• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Is deflatie slecht? Integendeel!

FiatCurrency

Survivor
Laatst bewerkt door een moderator:
Via de reguliere media, de banken, onze overheid en dus de buurman horen we altijd dat inflatie goed is en deflatie slecht. Ons wordt verteld dat we inflatie nodig hebben om te kunnen groeien...yeah right. Voor diegene van u die nog in dit sprookje geloven hier een leuk stukje waarin uitleg wordt geven waarom het precies andersom is. Deflatie is GOED, inflatie is EVIL!

Veel leesplezier,

FiatCurrency.

[MOD]Niet werkende link verwijderd[MOD]
 
Als je spaargeld hebt wil je deflatie, als je schulden hebt wil je inflatie. En met een schuldenlast die de pan uit rijst ...
 
Laatst bewerkt:
@FiatCurrency : In grote lijnen ben ik met je eens dat voor de niet-vermogende burger deflatie meer koopkracht geeft. In elk geval tot de deflatie aangegrepen wordt als excuus om de lonen te "matigen".
Het verhaal waar je in je link naar verwijst vind ik echter wat kort door de bocht en klinkt als een samenzweringstheorie.

Een stabiele waarde van het geld lijkt me voor de economische verhoudingen in de maatschappij het best.
Dat betekent dat de totale geldhoeveelheid binnen de munstsoort gelijke tred moet houden met de bevolkingsgroei en de meerwaarde die arbeid toevoegt aan het gebruik van grondstoffen (die schaarser worden naarmate die verder uitgeput raken). Bij groeiend gebruik van grondstoffen en een groeiende bevolking, zou de geldhoeveelheid mogen toenemen.

Wat de FED in USA en de Europese Centrale Bank tegenwoordig doen is een heel ander verhaal.
Banken hebben de geldhoeveelheid op onverantwoorde wijze doen toenemen door de spaargelden die zij ontvingen een veelvoud aantal keren als leningen uit te zetten. Dat is geld dat alleen op papier of digitaal bestaat, zonder dat daar enige reële waarde aan ten grondslag ligt.
Met gevolg dat die banken ernstig in problemen komen als grote hoeveelheden spaargeld worden opgenomen (b.v. bij een bankrun) of als ze grote kapitalen moeten afschrijven op oninbare leningen of waardepapier dat achteraf lang niet zoveel waard blijkt te zijn als men ingeschat had.

FED en ECB hebben daarop gereageerd door "gratis" leningen aan banken te verstrekken om het gat in vermogensreserve van de banken te "verhelpen". Want het is niet bepaald een oplossing, omdat het geld waarmee Centrale banken leningen verstrekken eveneens "uit het niets" gecreëerd wordt. Ook hier staat geen reële waarde in grondstoffen, goederen of arbeid tegenover.
Het is wat ze in Suriname "hosselen" noemen. Het ene gat met een ander gat vullen.
Het kan niet uitblijven, dat op enig moment de waarde van het geld ontwricht raakt. Tot dusver is dat nog niet het geval geweest, omdat heel veel van dat digitaal aangemaakte geld zonder waarde nog niet in de reële economie is opgedoken. Het bestaat vooralsnog uit tegoeden - obligaties - tussen banken onderling.
Zodra banken het gaan gebruiken om leningen mee te verstrekken, die gebruikt worden om er in de reële economie grondstoffen, goederen of arbeid mee te betalen, zal pas aan het licht komen, dat de waarde van het geld vermindert, oftewel dat de inflatie toeneemt. Gezien de bedragen die de Centrale Banken aanmaken - een substantieel deel van de totale geldhoeveelheid in o.a. dollars en euro's - is het risico van een hyper-inflatie groot. Alleen een groei van de reële economie (bevolking, grondstofwinning, produktie) kan dat effect afdempen.
Dat houdt geen rekening met de eindigheid van beschikbare grondstoffen of het aantal mensen dat de aarde op duurzame basis kan voeden. Zodoende lijkt me waarschijnlijk dat het een keer misloopt met zulke onverantwoorde geldcreatie. De vraag is alleen...wanneer!

