• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

FICTIE, maar toch: De ineenstorting van een kwetsbaar financieel systeem.

martin

Mankinds only hope
Laatst bewerkt:
<non fictie mode>
Ik neem het stokje graag over van @RockyFlats om met een volgend fictief verhaal te starten.
Zelf heb ik niet zoveel met een EMP en ben ik ooit begonnen met preppen omdat ik de overtuiging had dat het economisch systeem compleet in elkaar zou klappen. En hoewel ik er nu wel wat anders over denk, zie ik het alsnog als een van de meest reële scenario's die we nog zouden kunnen meemaken.
Ik heb er toen zelfs ooit eens een fictief verhaal over gemaakt dat ik aan mijn dochter heb laten lezen. Dat was het jaar 2014 en nu ben ik tot mijn schrik al beland in het jaar 2024. Ik ben lui en heb de tekst die ik toen ooit heb gemaakt een beetje aangepast en er 10 jaar bij opgeteld. Mijn dochter heb ik maar 10 jaar jonger laten blijven omdat ik anders te veel moest aanpassen. Ik heb het verhaal omgebouwd tot een proloog.
Vanuit die proloog nodig ik iedereen uit om het verder aan te vullen vanuit hun perspectief. Ik hoop dat dit draadje net als de vorige mij aan het denken gaat zetten over zaken die ik net even over het hoofd heb gezien, of me andere inzichten kunnen geven.

Als extra toelichting nog even het punt waarom ik een economische meltdown als een probleem zie. Ik denk dat er zo enorm veel zaken aan elkaar zijn gekoppeld dat er een domino effect kan optreden. En natuurlijk zou je kunnen denken "het is maar geld". Maar… Als het economisch systeem implodeert dan zou het me niks verbazen dat er echt complete chaos zou kunnen ontstaan.

p.s.de tijdlijn is lastig toe te passen. Ik ben me ervan bewust dat ik soms een sprong in de tijd maak die niet juist is. Maar dat is niet het punt van dit draadje, dus laat je hier niet door afleiden.

<fictie mode aan>
Proloog:
Ergens in februari van het jaar 2024

Het was vandaag een goede dag. We hadden 2 duiven gevangen met ons net, en in de fuik zat een grote karper. Tevens had het vannacht weer geregend dus onze watervoorraad was redelijk op pijl.

Terwijl ik de karper begon schoon te maken vroeg mijn dochter waarom het zo snel in elkaar was gestort. Hoewel ze ondertussen 13 jaar oud was, wist ze nog heel goed hoe het was, voor “de grote klap” oftewel de GK zoals we het tegenwoordig benoemden.

Omdat het achteraf zo’n absurde situatie was, kon ik het niet letterlijk uitleggen en moest ik er een verhaaltje van maken. Ik vertelde het als volgt:

In de laatste maanden van 2022 was het financiële systeem erg ziek. Ik zal het vergelijken met een ziek mens zodat ik het wat makkelijker kan uitleggen. Laten we het hebben over je zieke oom Peter.
Peter was erg ziek. Zijn nieren waren aan het bezwijken waardoor hij steeds zwakker werd. De beste oplossing was volgens ons om een niertransplantatie te ondergaan, maar het ziekenhuis vertelde dat dit nog helemaal niet nodig was.
Ze hebben oom Peter diverse medicijnen gegeven en het ging inderdaad weer een stuk beter met oom Peter. Na 8 maanden ging het echter weer helemaal fout. Toen hebben we nogmaals bij de diverse doktoren aangedrongen op een transplantatie, maar volgens de doktoren was dit in deze fase nog niet nodig. Na diverse nierdialyses was oom Peter weer helemaal fit.
Echter ging het na 2 maanden bergafwaarts met oom Peter. Hij moet met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis. De dokters vertelden dat het beter zou zijn om een niertransplantatie te ondergaan maar doordat oom Peter te veel verzwakt was konden ze deze operatie niet meer uitvoeren.
3 dagen later overleed oom Peter.

“Maar zo kan het toch niet gegaan zijn?”, zegt mijn dochter verontwaardigd. ‘Ik ben bang van wel', verzucht ik, terwijl ik de karper eindelijk van zijn vele graten had ontdaan.

Ik kijk om me heen en zie dat mijn windmolen vrolijk ronddraai terwijl de plek waar de 2 accu's behoorden te zijn leeg is. Nadat de accu's voor een tweede keer waren gestolen had ik het maar opgegeven om nogmaals nieuwe kostbare accu's te ruilen.
Stroom had op dit moment toch geen waarde en gelukkig had ik nog 4 werkende zonnepanelen die mijn oude Windows Mobile Phone, mijn Android tablet en de iPod van mijn dochter van stroom kunnen voorzien.
Een van mijn slimste ingevingen was dat ik voor de GK de offline Wikipedia had gedownload op mijn android. En hoe had ik zonder mijn tablet mijn digitale boeken kunnen lezen?

“Waar zijn onze politieke leiders dan gebleven” vroeg mijn dochter. Ik moest even glimlachen en vertelde dat ze enkele weken voor de GK naar de veilige landen waren gereisd

"En waarom hebben wij dat niet gedaan, papa?"
‘Omdat het na de GK te gevaarlijk was’, antwoord ik bedeesd

Ik ga op weg naar de kelder en kijk via het verborgen bovenluik naar mijn aanzienlijk geslonken voorraad blikvoer zoals mijn dochter het oneerbiedig noemt. Nog 84 blikken tonijn, nog 21 blikken stoofvlees, nog 26 blikken spinazie, nog 16 blikken aardappelen, nog heel veel blikken doperwten.
"Wat kun je nou in godsnaam combineren met duif en karper?", vroeg ik vloekend in mezelf.
Waarom was is zo dom geweest om geen kruiden in te slaan!

Toen ik terug liep met een blik aardappelen zag ik dat mijn dochter al een vuur had gemaakt.
Mijn omgebouwde laserpen was niet alleen de perfecte aansteker, maar ook als wapen een zeer bruikbaar bezit. Na de brute aanval op mijn dochter ruim 1 maand geleden had ze de laserpen altijd binnen handbereik. Ook was na deze gebeurtenis mijn hypothetische vraag beantwoord of ik in staat zou zijn mijn kruisboog in de praktijk te gebruiken.

De 2 graven achter in het weiland waren een lugubere gedachte. Dat ze al na 3 maanden na de GK haar moeder zou verliezen was iets wat ik mezelf nooit zou kunnen vergeven.
Ik had het zo goed voor elkaar, dacht ik nog. Met mijn enorme voorraad voedsel, mijn grote wijnkelder, mijn windmolen, mijn zonnepanelen. Er kon me niks gebeuren.
Dat ik de insuline die voor mijn vrouw noodzakelijk was compleet over het hoofd had gezien was niet te bevatten.

Mijn dochter had de 2 duiven goed schoongemaakt, maar vroeg nog steeds of ik het kon controleren. Ik had het niet beter kunnen doen. De 2 duiven en de karper legde ik voorzichtig op het vuur. Hoewel ik nog een halve rol zilverpapier had liggen, durfde ik het niet te gebruiken.
Na de karper diverse malen voorzichtig om te draaien begon de vis een mooie witte kleur te krijgen. De 2 duiven waren vrijwel op hetzelfde moment gaar en het blikje aardappelen stond al enkele minuten flink te stomen.

De karper smaakte naar niks, maar gelukkig dat de duif een contrasterende smaak geeft waardoor het geheel toch nog als smakelijk kon worden bestempeld.
Op zo’n moment zou ik een goudstuk geven voor een tube Zaanse mayonaise om het geheel wat makkelijker weg te werken.

Mijn originele collectie van 10 stuks Maple Leaf 1 ounce munten was nog maar met 1 exemplaar geslonken. Ik had achteraf toch maar beter voor de 1/10 munt gegaan zodat ik er wat makkelijker mee had kunnen ruilen.

“Maar waarom hebben ze zo lang gewacht met die transplantatie?”, vraagt mijn dochter.
Ik denk omdat het voor het ziekenhuis veel meer geld opleverde om de medicijnen te verkopen antwoordde ik.
“Maar dat is toch niet eerlijk!” riep mijn dochter naïef.
Klopt, zeg ik, dat is inderdaad niet eerlijk.
“Wat gaan we doen, papa." " Gaan we blijven of gaan we hier weg?”

Het was de moeilijkste vraag die ik nog steeds niet kon beantwoorden.
We wonen 6 km van de zee, en we hadden nog steeds voldoende voedsel.
40 % van de mensen waren binnen 3 maanden gestorven door honger of dorst. Niemand had ooit kunnen vermoeden dat het zo snel zou kunnen verlopen.
Binnen 1 dag waren alle supermarkten geplunderd. Binnen 2 dagen was er geen benzine meer te verkrijgen. Binnen 1 week was er geen energievoorziening, was er geen gas en kwam er geen water meer uit de kraan.
De ziekenhuizen hielden het nog 3 weken vol, maar nadat de harddrugsverslaafden de complete voorraad methadon en overige anesthesiemiddelen hadden geroofd waren er alleen nog wat vrijwilligers achtergebleven. Na enkele weken hielden ook zij het voor gezien.

