De Schrijver
Prepper
Laatst bewerkt:
Inmaak in Alcohol
Recept voor: aarbeien, kersen, morellen, frambozen, moerbeien, abrikozen, perziken, pruimen, rozijnen en zwarte bessen.
Nodig:
- bovengenoemde vruchten (een or meerdere soorten);
- brandewijn;
- suiker (bij voorkeur witte kandijsuiker);
- stopfles (uiteraard gesteriliseerd);
Let op: zwarte bessen worden ingemaakt met jenever ipv. brandewijn zoals van toepassing is bij de andere vruchten.
Het stappenplan:
Stap 1. Steriliseer de fles;
Stap 2. Was het fruit;
Stap 3. Vul de fles voor 1/3 met suiker;
Stap 4. Vul de fles voor 2/3 met de vruchten;
Stap 5. Giet de fles vol met brandewijn tot de vruchten onderstaan;
Stap 6. Sluit de fles en plaats deze op een (bij voorkeur zonnige) warme plaats tot de suiker gesmolten is.
Stap 7. Van toepassing bij abrikozen, perziken, pruimen en rozijnen: kook de vruchten 10 minuten in de fles na in een pan met kokend water. Let op: zorg dat de fles de bodem niet kan raken om stukstoten te voorkomen (bijvoorbeeld door gebruik te maken van een draadbode of desnoods een stuk karton)!
Toevoeging van @Erny
ipv karton kan je ook een theedoek gebruiken.
Smaakmaker: bij kersen kan je een kaneelstokje (of twee) toevoegen.
Toevoeging van @InfernoSis
Heb eens van een Engelse vriend gehoord dat hij damson pruimen (wilde pruimen) inmaakt in wodka. Heb het recept gevraagd (eigenlijk zo goed als hetzelfde als jouw @De Schrijver )
Damsonwodka
0,5 liter wodka of gin
0,5 kg damsons
0,5 kg suiker
Geef een snee in de schil van de pruimen zodat de smaak vrij komt. Mix alles in een grote pot en zet het geheel in een kast. Roer dagelijks tot de suiker oplost.
Het is drinkbaar na enkele weken, maar als je het 2-3 maanden laat staan krijgt het een betere smaak.
De suiker maakt het zoet en niet zo scherp als wodka of gin normaal zijn.
Pro-tip: in het geval van bessen kan het vocht door een vochtige doek overgegoten worden in een tweede fles/karaf voor likeur. Dit kan ook bij de andere vruchten maar enkel bij de bessen kan je de fles met vruchten nogmaals vullen met jenever en wat suiker naar smaak zonder dat de kwaliteit van de vruchten verloren gaan.
Eet je je ingemaakte aarbeitjes ook graag los en lust je er wel een likeurtje van? Ook alle andere vruchten kunnen op dezelfde wijze afgegoten worden en apart genuttigd, echter kun je deze dus niet "opnieuw" inmaken/aanvullen.
Toevoeging van @Pris
Ik vind het handig om een fles invertsuiker klaar te hebben staan om de boel mee te tweaken als ik het niet zoet genoeg vindt. Je kan het lang bewaren, ik heb nu al een jaar een fles staan waar ik zo nu en dan wat uit gebruik. Het is nog steeds goed. Hieronder een recept wat ik ergens heb opgeduikeld, dus de credits zijn voor de oorspronkelijke poster:
Invertsuiker krijg je door de suikeroplossing te koken met citroenzuur als volgt:
Suiker inverteren:
per kilo suiker 42 cl water nemen
verwarm het mengsel en roeren ,als het kookt 0.5 gram citroenzuur
per liter toevoegen het ontstane schuim weghalen
na 10 minuten door een doek in een pan gieten en afkoelen
(ik bewaar het in een fles die ik eerst heb gesteriliseerd)
Recept voor: aarbeien, kersen, morellen, frambozen, moerbeien, abrikozen, perziken, pruimen, rozijnen en zwarte bessen.
Nodig:
- bovengenoemde vruchten (een or meerdere soorten);
- brandewijn;
- suiker (bij voorkeur witte kandijsuiker);
- stopfles (uiteraard gesteriliseerd);
Let op: zwarte bessen worden ingemaakt met jenever ipv. brandewijn zoals van toepassing is bij de andere vruchten.
Het stappenplan:
Stap 1. Steriliseer de fles;
Stap 2. Was het fruit;
Stap 3. Vul de fles voor 1/3 met suiker;
Stap 4. Vul de fles voor 2/3 met de vruchten;
Stap 5. Giet de fles vol met brandewijn tot de vruchten onderstaan;
Stap 6. Sluit de fles en plaats deze op een (bij voorkeur zonnige) warme plaats tot de suiker gesmolten is.
Stap 7. Van toepassing bij abrikozen, perziken, pruimen en rozijnen: kook de vruchten 10 minuten in de fles na in een pan met kokend water. Let op: zorg dat de fles de bodem niet kan raken om stukstoten te voorkomen (bijvoorbeeld door gebruik te maken van een draadbode of desnoods een stuk karton)!
Toevoeging van @Erny
ipv karton kan je ook een theedoek gebruiken.
Smaakmaker: bij kersen kan je een kaneelstokje (of twee) toevoegen.
Toevoeging van @InfernoSis
Heb eens van een Engelse vriend gehoord dat hij damson pruimen (wilde pruimen) inmaakt in wodka. Heb het recept gevraagd (eigenlijk zo goed als hetzelfde als jouw @De Schrijver )
Damsonwodka
0,5 liter wodka of gin
0,5 kg damsons
0,5 kg suiker
Geef een snee in de schil van de pruimen zodat de smaak vrij komt. Mix alles in een grote pot en zet het geheel in een kast. Roer dagelijks tot de suiker oplost.
Het is drinkbaar na enkele weken, maar als je het 2-3 maanden laat staan krijgt het een betere smaak.
De suiker maakt het zoet en niet zo scherp als wodka of gin normaal zijn.
Pro-tip: in het geval van bessen kan het vocht door een vochtige doek overgegoten worden in een tweede fles/karaf voor likeur. Dit kan ook bij de andere vruchten maar enkel bij de bessen kan je de fles met vruchten nogmaals vullen met jenever en wat suiker naar smaak zonder dat de kwaliteit van de vruchten verloren gaan.
Eet je je ingemaakte aarbeitjes ook graag los en lust je er wel een likeurtje van? Ook alle andere vruchten kunnen op dezelfde wijze afgegoten worden en apart genuttigd, echter kun je deze dus niet "opnieuw" inmaken/aanvullen.
Toevoeging van @Pris
Ik vind het handig om een fles invertsuiker klaar te hebben staan om de boel mee te tweaken als ik het niet zoet genoeg vindt. Je kan het lang bewaren, ik heb nu al een jaar een fles staan waar ik zo nu en dan wat uit gebruik. Het is nog steeds goed. Hieronder een recept wat ik ergens heb opgeduikeld, dus de credits zijn voor de oorspronkelijke poster:
Invertsuiker krijg je door de suikeroplossing te koken met citroenzuur als volgt:
Suiker inverteren:
per kilo suiker 42 cl water nemen
verwarm het mengsel en roeren ,als het kookt 0.5 gram citroenzuur
per liter toevoegen het ontstane schuim weghalen
na 10 minuten door een doek in een pan gieten en afkoelen
(ik bewaar het in een fles die ik eerst heb gesteriliseerd)