Als de groei van de reële economie geen gelijke tred houdt met de toenemende geldcreatie, dat heeft de inflatie die er het gevolg van is, hetzelfde effect als een algemene (niet-progressieve) belastingverhoging. Alleen heet het dan niet zo, wat voor de overheid wel zo prettig is, want belastingverhoging maakt niet populair. En uiteraard zijn de bevolkingsgroepen die naar verhouding meer dan gemiddeld (inkomsten)belasting betalen, daar beter mee af dan het niet-vermogende deel van de bevolking.
Verder is inflatie voor de overheid een sympathieker manier om de waarde van staatsschulden te verminderen, dan om extra belastingen te heffen. Dus ligt het voor de hand dat de overheid, die jaar op jaar ongestraft meer uitgeeft dan die ontvangt (moet je als particulier maar eens proberen om te zien hoe snel de deurwaarder op bezoek komt), inflatie best wil stimuleren, zolang die niet zover uit de hand loopt dat de bevolking openlijk gaat morren.

Stevige inflatie-effecten zijn inmiddels al zichtbaar in de waardevermindering van pensioenen door langdurig aanhoudende kunstmatig lage rente en een toenemende inflatie van het geld. Het laatste begint de laatste maanden voorzictig op gang te komen, maar de ECB heeft weinig instrumenten om een explosieve inflatie in beheersbare banen te leiden. De ECB kan de aan de banken uitgeleende bedragen of van overheden opgekochte obligaties niet zo maar te gelde maken. Banken en overheden zouden dan "omvallen" omdat ze niet aan hun betalingverplichtingen kunnen voldoen.

Een beetje preppen tegen mogelijke hyperinflatie lijkt mij daarom wat zinvoller dan preppen tegen een zombie-attack, EMP of een THEOTAWKI-meteoriet inslag.
 
Laatst bewerkt:
Hallo PBear, leuk dat je interesse toont in dit onderwerp. Uit sommige opmerkingen kan ik wel aflezen dat je de klok hebt horen luiden, maar de klepel nog niet helemaal gevonden hebt:

@FiatCurrency :
Banken hebben de geldhoeveelheid op onverantwoorde wijze doen toenemen door de spaargelden die zij ontvingen een veelvoud aantal keren als leningen uit te zetten.
Banken zijn voor het creëren van geld in het geheel niet afhankelijk van onze spaargelden. Zij creëren dit gewoon letterlijk uit het niets. Dit is hoe het werkt: De centrale bank (ECB) maakt bv 1 miljard euro uit het niets en 'leent' dat (hoewel er momenteel met 0% interbancaire rente eerder sprake is van een gift) dan vervolgens weer uit aan de commerciele banken (ABN, RABO, TRIODOS etc etc). Deze commerciele banken lenen dit bedrag van 1 miljard tussen de 35 en 100x uit aan de burgers (dit wordt 'fractional reserve lending' genoemd) en rekenen hiervoor rente. In dit voorbeeld neemt hiermee de totale geldhoeveelheid toe met tenminste 35x 1 miljard euro = 35 miljard euro. Hier hebben de banken dus niets voor hoeven doen of betalen! In werkelijk creëert de ECB niet 1 maar 60 miljard euro PER MAAND uit het niets (en tot voor kort 80 miljard). Reken maar eens uit wat dat betekent voor de toename van de geldhoeveelheid!
Dus spaargeld stallen op een rekening bij de bank zorgt niet voor toename van de geldhoeveelheid (deze euro's waren immers al gecreëerd). Het afsluiten van bv een hypotheek of lening anderszins wel. Hierbij ontstaat wederom nieuw geld uit het niets.

@FiatCurrency :
Dat is geld dat alleen op papier of digitaal bestaat, zonder dat daar enige reële waarde aan ten grondslag ligt.
We hebben geen 'geld' meer sinds 1971. Een van de definities van geld is dat het waardevast is. Dit zijn euro's, dollars, yen etc allerminst (a.g.v. inflatie). Daarom is het beter te spreken van 'valuta'. Goud en zilver b.v. zou nog wel als 'geld' kunnen worden gekwalificeerd.

Sinds 1971 is de goud standaard verlaten. Voor die tijd hing de dollar aan goud en alle andere valuta aan de dollar (en dus via de dollar ook aan goud). Vanaf 1971 hangt de dollar aan niets en daarmee zijn dus ook alle andere valuta 'fiat' geworden. D.w.z. gekoppeld aan helemaal niets.