De meeste mensen die het eerste halfjaar hadden overleefd waren ondertussen weg getrokken. Maar aangezien ik geen idee had hoe het zuidelijker zou zijn, durfde ik deze stap niet te maken.
We woonden ruim 2,5 meter boven het NAP en na het stilvallen van de gemalen was dit een geruststellende gedachte.
De kortegolf radio gaf ook vandaag niks anders dan onverstaanbare Arabische en Russisch geluiden met soms een Japanse of Chinese spreker.
Waarom ontvingen we na zoveel maanden nog steeds geen Engel Frans of Duitstalig bericht?, vroeg ik mezelf vertwijfeld af.

En hoe ging het verder met de rest van de mensen? Hoe zou het gaan met de mensen van het preppersforum? We hadden het zo vaak besproken om een alternatief netwerk te bouwen wat onafhankelijk zou werken van internet. Maar verder dan een POC waren we niet echt gekomen.

En hoewel ik er eigenlijk geen vertrouwen meer in had om ooit nog iets over dat Meshtastic netwerk te ontvangen, bleef ik elke dag braaf het zonnepaneeltje richting de zon te verplaatsen om mijn T-Beam aan de praat te houden.
Mijn testbericht bestond al 3 maanden uit de tekst "Duurt lang @RockyFlats " en hoewel ik zag dat er wel iets van LORA netwerkverkeer binnenkwam bleef het stil.

Het gebrek aan communicatie maakte me gek. Zelfs via de satellieten kwam er niks binnen waar we iets mee konden. En hoewel de samenwerking met de andere mensen in de regio hartverwarmend was, bleef het gebrek aan informatie aan me knagen. Hoe lang gaat dit duren? Moeten we hier blijven? Moeten we wegtrekken? Naar waar? Was het wel veilig genoeg?
Afwezig kijk ik naar het LCD display van mijn T-Beam en ik zie ineens het standaardscherm veranderen.

04StnvO5bchmKQU3jeX2AJuVIXQlOz75vU7hJ4RUjYe3wQfTlxHjyjKdoIcBiTXVcrxUy2YCwfbFgPjfSc7Mik6VFciVFkLPWxTUtUSoJW7r1-FmsC0x3LtKynHAFx4ZPAVti-McgrUA


Mijn hart slaat op hol toen ik de tekst "Hé broertje, hoe is het daar?" binnen krijg.
WTF. Is het dan toch gelukt om een verbinding te maken naar @RockyFlats ?


Maar voordat ik ook maar iets van een vraag kon stellen, volgt er een enorme hoeveelheid berichten die ik op het LCD scherm niet meer kan lezen.
Waar is mijn Samsung Tablet?
12% batterij moet voldoende zijn en ik start de Meshtastic app en zie eindelijk een mede prepper die mij een update kan geven over de bizarre situatie waar we in beland zijn.

......
 
Beste @martin

Prepfarmer hier hopelijk ontvang je mij?

De gk heeft mij compleet off guard gepakt. Ik heb wel blikvoer en vishengels een 10w zonnepaneeltje wat benzine etc.

De situatie in regio Zoetermeer is gespannen, er is veel onrust en niemand weet wat die moet doen. In ons gezin gaat het goed en we kunnen aardig voorzien in eten. Ik hobby wat met de Luchtbuks en vishengels. Het 10w paneeltje kan m’n powerbank een beetje vol houden zodat er savonds wat licht is.

Ik hou je op de hoogte Prepfarmer out
 
Ik kan ook al maanden mijn werk niet doen. We hebben nog genoeg rijst, soms ruil ik een kommetje met een buurman die een moestuintje heeft. Ik denk dat ik daar zelf ook mee start, en wat kippen erbij.

Genoeg petroleum in de garage, mijn laserkacheltjes heb ik wel ingeruild voor wat meer oldskool varianten die geen netstroom nodig hebben. Al staat er een paar honderd meter van mijn huis een windmolen, weet iemand of ik die af kan tappen met een aardappel en een draadje?
 
Laatst bewerkt:
Eind 2023 las ik het nieuwskanaal van ZeroHedge nog, dat de begroting van de VS het kantelpunt naderde, waarbij de rente op de staatsschuld hoger werd dan wat alle belastingopbrengsten tesamen opleverden. Dat werd omstreeks 2035 verwacht, maar het vertrouwen in de USdollar zakte heel wat eerder in. Daarna ging het snel met de ontwaarding van de dollar. De FED kon het met het scheppen van nieuwe dollars om de overheid en de banken te steunen niet meer bijhouden, ondanks dat er slechts “een druk op de knop” voor nodig was om dat te doen.

De prijs van edelmetalen ging door het dak. Even later ook van gebruiksgoederen en levensmiddelen. Men ruilde alle valuta in en ging zoveel mogelijk schulden aan, teneinde te kopen wat er nog aan spullen en levensmiddelen te koop was. Dit was de zogenaamde “Crack up boom”, of zoals Mark Twain zo fijntjes wist te beantwoorden op de vraag hoe hij failliet gegaan was: “Eerst langzaam en toen plotseling”. Exponetiële curves zijn bitches. Ze worden altijd onderschat.
Daarna begonnen de rellen en plunderingen. Spoedig daarop de honger en ellende. De ordehandhavers zorgden eerst voor zichzelf of vormden bendes. Weinigen uitgezonderd verbroederden zij zich met criminelen. Zij waren immers in het bezit van wapens. Doodgravers kwamen om in het werk. Soms tijdens het werk.

De laatste berichten die ik nog via internet kon ontvangen maakten duidelijk, dat in de VS de pleuris was uitgebroken, die al heel snel overwaaide naar de rest van de wereld. Internationale handel kwam stil te liggen. In China, India en Europa braken opstanden uit. Alleen Rusland leek nog onder controle, dank zij een grote mate van autarkie, lage staatsschulden en de nu goudgedekte Roebel, waar de sanctiemaatregelen toe hadden bijgedragen.

Nu was het internet al weer een poosje op sterven na dood en bitcoins of ander cryptogeld niet meer inwisselbaar, na voor eventjes “to the moon” te zijn geweest.

-----

Ik had reeds in augustus 2023 mijn vliegreis naar Polen geboekt. Maar die kon ik in de huidige omstandigheden wel vergeten. Jammer, toch een verliespost van 1.000 euro.
Zodoende zou het in elk geval voorlopig niet lukken naar Europa te reizen om bij mijn voorraadje spullen en edelmetaal te komen, welke laatste nog wel als betaalmiddel in omloop was.
Dat was al een heel stuk jammerder...
Maar voor hoe lang? Edelmetaal blinkt mooi, bederft niet, maar is niet eetbaar.
Dat ik niet bij mijn voedselvoorraad in Polen of Duitsland kon komen was nog wel het jammerst!

Maar mag ik eigenlijk wel klagen? In Duitsland ligt maar een minimaal lapje grond bij het huisje. In Polen een tuin die 1000 m2 besloeg, maar grotendeels onvruchtbare grond heeft. Hier in de Filipijnen een flinke lap vruchtbare grond, waarvan maar een klein deel in gebruik is.

Een van onze twee zilveren munten alhier, bleek te ruilen voor een zak met tropische cantharellenbroed. Bij een zagerij peuterde ik enkele zakken zaagsel los, regelde een flink aantal emmers en een grote pan en toog aan het werk, zoals @maupspam beschreven had op het preppersforum.

Mijn Tropische Verrassing was daar erg blij mee, want ze is verslingerd aan onze trouwe viervoeters, die voorlopig niet op ons menu zouden hoeven komen. Spot, Graham, Blackie of Brownie op ons bord, dat zou ons huwelijk waarschijnlijk niet overleven. Dan maakten onze twee ganzen minder overlevingskans.
Die viervoeters waren niet alleen trouw, maar ook belangrijk, omdat die hongerig gespuis dreigend aanblaften als ze ook maar enigszins in de buurt van ons huisje kwamen.
Een geluk dat ons huisje nogal afgelegen ligt. Ver genoeg van de steden om niet als eerste doelwit te zijn en alleen bereikbaar via een oneffen, slingerend junglepad dat alleen te voet begaanbaar is.

Rijst hebben we nog voldoende van de laatste oogst van ons rijstveldje, dat op enkele kilometers afstand ligt. Voedselrellen braken ook in deze omgeving uit. De noodvoorraden van de overheid werden niet meer uitgedeeld, hetzij omdat het om brandstof voor de transportmiddelen ontbrak, hetzij omdat ze uitgeput waren, hetzij omdat ze door de hulpverleners gestolen waren voor handel op de zwarte markt of voor eigen gebruik. Ook bij vroegere noodsituaties verdween een flink deel van de voorraden, voor die de bevolking bereikten.

