• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Het nut van satellietcommunicatie bij calamiteiten

De Bezorgde Burger

Prepper goeroe
Beste preppers,

Vanwege mijn reizen naar steeds afgelegener delen van de wereld heb ik mij eens verdiept in de geneugten van satelliettelefoontjes (voornamelijk ter geruststelling thuisfront, maar eventueel ook om te communiceren over noodsituaties waarbij externe hulp noodzakelijk is). Terwijl ik daarmee bezig was zat ik me af te vragen of er niet ook een zeker nut aan dergelijke apparaatjes zit voor ons als preppers.

In Nederland is de dekking van de mobiele netwerken natuurlijk uitstekend, maar je hebt vast zelf wel eens meegemaakt hoe het netwerk overbelast kan raken op het moment dat iedereen het tegelijk wil gebruiken (zoals bijvoorbeeld tijdens oud & nieuw of tijdens een druk evenement, maar ook bij grote calamiteiten). Ook bij een iets langduriger grote stroomuitval zijn we na ongeveer 2 uur het mobiele netwerk ter plaatse kwijt. Ik hoef jullie verder niet uit te leggen hoe kwetsbaar onze "altijd online" infrastructuur eigenlijk is.

Ik heb de topics in dit subforum allemaal doorgenomen, maar ik vond daar maar weinig over. Vandaar dus deze vraag aan ons allemaal: wat is jullie idee over de geschiktheid (dan wel ongeschiktheid) voor persoonlijke satellietcommunicatie bij verschillende soorten calamiteiten? Ik heb het dus niet over wereldwijde EMP of WOIII of dat soort ongein, ik ga in mijn scenario er even vanuit dat die satellieten nog steeds voor het algemene publiek beschikbaar zijn.
 
Dat ligt helemaal aan wat jij er van maakt.
Een sat telefoon om lekker te kleppen met je ahcterban terwijl jij derust zoekt lijtk met niet een goede.
Een telefoon om in noodsituaties iets te kunnen roepen is nooit een slecht idee maar dan zou ik voor een pieper gaan. Een baken dat je alleen maar hoeft te activeren waarna men je gaat zoeken. Een telefoon geeft niet je positie door, toch ?, er moeten nummers in en je moet bellen en praten.

Dus wat is je doel?
Als je ook buiten een calamitiet contact wilt is een telefoon handiger dan allen een pieper die meld waar je bent. En afhankelijk van de afpsraak komt men je dan redden.
 
Beste @petroman, dankjewel voor je antwoord, maar het is niet in de richting van waar ik met dit topic heen wilde.

Ik ben niet op zoek naar persoonlijk advies over welk apparaat bij mijn buitenactiviteiten zou passen (daar ben ik namelijk al over uit), maar juist meer naar het algemene nut (voor ons allemaal) van persoonlijke satellietcommunicatie in SHTF situaties in eigen land, waarbij het mobiele telefoonnetwerk zou wegvallen.
 
Wie ga je bellen in een crisis.
Alles alle netwerken platliggen.
Dat je zelf kan bellen met een sat telefoon begrijp ik. En de ontvanger dan ?
Mensen zullen aardig moeten investeren om een telefoon aan te schaffen en dan heb je nog geen abo of prepaid kaart.
En ook de prepaid kaarten zijn maar beperkt houdbaar volgens mij en niet goedkoop.
 
Ik zeg altijd maar "Liever duur als niet te koop".:D

Natuurlijk is een satelliet telefoon ideaal voor preppers. En al zeker wanneer groepen contact willen of elkaar willen opzoeken ten tijde van een SHTF.

Ten tijde van een SHTF zal het gsm netwerk al snel overbelast raken, dan wel onbeschikbaar zijn.

Het sateliet netwerk zal dan nog wel door blijven draaien en kan uitkomst bieden voor telefonie en internet. Uiteraard zullen beide partijen dan over sateliet netwerk moeten beschikken, want je weet niet of de andere partij wel of geen gsm netwerk heeft.

Ik heb eens zo'n telefoon aangeschaft die nu wellicht wat verouderd is, maar het ding kon wel tot 2 weken met een volle accu draaien.