@FiatCurrency :
Met gevolg dat die banken ernstig in problemen komen als grote hoeveelheden spaargeld worden opgenomen (b.v. bij een bankrun).
Dit komt weer door dat 'fractional reserve lending' systeem. Als je elke euro 35 tot 100x uitleent en iedereen wil zijn of haar euro tegelijk terug, dan blijven 34 tot 99 mensen met lege handen achter. Daarom zal elke bankrun binnen een paar uur leiden tot een totaal failliet van de bank in kwestie. Iedereen die denkt dat zijn of haar spaarcentjes veilig en netjes in de kluis van de bank ligt heeft het jammerlijk mis. We hebben kunnen zien hoe dit in Griekenland en Cyprus ging.

@FiatCurrency :
FED en ECB hebben daarop gereageerd door "gratis" leningen aan banken te verstrekken om het gat in vermogensreserve van de banken te "verhelpen". Want het is niet bepaald een oplossing, omdat het geld waarmee Centrale banken leningen verstrekken eveneens "uit het niets" gecreëerd wordt. Ook hier staat geen reële waarde in grondstoffen, goederen of arbeid tegenover.
Het is wat ze in Suriname "hosselen" noemen. Het ene gat met een ander gat vullen.
Het kan niet uitblijven, dat op enig moment de waarde van het geld ontwricht raakt. Tot dusver is dat nog niet het geval geweest, omdat heel veel van dat digitaal aangemaakte geld zonder waarde nog niet in de reële economie is opgedoken. Het bestaat vooralsnog uit tegoeden - obligaties - tussen banken onderling.
Zodra banken het gaan gebruiken om leningen mee te verstrekken, die gebruikt worden om er in de reële economie grondstoffen, goederen of arbeid mee te betalen, zal pas aan het licht komen, dat de waarde van het geld vermindert, oftewel dat de inflatie toeneemt. Gezien de bedragen die de Centrale Banken aanmaken - een substantieel deel van de totale geldhoeveelheid in o.a. dollars en euro's - is het risico van een hyper-inflatie groot.
Klopt. Er is tussen 2009 en 2014 meer geld gecreëerd door de centrale banken dan in alle 200 jaar voor. Waarom hebben we dan hier nog geen hyperinflatie zoals nu in Venezuela? Naast jouw punt komt dit ook door 2 andere zeer belangrijke factoren: 'velocity of money' en het vertrouwen van consumenten. Velocity is in dit geval de engelse term die aangeeft hoe vaak een euro van eigenaar wisselt. Deze velocity is sinds de enorme geldcreatie van na 2008 evenredig gedaald. Dit neutraliseert (zij het tijdelijk) het effect van de enorme geldcreatie m.b.t. merkbare (hyper)inflatie. Echter als deze velocity weer gaat toenemen (en dit gaat gebeuren als de gemiddelde consument weer denkt dat het beter gaat), dan ontstaat oncontroleerbare (hyper)inflatie.

@FiatCurrency :
Alleen een groei van de reële economie (bevolking, grondstofwinning, produktie) kan dat effect afdempen.
Dat houdt geen rekening met de eindigheid van beschikbare grondstoffen of het aantal mensen dat de aarde op duurzame basis kan voeden. Zodoende lijkt me waarschijnlijk dat het een keer misloopt met zulke onverantwoorde geldcreatie. De vraag is alleen...wanneer!
Het effect van de ongekende geldcreatie door de banken sinds 2008 is niet af te dempen door groei van de reële economie. Hiervoor is de geldcreatie te gigantisch. De enige manier waarop dit goed kan komen is als het huidige monetaire systeem ploft. En dit zal het zeker doen aangezien er simpelweg geen andere uitkomst mogelijk is. Door alle maatregelen van extra geldcreatie (kwantitatieve verruiming met een mooi woord), nul of negatieve rente en weldra 'helicopter geld' zal de klap hooguit nog harder zijn maar nog wel weer even kunnen worden uitgesteld

