• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Hoe houden we onze buik lang gevuld, op onze eigen vierkante meter?

V

Verwijderd lid 423

Gast
Wonend in de randstad, zie ik dat wij hier redelijk dicht op elkaars lip zitten en gemiddeld gezien weinig eigen ruimte hebben. Misschien hebben we niet meer dan alleen een balkon, een overgebleven kamertje of een kelderbox.

Voor de gemiddelde stadsbewoner lijkt het dan moeilijk, zo niet onmogelijk, om zelf alle benodigde voedsel te kweken en verbouwen. Tenzij, men daarop is voorbereid misschien.... Nu hoeft dat in "een doorsnee crisis" waarschijnlijk ook niet, omdat er altijd wel iets van aanvoer vanaf het platteland zal zijn. Maar...

Kijk ik zo'n 75 jaar terug terug, de hongerwinter: toen was de samenleving behoorlijk ontwricht en was er ook nog eens een bezetter die het merendeel van het in Nederland geproduceerde voedsel roofde.
In die situatie verhongerden er mensen in de steden, en dat laat in ieder geval wel zien dat het volledig in de eigen voeding voorzien toen niet mogelijk was. Dat laatste gaat nog steeds op vermoed ik, of misschien nog wel meer omdat inmiddels elk stukje groen is volgebouwd?

Ik vraag mij af, of we het in de tegenwoordige tijd met hulp van moderne technieken en kennis, misschien wel zouden kunnen: als het ware "op de eigen vierkante meter" duurzaam in de eigen voedselproductie voorzien? Of anders gesteld: hoe lang houden wij het daadwerkelijk vol, zonder aanvoer van buiten? En in hoeverre onder- of overschatten wij onze mogelijkheden nu misschien?

Stel dat een stadsbewoner dan bijvoorbeeld de helft van zijn behoefte kan afdekken en dan tweemaal langer doet met een voorraad en wat er verder aan eetbaars bij elkaar te schrapen is... En of nu krap in de stad of ruim behuisd op het platteland, tips in die richting zouden sowieso iedereen weer iets vooruit kunnen helpen. Wat uurtjes minder hoeven schoffelen op een eigen hectare is immers ook winst, toch? ;)

Het zou aardig zou zijn om samen een situatie te bedenken die kan worden uitgewerkt.
Of misschien meldt er zich iemand die zich in een soortgelijke situatie bevindt, met (dan) bekende mogelijkheden, die we samen (en ons allen) een stukje verder helpen?

Mooi zou zijn, om inzicht te verkrijgen in wat er daadwerkelijk (minimaal) nodig is om het gedurende langere tijd (hoe lang?) vol te houden, qua voeding. En om dan uit te gaan van een redelijk krap behuisde prepper, het aantal te voeden koppen (calorienbehoefte) en de duur waarover volledige zelfvoorziening nodig is. Er hierbij van uitgaand (denkbeeldig), dat de trottoirs omhoog worden geklapt en de deur op slot gaat. Geen aanvoer van buiten, behalve dan van water en (hoopvol...) energie (gas, elektriciteit).

Ik stel voor om die situatie per persoon te bezien. Dus een enkele persoon, eenzaam opgesloten met zijn/haar voorraad en (al dan niet) met mogelijkheden om zelf voedsel te produceren. En om te proberen om het geheel "te gaan rekken en te strekken" in de richting van zelfvoorziening.

Als we dan enerzijds de voorraad en anderzijds het zelf geproduceerde, in calorien gemeten uitzetten tegen de calorienbehoefte, dan is er in ieder geval een ruwe schatting van ons "uithoudingsvermogen". Zo kan iedereen voor de eigen situatie dat rekensommetje maken, en die gegevens bijvoorbeeld vermenigvuldigen met het aantal gezinsleden. Naarmate het inzicht (en eigen voedselproductie) vordert, dekt het zelf geproduceerde gaandeweg (idealiter:rolleyes:) volledig de eigen behoefte aan calorieen, en wordt ons uithoudingsvermogen oneindig.

