Hier nog een heldere uiteenzetting ( 7 video's) over geldcreatie door econoom Ad Broere tijdens zijn lezing "Geld komt uit het niets" voor het Studium Generale van de TU Delft uitgegeven op 16-10-2013. Naar mijn idee nog 100% actueel...
Ik heb me vaak afgevraagd of de banken destijds niet beter "gered" hadden kunnen worden door de steungeld te gebruiken om particulieren en bedrijven van hun schulden bij de banken af te helpen door alle belastingbetalers in gelijke mate van "uit het niets" gecrëerd geld te voorzien. De toegenomen bestedingen door minima zouden helpen de economie "aan te zwengelen", particuliere schulden zodanig verminderd kunnen worden dat banken nauwelijks nog "slechte leningen" over hielden en het dus niet meer nodig was banken te redden en de crisis in woningprijzen zou niet hebben plaatsgevonden.
Maar kennelijk hebben bepaalde vermogende en invloedrijke partijen geen interesse om de verdeling van inkomen/vermogen wat evenwichtiger te maken. Dom, want van een bloeiende economie worden ze echt niet slechter.
Ook interessant zijn de ideën van Broere over de pensioenroof van 30 miljard (inmiddels een tegenwaarde van ruim 100 miljard) uit de kas van het ABP, door de Nederlandse overheid . En waarom de huidige lage rekenrente de pensioenfondsen dwingt hun gemiddelde rendement van 6 à 7% in kas te houden om te sparen voor... Tja, aan de pensioengerechtigden mogen ze het niet uitkeren...
Een lonkend reservepotje, mochten de verplichtingen van de Nederlandse staat aan het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) van tenminste 40 miljard euro toch nagekomen moeten worden omdat daar uit gesteunde armlastige Eurpese landen hun schulden niet kunnen opbrengen.