Ray
SHTF Expert
Azijnmoer is de ouderwetse methode (van voor de chemische azijn) om van wijn lekkere wijnazijn te maken. In Frankrijk noemen ze het "Mère de vinaigre" dat klinkt veel smakelijker dan moer uiteraard. Het wordt nog steeds gedaan, meestal in eikenvaten en de verkregen azijn gaat voor stevige prijzen over de toonbank. Een specifieke azijnmoer is vaak meer dan 100 jaar oud en wordt streng bewaakt door de azijnmaker, dit is zijn kindje die een specifieke smaak oplevert. In een aflevering van Gort á la Carte kun je zien hoe ze het in Frankrijk doen: http://www.npo.nl/gort-a-la-carte/26-03-2016/POW_03119390
Ik heb al een flinke tijd geleden een stukje azijnmoer gekregen van @Piroska. Deze is uiteindelijk weer afkomstig via het moestuinforum. Het stukje moer schijnt ook al meer dan 150 jaar vermeerderd te worden en sommigen vinden het leuk om zelfs de hele stamboom bij te houden.
Azijnmoer is niets anders dan een kolonie bacterieen die wijn dmv zuurstof omzetten in azijn.
Bij de kringloop vond ik een zeer geschikt vaatje, eigenlijk bedoeld om wijn te maken voor 3,50. :thumbsup: De binnenkant is van een doorzichtig soort kunststof, geschikt voor voedingsmiddelen. Als het geschikt is om wijn in te maken, zal het ook wel werken voor de wijnazijn. Het ding schoongemaakt, gesteriliseerd (hoewel er nog een restje wijn in zat) en goed uitgespoeld.
Nu past het ding bij mij niet onder de kraan, dus die slang die je links ziet liggen kwam goed van pas, hier zit een glazen knikker in het metalen stukje en door een beetje te schudden zuigt die het water aan, scheelt weer zelf zuigen. Een hebbedingetje wat ik eens in Hongarije heb opgepikt. Water aanzuigen is niet zo'n ramp, maar bv. petroleum...... (hij was nog niet gebruikt voor dat doel uiteraard)
Het witte taps toe lopende witte "bekertje" heeft dezelfde functie als een waterslot, er kan lucht uit, maar niet erin, wat je niet op de foto ziet is dat er een rubberrandje onder zit. Handig als je wijn maakt, maar voor wijnazijn maken overbodig, daar moet juist zuurstof bij.
Mijn azijnmoer heeft al die tijd in een grote anderhalve liter weckpot geleefd en omdat ik bijzonder weinig de verwarming aan heb, duurt het een eeuwigheid om van wijn azijn te maken. Normaal doen deze bacteriën het goed bij 25 graden, nu ja, dat is het hier zelden. Toch was hij inmiddels toe aan een groter huisje, het was inmiddels een flinke lap geworden, hij is toch zo'n factor tien gegroeid.
Het ziet eruit alsof je een stuk lever gefileerd hebt:
De anderhalve liter wijnazijn, twee flessen extra wijn, wat suiker en de azijnmoer in een paar stukken in het vaatje gekieperd en afgedekt met een stukje horrengaas tegen de fruitvliegjes, die vinden dit spul net zo lekker als ik! Ook heb ik nog wat echte wijnazijn toegevoegd die @Piroska had gemaakt, wie weet wat voor goede bacteriën daar nog in huizen. Die fles is duidelijk nog nagerijpt in de fles, de smaak is echt verbeterd sinds ik de fles kreeg.
De bruine deksel van het vaatje heb ik er weer los opgelegd, wil niet dat er stof en andere ongein door het horrengaas valt. 'k Denk dat er in totaal zo'n 15 liter in het vat past, momenteel zit er dus maar 3 liter in, maar dat wordt vast meer met de tijd, afhankelijk van hoe de moer het doet. Ik zal hem maar naast de verwarming zetten, krijgt 'ie tenminste nog een klein beetje warmte af en toe, hopelijk bespoedigt dit de groei. Misschien verhuis ik hem nog wel naar het hokje waar de CV hangt, zal daar de gemiddelde temperatuur eens meten.
Tja en nu is het wachten, heeel lang wachten en af en toe er nog wat wijn en een beetje suiker of honing erbij kieperen. Des te langer je hem laat staan, des te beter en dikke de wijnazijn schijnt te worden. Hopelijk kan ik volgend jaar een handeltje beginnen, "Vinaigre Paysan de Ray, de la Provence Drenthe", 'k ben al mooie flesjes aan het sparen.