Wat vinden jullie, is hier iets zinvols mee te doen met z'n allen, en hoe het beste (ideeen)?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Laat ik een voorzet doen, met een eenvoudige tabel....

Bij eigen productie kunnen dan ook de ideeen voor eigen productie worden opgevoerd.
Bijvoorbeeld "sla via hydroponics" of "vis via aquaponics".
Het is zo wellicht een aardige aanzet om een grof idee te geven van "het uithoudingsvermogen" wat voeding betreft. Nu alleen op energie gericht (kcal), vanuit de gedachte dat vitamines en mineralen vast wel tot op zekere hoogte "meeliften".
Ik ben nog vergeten om een invulveld aan te laten geven waar en hoe de eigen productie dan plaats vindt. Bijvoorbeeld "balkon, 10 m2 groot" of "open veld, 50 m2 groot" of iets dergelijks. Dat geeft de lezers dan beter de gelegenheid om inschattingen door anderen te toetsen aan de realiteit en feedback te geven.
Met wat aanpassingen (welke, ideeen?), is zo'n excel-tabel vast een aardig uitgangspunt om informatie te delen en over en weer feedback te geven?
upload_2021-3-6_10-2-24.png

Ik heb de eigen productie bewust per jaar aangegeven omdat seizoensinvloeden natuurlijk ook spelen. In de winter is er minder te oogsten of planten dan in de zomer, en het kan natuurlijk zijn dat eigen productie al voorafgaand aan een voorziene crisis is gestart. Het aantal dagen eigen productie kan natuurlijk ook handmatig worden afgestemd op het berekende "uithoudingsvermogen".

Op deze site is het aantal kcal per 100 g te vinden voor veel levensmiddelen. Dan wel even x10 voor de tabel:
https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/K/
 

Bijlagen

  • Uithoudingsvermogen Voeding.zip
    8.8 KB · Weergaven: 4
Wat vinden jullie, is hier iets zinvols mee te doen met z'n allen, en hoe het beste (ideeen)?

Ik heb het ooit eens proberen te bepalen maar kom eigenlijk tot de conclusie dat het niet haalbaar zal zijn voor iemand uit de randstad.
Stel dat het zomer zou zijn tijdens voedselschaarste dan zou je nog wel iets kunnen uitwerken qua teelt.
In de winter ga je op een paar details na (spruitgroentes, witloof en een paar koolsoorten) niks kunnen oogsten.
Technisch gezien zou je best wel wat kunnen telen met door bijvoorbeeld "verticaal tuinieren" maar dan moet je wel beschikken over een stabiel energie en watervoorziening. (en daar kan je niet van uit gaan)

Ik vind het zeker een goed idee van je en wil het niet afbranden maar ...
Stel dat je het echt zou uitwerken dan kom je op het punt dat de kosten die je moet maken een veelvoud (factor 10 a 50) zouden zijn van de kosten om 2 jaar rijst/pasta/bonen/blik voorraad aan te leggen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb het ooit eens proberen te bepalen maar kom eigenlijk tot de conclusie dat het niet haalbaar zal zijn voor iemand uit de randstad.
Stel dat het zomer zou zijn tijdens voedselschaarste dan zou je nog wel iets kunnen uitwerken qua teelt.
In de winter ga je op een paar details na (spruitgroentes, witloof en een paar koolsoorten) niks kunnen oogsten.
Technisch gezien zou je best wel wat kunnen telen met door bijvoorbeeld "verticaal tuinieren" maar dan moet je wel beschikken over een stabiel energie en watervoorziening. (en daar kan je niet van uit gaan)