@FiatCurrency :
Als de groei van de reële economie geen gelijke tred houdt met de toenemende geldcreatie, dat heeft de inflatie die er het gevolg van is, hetzelfde effect als een algemene (niet-progressieve) belastingverhoging. Alleen heet het dan niet zo, wat voor de overheid wel zo prettig is, want belastingverhoging maakt niet populair. En uiteraard zijn de bevolkingsgroepen die naar verhouding meer dan gemiddeld (inkomsten)belasting betalen, daar beter mee af dan het niet-vermogende deel van de bevolking.
Verder is inflatie voor de overheid een sympathieker manier om de waarde van staatsschulden te verminderen, dan om extra belastingen te heffen. Dus ligt het voor de hand dat de overheid, die jaar op jaar ongestraft meer uitgeeft dan die ontvangt (moet je als particulier maar eens proberen om te zien hoe snel de deurwaarder op bezoek komt), inflatie best wil stimuleren, zolang die niet zover uit de hand loopt dat de bevolking openlijk gaat morren.
Correct. Inflatie is een verborgen belasting. Het wrange is ook nog eens dat de werkelijke inflatie vele malen hoger is dan door de overheden wordt beweerd. Dit komt omdat de overheid in het berekenen van de inflatie zaken als voedsel- en huizenprijzen niet meeneemt terwijl voeding en huisvesting vrij basale levensbehoeften zijn. Als je die zaken eruit laat krijg je veel lagere inflatiegetallen. De werkelijke inflatie in Nederland ligt rond de 10% per jaar.
Even voor de gemiddelde Nederlander: inflatie zorgt niet voor stijgende prijzen, maar voor waardedaling van het geld. Prijsstijging is een gevolg en geen oorzaak van inflatie. De enige oorzaak van inflatie is een toename van de hoeveelheid geld in omloop.

@FiatCurrency :
Stevige inflatie-effecten zijn inmiddels al zichtbaar in de waardevermindering van pensioenen door langdurig aanhoudende kunstmatig lage rente en een toenemende inflatie van het geld.
Niet helemaal waar denk ik. De voornaamste reden dat de pensioenfondsen moeten korten en de premies omhoog moeten gooien is omdat pensioenfondsen van oudsher massaal in obligaties investeerden. Obligaties worden als relatief veilig beschouwd (hetgeen helemaal niet waar is overigens, maar dat terzijde), maar deze kennen nu rentepercentages van 0% of zelfs een negatieve rente. M.a.w. het levert ze niks op, of ze moeten aan het eind van de looptijd zelf betalen! Pensioenfondsen worden hiermee gedwongen tot meer risicovolle beleggingen om nog enig rendement te behalen.
In de komende economische crisis zullen de gepensioneerden en de spaarders het hardst getroffen worden.

@FiatCurrency :
Een beetje preppen tegen mogelijke hyperinflatie lijkt mij daarom wat zinvoller dan preppen tegen een zombie-attack, EMP of een THEOTAWKI-meteoriet inslag.
Uitspraak van de week!! Deze komende economische ramp is persoonlijk de enige reden dat ik ben gaan preppen. De rest is m.i. onzin.

FiatCurrency.
 
Van de week nog een interessant artikel gelezen over de spaarvermogens van de Amerikanen. 62% Van hen kan geen bedrag van 500 dollar bij elkaar leggen zonder iets te verkopen of geld te lenen. In het geval van een autoreparatie bijvoorbeeld.
De meeste Amerikanen zijn echt maar 1 salarisstrookje verwijdert van de straat. Nu is het in Nederland wel iets beter met de spaarzaamheid van het volk. Maar ik geloof dat een % of 40 er ook niet beter voorstaan. Zij hebben ook niet genoeg spaargeld. Daar staat wel een beter vangnet tegenover mocht het echt misgaan.

Even teruggaan op inflatie en deflatie. Volgens mij zijn er weinig Nederlanders die zich hier iets van aantrekken mocht je niet al te veel spaargeld hebben. Wil je die nieuwe tv kopen dan ga je echt geen jaar wachten zou deze over een jaar een % of 2/3 goedkoper zijn.
Draghi heeft het niet begrepen of zijn belangrijkste doel is het om landen die niet willen hervormen te spekken. De rentes op staatsschulden worden echt massaal gemanipuleerd. Zowel in Amerika als Europa. Mocht het bij de volgende crisis echt fout gaan dan zien we hoe het echt gaat met de economie. En dat is niet best.

