Water opslaan in jerrycan met dunne bleek.
Theorie:
De concentratie, temperatuur en inwerkingstijd zijn belangrijk
Drie druppels dunne bleek op 1 liter, bij 20 graden en 20 minuten is genoeg. Dus laten we het voor de zekerheid 30 minuten inwerken. Die regel geldt voor met een zakdoek gefilterd sloot/regen water. 1, 2(0), 3(0) is wel te onthouden.
Een chemische reactie zoals deze gaat twee keer zo langzaam (/ sneller) als de temperatuur 10 graden lager (/hoger) is. Verdubbel je de concentratie, halfveert de inwerkingstijd en omgekeerd. Tot een bepaalde grens uiteraard, 1 molecuul natriumhypochloriet gaat natuurlijk geen liter water veilig maken al wacht je een jaar, maar daar kom je nooit in de buurt.
Voor opslag begin je met al zuiver kraanwater met een minimum aan algen, bacteriën en virussen. 1 druppel per liter is al overkill. Omdat je het water opslaat is de inwerkingstijd enorm.
Wat dan de exact, net voldoende concentratie dunne bleek moet zijn is niet meer belangrijk. Als je het niet proeft is het prima, dunne bleek cumuleert niet in het lichaam en kan dus geen kwaad in hele kleine concentraties. Het wordt nog steeds in veel landen gebruikt om tering oude, lekkende waterleidingen toch veilig te kunnen gebruiken, gechloreerd water. Niet populair omdat bij lekkende halfgare leidingen je toch wat meer gebruikt en het gaat ruiken.
Praktijk:
Zelf gooi ik een heel klein scheutje dunne bleek in een 20l jerrycan (veel te veel dus), gooi er een paar liter water bij, effe goed schudden en als ik de laatste heb gehad, schud ik ze allemaal nog eens. Leeg kiepen, beetje laten uitdruppelen en vullen maar. Dus niet heel ijver een paar keer gaan uitspoelen met extra water. Wat er achter blijft is meer dan genoeg.
En dan, wel belangrijk, HDPE schroefdraad is het zwakke punt, je zit er wellicht per ongeluk bij het dichtdraaien nog met je vingers aan en dus liggen de doppen in een bak water met een flinke scheut dunne bleek te wachten. Die spoel ik ook niet extra om, maar schud ze af en draai ze er meteen op en goed vast.
Bij die kleintjes van 5l uitkijken dat je ze niet scheef/kapot draait, dat is zo gebeurt. De 20 liter leger jerrycans met enorme dop, die ik gebruik, klop ik beschaafd vast met een hamer, ik ben niet zo sterk in de klauwen, dankzij chronische RSI/Neuropathie en geen zin op het risico een maand met links m'n reet af te moeten vegen.
Zo krijg je water wat niet naar bleek smaakt en zelfs een paar jaar veilig blijft.
Ervaring:
Recent voor de verbouwing, was het handig de hervulbare jerrycan voorraad elders te stallen en omdat het vol zo lastig zeult ze allemaal geleegd. Tja, bleken er een paar tussen te zitten die dus, oops, al vijf jaar niet waren ververst, die ben ik bij de jaarlijkse ronde vergeten.
Ik ruiken, kijken in een helder glas, proeven, geen verschil te ontdekken met vers kraanwater. Stoute schoenen aangetrokken en in een uur tijd een anderhalve liter (toen was ik wel vol) opgedronken. 't Was net zo lekker als kraanwater en niets te merken bij het achterom kijken naar nummer twee de volgende dag.
Dus overdrijf vooral niet bij het opslaan van schoon kraanwater en let op je doppen.
Onderhoud:
Verversen ieder jaar is het devies, nou, ik sla met een gerust hart een jaartje of zelfs twee wel over met dat kut klusje voor m'n rechterhand.