorden waar ze geen belastingen kunnen heffen.
O.a. de Filipijnen doen voor zover mij bekend niet aan inkomstenbelasting. Wel aan een vorm van belasting bij bedrijfsmatige handel.
Afgezien daarvan, kan het een leuke hobby zijn, waar je wat creativitet in kwijt kan en ook "op leeftijd" nog beoefend kan worden, omdat het geen grote lichamelijke inspanning vereist.
Ik heb geheel geen ervaring in de goudsmederij en probeer dus met tiktok en youtube filmpjes wijzer te worden. En vooral ook door te experimenteren.
Via internetshops heb ik wat gereedschapjes besteld die ik denk nodig te hebben. Je kan via internet ook kant-en-klare smeltovens bestellen, maar mijn potemonnaie en ikzelf vinden het leuker om zoiets voor een habbekrats te bouwen.
Goud en zilver hebben een hoge smelt temperatuur vam ruim 1200 graden Celcius. Dat gaat dus niet met een pannetje op het keukenfornuis.
Gelukkig kan een butaan of propaanbrander wel zulke temperaturen bereiken.
Ook is een smeltkroes nodig die zelf niet smelt bij zulke temperaturen.
Die zijn er via webshops te koop van grafiet (redelijk duur) en van keramiek (goedkoper). Mijn portemonnaie adviseerde mij eerst maar eens met een keramieken smeltkroes aan de slag te gaan.
Daar heb ik eerst geprobeerd een paar stukjes koperdraad in te smelten. Koper heeft een wat lager smeltpunt dan goud of zilver.
Dat lukte maar beperkt. Het gloeide wel op en vervormde, maar echt vloeien deed het niet. Teveel warmte van de smeltkroes vervliegt in de omringende lucht door convectiestroming. Een oventje om de warmte vast te houden is daarom noodzakelijk.
Via internet ontdekte ik het hittebestendige materiaal "Starlight". De uitvinder ervan heeft echter nooit zijn formule ervan prijsgegeven. Maar met ingrediënten die waarschijnlijk op soortgelijke wijze werken om een hittebestendige koolstofschuim te maken, kunnen ook goede resultaten bereikt worden.
Het uitgangspunt is een conservenblik, dat zelf niet voldoende hittebestendig is, aan binnenzijde te bekleden met de hittebestendige formule. Via een gat in de wand van het blik kan de daar in geplaatste smeltkroes met de brander verhit worden.
Mijn eerste poging om de hittebestendige
wandbekleding te maken lijkt te zijn mislukt. Met de gekozen mengverhouding van bloem, bakpoeder, suiker en houtlijm kreeg ik geen kneedbare massa die ik in het blik kon toepassen. Door toevoeging van wat water werd het wèl een soepele massa, maar werd het niet vormvast genoeg om aan de wand van het blik te bevestigen.
Nu met de tweede poging is het wel gelukt:
De ingrediënten waren in de volgende verhoudingen:
1. Bloem (tarwemeel) 60 gr,
2. Bakpoeder 40 gr,
3. Suiker 15 gr,
4. Houtlijm 70 gr.
Ik ben gestart met het mengen van de gezeefde bloem, gezeefd bakpoeder en 40 gr suiker.
Al snel bleek dat de kristalsuiker te grove kristallen had om tot een klontjesvrij mengsel te komen. Daarom het gehele mengsel nogmaals gezeefd, waarbij 25 gr suiker achterbleef.
Omdat de suikertoevoeging vooral bedoelt koolstof aan het recept toe te voegen, maar de bloem ook al rijk aan koolstof is, heb ik verder geen suiker toegevoegd. Wellicht is het beter poedersuiker te gebruiken dan kristalsuiker.
Daarna heb ik 50 gr houtlijm in een lege, schone yoghurtbeker gegoten en trachtte dat aan het mengsel toe te voegen. Daarbij bleek ca. 20 gram in de beker achter te blijven door viscositeit.
Bij menging bleek dat er geen deegachtig mengsel te kneden viel. Daarop heb ik nog 40 gram houtlijm toegevoegd en het geheel met behulp van een eetlepel in ruim 15 minuten goed doorgekneed. Toen ontstond een mooie deegbal.
Op een met bloem bedekte plastic mat heb ik de bal uitgerold tot een deegworst en met behulp van een glazen fles uitgewalst tot een plak van ca. 1 cm dik.
Daar mbv het conservenblik een ronde plak uitgestansd en die op de bodem in het blik gelegd.
Het resterende deeg opnieuw wat uitgerold, tot het voldoende lengte en breedte had om de binnenzijde van het ovenblik mee te bekleden.
Met een vochtig gemaakte vinger het deeg aan de bodem en de wanden vastgekleefd.
Dit is tot dusver het resultaat:
Nu moet het geheel een aantal dagen drogen, voordat het verhit kan worden.
Eventuele stoomvorming kan de hittebestendige laag beschadigen.
Wordt over een poosje vervolgd!