zonnebrood
Mankinds only hope
Dit recept is erg makkelijk maar het neemt wat tijd in beslag. Dit recept is goed voor twee bakplaten.
Ingredienten:
4 deciliter grof tarwemeel
4 deciliter grove haver
2 deciliter zonnebloem kernen
1 deciliter sesamzaad
1 deciliter lijnzaad
1 theelepel zout
7 deciliter water
pizzawieltje
schaar
2 bakplaten met bakpapier
Verwarm de oven (het liefst op hete lucht) op 160 graden.
Mix de zaden, meel en de pitjes samen in een beslagkom, als alles goed verdeelt is mix je al roerend het water er door heen. Wanneer alles goed gemengt is verdeel je de mix over de twee bakplaten, dat kan je doen met een pannelikker of een platmes.
Met het pizzames rol je door het mengsel om zo de door jou gewenste verdeling te markeren. Beide platen worden voor ongeveer 1 uur en 10 minuten gebakken.
Halverwege de baktijd haal je de platen uit de oven en knip over de gemarkeerde lijnen heen, zo krijg je mooie rechte kanten.
Soms heb je wel eens dat ze toch niet helemaal mooi droog gebakken zijn en dat moeten we niet hebben. Haal de platen uit de oven en breek de nog/weer aan elkaar vast zittende broodplaatjes van elkaar en zet deze weer in de oven op 100 graden met het deurtje een beetje open zodat ze goed droog kunnen bakken. Hoelang dit duurt hangt een beetje van de oven en de dikte van de broodjes af.
Wanneer ze mooi krokant zijn laat je ze afkoelen op een rooster.
Om wat te varieren kan je altijd nog wat gedroogde kruiden toevoegen.
Erg lekker met geitenkaas of in stukjes gebroken in yogurt met honing.
Ingredienten:
4 deciliter grof tarwemeel
4 deciliter grove haver
2 deciliter zonnebloem kernen
1 deciliter sesamzaad
1 deciliter lijnzaad
1 theelepel zout
7 deciliter water
pizzawieltje
schaar
2 bakplaten met bakpapier
Verwarm de oven (het liefst op hete lucht) op 160 graden.
Mix de zaden, meel en de pitjes samen in een beslagkom, als alles goed verdeelt is mix je al roerend het water er door heen. Wanneer alles goed gemengt is verdeel je de mix over de twee bakplaten, dat kan je doen met een pannelikker of een platmes.
Met het pizzames rol je door het mengsel om zo de door jou gewenste verdeling te markeren. Beide platen worden voor ongeveer 1 uur en 10 minuten gebakken.
Halverwege de baktijd haal je de platen uit de oven en knip over de gemarkeerde lijnen heen, zo krijg je mooie rechte kanten.
Soms heb je wel eens dat ze toch niet helemaal mooi droog gebakken zijn en dat moeten we niet hebben. Haal de platen uit de oven en breek de nog/weer aan elkaar vast zittende broodplaatjes van elkaar en zet deze weer in de oven op 100 graden met het deurtje een beetje open zodat ze goed droog kunnen bakken. Hoelang dit duurt hangt een beetje van de oven en de dikte van de broodjes af.
Wanneer ze mooi krokant zijn laat je ze afkoelen op een rooster.
Om wat te varieren kan je altijd nog wat gedroogde kruiden toevoegen.
Erg lekker met geitenkaas of in stukjes gebroken in yogurt met honing.