Ik vind het zeker een goed idee van je en wil het niet afbranden maar ...
Stel dat je het echt zou uitwerken dan kom je op het punt dat de kosten die je moet maken een veelvoud (factor 10 a 50) zouden zijn van de kosten om 2 jaar rijst/pasta/bonen/blik voorraad aan te leggen.
@martin Voor iemand in een stad wordt het inderdaad moeilijk denk ik, maar misschien niet onmogelijk om het lang vol te houden, als (inderdaad) de energievoorziening overeind blijft. Met LED-licht en voldoende voedingsstoffen, is er wellicht iets uitgekiends mogelijk.
Stel dat er in een klein kamertje een uitgekiende aquaponics-installatie mogelijk is die 1/8 van de behoefte afdekt, dan kan een ander het 2x of 4x zo groot opzetten en weet dan 1/4 of 1/2 van zijn behoefte te kunnen afdekken.

Dit draadje dient dan zowel zowel bewustwording en ontnuchtering, als ideeenwisseling als een gedegen (berekenend) plannen en vooruitzien.
Misschien zet het mensen die zich nu te rijk rekenen aan om meer op voorraad te nemen en om aanvullende maatregelen (eigen productie) te nemen. Of geeft het gewoon een iets beter inzicht in "hoe ver men nu komt".

Ook zo'n tabelletje kan vast stukken beter, en was maar een voorzet. Maar daarvoor zitten we immers ook bij elkaar op het forum. Als iemand suggesties heeft of een betere of mooiere dan pas ik het aan of plaats dan zelf die tabel hier.

Zoals je aangeeft is meer op voorraad nemen vast goedkoper en in ieder geval zekerder zolang een voorraad duurt, maar nog mooier is dan om (ook) rekening te houden met 5 of 10 jaren tegenspoed. Tenminste, ook na 2 jaar is hier het leven nog niet voorbij (als het aan mij zou liggen:rolleyes:), en bestendigheid heeft wel iets aantrekkelijks.

In ieder geval zou het aardig zijn om de opties te weten, ook als die bij nader inzien marginaal zouden blijken.
Jouw kennis en inzicht, en dat van alle anderen hier, helpen vast!
 
Het grootste probleem waar je nu al tegen aan loopt is dat je het alleen wil doen. Het wordt al een heel ander verhaal als je alle grasvlaktes in je buurt omspit naar moestuin. Alle bomen langs de wegen vervangt door fruit en notenbomen en het park omvormt tot voedsel bos. Er zijn verschillende steden waar dit soort projecten lopen. Het kweken van groente onder de grond met kunstlicht is ook niet nieuw, maar als het licht uit gaat......

Maar stel dat je een schema van 6 uur licht 6 uur donker kan aanhouden, dus 2 dagen in 1. En je plant met interval je groente, dan zou je in interval ook moeten kunnen oogsten. Dus dag 1 plant je 3 aardappelen en dag 7 weer 3, enz. Dan zou je ook zo kunnen oogsten, op papier dan. Of het echt zo werkt weet ik niet. Maar dan zit je al aan 50 m3 alleen voor piepers. En als je dat wil doen, moet je er nu al mee beginnen, anders lijd je honger tot je eerste oogst ( ja, je hebt een voorraad om dat te overbruggen) en loop je tegen onverwachte problemen aan waar je geen tijd voor hebt.

De mens kan heel lang zonder of met heel weinig voedsel overleven, dus als je alleen aardappelen hebt kom je een heel end. En het eerst waar je vanaf moet stappen is een gevarieerd menu. 1 x per dag een maaltijd aardappelen is voldoende om het lang vol te houden.

Maar het is net als met preppen, als je er mee moet beginnen als je het nodig gaat hebben ben je te laat.
 
Naast voedsel verbouwen, ligt er ook een flinke taak in voedsel conserveren, anders zijn de winters niet door te komen. Zelf woon ik niet in de 'grote stad' en stikt het van de boeren en landerijen om me heen. Net als in WOII verwacht ik hier niet snel een tekort. Akkers die hier een jaartje braak moeten liggen blijken zelfs spontaan en zonder ingrijpen van de boer alsnog aardappels op te leveren, te weinig en te klein voor de boer die ze onder ploegt, maar uitstekend te eten.

