De niet-meel-gerelateerde-informatie of informatie over het verlengen hiervan heb ik er uit gefilterd (te herkennen aan "...").
------------------------------
@A.N. schreef:
------------------------------
Naar aanleiding van onderstaande post in
dit topic ben ik een testje gaan uitvoeren, hopelijk vinden jullie het leuk om te lezen:
Dit bericht volgde op een opmerking van mij dat meel wel goed zou blijven, maar van het bovenstaande wist ik niet af. Aangezien houdbaarheid wel een punt van redelijk belang is bij het preppen had ik nu mooi de kans het uit te testen, want ik heb nog tarwebloem met een tht van 2012.
Om het echt goed te testen moet het natuurlijk vergeleken worden met nog houdbare meel, dus op naar de winkel om hetzelfde volkoren tarwemeel op te halen (en gist).
Voor het bereiden van het deeg heb ik het volgende recept en verhoudingen gebruikt:
- 200 gram meel
- 110 ml water
- 4 gram zout (overigens tht 2013)
- 4 gram suiker
- 2,8 gram gist
Tijdens het kneden was de over datum deeg duidelijk droger en stugger, pas na 6 minuten kneden begon het deeg goed aan te voelen. Ik heb geen extra water toegevoegd om goed in beeld te kunnen brengen wat nu echt het verschil is.
De nog houdbare deeg was overduidelijk stukken soepeler en voelde direct goed aan.
Beide degen heb ik 10 minuten gekneed, resultaat:
Na 60 minuten rijzen was er wederom verschil te vernemen. Waar het over datum deeg rond was gebleven en gescheurd, was de houdbare deeg een beetje uitgezakt en zonder scheuren. Na het houdbare deeg weer wat ronder te maken was wel duidelijk dat beide ballen deeg ongeveer 1 centimeter waren gegroeid.
Vervolgens heb ik beide 5 minuten gekneed en hier hetzelfde verschil; de over datum deeg was stugger en droger, de houdbare deeg veel soepeler.
Van beiden heb ik vervolgens 2 pistoletjes gemaakt. Het over datum deeg was wat lastiger te vormen en vertoonde scheurtjes, de houdbare deeg liet zich goed vormen.
Alles heb ik hierna nog 30 minuten laten rijzen alvorens het op 220 graden in 20 minuten af te bakken, met een schaal water onderin de oven. Na het afbakken mag het verschil overduidelijk wezen:
Na het afkoelen de pistoletjes open gesneden. De over datum pistolet was vele malen compacter, maar ook vochtiger gebleven. In vergelijking was het houdbare pistoletje redelijk luchtig en had het juiste vochtgehalte:
Smaaktest:
Van beide degen heb ik 1 pistoletje opgegeten, voor de helft droog, en de andere helft met boter en een plakje kaas.
De over datum pistolet was duidelijk stukken zuurder, maar vies? Nee absoluut niet, hij was nog prima te eten, uit de winkel heb ik minder smaakvolle broden gehad.
De nog houdbare pistolet was gewoon zoals het hoort, daar heb ik verder geen op of aanmerking over.
Conclusie:
Zolang er geen SHTF is zou ik het meel blijven rouleren zodat men altijd houdbare meel in de kast heeft staan, dit komt de smaak zeker ten goede.
Maar tijdens een SHTF zal ik gerust nog eens een broodje bakken met 5 jaar over de datum meel.
Het is nu ruim een uur terug dat ik ze heb gegeten en verneem niks, mocht hier nog verandering in komen zal ik het melden.
------------------------------
@Ray schreef:
------------------------------
Zeer nuttig experiment en dijk van een post.
Het volkoren deel van het meel bevat plantaardige vetten die zijn gaan oxideren (kort gezegd). Hierbij ontstaat o.a. boterzuur, wat de zuurdere smaak verklaard, ook is dit spul niet echt lekker, maar op zich niet schadelijk. Wel gaan er ook voedingswaarde en vitaminen verloren. Dat rouleren heeft dus wel echt de voorkeur.
...
------------------------------
@A.N. schreef:
------------------------------
Nu blijf ik even hangen op het woord oxideren, oftewel "materiaal" wat reageert (oxideert) door de aanwezigheid van water en zuurstof (sorry, ben een metaalbewerker
).
Mag ik dan concluderen dat het vacuĆ¼m verpakken van meel, het meel nagenoeg "eeuwig" houdbaar maakt?