Of de volgende rijstoogst nog iets voor ons zou opleveren, is nog maar zeer de vraag. Onze pachter is een eenvoudige, eerlijke boer. Hij zou wellicht ons aandeel in de oogst minstens voor een deel af willen staan. Maar wat kon hij doen tegen gewapende lieden die hem konden dwingen de zakken rijst af te geven? Of tegen mensen, die voor de rijst oogstrijp was in de nacht het rijstveld opgingen om hun “oogst” alvast binnen te halen.
Zouden de samenwerkende boeren uit de omgeving – zoals ze ook bij het planten en oogsten samenwerkten – in staat zijn hen tegen te houden?

Voor de hel echt losbrak, hadden Tropische Verrassing en ik nog een aardige voorraad ingeslagen van de pesos die we nog hadden en toch vrij snel waardeloos zouden worden.
Heel wat ritjes gemaakt met “Putubongbong”, zoals we onze motor hadden genoemd, vanwege dezelfde violette kleur van de gelijknamige Filipijnse lekkernij. De grote plastic opbergbox, die ik achterop gemonteerd had voor onze boodschappen, kwam daarbij goed van pas.

Dat ging goed, tot Putubongbong op een nacht gestolen werd uit de tuin van de verre buurvrouw, waar we hem mochten parkeren. Want het pad afrijden naar onze kavel was geen doenlijke zaak. Het was geen crossmotor. En zelfs dan...
De dief zal er niet lang plezier van gehad hebben, want korte tijd later was er nergens meer brandstof verkrijgbaar.
Bij familie, die zo'n 20 km verderop aan de kust woont, hebben we nog een aanhangwagen gestald, die ik destijds had laten maken om achter onze elektrische fiets te hangen. De elektrische fiets had de geest gegeven. Goedkope Chinese makelij. Die aanhanger zou in de toekomst mogelijk van pas kunnen komen, ook al kon die ons junglehuisje niet bereiken.

APEC, het plaatselijke elektriciteitsbedrijf, had het al ruim voordien laten afweten. Permanente “brownout”, zoals ze het hier noemen. Nu waren onze 2 zonnepaneeltjes van 30 Wattpiek elk goud waard. Letterlijk.
Daarom gebruikten we maar één lampje in de avonduren en besloten we de ramen met stukken karton te verduisteren om ongewenste aandacht te vermijden.

Het is niet toevallig dat mijn laptop ook op 12 Volt gelijkstroom werkt. Ook mijn accuboormachines. Die 18 Volt of andere machines koop ik niet. Als hun lithium accu het dan begeeft, kan ik ze met een kabeltje aan een 12V accu knopen en ze toch nog gebruiken.
Al hebben we 2 omvormers hier op onze 12V accu, de laptop kan ook zonder omvormer gebruikt worden, daarmee omzettingsverliezen vermijdend. Ook de telefoons kunnen we daar mee opladen, ook als kan je er nu niet meer mee bellen of internetten, maar nog wel gebruiken om eerder gedownload teksten mee te lezen of een spelletje te spelen. Ook heb ik de gewoonte om gedownloade apps te kopiëren, zodat die ook op een andere telefoon off-line geïnstalleerd kunnen worden.

Maar hoe lang zal deze situatie duren. Een telefoon en een laptop gaan niet eeuwig mee, zoals ik afgelopen week nog ondervond. Het opladen van mijn telefoon ging steeds trager en ook het opstarten en ermee werken gaat steeds trager.
Naar ik vermoedde vanwege degradatie van de batterij, die tegenwoordig ingebouwd zit, zodat de gebruiker van de telefoon overal en altijd gevolgd kon worden, zelf als die denkt zijn telefoon “uit” gezet te hebben.
En natuurlijk ook om een vervangingsmarkt te creëren, want als je er al in slaagt voor jouw model en type telefoon een reparateur te vinden, is er een goede kans dat de batterij niet meer leverbaar is en zo ja, dan is de reparatie praktisch net zo duur als een nieuwe telefoon.
Alleen, nu de gsm-masten eruit liggen is ook het stiekum volgen van de bevolking voorbij. Een ramp heeft niet alleen nadelen.

Ik heb een nieuwe smartfoon aangeschaft – een Redmi 13C – die alhier ongeveer 7.000 peso/120 euro kostte – en hoop dat die het tenminste een jaartje uithoudt.
De oude telefoon – een Redmi 9C – gaat onder het mes om te zien of ik zelf niet toch een nieuwe, externe batterij kan installeren. Was met mijn oude laptop ook gelukt.

Maar ook oplaadbare battereijen en accu's hebben niet het eeuwige leven. En dan.... ?

Daar wil ik voorlopig nog niet over nadenken. Het is belangrijker tijd te steken in het ontwikkelen van onze groentetuin, waar nu teveel onkruid in groeit en te weinig groenten, om in ons onderhoud te voorzien. Wat spijtig, dat wij niet weten welk van dat onkruid eetbaar is....

Vandaag heb ik ons kippenhok afgemaakt. Nu wat kippen op zien te scharrelen, die vervolgens eieren voor ons bij elkaar kunnen scharrelen.
 
Laatst bewerkt:
Ik dommelde vanmiddag in de huiskamer naast het Qlima kacheltje dat wij vandaag nog even lieten branden. Mijn petroleumvoorraad is drastisch geslonken sinds de crash, en het kleine Olymberyl houtkacheltje heeft het net even te zwaar om de huiskamer te verwarmen.

In het weekend gunnen wij onszelf daarom nog een paar warmere uurjes op peterolie. Direct naast de kachel is het nog behaaglijk, en de stralingswarmte voelt als een luxe uit vroeger tijden, toen de wereld nog draaide. Na deze winter is ook dat wel afgelopen. Wat ik dan nog over heb dat is voor de olielampen en reikt nog wel tot in de komende winter.

Maar dan, is het over en sluiten tenzij er een wonder geschiedt. Had ik eind 2022 maar wat extra olie ingeslagen... Maar tegen de driedubbele prijzen van toen leek dat gekkenwerk, zeker omdat de regering benadrukte dat de zieltogende dollar wel de USA zou raken, maar ons niet zwaar zou treffen. Wij hebben de ECB, immers. Nou, dat hebben wij gezien. Zes maanden later ging de schakelaar om, van de ene op de andere dag was een briefje van honderd nog geen WC-rolletje meer waard.

Enfin, koken doen wij nog op het Coleman tweepits benzinebrandertje, en de benzinevoorraad zou ook tot in de winter moeten reiken. In het voorjaar wordt het weer houtstook-koken onder het afdak buiten. Maar hoe in hemelsnaam aan voldoende hout komen? Nu, zo'n zeven maanden na de crash, is er geen spaander hout meer te koop, en veel bomen staan er niet meer.

Dagelijks is er gezaag te horen, en soms blijkt dat ergens een laatste boom te zijn geweest maar steeds vaker zie ik mensen huisraad slopen. Ach, wij hebben daarna de houten vloer nog, droomde ik cynisch.

Ik schrok wakker van piepjes van de mobiele telefoon.
Of, tja, hoe noem je zo'n ding eigenlijk als er geen GSM netwerk meer is?
De Meshtastic app meldde zich... Eigenaardig... Er komen doorgaans zo'n 30 berichten op binnen per dag, maar meestal voor anderen bedoeld, en de pieptoon had ik uitgeschakeld. Om telkens aan te komen rennen bij ieder flutbericht, daar had ik snel genoeg van.

Ik bekeek het scherm en kon mijn ogen nauwelijks geloven! Klaar wakker, ineens, en een brede grijns kwam tevoorschijn!
Screenshot_20240120-202943.png
Haha, mooi, er is leven in Zeeuws-Vlaanderen! @martin is alive and kickin', zo te zien.
Zo'n droge opmerking kan alleen van hem komen, en zijn module-ID bevestigde dat.
De afgelopen maanden heb ik om de paar dagen berichten uit gestuurd naar hem specifiek, maar geen antwoord ontvangen.
Voor hem had ik de berichtmelding nog ingeschakeld, en vergat dat glad. Dat was de piep!
Mooi, dat dat functioneert, de mogelijkheid om gericht berichten te sturen naar specifieke nodes.

Ik heb mij zorgen gemaakt, want in Zeeland is het net als hier snel bergafwaards gegaan volgens de berichten. Binnen enkele dagen begon de toelevering van levensmiddelen en zaken zoals medicijnen al te stokken. Tja, bedrijven van de ene op de andere dag failliet, loonbetaling die onzeker werd en protesten en relletjes van chaoten, ontregelden het leven in een klap.
Er kwam na een dag of wat wel weer wat bedrijvigheid op gang, maar de aanvoer van brandstoffen en grondstoffen lag plat en kwam nauwelijks meer op gang.

