• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

HAM apparatuur

Hoi @maupspam

Ik heb het bekeken en kan me voorstellen dat je weg bent van het toestel.

Fijn dat je ons forum heb gevonden en hoop dat je meer over je zelf verteld in de topic https://www.preppers-shelter.nl/forums/voorstelronde.12/.
Als je meer over je zelf verteld, kunnen we je ook meer bijstaan met raad en tips.
Zie maar je bent zo vrij als een vogeltje.

Ik kom ook graag aan een goed toestel, heb nu nog twee eenvoudige toestelletjes.
 
Laatst bewerkt:

Hoi Maurice,

Dat is zeer zeker een prima portofoontje. Je hebt ook €5 korting als nieuwe klant van Ali kennelijk en dan is het al helemaal een koopje. Een dure portofoon voor een spotprijs, vind ik zo'n Baofeng, prima.

Pas wel op, want de standaard aangevinkte portofoon is niet de 8W versie. Ik zou dan de bijgaande versie kiezen die wel 8W zendvermogn heeft en een extra antenne. De prijs zal voor jou dan wel iets lager zijn dan daarop is aangegeven.

Deze portofoon kan zowel UHF aan als VHF, en heeft veel programmeerbare kanalen en een FM radio. Een bereik van tientallen kilometers is geen probleem (line of sight).

Er zijn ook andere modellen van Baofeng die min of meer hetzelfde kunnen, maar een ander uiterlijk of nieuwer, maar met deze zit je niet verkeerd.
Koop er dan wel een USB programmeerkabel bij. Je kunt dan m.b .v. Chirp snel en eenvoudig meerdere kanalen programmeren. Wellicht is er een aanbieding waar al zo'n kabel bij zit.

Succes!

Oei, voordat ik het vergeet: op het plaatje staat nog American aangevinkt, maar het is natuurlijk de EU adapter die je nodig hebt...
Screenshot_20231104-152652.png

Ook deze, is m.i. niet slecht, en waarschijnlijk nog iets beter:
Screenshot_20231104-160440.png
 
Wat heb ik nodig als ik mijn huis als relay station wil gebruiken?
@maupspam , nog een portofoon denk ik😁 En een module die het signaal dat op de ene binnen komt weer verstuurt via de andere. Zie het plaatje.
Screenshot_20231107-171114.png
Maar, een leuke oplossing kan ook een "parrot repeater" zijn. Google daar eens op. Je hebt dan aan 1 portofoon voldoende maar het is dan "simplex". De een praat terwijl de ander luistert. Er wordt dan eerst opgenomen en daarna afgespeeld enz.
 
De parrot repeater lijkt mij niets. Dan heb ik dus 2 porto's voor de repeater nodig. En 1 porto om de repeater te bereiken?
Maar het idee was dat ik juist via de repeater serieuze afstanden kon gaan bereiken. Dan heb ik denkelijk zwaardere apparatuur nodig.
 
Het idee van een Repeater is dat het jouw signaal opvangt en doorstuurt. Al dan niet direct of via een parrot.

Doorgaans staan deze repeaters hoog opgesteld en hebben een gevoelige ingang, het uitgangs vermogen zal vaak niet eens erg groot zijn. Juist door de hoge gunstige plaatsing van de antenne die daardoor een groter bereik heeft dan jij die vanaf de grond afstraal naar de Repeater.
 
Cursus volgen bij de dlza en opgaan voor je N of mogelijk de F registratie.
Dan gaat er een hele wereld vol mogelijkheden open.

Kun legaal van alles en nog wat testen en uitproberen.

Een portofoon is dan leuk, maar ach…..iets voor de kinderen 😉

Tnx. Gevonden. Ik ga hier mee aan de gang.
Maar die portofoon wil ik gebruiken om een stukje van mijn huis te kunnen en via de repeater "echt" zenden.
 
Maar die portofoon wil ik gebruiken om een stukje van mijn huis te kunnen en via de repeater "echt" zenden.
Dat is zeker mogelijk, maar verwacht dan niet te veel van een portofoon om deze als repeater te gaan gebruiken.
Heel veel staat of valt met een goede antenne opstelling en een gevoelige ontvanger, daar zijn betere oplossingen voor dan simpelweg een portofoon met een grotere antenne.

wat is eigenlijk het uiteindelijke doel? Wie of wat wil je kunnen bereiken en hoe groot is de afstand die je gaat overbruggen? Wat voor een bericht wil je overbrengen?

Er zijn (vaak lokaal in je eigen omgeving) al repeaters die je met een portofoon kunt bereiken en die je signaal over een groter gebied uitsturen, zelfs landelijk is dat mogelijk.

Overigens, zodra je een signaal in de lucht zet, ben je echt aan het zenden. 😉
Ik kan me bedenken dat je hiermee bedoelt, zonder tussenkomst van derden zoals internet of je mobiele telefoon provider.
 
Wat is het meest handige. Eerst de N en daarna de F. Of meteen de F?
Hangt af van je voorkennis, de mogelijkheid en interesse om je er in te verdiepen etc.
Met een electro technische achtergrond is het eenvoudiger om je F te halen, aan de andere kant, de timmerman, bakker, jurist etc halen het ook. De één leert nu eenmaal makkelijker dan de andere.

zonder je achtergrond te kennen zou ik zeggen ga voor de N, die is in het algemeen goed haalbaar voor velen.
De stof is overzichtelijk en m.i. werkt het studeren erg gemakkelijk. (Iedere avond als de XYL GTST zat te kijken ging ik op de dlza site lezen en oefeningen maken.
Vervolgens de F is na de N relatief eenvoudig omdat alle basis kennis niet zo diep meer herhaald wordt.
Het blijft dan overzichtelijk en je werkt stap voor stap, en heb dan de N al achter de hand.
 
Ik heb ooit een LTS elektro gehaald. Daarna ben ik de ICT in gegaan en ben 40 jaar ICT consultant geweest.
De reden dat ik een eigen repeater wil is puur controle. Ik wil het zelf in de hand hebben i.g.v. SHTF (consultant eigen ;)).
En ik er wil uiteindelijk ook een computer op aansluiten.
 
Heb je het draadje van Meshtastic al gevonden?

In beginsel beantwoord dat jouw vraag.

Rondom huis (Bluetooth bereik) of met een losse meshtastic zender) maak je contact met het zendertje en dat signaal wordt verder verspreidt door meshtastic Tx/RX tot aan je ontvanger. En die kan een heel eind verderop zitten.
Heel kort door de bocht gezegd.

Kosten zijn relatief laag, net als het energie verbruik.
 
Het draadje van @RockyFlats bedoel je?
Ik heb het een stukje gelezen en dat kan één van de oplossingen zijn. Ik denk dat ik daar mee ga beginnen. En als de dichtsbijzijnde mesh-node te ver staat dan kun je denkelijk de afstand erg vergroten door een tv schotel te gebruiken en op een mesh-node te richten. Het hoeft maar 1 richting op. Dit word veel gedaan met wifi dongels. Nooit zelf gedaan maar er word geclaimd dat het in de kilometers loopt voor wifi (line-in-sight) dus Meshtastic verwacht ik dan veel goeds. Kun je denkelijk ook met bluetooth doen.
 
Ja inderdaad die van Rockyflats.
Ik heb geen ervaring met schotels, anders dan dat ik kortgeleden hem bij ons van de gevel heb afgeschroefd.
Kan me voorstellen dat het werkt, al zal het vast niet eenvoudig zijn het geheel goed af te stellen en te richten.
 
Terug
Bovenaan