• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Hoe groot moet je moestuin zijn om zelfvoorzienend te worden?

Het is mij uit dit artikel, bedoeld om hun producten te verkopen, niet duidelijk geworden hoevéél zij nou concluderen wat genoeg zou zijn om zelfvoorzienend te worden.
En met 2 kippen red je het volgens mij ook niet echt?

De boodschap wordt een beetje verwarrend als ze het dus ook over vleesteelt gaan hebben.

Qua moestuin is het mij ook niet duidelijk gezien ze het ook over tarwe-oogst hebben. Deze neemt toch wel veel ruimte in beslag om in eigen behoefte te voorzien.
Denk dat er wel betere sites zijn waar het één en ander wat realistischer wordt uitgelegd.
 
Twee Ha. Inclusief koetje, schaapjes, geit, kippen, eenden, koren verbouwen, hooiland etc. Je zou met minder toe kunnen, maar dan wordt het lastig als je eens een rot jaar hebt.
Wil je enkel moestuin, dan ligt het er veel meer aan hoe je gaat tuinieren, maar ook dan zou ik liever wat meer dan wat minder tuin hebben voor het geval dat.
 
Mijn grootouders leefden kompleet zelf voorzienend met een gezin van 10 personen waarvan mijn moeder de jongste was. Met 7 oudere broers vader en moeder.
Op een oppervlakte van 11ha. Zaailand weiden boomgaard moestuin. Een paar koeien paarden varkens schapen geiten eenden en ganzen bijen kippen en duiven.
Woonhuis stallingen en schuur.
En volgens mijn moeder hadden ze het niet breed.
Nu zou je die 11ha kunnen delen door 10. Dan weet dat je op 1,1ha zou kunnen leven maar dat gaat niet echt lukken want de 2 koeien kan bv. Ook niet delen door 10.
 
Laatst bewerkt:
Denk dat er wel betere sites zijn waar het één en ander wat realistischer wordt uitgelegd.
Ik doe hieronder een poging.

Je hebt nodig eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Volgens het voedingscentrum heeft een gemiddelde volwassen persoon 0,83 gram eiwit per kg per dag nodig. (bron 1) en gemiddeld 40 tot 65 gram vet (bron 2). Volgens deze blog (bron 3) is eiwit ongeveer 4 kcal per gram en vet ongeveer 9 kcal per gram. Deze blog rekent wat ruimere hoeveelheden eiwitten en vetten maar ik hou even het voedingscentrum aan.

Een man van 80 kg heeft dan 66,4 gram eiwit en 65 gram vet per dag nodig wat 265,6 kcal aan eiwitten en 585 kcal aan vetten is. Deze persoon heeft dan nog circa 1649,4 kcal uit koolhydraten nodig (gemiddeld 2500 kcal per dag voor een man), koolhydraten leveren ongeveer 4 kcal per gram dus dit is circa 412 gram koolhydraten per dag. Dit is ongeveer 65% van de energie uit koolhydraten en dat komt overeen met het advies van het voedingscentrum om 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen (bron 4). Je zou eventueel kunnen overwegen om wat meer eiwitten en vetten te eten.

Gezien vetten en eiwitten relatief lastiger te kweken zijn dat koolhydraten hou ik voor nu even deze cijfers aan. Om dan zelfvoorzienend te zijn moet je dus circa 24 kg eiwitten, circa 24 kg vetten en circa 150 kg koolhydraten per jaar halen uit je tuin. Daarnaast heb je nog vitamines en mineralen, dit is wat lastiger in een lijstje te zetten maar met 250 gram groenten per dag en een combinatie van dierlijke en plantaardige eiwitten rekenen we dit mee.

Het is nu wel lastig om te bepalen hoeveel grond je hiervoor nodig hebt omdat dit sterk afhankelijk is van wat je wilt eten. Zoals de link in de startpost ook al omschrijft heb je een stuk meer grond nodig als je dieren wilt gaan kweken. Mij lijkt het interessant om te weten wat bij benadering het minimum is, het meest efficiënte dieet daarvoor zonder supplementen is een volledig plantaardig dieet met als toevoeging krekels gezien deze veel eiwitten bevatten en vitamine B12 wat je niet uit plantaardige voeding kunt halen. Voor de afwisseling voegen we ook nog kippeneieren toe als dierlijke eiwitbron. Andere dierlijke bronnen zijn minder efficiënt en nemen we dus niet mee.

We gaan uit van dagelijkse een kippenei per persoon van 70 gram (490 gram ei per week), een kip die 250 gram ei per week produceert heeft hiervoor dagelijks als richtlijn 100 gram voedsel nodig. 1400 gram dus voor 2 kippen per week, dat is ongeveer 72,4 kg kippenvoer per jaar. De krekels eten ongeveer 2x wat ze aan vlees produceren dus bij 175 gram per week eten ze 350 gram per week wat 18,2 kg krekelvoer per jaar is.