Tja, waarom zou je grondstoffen en producten leveren op rekening als de betaling in dollars of Euro's wegvalt omdat het waardeloos is geworden?
In het wachtgebied buitengaats, zag het binnen twee dagen zwart van de schepen en er kwam nog maar een enkel schip de Waterweg binnen. Gelost werd er nagenoeg niets meer. Aanvankelijk door een staking in de haven, maar daarna ook omdat er schepen tussenuit piepten.

Binnen een week werd de noodtoestand verzwaard met een algeheel uitreisverbod voor het goederenverkeer, maar er glipten toch nog vrachtwagens en schepen het land uit.
Uiteindelijk zijn er marineschepen voor Rotterdam, Amsterdam en Delfzijl gaan liggen, en werd zelfs de Maeslantkering gesloten.
IMG-20240108-WA0001.jpg
Geen grammetje vlees, groente en andere levensmiddelen en producten mocht meer het land uit. Wat zich nog in het land bevond, dat werd gevorderd. Daarmee heeft men
de bakkerijen en latere gaarkeukens nog maanden draaiend kunnen houden, maar het werd steeds meer behelpen. In de steden is men honger gaan lijden, nog niet zoals in de hongerwinter van 1944, maar veel scheelt het niet meer.

Later werd duidelijk dat de collega EU-landen al vanaf de eerste dag transporten hebben teruggeroepen via hun producenten. Nederland was weer de braafste van de klas, en voordat men het door had was er veel waardevols vertrokken. Ieder land voor zich, lijkt het wel, met België als gunstige uitzondering. Maar ook daar had men dezelfde problemen, vooral met Frankrijk dat bijzonder agressief om zich heen terug-harkte.

In België zijn de spanningen tussen de Vlamingen en de Walen ook daardoor flink opgelopen. Het schijnt dat Frankrijk nog wel een bescheiden energievoorziening heeft van kernenergiecentrales, maar levert nog maar 1/5 van het voorheen gebruikelijke volume aan Wallonië, en niets meer aan Vlaanderen. De hoogspanningsleidingen schijnt men te hebben gekapt op de taalgrens. Enfin, het is overal een chaos.
In België probeert men nu de centrale in Geel weer op te starten, maar daarvan staat mij bij dat het reactorvat lekt en het daarom eerder "permanent werd stilgelegd". Gaat het daar mis, dan hebben we er een rampje bij.

De gasvoorziening bleef aanvankelijk gelukkig in stand (behoudens een onderbreking van een paar dagen), en hield het een kleine drie weken vol.
Tel daarbij op dat 95% van de medicijnen van buiten ons land komt, evenals zo'n 70% van onze levensmiddelen en 80% van de non-food producten, en de ramp is compleet.

Martin en Linda, tja, en die vrolijke kleine meid van hen. Nou ja, klein... Twaalf moet ze zijn, of bijna dertien dacht ik. Ik hoop erop dat het die Zeeuwen goed gaat. Ach, Luctor et Emergo, is hun wapenspreuk... Tja, en dat met een vrouw en een dochter die beide aan vechtsport doen. Martin houdt van uitdagingen, dat is wel zeker.

Mij, mijn vrouw en onze twee zoons, gaat het redelijk goed. Gelukkig is ons nog niets ernstigs overkomen, maar "aanzienlijk slanker" zijn we wel geworden. Ga voor een fietslampje staan en ik zie wat je hebt gegeten, zo ongeveer.
Drie weken terug heb ik de voedselvoorraad opnieuw geïnventariseerd, en het rantsoen naar beneden bijgesteld. Ook dat, zouden we tot in de winter moeten kunnen rekken, en met wat oogst tot in het voorjaar 2025. Gelukkig zit ik hier midden tussen veel tuinbouwkennis, en het vele kasglas rondom is ook zonder verwarming goed voor lange teeltperioden.

Het afsluiten van ons buurtschap, en de militie waarin bijna iedereen dienst draait, hebben het geweld vanuit de stad nog redelijk kunnen weren. Schermutselingen waren er, zelfs met dodelijke afloop helaas, en toen de situatie onhoudbaar werd, hebben we bij wijze van spreken de trottoirs omhoog geklapt. Er zijn wegblokkades opgericht en alleen goed volk komt er nog in.

Tja, zelfvoorziening. In de nazomer is er al gestart met teeltwisselingen door de tuinders van ons buurtschap. Paprika's en tomaten alleen nog als zomerteelt zodra de zon warmte brengt. En verder alles over op "koude teelten", nu het gas weg is. De bloementeelt moest er aan geloven natuurlijk, maar daarvoor kwamen er weer hectares aan groenteteelt terug.

Veel is er nog niet geoogst, maar in leven houden wij ons allen ermee, en in het voorjaar kan er ook weer meer van naar de steden dan noodgedwongen het weinige nu. Ruilhandel is dat nog voornamelijk, naast een contingent dat met de politiek is afgesproken tegen "in de toekomst te verrekenen tegoeden". De overheid gaat "op de pof", maar wat moeten ze anders?
Het Leger des Heils ontpopte zich als een van de meest doortastende hulpverleners in Den Haag, en hen verzorgen wij zo goed als het kan met het relatief weinige aan groente dat we kunnen missen. Een behoorlijk deel van Loosduinen knaagt zo 's-avonds op een slablad dat wij in de ochtend sneden.

Van kantoormannetje, werd ik plotsklaps tuindersknecht. Binnen een paar weken was dat voor elkaar. Nu heb ik in mijn jeugd veel vakantiewerk verricht in de tomaten en chrysanten, dus nieuw was het niet, maar wel even wennen. Evenals aan de militie die zich uiteindelijk vormde overigens. Een wapen heb ik sinds de diensttijd niet meer gedragen, en nu lijken de jaren '80 weer terug te keren. Een déjà vu... De tachtigjarige oorlog beleven lijkt het soms, als een tot soldaat vermomde tuindersknecht.

En nu Martin!
Screenshot_20240120-235806.png
 
Ik lees duidelijke berichten voor mij het teken dat ik ook wat langers kan verzenden.

Ik weet het nog goed het was een half jaar voor de grote klap. M’n pa had een eigen bedrijf in kampeervoertuigen onderhoud. Er kwamen minder mensen en dus hadden wij minder omzet. Na een tijdje konden we de zaken niet meer betalen en viel het doek voor de zaak. Het was toen een grote klap
Voor ons als gezin de hoofdverdiener viel weg.

Niet gek veel later kwam de echt grote klap.

Wij als gezin waren hier niet goed op voorbereid wij hadden ons meer voorbereid op een dijkdoorbraak.

De preps die we hadden plus onze kleine achtertuin moestuin konden ons een beetje helpen.

De dag van de grote klap kan ik me goed heugen. Het stond groot op de borden in de stad: de dollar is gevallen. Dat het menens was is nu wel duidelijk. Snel schakelen was vereist.

Later meer
 
Laatst bewerkt:
Hoofdstuk 2: Praktische plannen maken voor morgen en daarna.

We gingen op bezoek bij onze Filipijnse familie die nabij de kust van de Stille Oceaan wonen. Het gemotoriseerd verkeer lag al zo goed als stil door brandstofgebrek. Gelukkig hoefden we niet de 20 km afstand te lopen, want na een paar kilometer vonden we een “pedicab” een door menskracht aangedreven fiets met zijspan, waar nu veel vraag naar was. Met een blik boterhamworst van het merk “Spam” kochten we ons een plekje in het zijspan.
De chauffeur en tevens de motor van het vehikel was een zongebruinde, opgewekte, magere man die uit louter spieren en pezen leek te bestaan. Achter hem namen ook nog eens 2 passagiers plaats. Gelukkig voor de chauffeur ging het grootste deel van de rit hellingafwaarts. Dit was ook vóór de Grote Klap zijn dagelijks werk. Behalve dat zijn diensten nu in natura werden betaald en hij nu véél vaker klanten had, had de Grote Klap weinig in zijn dagelijkse leven veranderd.

Eenmaal aangekomen in de wijk waar onze familie woont, stapten Tropische Verrassing en ik uit en bedankten de chauffeur. Dankbaarheid is een gewoonte die door de meeste Filipijnen zeer op prijs gesteld wordt. Evenredig met de afkeuring voor degenen die zulke kleine moeite niet kunnen opbrengen. Dat geldt ook voor wat men hier “utang na laob” noemt en grofweg overeenkomt met wederkerigheid of “de ene dienst is de andere waard”.