Als hij weer een paar keer zo groot is geworden, kan ik eventueel ook stukjes moer gaan uitdelen op bijeenkomsten, mmmh, gooi ik wel m'n eigen glazen in qua handel.
Ik heb al een flinke tijd geleden een stukje azijnmoer gekregen van @Piroska. Deze is uiteindelijk weer afkomstig via het moestuinforum. Het stukje moer schijnt ook al meer dan 150 jaar vermeerderd te worden en sommigen vinden het leuk om zelfs de hele stamboom bij te houden.
Azijnmoer is niets anders dan een kolonie bacterieen die wijn dmv zuurstof omzetten in azijn.
Bij de kringloop vond ik een zeer geschikt vaatje, eigenlijk bedoeld om wijn te maken voor 3,50. :thumbsup: De binnenkant is van een doorzichtig soort kunststof, geschikt voor voedingsmiddelen. Als het geschikt is om wijn in te maken, zal het ook wel werken voor de wijnazijn. Het ding schoongemaakt, gesteriliseerd (hoewel er nog een restje wijn in zat) en goed uitgespoeld.
Nu past het ding bij mij niet onder de kraan, dus die slang die je links ziet liggen kwam goed van pas, hier zit een glazen knikker in het metalen stukje en door een beetje te schudden zuigt die het water aan, scheelt weer zelf zuigen. Een hebbedingetje wat ik eens in Hongarije heb opgepikt. Water aanzuigen is niet zo'n ramp, maar bv. petroleum...... (hij was nog niet gebruikt voor dat doel uiteraard)
Het witte taps toe lopende witte "bekertje" heeft dezelfde functie als een waterslot, er kan lucht uit, maar niet erin, wat je niet op de foto ziet is dat er een rubberrandje onder zit. Handig als je wijn maakt, maar voor wijnazijn maken overbodig, daar moet juist zuurstof bij.
Mijn azijnmoer heeft al die tijd in een grote anderhalve liter weckpot geleefd en omdat ik bijzonder weinig de verwarming aan heb, duurt het een eeuwigheid om van wijn azijn te maken. Normaal doen deze bacteriën het goed bij 25 graden, nu ja, dat is het hier zelden. Toch was hij inmiddels toe aan een groter huisje, het was inmiddels een flinke lap geworden, hij is toch zo'n factor tien gegroeid.
Het ziet eruit alsof je een stuk lever gefileerd hebt:
De anderhalve liter wijnazijn, twee flessen extra wijn, wat suiker en de azijnmoer in een paar stukken in het vaatje gekieperd en afgedekt met een stukje horrengaas tegen de fruitvliegjes, die vinden dit spul net zo lekker als ik! Ook heb ik nog wat echte wijnazijn toegevoegd die @Piroska had gemaakt, wie weet wat voor goede bacteriën daar nog in huizen. Die fles is duidelijk nog nagerijpt in de fles, de smaak is echt verbeterd sinds ik de fles kreeg.
De bruine deksel van het vaatje heb ik er weer los opgelegd, wil niet dat er stof en andere ongein door het horrengaas valt. 'k Denk dat er in totaal zo'n 15 liter in het vat past, momenteel zit er dus maar 3 liter in, maar dat wordt vast meer met de tijd, afhankelijk van hoe de moer het doet. Ik zal hem maar naast de verwarming zetten, krijgt 'ie tenminste nog een klein beetje warmte af en toe, hopelijk bespoedigt dit de groei. Misschien verhuis ik hem nog wel naar het hokje waar de CV hangt, zal daar de gemiddelde temperatuur eens meten.
Tja en nu is het wachten, heeel lang wachten en af en toe er nog wat wijn en een beetje suiker of honing erbij kieperen. Des te langer je hem laat staan, des te beter en dikke de wijnazijn schijnt te worden. Hopelijk kan ik volgend jaar een handeltje beginnen, "Vinaigre Paysan de Ray, de la Provence Drenthe", 'k ben al mooie flesjes aan het sparen.
Als hij weer een paar keer zo groot is geworden, kan ik eventueel ook stukjes moer gaan uitdelen op bijeenkomsten, mmmh, gooi ik wel m'n eigen glazen in qua handel.