In WOII werden ook pamfletten uitgedeeld om de bevolking aan de moestuin te helpen, alle beetjes helpen. Op geïmproviseerde manieren een stad als Rotterdam voeden, of als een van de weinige een succesvol moestuintje aanhouden, dat lijkt me toch een utopie, helemaal omdat een moestuin als snel populair roofgoed zal worden. Je zou het minimaal met een grote groep moeten aanpakken in die dichtbevolkte gebieden.
 
Wijze woorden @logan1202 en @martin @RockyFlats . Maar ik weet dat ik al 9 jaar zelfredzaam probeer te leven met 20m2 aan moestuin bakken 120m2 aan moestuin. Met een honderdtal dieren voor de slacht. En 156ha aan eigen jachtgrond. En dat het mij nog maar voor 75% lukt. En dat in min of meer normaal tijden waar een supermarkt nog open is waar ik iets kan kopen met geld dat ik verdiend heb met iets dat ik verkocht heb van bv. eigen kweek of jacht.
Je moet ook rekening houden als je in zo een situatie komt dat je misschien geen financiële inkomsten hebt maar dat gas en elektriciteit toch betaald moet worden.
 
Het grootste probleem waar je nu al tegen aan loopt is dat je het alleen wil doen. Het wordt al een heel ander verhaal als je alle grasvlaktes in je buurt omspit naar moestuin. Alle bomen langs de wegen vervangt door fruit en notenbomen en het park omvormt tot voedsel bos. Er zijn verschillende steden waar dit soort projecten lopen. Het kweken van groente onder de grond met kunstlicht is ook niet nieuw, maar als het licht uit gaat......

Maar stel dat je een schema van 6 uur licht 6 uur donker kan aanhouden, dus 2 dagen in 1. En je plant met interval je groente, dan zou je in interval ook moeten kunnen oogsten. Dus dag 1 plant je 3 aardappelen en dag 7 weer 3, enz. Dan zou je ook zo kunnen oogsten, op papier dan. Of het echt zo werkt weet ik niet. Maar dan zit je al aan 50 m3 alleen voor piepers. En als je dat wil doen, moet je er nu al mee beginnen, anders lijd je honger tot je eerste oogst ( ja, je hebt een voorraad om dat te overbruggen) en loop je tegen onverwachte problemen aan waar je geen tijd voor hebt.

De mens kan heel lang zonder of met heel weinig voedsel overleven, dus als je alleen aardappelen hebt kom je een heel end. En het eerst waar je vanaf moet stappen is een gevarieerd menu. 1 x per dag een maaltijd aardappelen is voldoende om het lang vol te houden.

Maar het is net als met preppen, als je er mee moet beginnen als je het nodig gaat hebben ben je te laat.
@logan1202 Te laat met zoiets beginnen is inderdaad "killing". Jouw gedachte van meerdere dagen in een dag, door met kunstlicht te spelen is een mooie. Ik kan mij ook voorstellen dat er gewassen zijn die 24/24 licht kunnen hebben, en dan gaat het wellicht 3x zo snel? En dan in lagenteelt geen gewone aardappelen maar wellicht een sneller groeiend laag gewas, in een kamertje? Tja, welk gewas...?
Alle openbare groene ruimte benutten voor teelt, houdt ook snel in dat iedereen zich eruit bedient, vrees ik... Goed georganiseerd hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn, maar nu goed organiseren in dit land "in vredestijd" al een probleem blijkt... We spitten ons dan een ongeluk en een ander vreet zich eraan vol;)
 
Ik heb als nieuwjaars cadeau van mijn dochter 2 boeken gekregen. Met als titel,, 'T OVER LEVEN.
De auteur een man die ook zelfredzaam ( probeert te ) leven spreekt niet alleen van ontvreemding door derden maar vooral over tegen slagen die je kan hebben oogsten die mislukken ziektes bij jouw dieren onvruchtbare of zeer magere grond dus kleine opbrengst. En zo van die dingen.
En ik heb het nogal moeilijk met het wiel opnieuw uit te vinden.
 