Mijn Tropische Verrassing maande mij, me verdekt op te stellen bij een verfwinkel, die aan het pad grensde, dat de wijk in leidt. Dat was omdat mijn “witte” vel aanleiding gaf tot het vooroordeel dat ik rijk zou zijn. Niet alleen een risico in verband met beroving, maar vooral om haar familie niet het voorwerp te maken van de jaloezie van buurtgenoten, die er van uit gingen dat ik als “rijke buitenlander” de familie van mijn vrouw wel ruimhartig zou ondersteunen.

Dat risico van beroving viel overigens wel mee, nu alle valuta praktisch waardeloos was geworden. Mits je je kleding aan de omstandigheden aanpaste – een beetje sjofel liefst – en je eventuele rijkdom niet rondbazuinde met het dragen van sieraden of dure horloges.
Uit voorzorg had ik had ik mijn heuptas thuisgelaten, geen lotion gebruikt, mijn haren niet gekamd, mijn baard een paar dagen niet geschoren en had ik een spuitbusje pepperspray op zak, alsook een mes enigszins zichtbaar aan mijn broekriem. Dat, ter compensatie van mogelijke vooroordelen omtrent mijn witte vel.

Mijn Tropisch Verrassing vertrok naar het huis van haar ouders via de smalle brandgang, tussen de gebouwen door. Ondertussen wachtte ik geduldig bij de voorpui van de verfwinkel. Verrassenderwijs was de winkel open. Wellicht omdat je verf niet kan eten en het daarom niet snel het mikpunt van diefstal was.

De eigenaar herkende mij. In betere tijden had ik er vaker beits, kwasten en thinner gekocht voor het onderhoud van ons junglehuisje. Hij bracht een stoel naar buiten en bood mij een zitplaats aan, zoals hij vaker had gedaan. Daar had het vooroordeel over witte mensen een positieve uitwerking. Veel Filipijnen hebben een vriendelijke inborst en zijn doorgaans erg behulpzaam. Dat ik tevens als goed betalende klant gezien werd, zal er ook wel iets mee te maken hebben.
Dat de valuta inmiddels de waarde van oud papier had gekregen, was nog niet in de omgangscultuur doorgedrongen.

Na een uurtje of anderhalf dook mijn Tropische Verrassing weer uit de brandgang op en bracht verslag uit.
De familieleden zaten zonder uitzondering nagenoeg zonder etensvoorraad en drinkwater was ook moeilijk te verkrijgen. Hun huis was op het leidingnet aangesloten, maar drinkwater kwam er sowieso niet uit de kraan, toen daar nog wat uit kwam.
Omdat we nog in het staartje van het regenseizoen zaten, konden ze zo nu en dan wat pannen buiten zetten om regenwater op te vangen, dat ze ongefilterd dronken.

Het idee van “preppen” had op de Filipijnen nooit erg postgevat, ondanks dat rampen met tyfoons en uitbarstende vulkanen daar genoeg aanleiding voor gaven.
Zou het zijn omdat hier het hele jaar door voedsel verbouwd kan worden en bananen groeien? Dat het nooit nodig was geweest om wintervoorraden aan de leggen en vooruit te plannen, zoals dat in koudere streken het geval was? Of dat een groot deel van de bevolking vandaag nog niet wist of ze de volgende dag voldoende te eten zouden hebben? Voedselstress is niet erg behulpzaam om lange termijn plannen te ontwikkelen.

Mijn Tropische Verrassing had met de familie de plannen besproken, waar we het voor ons bezoek samen over nagedacht hadden.

Het regenseizoen eindigde doorgaans in februari/maart. Dan zou de toestand door gebrek aan water volstrekt onhoudbaar worden. En wij hadden niet genoeg menskracht om onze hele kavel in cultuur te brengen. Dus was ons voorstel dat tenminste een aantal familieleden naar onze stek zouden verhuizen, waar een waterpomp aanwezig was, wat meer voedselvoorraad en ruimte waar groenten verbouwd konden worden en wat kleinvee gehouden. Dat vroeg wel van die familieleden dat ze bereid waren de handen uit de mouwen te steken om de grond rijp te maken voor landbouw. De harde leemachtige grond moest worden losgemaakt, geulen gegraven voor het waterbeheer en wellicht nog een tweede pomp aan de het hoger gelegen deel van onze kavel geïnstalleerd om vandaaruit de bevloeïng te voorzien. Ook was er menskract nodig voor de bewaking van het terrein, al zouden de honden daarbij kunnen helpen.

Het boterde niet altijd erg tussen vader, moeder en de kinderen. Moeder had nog wel eens de neiging om “bij decreet” over de kinderen te regeren. Daarom stelden wij voor om op de heuveltop een bamboe huisje te bouwen, waar vader en moeder hun intrek konden nemen, met bij toerbeurt een van de vijf dochters voor hun verzorging. Dat zou tevens een beveiliging vormen voor de waterpomp die we er wilden installeren. Dat leek ons wel nodig, omdat in het droge seizoen nogal wat putten en pompen in de buurt droogvielen, waardoor misbruik van onze pomp te verwachten viel.

Tevens beschikten wij over waterfilters, voldoende om de hele familie van drinkwater te voorzien.
Om eventueel regenwater beter te kunnen benutten, zouden we een aantal vaten kunnen bijplaatsen.
Dat zou wel op korte termijn moeten gebeuren, want het was aannemelijk dat regenwateropvang spoedig aan populariteit zou winnen.

Wat de oudste broer van mijn Tropische Verrassing betreft was er een lastig dilemma. Hij woonde inmiddels enkele jaren samen met een lieve vrouw, die al eerder 6 kinderen had van een voormalig echtgenoot en samen hadden ze nog een extra nazaat verwerkt. De Filipijnen is een land waar het Katholicisme in een tamelijk pure vorm regeert – vele vormen van ander bijgeloof dominerend – enkele eeuwen geleden geïmporteerd door de Spanjaarden, die er drie eeuwen hebben huisgehouden. Uitgebreide families zijn er daardoor geen uitzondering.

Zoveel mensen kon ons huisje beslist niet herbergen, onze voedselvoorziening niet opbrengen en evenmin onze voedselvoorraad ondersteunen. Mijn Tropische Verrassing had hem dat dilemma voorgelegd. Hij was nooit een spraakzame persoon. Als spreken zilver was en zwijgen goud, dan was hij tegen de huidige koers multimiljardair geweest. Er viel een lange stilte, waarin hij ontwapenend verlegen glimlachte. Mijn Tropische Verrassing stelde toen de familie voor dat hij het kaveltje ging bewonen, waar nu haar tweelingzus en partner een winkeltje dreven. Dat lag aan een riviertje waar het hele jaar door water stroomde. Met onze waterfilters zou in elk geval in drinkwater voorzien kunnen worden en er was een stukje grond bij, waar in elk geval íéts verbouwd zou kunnen worden. Bijvoorbeeld een paar bananenbomen. Die groeiden snel, mits ze voldoende water krijgen en onder de bananenbomen kon je wat groenten en zoete aardappelen verbouwen. Verder konden ze een deel van onze rijstoogst kunnen krijgen.

Zijn reactie was om nogmaals breed te glimlachen en te vertellen dat de familie zich over hem geen zorgen hoefde te maken. Typische reactie voor hem. Het liet zich niet raden wat hij van plan was en zelfs niet òf hij iets van plan was. Hij is een harde werker. We zouden zijn hulp goed kunnen gebruiken bij de constructie van het bamboe huisje, maar zijn prioriteit lag natuurlijk bij zijn eigen gezin.

Na een uurtje soebatten waarbij de gemoederen soms wat verhit raakten, gingen de aanwezige gezinsleden voorlopig accoord met het plan. De oudste broer, laten we hem Robert noemen, stemde in met het voorstel dat hij een weekje zou helpen bij de bouw van het bamboe huisje, in ruil voldoende eten de drinken voor zijn gezin gedurende die tijd.

Zo was een plan van aanpak ontstaan dat in elk geval voor de korte termijn kans van slagen had.
 
[non fictie modes]

Hoewel ik mezelf heel graag wil beperken tot concrete dingen die gerelateerd zijn aan een economische crisis, krijg ik op dit moment niet echt de inspiratie om hier praktijkvoorbeelden te benoemen. Om toch maar iets te posten dump ik nog wat vervolg op de verhaallijn en ik hoop dat ik over een dag of 4 (als ik weer terug ben uit Spanje) weer wat rationeler naar het fictieve scenario kan kijken.

=======================================

[fictie modes aan]
Heb ik eindelijk enkele berichten ontvangen, kan ik niks terugzenden want blijkbaar was iemand in regio Goes zo aardig om zijn module aan te zetten, maar ook zo zuinig om hem daarna weer gelijk uit te zetten. Kutzooi, ik moet echt iemand vinden die iets van een zonnepaneel gebruikt als stroomvoorziening. Ik laat mijn enorme lap tekst die ik na 12 pogingen niet verzonden krijg, maar even op mijn tablet staan en ik zal de inhoudelijke reacties op een ander moment proberen te verzenden. Men zal er hopelijk wel begrip voor hebben.

