Bacteriën en zuurstof in 't blik zijn het probleem niet. Je verlies met de jaren i.i.g. wel de structuur van het voedsel. Ook eiwitten gaan achteruit met de tijd.
Ik weet van mijn vaders verhalen, die in 1960 in Nederlands-Nieuw-Guinea diende, dat oude blikken boerenkool met worst uit 1933 niet te vreten waren, maar je werd er niet ziek van. De boerenkool was een soort stopverf geworden en de worst een soort drabbige jus. De structuur was compleet veranderd.
Zelf heb ik wel potten zuurkool thee kleurig zien worden en dan smaken ze ook minder fris.
Ik geloof niet in een kast die je vol gooit met blikken noodvoer en dan de deur dicht slaat. Daarom hamer ik altijd op het rouleren van je voorraad en hou ik mij niet bezig met tabelletjes met voedingswaarden zodat je in je voorraad alles hebt om een jaar van te kunnen overleven.
Om diezelfde reden heb ik ook lang niet alles op voorraad, alleen het spul wat ik ook nu gebruik. De bekende pasta en rijst bijvoorbeeld, blikken tomaten, smaakmakers als sambal, kruiden en pesto's, meer ook gemaksvoer wat ik minder vaak nuttig. Al trek je maar vijf blikken erwtensoep per jaar open, kan je er toch een stuk of twintig in je voorraad hebben en is alles binnen vier jaar op. Idem met vis in blik, hier en daar een blik stoofvlees, blikken soep, olijven, augurken en spul wat ik alleen op de camping eet.