Naast koolhydraten voor eigen gebruik moeten we dus 90,6 kg dierenvoer uit de tuin halen. Daarvoor leveren de 25 gram krekels en het kippenei ongeveer 25 gram eiwitten, wat vetten en een aantal waardevolle vitaminen per dag. We schatten dit op circa 3,5 kg vet en 9 kg eiwitten per jaar, we hebben dus nog circa 15 kg plantaardige eiwitten nodig en circa 20 kg vetten nodig plus 150 kg koolhydraten en 90,6 kg dierenvoer wat mogelijk ook deels uit eiwitten of vetten moet bestaan.

Om het niet te ingewikkeld te maken benoem ik hieronder een aantal belangrijke gewassen die eiwitten, vetten of koolhydraten kunnen leveren met een geschatte opbrengst per m2. Je kunt dit naar wens verder opsplitsen. We gaan er even vanuit dat het dierenvoer volledig uit koolhydraten bestaat, in de praktijk zal dit complexer zijn.

Koolhydraten
Aardappelen – 4kg oogst per m2, circa 88 kcal per 100 gram ongekookte aardappelen. Om dus 240,6 kg(behoefte voor 1 persoon + dierenvoer) koolhydraten te halen uit aardappelen heb je dus circa 60 m2 aardappelen nodig

Appels – plantafstand 3x3 meter, 10kg appels per jaar, 76 kcal per appel van 135 gram. Om dus 240,6 kg koolhydraten uit appels heb je 1782 appels nodig, oftewel circa 24 appelbomen met elk 9 m2 grondoppervlakte dus 216 m2. Uiteraard kun je wel rondom de appel andere gewassen planten en je hoeft niet alle koolhydraten uit appels te halen.

Aardpeer – 4 kg oogst per m2, circa 81 kcal per 100 gram ongekookte aardpeer, om dus 240,6 kg koolhydraten te halen uit aardappels heb je dus circa 60 m2 aardperen nodig.

Als je dit zou combineren zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan 30 m2 aardappelen, 20 m2 aardperen en 36 m2 appelbomen. Dan heb je dus 86 m2 nodig voor de koolhydraten en het dierenvoer, dit is uiteraard sterk versimpeld maar wel een indicatie.

Eiwitten
Kidneybonen – Kidneybonen leveren 24 gram eiwitten per 100 gram, je hebt dus 62,5 kg kidneybonen nodig om 15 kg eiwitten te krijgen. Daar staat tegenover dat kidneybonen ook een flinke hoeveelheid koolhydraten leveren waardoor je minder koolhydraatrijke gewassen hoeft te telen. Professionele teelt zit op circa 25 kg opbrengst per 100m2 dus dat is ongeveer 250 m2 grond. Wel heb je circa 37,5 kg koolhydraten geoogst wat 10 m2 aan aardappelen scheelt. Netto heb je dus ongeveer 240 m2 nodig.

Vetten
Hazelnoten – hazelnoten leveren circa 61 gram vet per 100 gram, je hebt dus ongeveer 32 kg hazelnoten nodig om 20 kg vetten te krijgen. De opbrengst per m2 is wat lastiger te berekenen omdat dit afhankelijk is van de leeftijd en het formaat van de boom. Als je uitgaat van 5 kg per boom heb je 4 bomen nodig en ik schat toch wel 25 m2 per boom dus 100 m2 voor 4 bomen.

Vitaminen en mineralen
De meeste vitaminen en mineralen haal je uit groenten. Ik las op deze site (bron 5) een gemiddelde van 2 kg per m2. Als je uitgaat van de dagelijkse aanbevolen portie groente van 250 gram per dag heb je 91 kg groenten nodig per jaar nodig. Groenten leveren een klein beetje vet, eiwitten en koolhydraten wat je kunt verrekenen met andere gewassen maar je hebt dus ongeveer 45,5 m2 nodig voor groenten.

Benodigde grond
Dit overzicht is natuurlijk sterk versimpeld en in de praktijk zul je meer verschillende gewassen telen en ook te maken hebben met ziektes of mislukte oogsten. Het geeft echter een indicatie van de benodigde hoeveelheid grond op basis van realistische opbrengsten en voedingsbehoeften. Je hebt dus 86 + 240 + 100 + 45,5 = 471,5 m2 voor een grotendeels plantaardig dieet inclusief dierenvoer voor wat kippeneieren en krekelvlees.