Ineens word ik opgeschrikt door geritsel en bijna vanzelfsprekend roepen we de naam van onze kat.
Kom dan, Timmy riep mijn dochter. Maar de kans dat we onze kat ooit nog zouden zien, was nihil. We denken dat hij door een rondtrekkende bende is gevangen en ik kan het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen.

Uit de bosjes komt Vincent. Een 13 jarig jochie die 3 jaar geleden nog in dezelfde klas zat met mijn dochter. Hij ziet er slecht uit en vraagt of wij iets te eten voor hem hebben.
Mijn dochter heeft een te groot hart en geeft een moot karper aan Vincent.
Hoe gaat het met je vader? vraag ik achterdochtig.
Hij is naar zee om mosselen te rapen vertelt Vincent., maar hij is nog steeds niet terug.
De vader van Vincent vertrouwde ik helemaal niet en ik was er vrijwel zeker van dat hij mijn vislijnen had gestolen. Vincent verslikte zich in een graat en een verschrikkelijk klinkende hoest was het gevolg. Het was overduidelijk dat hij een longontsteking had opgelopen, maar ik kon niks voor hem doen. Hoewel ik nog een ruime voorraad Doxycycline had liggen was het me duidelijk geworden dat de penicilline die nu ruim 2 jaar over de datum was, veranderd was in een waardeloos product waar je alleen nog maar een nierbeschadiging van zou oplopen.
Ga maar naar huis voordat het donker is zeg ik tegen Vincent. Je vader komt wel terug.
Bedankt nog, zegt Vincent en zwaar hoestend vertrok hij.
Ik herinner me de alarmerende berichten nog goed. Er was voor de GK al een tekort aan medicijnen.

https://www.nu.nl/binnenland/629884...en-was-nog-nooit-zo-groot-als-vorig-jaar.html

Dan zou je toch denken dat mensen gaan nadenken over het aanleggen van een extra voorraad ?
Maar wie ben ik om dit te zeggen terwijl ik totaal niet had stilgestaan met het tekort aan insuline en ook niet had nagedacht hoe je in een crisissituatie hier een alternatief voor zou kunnen toepassen. Achteraf was het zo makkelijk te voorkomen geweest, maar "achteraf is het mooi wonen" zij ooit iemand.

We zien een zwak lichtschijnsel uit de boerderij van boer Willem. Hij was de enige persoon (op de mensen van het forum na) die op de hoogte was van mijn voorraad spullen. Voor de GK vond ik boer Willem een enorme eikel en had nooit verwacht dat hij achteraf mijn beste vriend zou worden.

Vroeger had ik een ontiegelijke hekel aan zijn 2 blaffende honden. Nu was het voor ons een geruststelling dat niemand ons ongehoord zou kunnen besluipen.

Van Willem had ik veel geleerd. Hij had me geleerd om jezelf zo ongezond mogelijk op te maken.
1 keer per week werkte ik het gezicht van mijn dochter bij zodat ze eruitziet dat ze leed aan de waterpokken. Ook het trucje met schoensmeer op het gezicht waardoor mijn gezicht er nog magerder uitzag was voor de meeste bendes reden genoeg om gelijk verder te trekken.
Het slachtafval wat aan de ingang van mijn kelder door Willem was geplaatst nam het laatste restje twijfel weg. De stank was ondraaglijk geworden en ik prijs mezelf gelukkig dat ik via het vrijwel onzichtbare bovenluik die ingang kon vermijden.

Willem was echt een vreemde eend in de bijt. Ik kon hem niet plaatsen in de bestaande categorie van de stayers.
Je had de zogenaamde preppers die al rond het jaar 2000 overtuigd waren dat het fout zou lopen. Deze categorie had het niet zozeer overleeft met hun voedselvoorraad, maar meer met hun beter ontwikkelde bewustzijn over elementaire levensbehoeftes.

Dan had je de kleine categorie van ouderen die na de 2e wereldoorlog altijd bewust waren van deze levensbehoeftes en waarschijnlijk onbewust hun zaakjes goed geregeld hadden. Als laatste had je de gluiperds die door hun voormalige functies voorkennis hadden over de GK, maar die zal ik in mijn regio niet veel tegenkomen.

Willem was in geen enkele categorie te plaatsen. Ik dacht altijd dat hij een domme boer was, maar daar had ik me compleet in vergist.
Toen na de GK de stroom was uitgevallen waren mijn zonnepanelen gelijk waardeloos. Mijn SMA omvormer kon helemaal niet functioneren zonder een werkend lichtnet en daar had ik geen rekening mee gehouden.
De eerste dagen was iedereen er nog van overtuigd dat het wel goed zou komen. Op TV was er nog een uitzending met de minister-president dat de situatie onder controle was, en dat Nederland sterker uit de crisis zal komen.
Maar rond kerst was er alleen maar sneeuw, zowel op TV als in witte vlokjes uit de lucht.

Rond die datum stopte Willem voor mijn deur en vroeg quasi nonchalant hoe het was.
Ik was redelijk chagrijnig want ik zat al 2 dagen zonder stroom en ondanks dat het had gesneeuwd was er voldoende zon, maar geen stoom in mijn huis.
Het is kut, Willem. Zei ik zonder enige tact. Geen stroom en zonder stroom doet mijn CV pomp het niet. Er is wel gas, maar daar heb ik niks aan op deze manier

Heb je iets van een accu? vroeg Willem.
In mijn auto, en ik heb ook nog iets van een UPS van 1500VA.
Ik ging ervan uit dat Willem niet eens wist wat een ups was, en al helemaal niet wat VA betekende maar dat liet hij in ieder geval niet merken.

“Ik sluit het wel even anders aan zodat ik die ups van je kan opladen” zei Willem en hij ging met een grijns op zijn gezicht terug naar zijn huis. Binnen 15 minuten stond hij terug met een grote koffer vol onderdelen en hij ging driftig aan de slag.
Mijn vrouw keek me zuchtend aan en gebaarde dat ik hem maar beter met rust kon laten.

Ik ging maar alvast hout gaan hakken want het zag er naar uit dat het vanavond flink zou gaan vriezen. Na 30 minuten kwam Willem met zijn lelijke grijs bij me staan. “moet je alleen nog even die kabel inpluggen en dan zal je met een uurtje of 2 zon morgen wel voldoende stroom hebben voor je CV pomp aan te sturen” Ik heb 2 panelen in serie gezet en 2 ander er parallel overheen geschakeld en het zal zo wel werken.
“Ok, bedankt hoor” zie ik afwezig, en weg was Willem.

Dat ik de volgende dag de CV hoorde aanspringen was een vreemde gewaarwording
Ik dacht eerst nog dat we eindelijk weer stroom hadden, maar op de CV pomp na, werkte er geen enkel ander apparaat. Snel mijn oude windows phone opladen en ook maar mijn android tablet.
Toch maar even een flesje wijn bij Willem afgeven ging er door mijn hoofd
Ik pakte de goedkoopste wijn die ik in mijn kelder kon vinden. Een flesje “mooi kaap” 2011 die ik 1 week geleden nog bij de AH in de aanbieding had aangeboden voor 2 euro.
Willem deed niet open en ik zette de fles voor zijn deur.


Papa!, riep mijn dochter ongeduldig, en ik schrok wakker uit mijn dagdroom.
"Hoe ga je dat bericht nou versturen"
Tja, dat is wel een probleem, zo te zien. Wat is hier in de buurt een heel hoog punt?
Laat ik toch maar een poging doen om het letterlijk hogerop te zoeken en kijken of ik het vanaf die zendtoren kan verzenden.
1706046313499.jpeg
En voor de zoveelste keer ga ik naar die radartoren waar ik van plan was om een zendmodule te plaatsen, maar het alsnog nooit had aangedurfd om deze daar illegaal te plaatsen. Eerst maar eens kijken of ik iets ga ontvangen, is het plan. Als ik iets ontvang dan probeer ik wel iets van een zonnepaneeltje te monteren.
En laat die @Roel maar lachen met onze tech benadering van een crisis.

https://www.preppers-shelter.nl/threads/prepper-gezocht-voor-televisieprogramma.5925/#post-138777

En hoewel ik jaloers ben op zijn voorbereiding blijf ik ervan overtuigd dat communicatie op nr 2 staat in een crisis situatie. Op 1 staat voeding/water, op 2 staat communicatie. Zonder communicatie ben je als een blinde die niet weet welke stappen er gezet moeten worden.

En nu maar hopen dat ik iets van een signaal ga binnenkrijgen.

