Flos
SHTF Expert
Het inmaken gebeurt meestal als het product in overschot is of als het goedkoop wordt aangeboden.
Bij ons is het nog niet de tijd dat de inlandse tomaten in overvloed zijn. Maar vandaag bood mij een kennis 8kg tomaten aan voor 4€ en dat is heel goedkoop.
Eens met de tomaten thuis gekomen een controle uitgevoerd. En ik zag en voelde dat de tomaten van verschillende pluk periodes waren. De een was nog vrij hard en de andere eerder zacht. Dus besloot ik ze te verwerken tot tomaten pure. Pasata wel eens genaamd.
Sinds vorig jaar doe ik dat enigszins op een andere manier als voorheen.
Hoe ging ik te werk.
Eerst snij je de tomaten in vier en verwijder je het kroontje dat is afval.
Het kroontje toch.
Daarna snij ik de zaadlijsten en de kern er uit en doe dit in een afzonderlijk pot.
Het vrucht vlees gaat in een grote pan. Daar hangt nog het vel aan.
Eens het kookt en het vruchtvlees zacht wordt gaat het door de draaizeef.
Wordt terug aan de kook gebracht met een EL zout.
Word al roerend verder in gekookt om het overtollige water te verdampen.
Ook het ontstane schuim wordt verwijderd.
Onder tussen heb ik wat flessen bij elkaar gezocht. Ik heb graag dat de flessen gelijk van vorm zijn.
Geen foto gemaakt tijdens het flessen vullen omdat alles snel moet gaan.
Bij ons is het nog niet de tijd dat de inlandse tomaten in overvloed zijn. Maar vandaag bood mij een kennis 8kg tomaten aan voor 4€ en dat is heel goedkoop.
Eens met de tomaten thuis gekomen een controle uitgevoerd. En ik zag en voelde dat de tomaten van verschillende pluk periodes waren. De een was nog vrij hard en de andere eerder zacht. Dus besloot ik ze te verwerken tot tomaten pure. Pasata wel eens genaamd.
Sinds vorig jaar doe ik dat enigszins op een andere manier als voorheen.
Hoe ging ik te werk.
Eerst snij je de tomaten in vier en verwijder je het kroontje dat is afval.
Het kroontje toch.
Daarna snij ik de zaadlijsten en de kern er uit en doe dit in een afzonderlijk pot.
Het vrucht vlees gaat in een grote pan. Daar hangt nog het vel aan.
Eens het kookt en het vruchtvlees zacht wordt gaat het door de draaizeef.
Wordt terug aan de kook gebracht met een EL zout.
Word al roerend verder in gekookt om het overtollige water te verdampen.
Ook het ontstane schuim wordt verwijderd.
Onder tussen heb ik wat flessen bij elkaar gezocht. Ik heb graag dat de flessen gelijk van vorm zijn.
Geen foto gemaakt tijdens het flessen vullen omdat alles snel moet gaan.