Bron 1
https://www.voedingscentrum.nl/nl/s...piergroei-na-krachttraining-of-duursport.aspx

Bron 2
https://www.voedingscentrum.nl/nl/g...ijf-van-vijf-en-wat-niet/olien-en-vetten.aspx

Bron 3
https://fitchef.nl/blog/voedingsstoffen/voedingsstoffen-per-dag

Bron 4
https://www.voedingscentrum.nl/nl/s...eveel-koolhydraten-per-dag-heb-ik-nodig-.aspx

Bron 5
https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2019/maart/de-moestuin-wat-brengt-die-eigenlijk-op/
 
@Henk88
verrassend dat hazelnoten zoveel vet opleveren, wist ik niet.

En verder een mooi stukje uitzoekwerk wat je voor ons gedaan hebt. Een belangrijk punt wat je niet meeneemt is de gewasroulatie. Aardappelen bijvoorbeeld heb je liefst niet vaker dan 1x per 5 jaar op hetzelfde stukje grond. Daarnaast zal je grond snel verarmen wanneer je geen dierlijke meststoffen hebt of veel compost. En daarnaast is er geen ruimte voor tegenslag, welke realistisch wel degelijk zal voorkomen
Dat maak dat de 471,5m2 wellicht theoretisch zal kloppen, maar in de praktijk onvoldoende zal zijn. 2x zoveel bij een plantaardig dieet zal meer in de lijn liggen.

Ik heb het destijds voor mijzelf( in de Ardennen, dus wat minder opbrengsten per m2) uitgewerkt en kwam, met 6 kippen en 4 varkens uit op 25000m2 voor 2 personen. Hier zat ook brandhout bij in.( 1200m2 moestuin, 1600m2 voedselbos, 12000m2 voor de dieren, 8000m2 voor brandhout en ca 2000m2 diversen)
Wanneer je geen varkens neemt( maar wat moet je dan op de BBQ leggen?) zou je met 1ha minder afkunnen.
 
@Henk88
verrassend dat hazelnoten zoveel vet opleveren, wist ik niet.

En verder een mooi stukje uitzoekwerk wat je voor ons gedaan hebt. Een belangrijk punt wat je niet meeneemt is de gewasroulatie. Aardappelen bijvoorbeeld heb je liefst niet vaker dan 1x per 5 jaar op hetzelfde stukje grond. Daarnaast zal je grond snel verarmen wanneer je geen dierlijke meststoffen hebt of veel compost. En daarnaast is er geen ruimte voor tegenslag, welke realistisch wel degelijk zal voorkomen
Dat maak dat de 471,5m2 wellicht theoretisch zal kloppen, maar in de praktijk onvoldoende zal zijn. 2x zoveel bij een plantaardig dieet zal meer in de lijn liggen.

Ik heb het destijds voor mijzelf( in de Ardennen, dus wat minder opbrengsten per m2) uitgewerkt en kwam, met 6 kippen en 4 varkens uit op 25000m2 voor 2 personen. Hier zat ook brandhout bij in.( 1200m2 moestuin, 1600m2 voedselbos, 12000m2 voor de dieren, 8000m2 voor brandhout en ca 2000m2 diversen)
Wanneer je geen varkens neemt( maar wat moet je dan op de BBQ leggen?) zou je met 1ha minder afkunnen.

Mijn dank voor deze leerzame posts, want zelf heb ik niet de kennis om zulke berekening te maken.

Maar als ik de uitkomsten bekijk, zouden we het qua oppervlakte in de Filipijnen aardig kunnen redden, al verbouwen we andere groenten en fruit.

Ik reken ons rijstveld van 6000 m2 nog even niet mee, waarvan de pachter 75 pct van de opbrengst krijgt en de kosten van bemesting draagt.
De resterende 25 pct is ruimschoots voldoende om in onze eigen rijstbehoefte kan voorzien. Dat telt dan voor een oppervlakte van 1500 m2 voor 2 oogsten per jaar.

Wat in de Tropen goed groeit, zijn zoete aardappelen - die hier min of meer als onkruid beschouwd worden - petchai/ paksoi, stringbeans/kouseband, bagio beans/princessebonen, avocado, cotton fruit/santol, jackfruit, star-apple, mango, mangosteen, papaya, lanzones/rambutan/lychees, ananas, pili-noten, kokosnoten en bananen.
Koffie schijnt in deze streek niet goed te groeien en is ook niet eenvoudig te branden, maar thee schijnt het wel te doen, al hebben we dat niet in onze tuin.

Een voordeel van tuinieren in de tropen, ten opzichte van gematigd klimaat, is dat het groeiseizoen het hele jaar duurt.

Momenteel hebben we geen dieren die voor de consumptie, maar kippen en eenden waren er eerder wel en betrekkelijk eenvoudig te houden. De bijen die zich hier gesetteld hadden, zijn na een tyfoon vertrokken, maar zouden tzt zo nodig in zoetstof kunnen voorzien.