FiatCurrency,

Klopt het eigenlijk dat er met de inflatiecijfers ook flink gemanipuleerd wordt. Is het niet zo dat de werkelijke inflatie een % of 2 hoger licht zodat we eigenlijk met zijn allen nog jarenlang in een recessie hebben gezeten?
Ik heb deze informatie uit het boek als de dollar valt van Willem Middelkoop. 2x gelezen en voor een euro gekocht vanuit de kringloopwinkel. Het boek is geschreven nog voor de kredietcrisis in 2007.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@FiatCurrency Na je uitgebreide reactie op mijn verhaal, ben ik me via internet wat verder in het onderwerp gaan verdiepen. Daarbij kwam ik op Youtube de volgende lezing tegen van Detlev Schlichter, auteur van het boek "Paper Money Collapse" [MOD]Niet werkende link verwijderd[MOD]
Daarin zet hij naar mijn idee op heldere wijze, en met voldoende historisch besef, uiteen wat voor onverantwoord piramidespel centrale banken van verschillende landen aan het spelen zijn, ten koste van de burger. Ook onze Europese Centrale Bank.

Waarom deze lezing op internet onder de ronkende omineuze titel van "Why The Total Collapse Of The Dollar 100% on April 5, 2017" te vinden is, weet ik niet. In zijn lezing maakt hij geen gewag van enige datum - of zelfs jaar - waarop de instorting van het ongedekte papiergeld zal plaatsvinden.
Ik zie verschillende verwijzingen naar die datum bij youtube video's, maar heb tot dusver geen rationele verklaring van die datum gevonden. Wel zie ik in verschillende van die video's dat sprekers hetzelfde verhaal een aantal keren exact hetzelfde herhalen. Een methode die door demagogen wel vaker toegepast wordt om hun publiek te overtuigen. Mij schijnt dat toe een poging te zijn om de markt (voor edelmetalen b.v.) te beïnvloeden.

Dat het praktisch ongelimiteerd geld (althans valuta) in de markt brengen het vertrouwen in de waarde van die valuta te eniger tijd zal ondermijnen, lijkt me duidelijk. En dat ons dat tijdens onze generatie staat te gebeuren, acht ik zeer waarschijnlijk.
Maar voorspellen wanneer de instorting plaats vind is nog iets anders. Helaas blijkt de economische wetenschap op het gebied van voorspellingen nogal mank te gaan aan wetenschappelijk gehalte, als je dat vergelijkt met b.v. de fysica.

Ik zag op internet dat er ook voorspellingen waren dat dit o.a. in september 2016 zou gebeuren.
Dat is dus niet gebleken. Ook tijdens de kredietcrisis van 2008 werd voorspeld dat de US dollar zou instorten. Is niet gebeurd. Wel zijn de risico's inmiddels heel wat groter geworden door de opkoopschema's van de FED en ECB's, waarmee overheidsschulden gefinancierd worden met waardeloos geld. En banken via het uitzetten van gratis geleend geld van de Centrale Bank, hun buffers kunstmatig vergroten om te kunnen voldoen aan de striktere eisen, die ons moeten doen geloven dat de banken er nu sterker voor staan dan tijdens de kredietcrisis van 2008. Mij lijkt dat gezien in percentage van de totale geldhoeveelheid die door de Centrale Banken flink is opgeblazen, de feitelijke reserves van de banken eerder gedaald zijn, dan versterkt, ook al schrijven de banken nu grotere getallen over hun reserves.
 
Laatst bewerkt:
In mijn ogen is dit ook en helder uiteenzetting van de stand van zaken, presentatie uit 2011 van Mike Malloney. Wel vanuit het oogpunt van goud en zilverinvesteerders, maar alsnog interessant.


Dit komt weer door dat 'fractional reserve lending' systeem. Als je elke euro 35 tot 100x uitleent en iedereen wil zijn of haar euro tegelijk terug, dan blijven 34 tot 99 mensen met lege handen achter. Daarom zal elke bankrun binnen een paar uur leiden tot een totaal failliet van de bank in kwestie. Iedereen die denkt dat zijn of haar spaarcentjes veilig en netjes in de kluis van de bank ligt heeft het jammerlijk mis. We hebben kunnen zien hoe dit in Griekenland en Cyprus ging.

Maar om nu al je geld contant in huis te hebben liggen is ook zo wat. Heb jij geen spaarrekening?