Het stukje wat ik schreef is uit het oogpunt van overleven. Niet uit een oogpunt van zelfredzaam er goed van eten. Daarom schreef ik ook dat je je menu moet aanpassen. Dus gewoon een droge aardappel in plaats van een reerug, gebakken aardappeljes en in katenspek gerolde boontjes, afgemaakt met een sausje van veenbessen.
En van tegenslagen kunnen we hier ook wel een boek schrijven. Bloeiende fruitbomen maar te koud voor bijen, ziektes (en geen chemie willen gebruiken), te droog, te nat, slakken, doodgebeten kippen, onbevruchte eieren. Als we er echt van moesten leven waren we al lang verhongerd.

Zelfredzaam is geen romantiek, het is hard werken om het hele jaar te eten.
 
Wijze woorden @logan1202 en @martin @RockyFlats . Maar ik weet dat ik al 9 jaar zelfredzaam probeer te leven met 20m2 aan moestuin bakken 120m2 aan moestuin. Met een honderdtal dieren voor de slacht. En 156ha aan eigen jachtgrond. En dat het mij nog maar voor 75% lukt. En dat in min of meer normaal tijden waar een supermarkt nog open is waar ik iets kan kopen met geld dat ik verdiend heb met iets dat ik verkocht heb van bv. eigen kweek of jacht.
Je moet ook rekening houden als je in zo een situatie komt dat je misschien geen financiële inkomsten hebt maar dat gas en elektriciteit toch betaald moet worden.
@Flos Veel respect hier, voor jouw manier van leven. Als er iemand weet hoe het er t.a.v. zelfvoorzienend zijn voor staat dan ben jij het wel, en wellicht nog een handjevol meer. We zullen het hier dan moeten hebben van (onze eigen inbreng en) een uitgekiende voedselproductie en distributie, als er dan tenminste nog iets van een bestuur en infrastructuur over is.

Ik ben optimist, maar maak mij toch wat zorgen over wat ons te wachten staat als de economie of infrastructuur het eens af zou laten weten, en we zelf aan de bak moeten. Hier, met zo'n 17.777.085 (1 januari 2021) mensen en 27418 km2 aan onbebouwd land, is dat 648 inwoners/km² onbebouwd land. Dus dat is 1543 m2 per persoon; zo'n kleine 40m x 40 m per persoon om zelf iets op te verbouwen...
Jammer is dan alleen, dat ik voor mijn stukje misschien zo'n 200 km moet fietsen. En het dan eerst nog van de een of andere Groningse of Drentse boer moet aftroggelen. Die ziet mij komen, en vult nu zijn jachtgeweer al vermoed ik.
In de grote steden wordt het dan al gauw een drama, en vervolgens op het platteland ook.

Weg met die grote steden en woonghettos' en mooi verdeeld echte natuur (minder grasland en meer akkerland en bos) en kleinschaliger landbouw zou wel veeeeel verstandiger zijn en meer levensvreugde opleveren. Maar ja, gezond verstand is ver te zoeken...

Ik denk dat de grote winst van een voorraad en van tenminste iets van eigen teelt is, dat we tijd kopen en alvast een voorsprong hebben (kennis, ervaring). Wat de "ijzeren voorraad" betreft, ga ik toch wel uit van minimaal zo'n half jaar... Met nog wat aanvoer van buiten is dat misschien tot een jaar te rekken, en binnen dat tijdsbestek dienen zich vast ook weer andere oplossingen aan. Of niet natuurlijk...
 