Nu mijn Tropische Verrassing voorlopig hier blijft als ik naar Polen terugkeer en de meeste renovaties voor huisverhuur zijn afgerond, kan zij aandacht gaan besteden aan de tuin.

We hebben in principe de mogelijkheid om edn visvijver aan te leggen, maar zijn dat vooralsnog niet van plan.
Ook vooralsnog geen plannen om dieren voor de consumptie te houden, maar enkele geiten of zelfs varkens zou mogelijk zijn. De laatsten zouden dan voornamelijk voor de verkoop zijn, waarmee we ons inkomen kunnen aanvullen voor het geval er geen AOW meer uit Nederland zou komen.

Je kan tenslotte niet álles zelf maken, dus zal er ook wat geld nodig zijn.
De opbrengst van de huisverhuur is voldoende om het onderhoud, onze elektriciteitsrekening en lokale vervoer- cq sjouwer-behoefte te betalen, alsook onderhoud en afschrijving van "potobongbong", zoals we onze motor genoemd hebben.

In Polen hebben we een grastuin van ca 500 m2, maar de veengrond is niet erg geschikt om iets op te verbouwen, aldus mij buurman.
Daar zijn we hoofdzakelijk aangewezen op wat er in winkels te koop is.
Hout voor verwarming kan wel in de omgeving gesprokkeld worden.
Verder groeit er een rode bessenstruik, een rozenbottelstruik een pruimenboopje en een morellenboom.
Aan brandnetels en paardebloemen geen gebrek.
Er is nog wel meer wildgroei, waarvan ik niet de kennis heb om te bepalen wat eetbaar is. Dat geldt ook voor paddestoelen in de naburige bossen.

Als ik er permanent zou wonen, zou het mogelijk zijn op een klein deel van de tuin tomaten, augurken en diverse bessensoorten te kweken er en wellicht ook aardappelen en koolsoorten.
Maar toch onvoldoende om zelfvoorzienend te zijn, schat ik.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Wat is zelfvoorziend?? In de middeleeuwen aten ze overwegend linzen. En dat iedere dag. Als je bereid bent om een half jaar te overleven op alleen peen en uien , dan wordt het een stuk simpeler. Het is de afwisseling die het moeilijk maakt.
Zelfde met wisselteeld. van 3 naar 4 en nu lees ik al 5.
 
Ik weet niet beter dan dat je minimaal 1 Ha grond per persoon nodig hebt om volledig in je eigen behoefte te kunnen voorzien.
en gevoelsmatig denk ik dat dit de absolute ondergrens is.

het is eenvoudiger als je niet volledig zelfvoorzienend wil leven maar dat was de vraag niet.
 
Laatst bewerkt:
@Henk88
verrassend dat hazelnoten zoveel vet opleveren, wist ik niet.

En verder een mooi stukje uitzoekwerk wat je voor ons gedaan hebt. Een belangrijk punt wat je niet meeneemt is de gewasroulatie. Aardappelen bijvoorbeeld heb je liefst niet vaker dan 1x per 5 jaar op hetzelfde stukje grond. Daarnaast zal je grond snel verarmen wanneer je geen dierlijke meststoffen hebt of veel compost. En daarnaast is er geen ruimte voor tegenslag, welke realistisch wel degelijk zal voorkomen
Gewasroulatie en mest zijn vooral nodig als je uitgaat van 1-jarige gewassen. Echter als je gaat kijken naar meerjarige gewassen dan is roulatie niet of minder vaak nodig. Je kunt aardappelen bijvoorbeeld vervangen door aardkastanje, aardpeer of indianen aardappel. Bij meerjarige gewassen is aanvullende bemesting ook minder nodig omdat meerjarige gewassen voeding uit diepere grondlagen halen in plaats van elk jaar uit hetzelfde toplaagje grond. Het beetje mest dat je toch nodig hebt kun je prima maken met gecomposteerde etensresten en bijvoorbeeld plantaardige gier van brandnetels en heermoes, hiervoor heb je niet veel extra grond nodig.
Dat maak dat de 471,5m2 wellicht theoretisch zal kloppen, maar in de praktijk onvoldoende zal zijn. 2x zoveel bij een plantaardig dieet zal meer in de lijn liggen.
Ik zou willen beweren dat mijn 471,5 m2 een ruime schatting is. Ik heb bijvoorbeeld niet meegerekend dat de hazelnoten ook al bijna 5 kg aan eiwitten opleveren (15 gram per 100 gram) dus dat scheelt al bijna 80 m2 aan Kidneybonen die je niet hoeft te planten. Ook kun je in de schaduwgebieden van bijvoorbeeld hazelnootstruiken en fruitbomen ook nuttige planten zetten zoals kruiden of bladgroenten waardoor je het beschikbare oppervlak beter benut. 450 m2 zou ruim voldoende moeten zijn inclusief marge voor mislukte oogsten of gewasrotatie van bijvoorbeeld eiwitrijke 1-jarige gewassen.
Ik heb het destijds voor mijzelf( in de Ardennen, dus wat minder opbrengsten per m2) uitgewerkt en kwam, met 6 kippen en 4 varkens uit op 25000m2 voor 2 personen. Hier zat ook brandhout bij in.( 1200m2 moestuin, 1600m2 voedselbos, 12000m2 voor de dieren, 8000m2 voor brandhout en ca 2000m2 diversen)
Dit is dus een goed voorbeeld van hoe inefficiënt 1-jarige landbouw en traditionele vleesconsumptie is. Jij rekent 2,5 Ha voor 2 personen terwijl je in principe dus al voldoende hebt aan 0,6 Ha (1000 m2 voor voeding en 5000 m2 voor hout). (bron 1)
maar wat moet je dan op de BBQ leggen?
Tip voor de BBQ, bacon van bananenschil (bron 2)