=============================================
 
Eind 2023 las ik het nieuwskanaal van ZeroHedge nog, dat de begroting van de VS het kantelpunt naderde, waarbij de rente op de staatsschuld hoger werd dan wat alle belastingopbrengsten tesamen opleverden. Dat werd omstreeks 2035 verwacht, maar het vertrouwen in de USdollar zakte heel wat eerder in. Daarna ging het snel met de ontwaarding van de dollar. De FED kon het met het scheppen van nieuwe dollars om de overheid en de banken te steunen niet meer bijhouden, ondanks dat er slechts “een druk op de knop” voor nodig was om dat te doen.

De prijs van edelmetalen ging door het dak. Even later ook van gebruiksgoederen en levensmiddelen. Men ruilde alle valuta in en ging zoveel mogelijk schulden aan, teneinde te kopen wat er nog aan spullen en levensmiddelen te koop was. Dit was de zogenaamde “Crack up boom”, of zoals Mark Twain zo fijntjes wist te beantwoorden op de vraag hoe hij failliet gegaan was: “Eerst langzaam en toen plotseling”. Exponetiële curves zijn bitches. Ze worden altijd onderschat.
Daarna begonnen de rellen en plunderingen. Spoedig daarop de honger en ellende. De ordehandhavers zorgden eerst voor zichzelf of vormden bendes. Weinigen uitgezonderd verbroederden zij zich met criminelen. Zij waren immers in het bezit van wapens. Doodgravers kwamen om in het werk. Soms tijdens het werk.

De laatste berichten die ik nog via internet kon ontvangen maakten duidelijk, dat in de VS de pleuris was uitgebroken, die al heel snel overwaaide naar de rest van de wereld. Internationale handel kwam stil te liggen. In China, India en Europa braken opstanden uit. Alleen Rusland leek nog onder controle, dank zij een grote mate van autarkie, lage staatsschulden en de nu goudgedekte Roebel, waar de sanctiemaatregelen toe hadden bijgedragen.

Nu was het internet al weer een poosje op sterven na dood en bitcoins of ander cryptogeld niet meer inwisselbaar, na voor eventjes “to the moon” te zijn geweest.

-----

Ik had reeds in augustus 2023 mijn vliegreis naar Polen geboekt. Maar die kon ik in de huidige omstandigheden wel vergeten. Jammer, toch een verliespost van 1.000 euro.
Zodoende zou het in elk geval voorlopig niet lukken naar Europa te reizen om bij mijn voorraadje spullen en edelmetaal te komen, welke laatste nog wel als betaalmiddel in omloop was.
Dat was al een heel stuk jammerder...
Maar voor hoe lang? Edelmetaal blinkt mooi, bederft niet, maar is niet eetbaar.
Dat ik niet bij mijn voedselvoorraad in Polen of Duitsland kon komen was nog wel het jammerst!

Maar mag ik eigenlijk wel klagen? In Duitsland ligt maar een minimaal lapje grond bij het huisje. In Polen een tuin die 1000 m2 besloeg, maar grotendeels onvruchtbare grond heeft. Hier in de Filipijnen een flinke lap vruchtbare grond, waarvan maar een klein deel in gebruik is.

Een van onze twee zilveren munten alhier, bleek te ruilen voor een zak met tropische cantharellenbroed. Bij een zagerij peuterde ik enkele zakken zaagsel los, regelde een flink aantal emmers en een grote pan en toog aan het werk, zoals @maupspam beschreven had op het preppersforum.

Mijn Tropische Verrassing was daar erg blij mee, want ze is verslingerd aan onze trouwe viervoeters, die voorlopig niet op ons menu zouden hoeven komen. Spot, Graham, Blackie of Brownie op ons bord, dat zou ons huwelijk waarschijnlijk niet overleven. Dan maakten onze twee ganzen minder overlevingskans.
Die viervoeters waren niet alleen trouw, maar ook belangrijk, omdat die hongerig gespuis dreigend aanblaften als ze ook maar enigszins in de buurt van ons huisje kwamen.
Een geluk dat ons huisje nogal afgelegen ligt. Ver genoeg van de steden om niet als eerste doelwit te zijn en alleen bereikbaar via een oneffen, slingerend junglepad dat alleen te voet begaanbaar is.

Rijst hebben we nog voldoende van de laatste oogst van ons rijstveldje, dat op enkele kilometers afstand ligt. Voedselrellen braken ook in deze omgeving uit. De noodvoorraden van de overheid werden niet meer uitgedeeld, hetzij omdat het om brandstof voor de transportmiddelen ontbrak, hetzij omdat ze uitgeput waren, hetzij omdat ze door de hulpverleners gestolen waren voor handel op de zwarte markt of voor eigen gebruik. Ook bij vroegere noodsituaties verdween een flink deel van de voorraden, voor die de bevolking bereikten.

Of de volgende rijstoogst nog iets voor ons zou opleveren, is nog maar zeer de vraag. Onze pachter is een eenvoudige, eerlijke boer. Hij zou wellicht ons aandeel in de oogst minstens voor een deel af willen staan. Maar wat kon hij doen tegen gewapende lieden die hem konden dwingen de zakken rijst af te geven? Of tegen mensen, die voor de rijst oogstrijp was in de nacht het rijstveld opgingen om hun “oogst” alvast binnen te halen.
Zouden de samenwerkende boeren uit de omgeving – zoals ze ook bij het planten en oogsten samenwerkten – in staat zijn hen tegen te houden?

Voor de hel echt losbrak, hadden Tropische Verrassing en ik nog een aardige voorraad ingeslagen van de pesos die we nog hadden en toch vrij snel waardeloos zouden worden.
Heel wat ritjes gemaakt met “Putubongbong”, zoals we onze motor hadden genoemd, vanwege dezelfde violette kleur van de gelijknamige Filipijnse lekkernij. De grote plastic opbergbox, die ik achterop gemonteerd had voor onze boodschappen, kwam daarbij goed van pas.

Dat ging goed, tot Putubongbong op een nacht gestolen werd uit de tuin van de verre buurvrouw, waar we hem mochten parkeren. Want het pad afrijden naar onze kavel was geen doenlijke zaak. Het was geen crossmotor. En zelfs dan...
De dief zal er niet lang plezier van gehad hebben, want korte tijd later was er nergens meer brandstof verkrijgbaar.
Bij familie, die zo'n 20 km verderop aan de kust woont, hebben we nog een aanhangwagen gestald, die ik destijds had laten maken om achter onze elektrische fiets te hangen. De elektrische fiets had de geest gegeven. Goedkope Chinese makelij. Die aanhanger zou in de toekomst mogelijk van pas kunnen komen, ook al kon die ons junglehuisje niet bereiken.

APEC, het plaatselijke elektriciteitsbedrijf, had het al ruim voordien laten afweten. Permanente “brownout”, zoals ze het hier noemen. Nu waren onze 2 zonnepaneeltjes van 30 Wattpiek elk goud waard. Letterlijk.
Daarom gebruikten we maar één lampje in de avonduren en besloten we de ramen met stukken karton te verduisteren om ongewenste aandacht te vermijden.

Het is niet toevallig dat mijn laptop ook op 12 Volt gelijkstroom werkt. Ook mijn accuboormachines. Die 18 Volt of andere machines koop ik niet. Als hun lithium accu het dan begeeft, kan ik ze met een kabeltje aan een 12V accu knopen en ze toch nog gebruiken.
Al hebben we 2 omvormers hier op onze 12V accu, de laptop kan ook zonder omvormer gebruikt worden, daarmee omzettingsverliezen vermijdend. Ook de telefoons kunnen we daar mee opladen, ook als kan je er nu niet meer mee bellen of internetten, maar nog wel gebruiken om eerder gedownload teksten mee te lezen of een spelletje te spelen. Ook heb ik de gewoonte om gedownloade apps te kopiëren, zodat die ook op een andere telefoon off-line geïnstalleerd kunnen worden.

Maar hoe lang zal deze situatie duren. Een telefoon en een laptop gaan niet eeuwig mee, zoals ik afgelopen week nog ondervond. Het opladen van mijn telefoon ging steeds trager en ook het opstarten en ermee werken gaat steeds trager.
Naar ik vermoedde vanwege degradatie van de batterij, die tegenwoordig ingebouwd zit, zodat de gebruiker van de telefoon overal en altijd gevolgd kon worden, zelf als die denkt zijn telefoon “uit” gezet te hebben.
En natuurlijk ook om een vervangingsmarkt te creëren, want als je er al in slaagt voor jouw model en type telefoon een reparateur te vinden, is er een goede kans dat de batterij niet meer leverbaar is en zo ja, dan is de reparatie praktisch net zo duur als een nieuwe telefoon.
Alleen, nu de gsm-masten eruit liggen is ook het stiekum volgen van de bevolking voorbij. Een ramp heeft niet alleen nadelen.

Ik heb een nieuwe smartfoon aangeschaft – een Redmi 13C – die alhier ongeveer 7.000 peso/120 euro kostte – en hoop dat die het tenminste een jaartje uithoudt.
De oude telefoon – een Redmi 9C – gaat onder het mes om te zien of ik zelf niet toch een nieuwe, externe batterij kan installeren. Was met mijn oude laptop ook gelukt.