Het stukje wat ik schreef is uit het oogpunt van overleven. Niet uit een oogpunt van zelfredzaam er goed van eten. Daarom schreef ik ook dat je je menu moet aanpassen. Dus gewoon een droge aardappel in plaats van een reerug, gebakken aardappeljes en in katenspek gerolde boontjes, afgemaakt met een sausje van veenbessen.
En van tegenslagen kunnen we hier ook wel een boek schrijven. Bloeiende fruitbomen maar te koud voor bijen, ziektes (en geen chemie willen gebruiken), te droog, te nat, slakken, doodgebeten kippen, onbevruchte eieren. Als we er echt van moesten leven waren we al lang verhongerd.

Zelfredzaam is geen romantiek, het is hard werken om het hele jaar te eten.
@logan1202 Vanuit het oogpunt van overleven; je haalt mij de woorden uit de mond, en zo begreep ik het ook van jou. Vergeet inderdaad de luxe en richt je op de essentiele zaken, is ook mijn motto. Goed voorbereid zijn is ook zonder luxe en franje al moeilijk en duur genoeg.
En daarnaast ontstaat er in een crisis vanzelf weer een ander luxe gevoel en hoogtepunt, zodra op zondag de paddekoppen in azijn op tafel komen;)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mooi en al interessant Topic ;)

Velen zijn er al achtergekomen dat ze er een te romantisch iets van maakten .

Het blijft vallen en opstaan , lijden en genieten. HARD werken . Petje af voor hen die het enigzins kunnen en een systeem hebben weten te creëren dat voor hun werkt .

In Steden zal het idd zwaar tot onmogelijk zijn dat " Lang gevuld op onze eigen vierkante meter " .

We verbruiken stilletjes meer dan we in theorie berekenen .
Één personage ( jezelf ) in leven houden zal nog wel lukken wanneer je improviserend bent aangelegd . Maar hoe meer zielen , hoe meer vreugde dat vergeet maar .

Ik alleen red mij prima , ben ik niet bang voor . Maar ieder individu dat daar bij komt maakt het lastiger .

En dan heb ik het over echt nare en langdurige periode.
 
Mooi en al interessant Topic ;)

Velen zijn er al achtergekomen dat ze er een te romantisch iets van maakten .

Het blijft vallen en opstaan , lijden en genieten. HARD werken . Petje af voor hen die het enigzins kunnen en een systeem hebben weten te creëren dat voor hun werkt .

In Steden zal het idd zwaar tot onmogelijk zijn dat " Lang gevuld op onze eigen vierkante meter " .

We verbruiken stilletjes meer dan we in theorie berekenen .
Één personage ( jezelf ) in leven houden zal nog wel lukken wanneer je improviserend bent aangelegd . Maar hoe meer zielen , hoezeer vreugde dat vergeet maar .

Ik alleen red mij prima , ben ik niet bang voor . Maar ieder individu dat daar bij komt maakt het lastiger .

En dan heb ik het over echt nare en langdurige periode.
@frans81 Volgens mij ben jij ook optimist en tegelijk realist. Met de juiste instelling is er eigenlijk altijd nog wel iets van te maken, en met weinig is ook heel tevreden te leven, voor wie die instelling heeft. Ik tel dan alle rotzooi die ik hier heb (want ook verzamelaar;)) maar even niet mee. Maar, is de buik enigszins gevuld en brandt er ergens een houtkacheltje of @petroman ding, dan is een goed boek en wat gezelschap toch ook al mooi. Ik heb geen dure auto of 3x vakantie nodig...

Ik denk dat een medium-crisisje nu eigenlijk wel goed zou zijn. Zo eentje waarin iedereen even flink afvalt en zich rot schrikt. Om vervolgens eens op een normaler manier te gaan leven met twee benen op de grond, en met oog voor de echt belangrijke zaken.
Beter dat, dan een grote klap ineens...
Haha, een rare gedachte, maar wel eentje die hout snijdt vermoed ik. Even een kleine reset;)
 
Ook een bijkomstigheid is dat wanneer mensen in nare/ stresvolle situaties/ peroides zitten ze geneigd zijn meer te willen nuttigen . Het bekende stress eten . Eten uit verveling enz .