Bron 1 https://www.bosgrond.nl/vaak-gestelde-vragen/wat-levert-een-perceel-bosgrond-op-aan-hout
Bron 2 https://www.chiquita.nl/recepten/ha...ische-bacon-van-bananenschillen-van-chiquita/
Wat is zelfvoorziend?? In de middeleeuwen aten ze overwegend linzen. En dat iedere dag. Als je bereid bent om een half jaar te overleven op alleen peen en uien , dan wordt het een stuk simpeler. Het is de afwisseling die het moeilijk maakt.
Zelfvoorzienend zie ik als voldoende voeding om de aanbevolen normen te halen van bijvoorbeeld het voedingscentrum en geen tekorten op te bouwen van bijvoorbeeld eiwitten en vitaminen. Met enkel peen en uien krijg je tekorten. Afwisseling is noodzakelijk maar zeker niet zoveel afwisseling als de gemiddelde verwende Nederlander nodig denkt te hebben. Voor koolhydraten volstaat bijvoorbeeld wat mais, wat aardappelen, wat aardperen en wat fruit. Je hebt echt geen tarwe, rijst of exotisch fruit nodig om te voorzien in je voedingsbehoeftes.
Zelfde met wisselteeld. van 3 naar 4 en nu lees ik al 5.
Wat bedoel je hier precies mee? Overigens is wisselteelt minder nodig als je uitgaat van meerjarige gewassen zoals ik hierboven schreef.
Ik weet niet beter dan dat je minimaal 1 Ha grond per persoon nodig hebt om volledig in je eigen behoefte te kunnen voorzien.
en gevoelsmatig denk ik dat dit de absolute ondergrens is.
Het zou wel leuk zijn om dit cijfermatig te onderbouwen, op basis van mijn berekeningen kom ik namelijk op een ondergrens van minder dan 500 m2.
 
@Henk88
Veeteelt heeft meer m2 nodig dan een puur plantaardig dieet, dat klopt. Echter veeteelt heeft minder m2 nodig dan een combinatie van landbouw en jacht. Ik begrijp dat jij uitgaat van een vegetarisch leven, en wanneer het niet anders kan, dan is het maar zo, Ik kijk echter naar een omnivoor leven met een beetje gemak en plezier wanneer ik uitreken hoeveel m2 nodig zou zijn.

voor wat je bron1 betreft, die praten voor eigen parochie. Alleen met een zeer goed geïsoleerd huis kun je koken en verwarmen met 4m2 brandhout, (gemiddeld gebruikt een huishouden 20.000kw voor verwarming, een kuub hout is gem. 600kg = 2400kw warmte( 80% rendement). 20.000/2400=8.3 kuub hout)
Ikzelf kom wel uit met 3-4 kuub omdat ik mijn huis zelf heb gebouwd en veel nadruk heb gelegd op passieve technieken ipv de meer gekozen technische oplossingen zoals warmtepompen met zonnepanelen om jezelf energiezuinig te mogen noemen.( wat eigenlijk ironisch is want je verbruikt energie wanneer je het niet hebt, en je hebt energie wanneer het niet nodig is.)

