FiatCurrency
Survivor
Beste allen,
Ik heb hier nog nergens een topic kunnen vinden over de opslag van een belangrijk item in ieders voedselvoorraad: graan. Het deelt samen met mais de 1e plek als meest gegeten voedsel ter wereld. Het geeft 20% van onze dagelijkse energie. Ik heb er al redelijk wat over gelezen maar er is dermate veel verschil in aanpak dat ik hier meer duidelijkheid hoop te krijgen. Ik wil graag de hele tarwe opslaan aangezien dit veel langer houdbaar is dan tarwebloem. Een (hand)maler is dus een must.
Er zijn ook nog eens veel verschillende soorten tarwe, de een beter voor het bakken van brood dan de ander. Houdbaarheid verschilt ook per soort graan. Nederlands graan ('veelal 'zacht graan', d.w.z. relatief laag in eiwit) is minder goed houdbaar dan 'hard wheat', hetgeen mn in de USA voorhanden is.
Enerzijds zijn er mensen die graan in mylar bags van O2 ontdoen (vacuum machine of O2 absorbers) en dan in een ton stoppen. Anderzijds zijn er adviezen (van de molenaar zelf NB) die aangeven dat graan moet 'ademen' en dus met enige regelmaat moet worden overgegooid teneinde muf graan en schimmelvorming te voorkomen. Sommigen roepen dat graan een shelf life van 20-30 jaar heeft, de molenaar zegt 1 jaar. Wat is wijsheid?
Graag zou ik horen hoe jullie dit hebben opgelost, welke graansoort jullie gebruiken en waar je het vandaag haalt. Ook zou ik willen weten wat jullie aan hoeveelheden hebben staan. USA preppers adviseren 75 kg graan per jaar, per volwassene.
Ik heb hier nog nergens een topic kunnen vinden over de opslag van een belangrijk item in ieders voedselvoorraad: graan. Het deelt samen met mais de 1e plek als meest gegeten voedsel ter wereld. Het geeft 20% van onze dagelijkse energie. Ik heb er al redelijk wat over gelezen maar er is dermate veel verschil in aanpak dat ik hier meer duidelijkheid hoop te krijgen. Ik wil graag de hele tarwe opslaan aangezien dit veel langer houdbaar is dan tarwebloem. Een (hand)maler is dus een must.
Er zijn ook nog eens veel verschillende soorten tarwe, de een beter voor het bakken van brood dan de ander. Houdbaarheid verschilt ook per soort graan. Nederlands graan ('veelal 'zacht graan', d.w.z. relatief laag in eiwit) is minder goed houdbaar dan 'hard wheat', hetgeen mn in de USA voorhanden is.
Enerzijds zijn er mensen die graan in mylar bags van O2 ontdoen (vacuum machine of O2 absorbers) en dan in een ton stoppen. Anderzijds zijn er adviezen (van de molenaar zelf NB) die aangeven dat graan moet 'ademen' en dus met enige regelmaat moet worden overgegooid teneinde muf graan en schimmelvorming te voorkomen. Sommigen roepen dat graan een shelf life van 20-30 jaar heeft, de molenaar zegt 1 jaar. Wat is wijsheid?
Graag zou ik horen hoe jullie dit hebben opgelost, welke graansoort jullie gebruiken en waar je het vandaag haalt. Ook zou ik willen weten wat jullie aan hoeveelheden hebben staan. USA preppers adviseren 75 kg graan per jaar, per volwassene.