• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Makkelijk idee om met vuur te koken in huis ?

Krogzax

Prepper
Hallo allemaal,

Dit is alleen voor in nood bedoeld.
Ik dacht eraan om in nood mijn spoelbak in de keuken te gebruiken om mee te koken in een SHTF.
Een stenen ondergrond om te voorkomen dat de spoelbak heel warm wordt van onder vuurtje erop en dan een oven rekje bijvoorbeeld erboven hangen. Klinkt simpel toch ?

Als iemand iets kan bedenken waarom dit een slecht idee is of dit niet gaat werken is je feedback altijd welkom natuurlijk.
 
Meeste keukenbladen bestaan uit gelamineerd spaanplaat, dat zal dus warm worden en gaan smeulen, tevens bevat spaanplaat Formaldehyde en dat is giftig, dat zal zeker vrijkomen tijdens opwarmen van je keukenblad. Om maar te zwijgen over rookontwikkeling en koolmonoxide in huis van je houtvuur.

Zorg liever voor andere alternatieven zoals losse gasflessen met een campingbrander of trangia branders (en flessen spiritus, bio ethanol etc)
 
Meeste keukenbladen bestaan uit gelamineerd spaanplaat, dat zal dus warm worden en gaan smeulen, tevens bevat spaanplaat Formaldehyde en dat is giftig, dat zal zeker vrijkomen tijdens opwarmen van je keukenblad. Om maar te zwijgen over rookontwikkeling en koolmonoxide in huis van je houtvuur.

Zorg liever voor andere alternatieven zoals losse gasflessen met een campingbrander of trangia branders (en flessen spiritus, bio ethanol etc)


Oke, bedankt voor je feedback RDNK76
Ik zie nu in dat dit niet echt een goed idee is inderdaad.
Ik laat de topic wel open staan voor als mensen hetzelfde idee hebben.
 
Ik heb een camping gas brander met extra gas tankjes en als back-up een Coox Stove voor in de tuin/balkon

Coox stove.jpg
Die Coox Stove is fantastisch, als je er 1 koopt (+/- €. 120,00) dan krijgt er iemand in de derde wereld 1 gratis, dus steun je nog een goed doel ook.
Heb op de zaak een aantal overbodige pallets in stukken gezaagd, en dit als brandstof thuis op een droge plek op geslagen.
Er zijn trouwens ook uitbreidingssets te koop zoals: barbecue grill, een extensie voor een tweede pan, etc. effe google en je weet alles
 
  • Leuk
Waarderingen: Erny
Geschikte brandstoffen voor binnenshuis zonder afzuiging/rookafvoer (wel goed toepassen!):

- Alcohol/spiritus/bio-ethanol/brandgel
- Petroleum/lampenolie (hoogste dichtheid energie per liter/kg)
- Gas/Butaan/Propaan/LPG (veroorzaakt veel vocht)
- Paraffine (waxine lichtjes, kaarsen, maar dat schiet niet echt op)

Niet geschikte brandstoffen:
- Esbit of soortgelijke vaste brandstof zoals Trioxane, aanmaakblokjes e.d.
- Benzine/Coleman fuel/Wasbenzine
- Diesel
- Hout
- Houtskool, briketten, eierkolen
- Turf
- Bruinkool
- Steenkool

Zelf kan ik binnen koken op petroleumstelletjes/kachel of de geprepte tank propaan met campingtoestelletje.
Tevens gasbrandertje op blikjes hier en voor buiten multifuelbrander en woodgasstove.

Zelfgemaakte alcoholbrandertje is wellicht de goedkoopste manier voor de budget prepper om toch iets in huis te hebben. Zoek op youtube naar "DIY alcohol stove"
Makkelijk en betaalbaar is een simpel campingbrandertje op prikblikjes. Ook een petroleumstelletje is zo duur niet, maar hoogstwaarschijnlijk mag je meteen de pitten vervangen en zit je met 'hoge' verzendkosten voor die paar euro aan pitten.