Daarnaast is de jaarlijkse aangroei van 7m3 in NL vooral gebaseerd op snel groeiende houtsoorten in productiebossen. Geschikt brandhout zoals beuken, es en eiken zullen per h2 een aangroei laten zien van 4-6m3, beduidend minder dus, en hier in de Ardennen groeit alles nog langzamer. Een gemiddeld gezin zal dus veel meer nodig hebben dan de voor mij geraamde 0.8h. die duurzaam ongeveer 4m3 aan hout kan opleveren ( snelgroeiende houtsoorten leveren per kg minder energie dan langzaam groeiende houtsoorten, het verschil tussen vuren en beuk is meer dan 30%)
Om duurzaam en zelfvoorzienend te kunnen leven van je eigen grond is jouw schatting m.i. te optimistisch, tenzij je de mogelijkheid incalculeert dat in de meeste jaren je door middel van foerageren kunt aanvullen, maar dan verander je dus de spelregels.

Wanneer je technieken zoals aquaponics (waarvan de kringloop zonder technieken vrijwel niet te beheersen is) toepast zal het zeker lukken, maar zodra je meer naar permacultuur oplossingen zoals een voedselbos wilt kijken , waarbij je dus niets forceert, maar juist in balans met de natuur probeert te leven, heb je gewoon meer m2 nodig.

Andere schattingen zoals je opbrengst van hazelnootstruiken wijken ver af van hetgeen ik hier al 10 jaar in de praktijk ondervind. Op ongeveer 300m2 staan hier tientallen hazelnootstruiken, sommige 5 jaar oud, sommige meer dan 30 jaar oud, en ik haal daar jaarlijks in totaal nog geen 20kg aan hazelnoten uit (ik geef toe dat ik wel wat overlaat voor mijn eekhoornvrindjes). Een commercieel ge-exploiteerde hazelnootboomgaard zal misschien wel bruto 20kg per struik kunnen produceren, maar dat is niet haalbaar in een moestuin.

Het verschil tussen ons kan denk ik verklaard worden uit het verschil in zienswijze. Het staat iedereen vrij om plannen te maken voor een zelfvoorzienend leven op 471,5m2, maar mijn advies is om per persoon( inclusief het brandhout) ten minste 1, en liefst 1.5 hectare grond te voorzien.
 
Wisselteelt dat weet je. Alleen het aantal jaren dat een zelfde gewas op het veld staat lijkt steeds verder uit elkaar te lopen. Zou je voor heen met 3 velden uitkomen om aardappelen te poten zijn het nu al 5. Terwijl op de velden hier rondom ik een jaar graan wordt afgewisseld met een jaar raapzaad ( want dat verdient beter ivm bio brandstof) en dan weer graan.
 
@Henk88
Veeteelt heeft meer m2 nodig dan een puur plantaardig dieet, dat klopt. Echter veeteelt heeft minder m2 nodig dan een combinatie van landbouw en jacht. Ik begrijp dat jij uitgaat van een vegetarisch leven, en wanneer het niet anders kan, dan is het maar zo, Ik kijk echter naar een omnivoor leven met een beetje gemak en plezier wanneer ik uitreken hoeveel m2 nodig zou zijn.
Ik ga uit van een plantaardig dieet met een toevoeging van insectenvlees en kippeneieren, dit is noodzakelijk om geen tekorten op te bouwen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om op een minder efficiënte manier te leven maar het uitgangspunt van het topic was naar mijn beleving wat heb je minimaal nodig om zelfvoorzienend te zijn. Het spreekt voor zich dat het met 10 Ha ook wel lukt. Daarnaast is veeteelt natuurlijk een grote oorzaak van klimaatproblemen en een belangrijke reden voor mij om te preppen. Om principiële redenen draag ik liever niet bij aan het probleem ook al heb ik niet veel invloed op het probleem.
Andere schattingen zoals je opbrengst van hazelnootstruiken wijken ver af van hetgeen ik hier al 10 jaar in de praktijk ondervind. Op ongeveer 300m2 staan hier tientallen hazelnootstruiken, sommige 5 jaar oud, sommige meer dan 30 jaar oud, en ik haal daar jaarlijks in totaal nog geen 20kg aan hazelnoten uit (ik geef toe dat ik wel wat overlaat voor mijn eekhoornvrindjes). Een commercieel ge-exploiteerde hazelnootboomgaard zal misschien wel bruto 20kg per struik kunnen produceren, maar dat is niet haalbaar in een moestuin.
Tientallen hazelnootstruiken op 300 m2 lijkt mij wel weinig oppervlakte per hazelnootstruik. Het kan natuurlijk zo zijn dat de opbrengsten in de praktijk lager liggen door weersomstandigheden, grondsoort en andere factoren waardoor je meer grond nodig hebt. Tegelijkertijd ben ik uitgegaan van een royale 2500 kcal, indien het echt nodig is en het puur gaat om overleven kun je de inname aan kilocalorieën nog halveren, dit zie je ook terug op pakjes NRG-5 die je in geval van nood ook gespreid over 2 dagen kunt opeten. Dat is niet erg comfortabel maar nogmaals, mijn idee was om te kijken wat je minimaal nodig hebt. In goede jaren zal dat voldoende zijn om goed van te leven, in slechte jaren zul je wat afvallen. Daarbij hoef je natuurlijk ook niet voor vetten afhankelijk te zijn van 1 plant, je kunt bijvoorbeeld ook vetten halen uit zonnebloemen of uit meelwormen kweek die niet afhankelijk is van weersomstandigheden, meelwormen zijn ook rijk aan vetten en kun je op etensresten en plantenresten kweken.
Het verschil tussen ons kan denk ik verklaard worden uit het verschil in zienswijze. Het staat iedereen vrij om plannen te maken voor een zelfvoorzienend leven op 471,5m2, maar mijn advies is om per persoon( inclusief het brandhout) ten minste 1, en liefst 1.5 hectare grond te voorzien.
Jij ervaart mijn benadering misschien als spartaans maar aan jouw voorkeuren zitten ook nadelen. Het is te verwachten dat droogte verder toeneemt door klimaatverandering. Op zeer hete dagen kan de verdamping oplopen tot 7 mm per dag (bron 1), dat is 7 liter water per m2. Op een perceel van 500 m2 is dat 3500 liter per dag maar op een perceel van 2 hectare is dat al 140.000 liter per dag. Natuurlijk kan de natuur dit deels opvangen maar het zal in de toekomst noodzakelijk zijn om ook zelf regenwater op te vangen en te verspreiden over je terrein. Een regenwater opvang van bijvoorbeeld 10.000 liter is een stuk makkelijker te realiseren dan een regenwateropvang van 400.000 liter.