De toestellen zijn zo duur niet meer, je hoeft echt niet allemaal zo'n Extreme te nemen voor sateliet telefonie. Een nieuwe Samsung of Iphone is veel duurder. Bellen kost je 70, 80, 90 cent per minuut afhankelijk van welke aanbieder, abonnement of prepaid kaart je koopt.

@De Bezorgde Burger heeft mij in ieder geval weer wakker geschut deze optie weer eens tot leven te brengen.:thnx:
 
Laatst bewerkt:
Okee, ik trap hem zelf even af dan.

Stel, ik heb een apparaatje waarmee ik tekstberichten kan versturen en ontvangen via satelliet, zowel naar telefoons als naar emailadressen (bijvoorbeeld de Garmin inReach Mini, zie link). Dit apparaatje kost een paar honderd euro in de aanschaf, en een paar tientjes per maand aan abonnement (zie link). Die aanschafkosten zijn voor mij geen bezwaar (sterker nog, waarschijnlijk koop ik dit apparaatje sowieso vanwege mijn eerdere genoemde outdoor hobbies).

SCENARIO 1: plaatselijke SHTF

En nu gebeurt er een kleinschalige ramp in Utrecht (waar ik werk). Misschien een ongeluk of een aanval waardoor het elektriciteitsnet en de mobiele telefonie ter plaatse accuut uitvalt. Niet veel later komt het openbaar vervoer tot stilstand en breekt er lichte paniek uit onder de mensen. Zolang ik niet rechtstreeks getroffen ben maak ik me niet teveel zorgen, ik heb immers altijd mijn GHB bij de hand, en ben fit genoeg om die paar uurtjes naar huis te lopen als het nodig is.

Maar, mijn vrouw en kinderen weten dit niet. Zij zien alleen het nieuws: rampen en chaos in Utrecht. En hebben geen idee over hoe het met mij gaat. Wat zou het fijn zijn als ik dan even een geruststellend bericht kan sturen. En niet alleen voor mezelf: ik ben nobel genoeg om dit ook in te zetten voor mijn hulpeloze medemens, met name bijvoorbeeld schoolgaande jeugd die buiten de stad woont. Even een bericht naar hun ouders dat Pietje of Marietje graag wil worden opgehaald, en op welke locatie precies. Bovendien ben ik handig genoeg met computers om een mail-forwardingsservertje in te regelen die ook automatisch berichten naar verschillende social media / nieuws kanalen kan posten.

SCENARIO 2a: regionale SHTF

Een iets grotere regionale ramp treft ons, waaronder ook mijn woonplaats. Gelukkig heb ik inmiddels wel thuis kunnen komen en heb het gezin thuis verzameld. Wegens de aard van de situatie laden we de auto vol en gaan ervandoor. Hoe fijn zou het zijn om ondertussen te kunnen chatten met de mensen bij mijn eerstelijns BOLs in het oosten en/of noorden van het land? Hoe de situatie daar is, of ze thuis zijn en vast wat dingen kunnen regelen voor onze komst, etc, etc. Bovendien zou je met deze vorm van communicatie ook nog steeds kunnen communiceren met mensen in het getroffen gebied (achterblijvers / preppers) die ook in het bezit zijn van een dergelijk satelliet apparaat, om te horen over de status thuis, of om die mensen te helpen om ook weg te kunnen komen.

SCENARIO 2b: landelijke SHTF

Eigenlijk hetzelfde als scenario 2a, als BOL binnen Nederland geen optie is dan pakken we door naar onze tweedelijns BOL, een locatie ergens midden-Europa. Ook dan zou het zeer waardevol zijn om onderweg statusberichten uit te kunnen wisselen met mijn mensen daar, en ook weer met achterblijvers in het getroffen gebied.

VRAAG: De waarde van communicatie zoals hierboven besproken

Mijn vraag is eigenlijk dus vooral of deze vorm van communicatie een toegevoegde waarde heeft t.o.v. andere communicatiemiddelen, zoals bijvoorbeeld de veelbesproken portofoons en 27MC bakkies? Zou een dergelijke vorm van satellietcommunicatie misschien nuttig zijn voor preppers in het algemeen (voorzover betaalbaar genoeg)? Of zitten er aan deze vorm van communicatie juist eigenlijk praktische nadelen (anders dan kosten) waar ik nog niet aan gedacht heb?

