@FiatCurrency : In grote lijnen ben ik met je eens dat voor de niet-vermogende burger deflatie meer koopkracht geeft. In elk geval tot de deflatie aangegrepen wordt als excuus om de lonen te "matigen".
Het verhaal waar je in je link naar verwijst vind ik echter wat kort door de bocht en klinkt als een samenzweringstheorie.
Een stabiele waarde van het geld lijkt me voor de economische verhoudingen in de maatschappij het best.
Dat betekent dat de totale geldhoeveelheid binnen de munstsoort gelijke tred moet houden met de bevolkingsgroei en de meerwaarde die arbeid toevoegt aan het gebruik van grondstoffen (die schaarser worden naarmate die verder uitgeput raken). Bij groeiend gebruik van grondstoffen en een groeiende bevolking, zou de geldhoeveelheid mogen toenemen.
Wat de FED in USA en de Europese Centrale Bank tegenwoordig doen is een heel ander verhaal.
Banken hebben de geldhoeveelheid op onverantwoorde wijze doen toenemen door de spaargelden die zij ontvingen een veelvoud aantal keren als leningen uit te zetten. Dat is geld dat alleen op papier of digitaal bestaat, zonder dat daar enige reële waarde aan ten grondslag ligt.
Met gevolg dat die banken ernstig in problemen komen als grote hoeveelheden spaargeld worden opgenomen (b.v. bij een bankrun) of als ze grote kapitalen moeten afschrijven op oninbare leningen of waardepapier dat achteraf lang niet zoveel waard blijkt te zijn als men ingeschat had.
FED en ECB hebben daarop gereageerd door "gratis" leningen aan banken te verstrekken om het gat in vermogensreserve van de banken te "verhelpen". Want het is niet bepaald een oplossing, omdat het geld waarmee Centrale banken leningen verstrekken eveneens "uit het niets" gecreëerd wordt. Ook hier staat geen reële waarde in grondstoffen, goederen of arbeid tegenover.
Het is wat ze in Suriname "hosselen" noemen. Het ene gat met een ander gat vullen.
Het kan niet uitblijven, dat op enig moment de waarde van het geld ontwricht raakt. Tot dusver is dat nog niet het geval geweest, omdat heel veel van dat digitaal aangemaakte geld zonder waarde nog niet in de reële economie is opgedoken. Het bestaat vooralsnog uit tegoeden - obligaties - tussen banken onderling.
Zodra banken het gaan gebruiken om leningen mee te verstrekken, die gebruikt worden om er in de reële economie grondstoffen, goederen of arbeid mee te betalen, zal pas aan het licht komen, dat de waarde van het geld vermindert, oftewel dat de inflatie toeneemt. Gezien de bedragen die de Centrale Banken aanmaken - een substantieel deel van de totale geldhoeveelheid in o.a. dollars en euro's - is het risico van een hyper-inflatie groot. Alleen een groei van de reële economie (bevolking, grondstofwinning, produktie) kan dat effect afdempen.
Dat houdt geen rekening met de eindigheid van beschikbare grondstoffen of het aantal mensen dat de aarde op duurzame basis kan voeden. Zodoende lijkt me waarschijnlijk dat het een keer misloopt met zulke onverantwoorde geldcreatie. De vraag is alleen...wanneer!
Als de groei van de reële economie geen gelijke tred houdt met de toenemende geldcreatie, dat heeft de inflatie die er het gevolg van is, hetzelfde effect als een algemene (niet-progressieve) belastingverhoging. Alleen heet het dan niet zo, wat voor de overheid wel zo prettig is, want belastingverhoging maakt niet populair. En uiteraard zijn de bevolkingsgroepen die naar verhouding meer dan gemiddeld (inkomsten)belasting betalen, daar beter mee af dan het niet-vermogende deel van de bevolking.
Verder is inflatie voor de overheid een sympathieker manier om de waarde van staatsschulden te verminderen, dan om extra belastingen te heffen. Dus ligt het voor de hand dat de overheid, die jaar op jaar ongestraft meer uitgeeft dan die ontvangt (moet je als particulier maar eens proberen om te zien hoe snel de deurwaarder op bezoek komt), inflatie best wil stimuleren, zolang die niet zover uit de hand loopt dat de bevolking openlijk gaat morren.
Stevige inflatie-effecten zijn inmiddels al zichtbaar in de waardevermindering van pensioenen door langdurig aanhoudende kunstmatig lage rente en een toenemende inflatie van het geld. Het laatste begint de laatste maanden voorzictig op gang te komen, maar de ECB heeft weinig instrumenten om een explosieve inflatie in beheersbare banen te leiden. De ECB kan de aan de banken uitgeleende bedragen of van overheden opgekochte obligaties niet zo maar te gelde maken. Banken en overheden zouden dan "omvallen" omdat ze niet aan hun betalingverplichtingen kunnen voldoen.
Een beetje preppen tegen mogelijke hyperinflatie lijkt mij daarom wat zinvoller dan preppen tegen een zombie-attack, EMP of een THEOTAWKI-meteoriet inslag.