Hetzelfde geld voor jouw varkens, kippeneieren en insectenvlees kun je eten wanneer het nodig is omdat je geleidelijk kippeneieren en insectenvlees krijgt. Bij het slachten van een varken krijg je tientallen kilo's vlees in 1x, dit moet je vervolgens snel verwerken wat logistiek onhandig is. Daarbij is ook voortplanting een probleem, met een paar kippen en een haan en wat krekels kun je jaren vooruit maar varkens kun je niet zomaar voortplanten zonder hulp van buitenaf. Ik heb Clarkson Farm gezien en het is bepaald niet eenvoudig om vee te fokken.

In een scenario waarin het noodzakelijk is om zelfvoorzienend te zijn omdat er bijvoorbeeld maatschappelijke onrust is zou ik niet afhankelijk willen zijn van veeartsen, complexe wateropslag systemen of grote vriezers. Een groot terrein vergt bovendien meer onderhoudswerkzaamheden en is lastiger om te beveiligen. Het is beter om het eenvoudig te houden met zo min mogelijk afhankelijkheid van technologie of derden. Daarbij speelt ook nog een financieel aspect mee, een boerderij met een terrein van 2 Ha kopen met een mooi bos erbij in Nederland of Vlaanderen is een stuk duurder dan een perceel van 500 m2 met bijvoorbeeld een Tiny House erop.

Bron 1 https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/verdamping-in-nederland
 
Qua hazelnoten kwam ik hier op zijn gunstigst uit op 750 gram vers geraapte noten, zal er wat gemist hebben in de struiken, maar soit, zat ook van de boom geplukt. Denk dat 1kg realistischer is en dat is incl. schil.
Ik zie meer in kippen en dan niet alleen voor eieren (en haantjes voor de slacht, want vervanging fokken), maar ook om een groot deel van het composteer werk voor je te doen, dan eten ze meteen ook jouw etensresten, schillen, etc. die anders te lang blijven liggen en muizen/ratten aantrekken. Dat is ook meteen iets dat veel plantaardig focus vergeet, oudere methodes werken met zgn. moderne circulaire/recycling stromen, je voert de dieren met wat jij niet lust/kan eten zodat ze het omzetten naar iets wat jij wel kan eten. Graan voeren aan vee is een heel modern iets (en reden dat ze vaak ziek worden, op kippen na is vee geen granivoor, maar veelal herbivoor, die eten dus gras/twijgen/overschotten uit de moestuin, gewassen die goed zijn voor groenbemesting (en ook mooi te begrazen voor mix met dierlijke mest ... ). De natuur heeft geen ecosysteem zonder dieren, proberen er een te maken is vechten tegen ipv (leidend) samenwerken met.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik zie nu zoveel voorbij komen dat ik door de hazelnootbomen de groente niet meer zie. Afgezien van dat de meeste hier geen bunder tuin achter het huis hebben liggen om er een groente tuin van te maken. En hoewel de topik zegt zelfvoorziend, is het niet beter om te zeggen: hoe groot moet je tuin zijn om het hele jaar door geen groente te hoeven kopen. Want afgezien van een paar "gelukkige" is het voor de meeste hier niet van toepassing. En om dan ook nog (pluim)vee erbij te hebben al helemaal niet. Wij hebben nu 5 kippen lopen en het aantal eieren is momenteel om te huilen. Ze vreten meer dan een doos eieren kost. Ja, het is leuk, en er zijn tijden dat je de eieren niet weggegeten krijgt. Maar toch..... Laat ze los in de tuin en ze grazen je gazon korter dan jij het kan maaien, en in no-time. Dus alleen met keukenafval ga je dat niet redden.

