Ray
SHTF Expert
Normaal bak je brood met bakkergist en hoewel het mogelijk is deze ook uit de lucht op te vangen, zal het lange tijd en veel experimenten vergen om aan goede gist te komen.
Nu liep ik toevallig elders tegen Kefir desembrood aan. Voor mij compleet nieuw, geen idee dat dit als een vorm van gistvervanger kan worden gebruikt. In de reactie op dat recept melde iemand anders dat het ook met kombucha kan. Er is flink tijd nodig om het te laten rijzen.
Zuurdesembrood is nog makkelijker en naast water en meel heb je niets nodig om zelf een 'starter' te maken, lees er hier meer over: http://gezondeculturen.nl/gefermenteerde-voeding/zuurdesembrood/ Ook vind je hier een de methode om Kefirmelk te maken en meer.
Met toestemming van de auteur, Karin Spaink het recept:
Kefirbrood is doodsimpel. Nodig:
In de voorverwarmde oven, 220C, 35 tot 40 minuten. Haal er nadien uit en laat het brood een kwartiertje in het blik afkoelen; dan haal je 't eruit, en laat het een uurtje ademen op een rooster. Voorzichtig snijden, anders breekt de korst.
Ik maak het deeg 's avonds, en doe het de volgende avond in de bakvorm. Dan bak ik het 36 uur na het mengen, en heb ik 's morgens supervers kefirbrood
Exact recept voor Kombucha desembrood heb ik nog niet gevonden, maar het schijnt hetzelfde te werken als met Kefir.
PS, Karin zoekt nog Kombucha.
Nu liep ik toevallig elders tegen Kefir desembrood aan. Voor mij compleet nieuw, geen idee dat dit als een vorm van gistvervanger kan worden gebruikt. In de reactie op dat recept melde iemand anders dat het ook met kombucha kan. Er is flink tijd nodig om het te laten rijzen.
Zuurdesembrood is nog makkelijker en naast water en meel heb je niets nodig om zelf een 'starter' te maken, lees er hier meer over: http://gezondeculturen.nl/gefermenteerde-voeding/zuurdesembrood/ Ook vind je hier een de methode om Kefirmelk te maken en meer.
Met toestemming van de auteur, Karin Spaink het recept:
Kefirbrood is doodsimpel. Nodig:
- 400 gram tarwemeel
- 1 theelepel zout [noot: geen zeezout, dat geeft hierbij te weinig smaak, heb ik gemerkt]
- ongeveer een halve liter kefirmelk (ik maak ze zelf)
In de voorverwarmde oven, 220C, 35 tot 40 minuten. Haal er nadien uit en laat het brood een kwartiertje in het blik afkoelen; dan haal je 't eruit, en laat het een uurtje ademen op een rooster. Voorzichtig snijden, anders breekt de korst.
Ik maak het deeg 's avonds, en doe het de volgende avond in de bakvorm. Dan bak ik het 36 uur na het mengen, en heb ik 's morgens supervers kefirbrood
Exact recept voor Kombucha desembrood heb ik nog niet gevonden, maar het schijnt hetzelfde te werken als met Kefir.
PS, Karin zoekt nog Kombucha.