Een zeer strak plan omtrent voedsel nuttigen is dan ook noodzakelijk . Dus op Rantsoen met de meute . En geloof me dat levert menige discussie op die weer energie kost . En die energie moet weer aangevuld haha .

Nee ook in de honger winter zijn er genoeg doden gevallen die aan honger gerelateerd waren . En dan heb ik het vooral over een leven nemen om zelf weer even verder te kunnen met leven .

Sommigen doen net of dat wel meeviel in die tijd . Mensen zijn beesten die zich onder normale tijden meestal als mensen gedragen . Respectvol / niet Gierig / sociaal .
Maar het tegenovergestelde blijkt ook gewoon zomaar te kunnen gebeuren .

Dus ben zuinig met wat je hebt , deel wat je kunt delen . Hang niet aan de grote klok dat je wat te delen hebt en met wie .
 
Ik ben optimist, maar maak mij toch wat zorgen over wat ons te wachten staat als de economie of infrastructuur het eens af zou laten weten, en we zelf aan de bak moeten. Hier, met zo'n 17.777.085 (1 januari 2021) mensen en 27418 km2 aan onbebouwd land, is dat 648 inwoners/km² onbebouwd land. Dus dat is 1543 m2 per persoon; zo'n kleine 40m x 40 m per persoon om zelf iets op te verbouwen...

Dat klinkt me niet onmogelijk in de oren. Als ik voor een van de meest voedzame gewassen, de aardappel, wat getallen bij elkaar pluk kom ik op het vogende:

Het langjarig gemiddelde voor de aardappelopbrengst is 49.800 kg per hectare.
De voedingswaarde van 1 kg aardappelen is 830 kcal.
Per vierkante meter haal je dan een opbrengst van 4,98 kilo met een voedingswaarde van 4133 kcal.

Met 2000 kcal per dag kun je goed overleven. Als je de helft van die energie uit zelf verbouwde aardappelen zou halen betekent dat op jaarbasis 365.000 kcal.
En daar heb je dan 88 m2 voor nodig.

Valt me nog best mee eigenlijk. (Wordt wel een uitdaging qua houdbaarheid)
 
@buzz jou berekening van de opbrengst per ha op het langjarig gemiddelde kan kloppen maar. Nu komt het.
Daar komt hij dat je jou aardappel veld om de 2 weken moet sproeien tegen God weet wat allemaal. En producten die eigenlijk niet of nauwelijks te preppen vallen. Want ze zijn gewoon niet te koop in de tuinbouw winkel op de hoek. Dus conclusie jou opbrengst daalt met min. 33% of meer. Ook het rooien van jou pippers gaat veel meer moeite kosten omdat je niet gesproeid hebt en dat kost energie.
Ook de bewaar mogelijkheid om jou 400kg aardappelen p/p moet je overwegen.
 
Ook een bijkomstigheid is dat wanneer mensen in nare/ stresvolle situaties/ peroides zitten ze geneigd zijn meer te willen nuttigen . Het bekende stress eten . Eten uit verveling enz .

Een zeer strak plan omtrent voedsel nuttigen is dan ook noodzakelijk . Dus op Rantsoen met de meute . En geloof me dat levert menige discussie op die weer energie kost . En die energie moet weer aangevuld haha .

Nee ook in de honger winter zijn er genoeg doden gevallen die aan honger gerelateerd waren . En dan heb ik het vooral over een leven nemen om zelf weer even verder te kunnen met leven .

Sommigen doen net of dat wel meeviel in die tijd . Mensen zijn beesten die zich onder normale tijden meestal als mensen gedragen . Respectvol / niet Gierig / sociaal .
Maar het tegenovergestelde blijkt ook gewoon zomaar te kunnen gebeuren .