Maar ook oplaadbare battereijen en accu's hebben niet het eeuwige leven. En dan.... ?

Daar wil ik voorlopig nog niet over nadenken. Het is belangrijker tijd te steken in het ontwikkelen van onze groentetuin, waar nu teveel onkruid in groeit en te weinig groenten, om in ons onderhoud te voorzien. Wat spijtig, dat wij niet weten welk van dat onkruid eetbaar is....

Vandaag heb ik ons kippenhok afgemaakt. Nu wat kippen op zien te scharrelen, die vervolgens eieren voor ons bij elkaar kunnen scharrelen.

Fictiemodus eventjes uit:
OEI !
Ik kom zojuist tot de ontdekking, dat ik mijn vervolg met hoofdstuk 2 en 3 in het verkeerde topic heb geplaatst.
Dat zit nu bij het HEMP scenario.
Is dat nog recht te zettten door een van onze moderatoren?

Als er nog interesse is voor volgende hoofdstukken, wil ik best nog een poging wagen.

Maar ik zit ook na te denken over een alternatieve ontwikkeling. In mijn huidige scenario ging ik er van uit dat het internet in de ontstane chaos vrij snel onbruikbaar zou worden.
Wat als het internet grotendeels intact blijft voor langere tijd en de financiële instorting wat geleidelijker gaat?
Dat zou een heel ander verhaal opleveren, al zouden de gevolgen naar mijn inschatting ook wereldwijd te merken zijn.
Doen?

Dan kan de fictiemodus bij mijn volgende post weer aan.
 
Er is ook hier in de fictiewereld wat chaos uitgebroken. In mijn vorige post schreef ik dat hoofstuk 2 en 3 in het HEMP-topic terecht waren gekomen. Maar daar kan ik ze niet meer terugvinden. Best mogelijk dat ze door het belabberde internet in de jungle helemaal niet geplaatst zijn.
Tot overmaat van SHTF heb ik hoofdstuk 3 door een onhandigheid ook op mijn computer in de digitale afgrond gestort.
Gelukkig had ik voor mijn Tropische Verrassing een Engelse vertaling gemaakt - met dank aan Google Translate - en die was wel bewaard gebleven.
Daarmee de Nederlandse versie gereconstrueerd.
Ik hoop dat het dit maal wel lukt om het ongeschonden te plaatsen.


Fictie modus aan:

Hoofdstuk 3: Familie in huis. Het organiseren van een verzameling van ongeregelde personen.

Tropische Verassing en ik kochten bij de verfwinkel een voorraadje beits om de bamboe van het nog te bouwen huisje op de heuveltop van ons perceel wat houdbaarder te maken.

De gezinsleden die bij ons zouden intrekken, namen zoveel mogelijk spullen mee, voorzover ze die onopvallend konden vervoeren. Dat was niet veel. Een bundel kleding, wat extra kopjes, borden, bestek, beddengoed. Het meeste ging in onze aanhanger, die bij hen thuis stond. Ook het aandrijfwiel van de elektrische fiets zat erbij. Wellicht kunnen we daar later gebruik van maken, want de elektromotor deed het prima.
Hun 2 fietsen gingen ook mee.
Ze zouden onderweg ook een paar ‘kluswinkels’ aandoem op zoek naar bamboe en andere bouwmaterialen.

Zo kwamen vader, moeder, Robert, Theodora met haar zoon Chris, Rose en de tweeling Resa en Remi op ons perceel. Uitgeput na een wandeling van 20 km op een tamelijk lege maag. Ron was niet gekomen. Hij had al elders onderdak weten te regelen.

Het was al aardedonker. Met behulp van de zaklampen van hun telefoons hadden ze de weg over het junglepad weten te vinden. En dat niet alleen: ze hadden de aanhanger ook nog mee kunnen nemen, ook al moest die onderweg af en toe over een obstakel worden gesjord of gesjouwd. Robert en Chris droegen een bundel bamboestengels op hun schouders.

Om niet te opvallend te zijn, hadden ze het gezin in groepen verdeeld, die met tussenpozen het pad af liepen.
Onze honden werden helemaal gek, omdat ze een aantal van onze familieleden niet zo goed kenden. Maar gelukkig blaften ze ook tegen vrijwel iedere voorbijganger en wonen de dichtstbijzijnde buren behoorlijk ver weg, waardoor hun komst niet al te opvallend was. Op termijn zou het niet verborgen blijven, al was het maar met de bouw van het nieuwe bamboehuis.

Ik had zo goed mogelijk een aantal slaapplaatsen op zolder voorbereid. Ons huisje was ongeveer 6 bij 6 meter, dus dat vergde wat improvisatie. De 5 dames deelden daar 2 eenpersoonsmatrassen en de 3 heren moesten het doen met een plekje op ons terras. Het voordeel van de tropen is dat het ‘s nachts niet echt koud wordt. Met wat stukjes karton, dekens en kussens zou het harde beton van het terras wat comfortabeler gemaakt kunnen worden. Spartaans, maar daar hadden ze al eerder ervaring mee. Tropical Surprise en ik hielden onze eigen slaapkamer.

De honden zouden het moeten doen met een lager gelegen terras.

Voor hun aankomst was Tropische Verrassing al bezig met het koken van een grote pot rijst, met vlees uit blik, gemarineerd met sojasaus en chili en wat stengels groenten uit onze tuin. Het doorsnee menu van de Filippino's bevat heel weinig groenten. Het is voornamelijk rijst, kip, rundvlees of varkensvlees met een meestal waterige soepsaus. Zowel als ontbijt, lunch en diner, met tussen de laatste twee een zogenaamde “Meriënda”, een soort tussendoortje zeg maar.
Maar gezien de krappe voedselsituatie moest de rantsoenering tijdig plaatsvinden. De Meriënda moest er aan geloven en al snel moest ook de lunch worden overgeslagen.

De volgende dag gingen we allemaal aan het werk. De heren met het bouwrijp maken van de heuveltop, Een aantal dames begon met het cultiveren van een stukje tuin, alsook de was en de afwas. Een vrij traditionele rolverdeling.

Rose ging op zoek naar extra vaten van 250 liter en PVC-buizen voor zowel de omheining als de uitbreiding van onze regenwateropvang. Ze zou ook op zoek gaan naar betonijzer voor extra hekwerk en een team putboorders voor de bouw van een waterpomp op de heuveltop.
Ik had nog een paar meter tuinslang op voorraad, maar die wilde ik wel achter de hand houden voor later gebruik, voor het geval het lastiger zou worden om materiaal aan te schaffen of te ruilen.
Als ze een houweel, wat extra schoppen, betonijzer en prikkeldraad zouden kunnen bemachtigen, zou dat welkom zijn.
Van PVC-buis, betonijzer en cement kan je uitstekende tuinpalen maken. Ze rotten niet en kunnen goed verankerd worden in een klomp beton.

Ze zou ook op zoek gaan naar enkele arbeiders die zakken cement van de dorpsweg naar ons perceel zouden dragen. Hoe de cementzakken vanuit de winkel naar het begin van het junglepad zouden worden gebracht, was nog niet duidelijk. En ook niet of de winkel nog voorraad had.
We hoopten dat de meeste mensen het te druk hadden met het vinden van voldoende voedsel om na te denken over bouwplannen en dat de kluswinkels moeite hadden om van hun voorraden af te komen.
Maar die situatie zou niet blijven duren, omdat de aanvulling van de voorraden vrijwel tot stilstand was gekomen. Alleen lokaal geproduceerde artikelen konden worden aangevuld. Bamboe, rijst en kippen wel, maar ijzerwaren, gereedschappen en machines niet.
Het preppen van een voedselvoorraad geeft je zeker een voorsprong bij het verwerven van andere spullen die schaarser worden.

Het was al weer donker toen Rosa terugkwam. Moeder klaagde op ruzietoon, maar was blij dat Rosa een aantal van haar medicijnen voor haar hartproblemen en hoge bloeddruk bij de apotheek had kunnen kopen. In de toekomst zou ze moeten terugvallen op de kruiden die lokaal groeiden. De kans dat ze iets zou veranderen aan haar wat opvliegende karakter leek mij niet zo groot.
Maar onder deze omstandigheden zou dat haar dood kunnen betekenen.

Na de maaltijd werden de telefoons op de lader gezet, gevoed door onze accu via een omvormer,
Met een 'walkie talkie app' waren ze op korte afstand nog bruikbaar voor communicatie.
Bij het licht van een 5 Watt LED lamp werden wat ervaringen van de dag uitgewisseld, waarna de groep te rusten ging.
Zo kwam een vredig einde aan deze enerverende dag, hooguit verstoord door snurkgeluiden.
 
Terug
Bovenaan