• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Hoe water op te slaan

Henkyso

Prepper
Laatst bewerkt door een moderator:
Hallo allemaal ,

Ik wil water kopen, hoe kan ik dit het beste opslaan?

Ik heb gehoord dat plastic niet gezond is voor lange termijn?

Ik zie overal kartonnen pakken (<verwijderde link> shortened link want gigantisch)

Hoelang gaat dit mee?

Ik doel op een voorraad voor 5 jaar vooruit.

[MOD] Onduidelijke, niet werkende link verwijderd. [MOD]
 
Kartonnen pakken, daar zit een kunststof laag binnenin uiteraard, karton op zich is niet waterdicht namelijk. ;)
Ook is het een vrij kwetsbare verpakking en daarom niet de meest logische keus.

Water in petflessen, glazen flessen is minimaal 10 jaar houdbaar.
Zie verder dit subforum over water en zijn diverse topics, waarnaar je vraag verplaatst is.
 
Kartonnen pakken, daar zit een kunststof laag binnenin uiteraard, karton op zich is niet waterdicht namelijk. ;)
Ook is het een vrij kwetsbare verpakking en daarom niet de meest logische keus.

Water in petflessen, glazen flessen is minimaal 10 jaar houdbaar.
Zie verder dit subforum over water en zijn diverse topics, waarnaar je vraag verplaatst is.

Kopen jullie glazen flessen met water in of vullen jullie deze?
Bij dat laatste zal het bacterie vrijgemaakt moeten worden?
 
@Henkyso Ik koop helemaal geen glazen flessen, ik vul jerrycans. :)
Zie dit forum voor diverse topics over het bewaren van water. Als je daarna specifieke vragen hebt beantwoord ik ze graag.
 
Wij hebben ca 100 L in flessen op diverse plekken in huis staan. Dit wordt gerouleerd.
Verder hebben we een puntstuk en een waterfilter.
 
Hallo @Henkyso ,

Welkom op het forum, als je je voorstelt en wat verteld over wat je doel is dan krijg je betere atwoorden op vragen.
Zo maar ergens binnen vallen en vragen stellen werkt zelden. dwz qua antwoorden.
Voor 5 jaar water opslaan hoe zie je dat voor je, hoevel gebruik je, ben je alleen, woon je op een fla of boerderij in de achterhoek en speelt ruimte geen rol. Allemaal zaken die meespelen.
 
Heb hier van die kartonnen pakken. Ging tot de houdbaarheidsdatum goed, nu 12 maanden erover gaan de pakken bol staan. Zou dus een van de andere genoemde opties pakken. :fluit:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Water opslaan in jerrycan met dunne bleek.
Theorie:


De concentratie, temperatuur en inwerkingstijd zijn belangrijk

Drie druppels dunne bleek op 1 liter, bij 20 graden en 20 minuten is genoeg. Dus laten we het voor de zekerheid 30 minuten inwerken. Die regel geldt voor met een zakdoek gefilterd sloot/regen water. 1, 2(0), 3(0) is wel te onthouden.

Een chemische reactie zoals deze gaat twee keer zo langzaam (/ sneller) als de temperatuur 10 graden lager (/hoger) is. Verdubbel je de concentratie, halfveert de inwerkingstijd en omgekeerd. Tot een bepaalde grens uiteraard, 1 molecuul natriumhypochloriet gaat natuurlijk geen liter water veilig maken al wacht je een jaar, maar daar kom je nooit in de buurt.

Voor opslag begin je met al zuiver kraanwater met een minimum aan algen, bacteriën en virussen. 1 druppel per liter is al overkill. Omdat je het water opslaat is de inwerkingstijd enorm.

Wat dan de exact, net voldoende concentratie dunne bleek moet zijn is niet meer belangrijk. Als je het niet proeft is het prima, dunne bleek cumuleert niet in het lichaam en kan dus geen kwaad in hele kleine concentraties. Het wordt nog steeds in veel landen gebruikt om tering oude, lekkende waterleidingen toch veilig te kunnen gebruiken, gechloreerd water. Niet populair omdat bij lekkende halfgare leidingen je toch wat meer gebruikt en het gaat ruiken.

Praktijk:

Zelf gooi ik een heel klein scheutje dunne bleek in een 20l jerrycan (veel te veel dus), gooi er een paar liter water bij, effe goed schudden en als ik de laatste heb gehad, schud ik ze allemaal nog eens. Leeg kiepen, beetje laten uitdruppelen en vullen maar. Dus niet heel ijver een paar keer gaan uitspoelen met extra water. Wat er achter blijft is meer dan genoeg.

En dan, wel belangrijk, HDPE schroefdraad is het zwakke punt, je zit er wellicht per ongeluk bij het dichtdraaien nog met je vingers aan en dus liggen de doppen in een bak water met een flinke scheut dunne bleek te wachten. Die spoel ik ook niet extra om, maar schud ze af en draai ze er meteen op en goed vast.

Bij die kleintjes van 5l uitkijken dat je ze niet scheef/kapot draait, dat is zo gebeurt. De 20 liter leger jerrycans met enorme dop, die ik gebruik, klop ik beschaafd vast met een hamer, ik ben niet zo sterk in de klauwen, dankzij chronische RSI/Neuropathie en geen zin op het risico een maand met links m'n reet af te moeten vegen. :D

Zo krijg je water wat niet naar bleek smaakt en zelfs een paar jaar veilig blijft.

Ervaring:

Recent voor de verbouwing, was het handig de hervulbare jerrycan voorraad elders te stallen en omdat het vol zo lastig zeult ze allemaal geleegd. Tja, bleken er een paar tussen te zitten die dus, oops, al vijf jaar niet waren ververst, die ben ik bij de jaarlijkse ronde vergeten.

Ik ruiken, kijken in een helder glas, proeven, geen verschil te ontdekken met vers kraanwater. Stoute schoenen aangetrokken en in een uur tijd een anderhalve liter (toen was ik wel vol) opgedronken. 't Was net zo lekker als kraanwater en niets te merken bij het achterom kijken naar nummer twee de volgende dag. :)

Dus overdrijf vooral niet bij het opslaan van schoon kraanwater en let op je doppen.

Onderhoud:

Verversen ieder jaar is het devies, nou, ik sla met een gerust hart een jaartje of zelfs twee wel over met dat kut klusje voor m'n rechterhand.

:hi:
 
Hier staan meerdere flessen water in de kelder, ondertussen al een jaar of 5, zonder rouleren oid. Fessen kommen verpakt per 6 bij de Lidl vandaan.
 
Terug
Bovenaan