Zoekende naar info over wat precies gebeurd met een noot als hij verouderd, welke chemische processen spelen, blijkt lastig te achterhalen.
Ongepelde en ongebrande noten blijken het langst houdbaar en naast ranzige vetten (niet lekker, maar niet perse schadelijk) is er een gevaar wat meer aandacht vereist,
schimmels.
Deze komen al met de noten mee van nature en de noten in de handel worden regelmatig getest op de hoeveelheid schimmels, maar ook te hoge gehaltes seleen en koper.
Die schimmels kun je aardig ziek van worden en dat is de reden waarom noten die ver over de datum zijn (bv. een jaar) wel nog prima ruiken en smaken, maar alsnog flink ongezond kunnen zijn. Koel bewaren is het advies, want dan groeien aanwezige schimmels niet zo snel.
Als prepvoedsel dus duidelijk minder geschikt, al is een roulerend voorraadje wel prima te doen, nog binnen de THT datum.
Links met informatie over noten, schimmels, veroudering:
Gebrande en gepelde noten beperkt houdbaar:
https://gezondr.nl/noten-bederf-gepelde-gebrande-noten-kort-houdbaar/
Tips voor het bewaren:
https://www.plusonline.nl/gezondheid/kunnen-noten-bederven
Informatie over mycotoxinen (schimmel gifstoffen) en wat de NVWA aantreft in diverse jaren bij de controle van noten kunt je vinden met een zoekmachine woorden "handhaving", " mycotoxinen" en "noten", voor een Google zoekopdracht:
https://www.google.com/search?q=handhaving+mycotoxinen+noten
Er is nu niets te doen aan schimmelsporen in producten als noten? Jawel, je kunt schimmels effectief doden met straling. Omdat bij het gemiddelde publiek het woordje 'straling' alleen al voor kippenvel zorgt, wordt dit niet met noten gedaan. Korte informatie over doorstralen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Doorstralen