• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Lucky iron fish en ijzer tekort

Otzi

Elementary prepper
Ik kwam zojuist een artikel tegen over mensen met een ijzer tekort in derde wereldslanden.

Daar gebruiken mensen een ijzeren klont om dit ijzer te kort aan te vullen.
Ik dacht dat dit voor een prepper ook wel handig zou zijn.


Screenshot_20190518-121528_Google.jpg
Je kookt het visje 10 minuten lang samen met je voedsel/drank
En Dit zou driekwart van je dagelijkse hoeveelheid ijzer moeten aanvullen.
Dit zou je minimaal 3x per week moeten doen en het visje gaat ongeveer 5 jaar mee.
 
Echt waar ?
Dus die mensen die in een stalen pan koken/bakken hebben nooit een ijzer tekort ?
Werkt een metalen pollepel dan ook ?
Spijker 6duim mee koken ??
 
Ik heb werkelijk geen idee ik ben geen dokter mijn lichaam is geen tempel meer een slachtveld maar er is aardig wat onderzoek naar gedaan en het werkt blijkblaar.
 
Je link doet het niet. Maar ik heb hier niet eerder van gehoord. Even googlen dan maar
 
In het vorige forum heb ik een uitgebreide posting geschreven over ijzer-suppletie.

Hoeveel ijzer heeft u per dag nodig Een volwassen man (vanaf 22 jaar) heeft per dag 9 mg ijzer nodig, voor een volwassen vrouw (vanaf 22 jaar) is dat 15 mg. De ijzerbehoefte van vrouwen is hoger door het ijzerverlies met de menstruatie. Zwangere vrouwen hebben 11 tot 19 mg nodig en tijdens het geven van borstvoeding ligt de behoefte op 20 mg ijzer per dag. Vrouwen na de overgang verliezen minder ijzer. De dagelijkse behoefte is dan 8 mg ijzer. IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten. [...]

[...] Volledige tekst: klik de link.
Link:

http://preppers.nl/forum/threads/5057-Zelf-maken-van-mineraal-suppleties?p=116329#post116329
 
Als je bij shtf, etc. gebruik maakt van grondwater, zal je in grote delen van NL al snel te veel ijzer binnen krijgen. Zowel grondwater als bodem zelf is rijk aan ijzer (komt dus ook makkelijk in je vlees en groente terecht).
 
Nog nooit eerder van gehoord, maar het lijkt geen broodje aap, al kan het in Cambodja veel voorkomend probleem van te laag hemoglobine gehalte niet verhelpen omdat dit genetisch schijnt te zijn: https://brightthemag.com/lucky-iron...-best-to-address-anemia-cambodia-d65bd66cf228

Er is zelfs een wiki pagina (in 't Engels) over: https://en.wikipedia.org/wiki/Lucky_iron_fish

Ik hou het toch bij wat brandnetel of zo, ipv een stukje ijzer gemaakt van oud schroot, maar wel een leuke om in gedachten te houden.
 
Opa had voor mij (in mijn puppy jaren) een appel vol gestoken met roestige spijkers. Na een nacht van laten staan spijkers er weer uit en appel opeten. Ook voor ijzer te kort. Smakelijk is anders. Elk land zal zo wel zijn eigen manier hebben?
 
Echt waar ?
Dus die mensen die in een stalen pan koken/bakken hebben nooit een ijzer tekort ?
Werkt een metalen pollepel dan ook ?
Spijker 6duim mee koken ??
Die spijker wel, maar de pollepel zal wel van RVS zijn en in die legering zitten de ijzeratoompjes (en gelukkig ook de chroom en nikkel) stevig gebonden. Gietijzer en smeedijzeren pannen daar brandt je een eigen antiaanbaklaag in dus zal waarschijnlijk niet werken.

Maar je moet je best doen om een ijzertekort op te lopen. Meestal is er dan wat anders aan de hand waardoor, bv het ontbreken van andere vitaminen waardoor je ijzer slecht opneemt of aandoening waardoor je minder goed rode bloedcellen aanmaakt en dus bloedarmoede krijgt. Extra ijzer kan dan soms helpen, maar neemt de achterliggende oorzaak niet weg, vandaar dat het in Cambodja zelf met extra ijzersupplementen niet lukt de bloedarmoede te bestrijden.
 