Het is maar een idee.
 
. Laat ze los in de tuin en ze grazen je gazon korten dan jij het kan maaien, en in no-time.

Ik heb mijn moestuin moeten opgeven toen de kippen (5 stuks) alle planten als primaire voedingsbron zagen. En hoewel ik best wel verdrietig was toen een vos er 4 van te grazen heeft genomen heb ik de overblijvende kip ter adoptie bij de buren kunnen plaatsen en ben ik die vos nu (een heel klein beetje) dankbaar dat ik mijn moestuinhobby weer kan oppakken. En de wijsneus die komt met "dan maak je toch een ren met wat kippengaas" die heeft vermoedelijk zelf geen kippen. "Zo dom als een kip" is een spreekwoord wat ik in ieder geval nooit meer zal gebruiken. Die beesten waren instaat om als team tot 50 cm onder het gaas te kunnen graven. En zelfs met 1 keer per jaar kortwieken konden ze alsnog via-via over het hek springen. Maar dat heeft hun alsnog de das omgedaan want dat nachthok was er niet voor niets.
 
Leuke discussie. Je zult eerst moeten defineren wat je uitgangspunt is voor zelfvoorzienend.
Want kweek je ook zelf de zaden? Bij sommige groenten zul je dan een deel van je oogst moeten laten staan. Dat kost ruimte. Ben je zelfvoorzienend als je van externen afhankelijk bent qua zaden, fokken ( anders geen melk) of nieuwe aanwas?

Wat betreft dierenvoer. Als je het slim inricht hoeft je kippen niet bij te voeren. Ze moeten alleen wel kunnen struinen. En dat geldt natuurlijk ook voor groter vee. Maar dat kost een hoop ruimte. Die je wel voor een deel kunt combineren. (zonder dat ze in je moestuin komen)

Voor de moestuin raden ze minimaal 6 velden aan, waar tussen je wisselt. Wisselteelt kost niet perse meer ruimte. Je moet alleen je ruimte bewust indelen. En als je de weilanden (als je vee hebt) mee rouleert scheelt dat ook weer.

Ook keuzes maken in wat je teelt. Granen (en vooral tarwe) heeft een best lage voedingswaarde per m2. En er zijn gewassen die je super goed kunt combineren op hetzelfde land (de drie gezusters bijv. Bonen, mais, pompoen)

Ik ken ook het uitgangspunt 1 hectare per persoon (zonder houtkap). Maar dat kan vast minder zijn als je bewuste keuzes maakt. Maar wil je krap zitten? als je de winkel als alternatief hebt kun je wel een keer een slechte oogst hebben, dan haal je gewoon wat in de winkel. Maar wil je dat niet, zal je misschien iets van speling moeten houden.

@Hooiwagen Ik heb het niet gelezen (geen tijd) Maar hebben ze ook rekening gehouden met de aanwezige grond? Ik weet dat een groot deel van de nederlandse grond niet geschikt is voor landbouw. Zoiets is wel van belang.

Dat geldt natuurlijk voor de hele discussie. De ene m2 is de andere niet. Niet al het land is geschikt voor landbouw/vee/etc of heeft dezelfde opbrengst.
 
@Red Het rapport stelt een scenario voor waarin Nederland op enig moment in het jaar opeens in haar eigen voedsel moet gaan voorzien. Bladzijde 37: "Ook zullen percelen met fruitbomen, permanente gewassen of glasop-standen minder gemakkelijk voor een andere bestemming worden aangewend, omdat dit niet zonder kapitaalvernietiging kan gebeuren'.
GlasSIERteelt wordt wel gezien als geschikt om ook voedsel op te verbouwen.
Er wordt geen aanbeveling gedaan welke gewassen waar moeten groeien, maar wel wordt onderscheid tussen verschillende gronden (zand, veen etc) waarbij 2 scenario's zijn uitgewerkt. Met of zonder kunstmest. En daarbij wel weer de redenatie, er zit in onze zandgronden nog steeds een behoorlijke hoeveelheid fosfaat, dus we kunnen wel even voorruit.
 
Terug
Bovenaan