------------------------------
@Ray schreef:
------------------------------
Eeuwig is overdreven, maar zuurstof en vocht zijn de hoofdrolspelers bij bederf van dergelijke 'droge' spullen. Zuurstof vanwege het oxideren van vooral vetten, vocht vanwege bacteriƫn, gisten en schimmels. Veel voedingswaren kun je zo verpakken dat ze 10 jaar of langer goed blijven.
Meel is best een lastige omdat meel zelf een percentage vocht bevat, 10 a 15% wat aanzienlijk meer is dan het minimale nodig voor de groei van micro organismen. Van gedehydrateerde bloem/meel heb ik nog nooit gehoord. De hele korrel is langer houdbaar, dan helpt de natuur een handje met een uitgekiend ontwerp graankorrel.
------------------------------
@A.N. schreef:
------------------------------
@Ray
Vandaar dat ik eeuwig ook tussen aanhalingstekens had gezet. Maar goed te weten dat meel zo'n hoog vochtgehalte heeft. Dat zal ook verklaren waarom het deeg van mijn over datum meel stugger en droger was, het zal wat vocht hebben verloren over de jaren.
Dan hou ik het maar bij het rouleren van de meel, en misschien, als de prepper ziekte echt toeslaat dat ik nog een zak graan aanschaf.
------------------------------
@Ray schreef:
------------------------------
Ik heb werkelijk maar vijf broden in m'n hele leven gebakken (en 238343 spacecakes vroeger
) maar volgens deze pagina met uitgebreide info over de eigenschappen van meel, moet je twee keer zoveel water extra toevoegen bij oud meel, dan wat er verdampt is:
http://www.classofoods.com/pagina1_1.html
Graan inslaan kost weinig, maar zo'n molen om mee te malen kost een flinke zak duiten. Je hebt gemerkt dat bloem van vijf jaar over datum feitelijk nog wel te eten is. Als je een voorraad voor een heel jaar wilt aanhouden, hoef je door te rouleren zelfs niet over die THT heen te gaan. Zelfs al komt de klad in het zelf broodbakken, een jaartje over THT is zo'n probleem niet.
Ik ken mensen die een andere strategie hebben, die willen een noodvoorraad in de schuur waar je tien jaar niet naar om hoeft te kijken. Tja, dan wordt het wel extra investeren in mylarzakken, zuurstofabsorbers, vochtabsorbers, vacuummachine, stikstofgas, etc.
...
------------------------------
@A.N. schreef:
------------------------------
@Ray
Voor mij was het zelfs de eerste keer brood bakken, maar neem het direct aan dat er meer water nodig is. Had het zelf ook bijna gedaan maar vond het belangrijker het verschil te laten zien, en daarvoor moesten mijn inziens alle ingrediƫnten in dezelfde hoeveelheden gebruikt worden.
Volgens mij al eerder gezegd, maar graan is toch ook wel te malen met een koffiemolen? Het zal vrij lang duren om genoeg meel te malen, maar je moet wat zonder tv.
...
------------------------------
@Ray schreef:
------------------------------
Terecht dat je het recept hetzelfde hield, dat levert juist het duidelijke verschil.
@A.N.
Met de koffiemolen meel malen heb ik eerlijk gezegd nog weinig over gehoord. De standaard DE koffiemolen is daar volgens mij echt niet fijn genoeg voor, hoogstens krijg je een soort griesmeel. De Turkse koffiemolens gaan een stapje fijner, zeg maar gemalen peper fijn, maar of dat fijn genoeg is om een brood te bakken, werkelijk geen idee. Het werd er nooit voor gebruikt, als was het maar omdat je maar weinig grammen per keer kunt malen.
Toch moet het allemaal niet zo lastig zijn, de eerste prehistorische maalstenen waren niet meer dan een bol van graniet (heb er eentje hier), die je in een stenen bak met uitholling met de hand bewoog. Misschien alleen voor pap, dat komt wat minder nauw, maar uiteindelijk heeft men toch ook meel gemalen met primitieve methodes. Kwestie van volharding en geduld.
Effectief graan vermalen tot meel zoals we gewend zijn op de ouderwetse manier, daar zijn prachtige voorbeelden/producten van die goed werken, maar allen kosten honderden euro's.
------------------------------
@A.N. schreef:
------------------------------
@Ray
Informatief, had de koffiemolen al op m'n verlanglijstje staan, maar daar kan dus een streep door.[/QUOTE]