Dit lijkt mij ook geen broodje aap, maar aannemelijk.

De meesten weten dat appelstroop veel ijzer bevat. Vroeger zat er veel ijzer in stroop omdat de appels een tijd lang werden gekookt in ijzeren ketels. Een klein deel van het ijzer uit de ketels trok in de appels/stroop.
Nu gebruikt men geen ijzeren ketels meer voor de bereiding van appelstroop. Maar omdat mensen zo gewend zijn dat er in appelstroop zoveel ijzer zit, wordt het kunstmatig toegevoegd.
 
Leuke uitleg maar er is verschil tussen ijzer als in een oplossing en ijzer als in een object gemaakt van.

Ik heb een emaille witte beker.
Na jaren zie je de beschadigingen waar de emaille weggesleten is. De gebruikers van de beker hebben dus een minimale hoeveelheid emaille binnen gekregen.
Ik de volksmond heet dat slijtage.

En dan hebben we het nog niet over allerlei metaal legeringen zoals, koper, messing, RVS.
Vroeger wisten de huisvrouwen nog dat je bv rabarber beter niet in een aluminium pan moest klaarmaken. Er zijn nog steeds mensen die nooit koken in alu. pannen of koper of juist zweren bij het kanker verwekkende koollaagje in hun gietijzeren pannen.
 
Door heb ik ook over zitten nadenken @petroman, metallisch ijzer kun je niet opnemen. IJzer(III) oxide is zelfs giftig.

Het ijzer wat echter oplost, gaat een verbinding aan met o.a. zuren in de etenswaar in de kookpot (vaak gebonden ijzer genoemd) en dan is het wel opneembaar voor het lichaam.

Het blijft een beetje botte methode, van te voren lastig te voorspellen welke ijzerzouten/zuren er ontstaan, ik prefereer toch de brandnetel e.d.
 
Opa had voor mij (in mijn puppy jaren) een appel vol gestoken met roestige spijkers. Na een nacht van laten staan spijkers er weer uit en appel opeten. Ook voor ijzer te kort. Smakelijk is anders. Elk land zal zo wel zijn eigen manier hebben?
Correct, vormt ook een manier van ijzer die opneembaar is. Om dezelfde reden dat appelstroop gekookt in gietijzeren potten, goed opneembaar ijzer bevat.
 
Door heb ik ook over zitten nadenken @petroman, metallisch ijzer kun je niet opnemen. IJzer(III) oxide is zelfs giftig.

Het ijzer wat echter oplost, gaat een verbinding aan met o.a. zuren in de etenswaar in de kookpot (vaak gebonden ijzer genoemd) en dan is het wel opneembaar voor het lichaam.

Het blijft een beetje botte methode, van te voren lastig te voorspellen welke ijzerzouten/zuren er ontstaan, ik prefereer toch de brandnetel e.d.

Onder invloed van vitamine C kan Fe3+ gereduceerd worden tot Fe2+. Of zoiets alleen in vivo kan plaatsvinden of ook in vitro, geen idee.
Bevatten brandnetels veel ijzer? Dat is goed om te weten!
 
Onder invloed van vitamine C kan Fe3+ gereduceerd worden tot Fe2+. Of zoiets alleen in vivo kan plaatsvinden of ook in vitro, geen idee.
Bevatten brandnetels veel ijzer? Dat is goed om te weten!
Welke verbinding Fe3+? Eenmaal gebonden aan zuurstof (roest, ijzer(III)oxide), wil dat zuurstof er maar weer lastig af.

@Lai beschrijft de appel met roestige spijker, maar volgens mij is het beter dat met gewone niet verroestte spijkers te doen.

Offtopic:
Vroeger liepen mensen overigens, door blootstelling aan diverse metalen vaak ziektes op. Bekend is bv. de Sinkenkoorts, kreeg je van teveel zink. Omdat je ermee werkte of vanwege goedkoop bestek, pannen en potten. Beschadigd emaille, wat lood bevatte, was ook zo'n gezondheidsrisico.

Lood, kwik, koper, brons en messing ging men 100 jaar geleden ook niet zo netjes mee om, in de beroepsgroepen waar daarmee gewerkt werd, had je weinig aan pensioen.
 
Terug
Bovenaan