Dus ben zuinig met wat je hebt , deel wat je kunt delen . Hang niet aan de grote klok dat je wat te delen hebt en met wie .
@frans81 Van de hongerwinter weet ik niet veel af. Mijn moeder woonde in Rotterdam en had thuis in de regel nog wel een korstje om op te knagen. Ze heeft wel eens verteld dat haar ouders af en toe een gaarkeukenbon weggaven aan een neef die het nog beter kon gebruiken. Dat zal dan vanuit een (zeer) relatieve "luxepositie" zijn geweest, maar het sociale en goed doen zit er bij veel mensen toch nog wel in vermoed ik, ook al is dat misschien maar bij de helft aanwezig. Wel denk ik dat mensen als het er op aankomt niet het achterste van de tong laten zien, en een korst brood liever voor het eigen gezin bewaren dan het te geven aan een anonieme vreemde die door voedselgebrek sterft op straat. Eigen lijfsbehoud, of wat mij betreft bovenal die van mijn vrouw en kinderen, staat wel overal met stip bovenaan denk ik.

Ik vind het moeilijk om mij een voorstelling te maken van wat er zich toen heeft afgespeeld. Mensen die in de directe nabijheid van de honger sterven, en wat te denken van de beestachtigheden die in concentratiekampen plaatsvonden... Voor het hoofdbureau van politie in Rotterdam werden door de moffen willekeurige gijzelaars gefusileerd na een ontsnappingsactie, en het publiek werd er met dwanghekken langs geleid. Ongeloofelijk, die tijd...
En zeer ontnuchterend om te beseffen, dat het gros van die misdadigers er nadien prima mee wegkwamen.

Ik denk dat wij Nederlanders niet zoveel van de tweebeners elders verschillen. Een behoorlijk deel van de mensheid is tot wreedheid in staat vermoed ik, zodra de omstandigheden er naar zijn. ISIS wist ook wel van wreedheid af, en de Hutu's en Tutsies, en de Serviers, en ga zo maar even door. En zouden de kampen in Noord-Korea nu zoveel verschillen van die van 75 jaar geleden? De elende is van alledag, alleen nog even niet hier, op onze roze wolk.
Even afkloppen op hout...
 
Oké aardappelen herkend iedereen ,dus die rooien ze voor je.
Maar bijna niemand herkend de pastinaak.
Deze kan je in elke gracht, in het wild zaaien, en je hebt eten.
Ratten vang je met een mollenklem,
Voedsel aan klemplaatje, zorgen dat ze er van de zijkant niet bij kunnen,
ik verzeker je resultaat verzekerd.
Zorg ook voor vangkooien, vers voedsel is schaars , en men kweekt er extra eten mee.
Inklapbare vogel vangkooien , zijn ook een optie.
Alles is eetbaar, dus kijk nu ipv verlekkerd naar de buurman (vrouw),
eens naar hun hond of kat.
Vleermuizen zou ik niet eten,iets met virussen, of zoiets.
Vlier groeit in het wild, koken en wecken.
Wat denk je van de bospest of wilde kers, (prunus serotina), kastanjes zijn er ook overal te vinden.
3 keer koken en afgieten en eikels zijn een zeer degelijke voedingsbron.
wilde appels staan hier in de bermen, of je zaait ze nu al zelf.
Weet welke wilde planten eetbaar zijn.
Walnoten staan ook overal in het wild.
De wolhandkrab is een exoot, en makkelijk met vallen te vangen.
Overigens alle "vlees" tot gehakt malen, zodat iedereen het wil eten.
0ok de emelten en engerlingen, kunnen een goede aanvulling van eiwitten zijn.

Nu heb je alleen nog maar het externe eten, en zonder een enkele m² ruimte.
Kleine aanvulling, wortel paardebloem, roosteren voor koffie,
de bloemen en het blad zijn eetbaar als een soort sla, net als klaver.
 
Terug
Bovenaan