Het effect van de ongekende geldcreatie door de banken sinds 2008 is niet af te dempen door groei van de reële economie. Hiervoor is de geldcreatie te gigantisch. De enige manier waarop dit goed kan komen is als het huidige monetaire systeem ploft. En dit zal het zeker doen aangezien er simpelweg geen andere uitkomst mogelijk is. Door alle maatregelen van extra geldcreatie (kwantitatieve verruiming met een mooi woord), nul of negatieve rente en weldra 'helicopter geld' zal de klap hooguit nog harder zijn maar nog wel weer even kunnen worden uitgesteld

Zolang er nog geld kan worden bijgedrukt, en de waarde van het geld kunstmatig op peil gehouden wordt is er nog niet zo veel aan de hand. Pas als grote spelers vertrouwen opzeggen in bijvoorbeeld de Dollar zal het systeem in elkaar storten. En ik denk dat niemand ter wereld er baat bij heeft dat het systeem klapt, daarom is het ook zo lastig te voorspellen. Al neem ik dit scenario wel als prioriteit op mijn prep lijst, daarna komen kleine SHTF's zoals de bekende stroomuitval voor langere tijd.

Daarbij komt dat we nu weer even goed zitten. De echte klap komt pas op het moment dat deze QE moet worden terugbetaald, want ze zijn nog altijd aan het bijdrukken en de rente wordt weer langzaam opgevoerd.

Hoe zie jij het scenario zich ontvouwen en wat doe jij persoonlijk om hier voor/tegen te preppen?
 
Als er youtubefilmpjes bij worden gehaalt...

Even voor onze duidelijkheid:
Op 16-jan-2017 koop je een pot doperwten voor 1,-
Morgen 17-jan2017 kost deze 2,- want je geld is minder waard geworden.
Je inkomsten van de 16de zijn op de 17de helaas nog hetzelfde...

Zo en nu weet je wat jou te doen staat ;-)
 
Als er youtubefilmpjes bij worden gehaalt...

Even voor onze duidelijkheid:
Op 16-jan-2017 koop je een pot doperwten voor 1,-
Morgen 17-jan2017 kost deze 2,- want je geld is minder waard geworden.
Je inkomsten van de 16de zijn op de 17de helaas nog hetzelfde...

Zo en nu weet je wat jou te doen staat ;-)

Nee, leg het eens uit.
 
Nee, leg het eens uit.
Realy...

Je geld word minder waard, je loon blijft hetzelfde, producten worden duurder, dus koop je met hetzelfde loon minder producten. Dus zou je nu extra producten moeten kopen voor als je loon gelijk blijft of lager word bij baan verlies, je geld minder waard word en dus de producten duurder.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ray
FiatCurrency,

Klopt het eigenlijk dat er met de inflatiecijfers ook flink gemanipuleerd wordt. Is het niet zo dat de werkelijke inflatie een % of 2 hoger licht zodat we eigenlijk met zijn allen nog jarenlang in een recessie hebben gezeten?
Ik heb deze informatie uit het boek als de dollar valt van Willem Middelkoop. 2x gelezen en voor een euro gekocht vanuit de kringloopwinkel. Het boek is geschreven nog voor de kredietcrisis in 2007.

Dag @Dirkje,

Er wordt ENORM met de inflatiecijfers gemanipuleerd in de Westerse wereld! Van alle manipulaties is deze nog het meest ingrijpend en kwaadaardig. Inflatie wordt zoals gezegd veroorzaakt door toename van de geldhoeveelheid. Als er geld bij komt zonder dat er evenredig veel mensen, producten en diensten bij komen, dan wordt de waarde van al het op dat moment reeds in omloop zijnde geld letterlijk verdund. De waarde van alle resterende euro's (of elke andere valuta) wordt dus navenant minder.

Als de werkelijke inflatie jaarlijks 10% bedraagt en je loon maar 1-2% per jaar stijgt (als je geluk hebt), dan kun je met jouw inkomen ineens 8% minder kopen. Gebeurt dit 50 jaar lang (zoals nu het geval) dan moet je niet raar opkijken dat een timmerman geen gezin van 8 kinderen meer kan onderhouden maar dat het 'nieuwe normaal' is dat beide ouders fulltime werken en de kinderen overdag naar oma gaan.

