Er zijn kachels die warmte kunnen opslaan in bepaalde materialen zoals een olie gevulde radiator of bijvoorbeeld een speksteen kachel. Maar de energieopslag is vrij kort, enkele minuten of uren. Er zijn wel manieren om warmte langdurig op te slaan zodat je bijvoorbeeld stroom opgewekt in de zomer in de winter kunt gebruiken maar dit zijn relatief grote installaties, hieronder 2 linkjes met voorbeelden;
https://eenvandaag.avrotros.nl/item...-maar-niemand-wil-over-zijn-uitvinding-horen/
https://hocosto.com/
Ik zie zelf meer potentie in efficiënter omgaan met energie. Ik heb 6 zonnepanelen en die wekken in januari toch 60 kWh op. Als je nog een setje bij zou plaatsen of bijvoorbeeld een kleine windturbine kun je in januari misschien wel 150 kWh opwekken. Dat lijkt niet veel maar is toch best wat. Zo heeft Ecoflow nu bijvoorbeeld een kleine Airco/verwarming met ingebouwde accu en een COP van 3. Die verwarming heeft stroomverbruik van 600 watt en genereert 1800 watt aan warmte. Daarmee kun je dus die 150 kWh omzetten in 450 kWh aan warmte, dat komt overeen met ongeveer 45m3 gas en dankzij de ingebouwde accu kun je ook elektriciteit die overdag is opgewekt s'avonds gebruiken.
45m3 is vermoedelijk niet voldoende om een matig geïsoleerde gezinswoning op te warmen tot 18 graden maar het is vermoedelijk wel voldoende om het huis vorstvrij te houden. Als je dit aanvult met een elektrische deken of een kleine houtkachel dan is het goed leefbaar, het is ook vooral in december en januari een probleem. In november en februari wek je al een stuk meer stroom op waardoor je een kleine rijwoning al bijna volledig elektrisch zou kunnen opwarmen tot 16/17 graden (afhankelijk van de weersomstandigheden).
Het vraagt natuurlijk wel wat aanpassingen. Je zult moeten accepteren dat het in de winter oncomfortabel koud is in huis, dat je wellicht een handwas moet doen om stroom te besparen, koud moet douchen en moet dineren bij kaarslicht. Echter als je daartoe bereid bent dan kun je met een accu airco van 1000 euro, een tentkachel van 200 euro, een warmtedeken van 60 euro en een set zonnepanelen van 3000 euro je huis voldoende opwarmen dat je de winter doorkomt met misschien 1 of 2 kuub hout zonder dat je afhankelijk bent van gas of stroom van een externe leverancier.