Graag lees ik weer jullie reacties!
 
Interessant onderwerp. Geen gek idee en misschien moet ik me daar ook maar eens in verdiepen.

Met een Sat telefoon zelf heb ik geen ervaring, dus daar kan ik niks van zeggen.
Maar we hebben in de buurt een paar keer een zware stroom storing gehad, waarvan bij één keer een op een avond twee transformatorhuisjes zijn ontploft.
Toen was binnen no-time het mobiele netwerk overbelast, de thuis telefoons deden het toen ook niet meer natuurlijk.
Na de explosies zijn we met z'n tweeën polshoogte gaan nemen, de rest bleef thuis. We hadden toen porto's bij ons.
Dus of het nu via porto of via satelliet is, ik zie het nut er wel van in.
 
Wie ga je bellen in een crisis. Alles alle netwerken platliggen.

1. Mensen buiten het getroffen gebied (die reguliere comms nog kunnen gebruiken), voor status / inlichtingen / externe hulp bij evac / BOL klaarmaken / etc.
2. Mensen binnen het getroffen gebied die ook sat comms hebben, om eventueel te verzamelen en elkaar te helpen.
 
Mijn familie weet waar ik zit. Die zullen hier komen als dat nodig is.
Voor de rest hebben we onze buren die ook allemaal weten wat er als eerste nodig is om te doen.
Wat moet ik dan met een satellietverbinding...?
Ik zie er net zo lief van af, in onze situatie niet nodig.
 
Communicatie naar achterblijvers, familie, andere locaties etc. is natuurlijk altijd gewenst.
Satelliet communicatie kan in voorkomende gevallen nog bruikbaar zijn waar GSM en internet is uitgevallen.
De kosten ervan (naast een normaal mobiel abb.) lijken mij te hoog voor de mensen die ik wil bereiken.
Ouders, broers, zussen, vrienden,...iedereen voorzien van een sat tel. gaat het niet worden.

Voor een organisatie of bedrijf liggen de kosten vaak anders.
 
Je betaald een paar tientjes voor een abonement, en dan valt uigerekend in het land waar jouw provider zit alles uit. Kan je dan nog bellen? Pre-paid is simpel, geen geld-geen gesprek. Met een abonement is er altijd op 1 of andere manier een verbinding met je provider. Anders zou je na afloop gewoon aan de ander kant van de wereld kunnen bellen.
Je kan wel een kraan (telefoon) hebben en een leidingwerk (sateliet) maar als je niet betaald komt er geen water uit.
 
Goed punt @logan1202! Afhankelijkheid van techniek hou je toch inderdaad, maar ik ga er wel vanuit dat zulke kritische infrastructuur enigszins redundant is uitgevoerd, met serverparken die draaien op meerdere geolocaties. Dus capaciteit meeschalen met behoefte aan communicatie, en capacitieit overhevelen naar andere georegio's op het moment dat er een regio wegvalt.

Echter, de waarheid is dat ik de infrastructuur specificaties voor mijn beoogde provider niet ken, en daar is ook bijster weinig over te vinden in de (consument-gerichte) marketing blaat. Eigenlijk wel een puntje om wat dieper in te duiken, als ik kan.
Anders zou je na afloop gewoon aan de ander kant van de wereld kunnen bellen.

Daar begrijp ik niet precies wat je bedoelt, zou je dat misschien kunnen toelichten?
 
Als je niet in verbinding zou staan met je provider zou je ongelimiteerd kunnen bellen. Er is immers geen kontrole of je wel betaald hebt en of het abonement nog bestaat. Dan zou je in japan een jaar abonement kunnen nemen en na afloop hier gewoon blijven bellen.
Met andere woorden geeft de provider altijd toesteming tot het gebruik. Anders is een radioverbinding waar je niet afhankelijk bent van derden.
 
Terug
Bovenaan