Het kunstmatig lager rapporteren van de inflatie is voor 'The One Bank' HET instrument of u te bestelen en dan ook nog eens zonder dan u het doorheeft. Belasting betalen snappen we nog, maar inflatie betalen wordt een heel ander verhaal.
Daar komt nog eens bij dat normaal het BNP (bruto nationaal product = de waarde in euro's van alle producten en diensten in 1 jaar per land) wordt gecorrigeerd voor de inflatie. M.a.w. als het BNP met 4% toeneemt t.o.v. het jaar ervoor, maar de inflatie met 3% is gestegen, dan is de werkelijke stijging van het BNP nog maar 1%. Door dus de inflatiecijfers omlaag te manipuleren, laat je dus automatisch het BNP stijgen (zodat we kunnen zeggen dat het allemaal weer zo goed gaat met de economie...)

Hoe dan ook Dirkje, op deze website zie je hoe de (Amerikaanse) inflatiegetallen (en andere economische parameters) zouden zijn als de rekenmethodiek van respectievelijk voor 1980 en 1990 ook nu nog zou worden gehanteerd: http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

FiatCurrency.
 
Maar om nu al je geld contant in huis te hebben liggen is ook zo wat. Heb jij geen spaarrekening?

Dag @Preppertt,

Zo lang je maar beseft dat geld op de bank zetten veel risicovoller is dan thuis in een oude sok. Echter euro's in een oude sok worden net zo snel minder waard als op de bank. Ik denk daarom (zie ook andere post van mij) dat het belangrijk is geen grote hoeveelheden spaargeld aan te houden (al helemaal niet boven €100.000) maar dit te investeren in duurzame zaken zoals zonnepanelen, aardwarmte, isolatie van je huis, waterbron, moestuin, stukje grond, voedsel en prep spullen etc.
Verder valt het te overwegen een deel van je waardeloze euro's nu het nog kan om te zetten in (momenteel zeer goedkoop) goud en zilver. Maar pas als je de bovenstaande zaken enigszins op orde hebt.


Zolang er nog geld kan worden bijgedrukt, en de waarde van het geld kunstmatig op peil gehouden wordt is er nog niet zo veel aan de hand. Pas als grote spelers vertrouwen opzeggen in bijvoorbeeld de Dollar zal het systeem in elkaar storten. En ik denk dat niemand ter wereld er baat bij heeft dat het systeem klapt, daarom is het ook zo lastig te voorspellen. Al neem ik dit scenario wel als prioriteit op mijn prep lijst, daarna komen kleine SHTF's zoals de bekende stroomuitval voor langere tijd.

The One Bank zal het systeem wederom gecontroleerd laten klappen net zoals in 2001 en 2008, zie andere post van mij. Zij hebben er alle baat bij dat het systeem klapt.

Daarbij komt dat we nu weer even goed zitten. De echte klap komt pas op het moment dat deze QE moet worden terugbetaald, want ze zijn nog altijd aan het bijdrukken en de rente wordt weer langzaam opgevoerd.

We zitten helemaal niet goed. Het is nu erger dan net na de crisis van 2008, maar de gevestigde media willen ons doen geloven dat het beter gaat. Er is niets veranderd anders dan meer van hetzelfde (lees meer geldcreatie uit het niets of 'quantitative easing' = QE) QE 4 zal om effectief te zijn groter moeten zijn dan QE 1 t/m 3 bij elkaar. Het gaat dan om triljoenen!

En die rente, die kan onmogelijk weer worden opgevoerd naar normale (gezonde) niveau's van 4-5%. Met elke procent stijging van de rente moet alleen al de USA per jaar aan rente op de staatsschuld 600 miljard dollar EXTRA betalen. Dat is net zoveel als het BNP van Amerika. Kortom, bij een rentepercentage van 4 of 5% is de USA (en Griekenland, Spanje, Italie en Portugal om maar eens wat landen te noemen) per direct failliet. De Federal reserve (de amerikaanse centrale bank) praat al 8 jaar over renteverhoging en heeft in die tijd de rente 2x per 0,25% laten stijgen. Kortom, totaal ongeloofwaardig, maar ook simpelweg onmogelijk.


Hoe zie jij het scenario zich ontvouwen en wat doe jij persoonlijk om hier voor/tegen te preppen?

Zie mijn post elders op dit forum, ik geloof ook in deze sectie.
 
Terug
Bovenaan