Het beste van deze opties presteert het simpele campingbrandertje met prikblikjes, mits de omgevingstemperatuur niet te laag is, de butaan/propaan mix in die blikjes is niet echt geschikt voor gebruik in koude omstandigheden. Hoewel het gas wel wil verdampen bij temperaturen onder de 10 a 12 graden, koelt het blikje door de expansie van het gas snel af en wordt het een sudderpitje. Bij grotere gastanks heb je hier veel minder last van en die blijven het dan ook meestal gewoon goed doen boven de 4 a 5 graden.
Je hebt speciaal wintergas (mix met veel propaan), maar voor zover ik weet niet in prikblikjes, alleen hele dure schroefblikjes.

100% propaan werkt wel bij temperaturen ver onder nul.

Alcohol/spiritus/bio-ethanol heeft hetzelfde probleem als het echt koud is, maar een klein flesje alcohol/spiritus/bio-ethanol op je lijf dragen lost dat op. Eenmaal aan de praat verwarmt zo'n DIY brandertje of Triangia zichzelf.

Petroleum werkt ook ver onder de nul graden.
 
Ik gebruik maar de helft van de tijd mijn fornuis of een magnetron.
Minstens 3 keer per week steek ik de bbq aan of heb ik een Dutch Oven boven het haardvuur hangen.

Ik ben bang dat ik pas na een paar dagen er achter kom dat er een SHTF situatie aan de hand is. :lol:
 
Ik gebruik maar de helft van de tijd mijn fornuis of een magnetron.
Minstens 3 keer per week steek ik de bbq aan of heb ik een Dutch Oven boven het haardvuur hangen.

Ik ben bang dat ik pas na een paar dagen er achter kom dat er een SHTF situatie aan de hand is. :lol:
Wow, goed bezig (ik ben stiekem wel een beetje jaloers) [emoji4]

Verstuurd vanaf mijn D5803 met Tapatalk
 
Zo'n kachel is geweldig. Daar komt een hoop warmte vanaf.
En als je dan toch loopt te stoken kan je er net zo goed een pan boven op zetten.

Ik heb zo'n keramische BBQ die ik hoofdzakelijk als oven gebruik.
's Ochtend steek ik hem aan en zet er een grote pan met groente, vlees en water op.
's Avonds heb ik dan een heerlijke stoofschotel.
Tijdens het avondeten bak ik dan meteen een brood op de nog warme bbq voor de volgende dag.

Wanneer ik de openhaard aan heb dan gooi ik er vaak aardappellen bij om te poffen.
Wat diepvries groente in alu folie erbij wat dan heerlijk gaar kan stomen.
En een stukje vlees aan een spies om te grillen.
Wij vinden dat thuis erg leuk om te doen.
Gezellig rond het haardvuurtje en meteen ook je eten klaar maken.
Soort van ouderwets gourmetten, haha

Soms haal ik wat kliekjes uit de diepvries en warm ik dan op.
Gewoon in een oude bloempot die ik dan in de openhaard zet.
 
Zo'n kachel is geweldig. Daar komt een hoop warmte vanaf.
En als je dan toch loopt te stoken kan je er net zo goed een pan boven op zetten.

Ik heb zo'n keramische BBQ die ik hoofdzakelijk als oven gebruik.
's Ochtend steek ik hem aan en zet er een grote pan met groente, vlees en water op.
's Avonds heb ik dan een heerlijke stoofschotel.
Tijdens het avondeten bak ik dan meteen een brood op de nog warme bbq voor de volgende dag.

Wanneer ik de openhaard aan heb dan gooi ik er vaak aardappellen bij om te poffen.
Wat diepvries groente in alu folie erbij wat dan heerlijk gaar kan stomen.
En een stukje vlees aan een spies om te grillen.
Wij vinden dat thuis erg leuk om te doen.
Gezellig rond het haardvuurtje en meteen ook je eten klaar maken.
Soort van ouderwets gourmetten, haha

Soms haal ik wat kliekjes uit de diepvries en warm ik dan op.
Gewoon in een oude bloempot die ik dan in de openhaard zet.
Dat klinkt super gezellig en simpel allemaal :thumbsup: Ik zou haast gaan denken dat je mijn buurman bent... Die zijn ook altijd zo heerlijk aan het kneuteren (barbecueën zeker ook 3 keer per week). Alleen hebben ze geen open haard en wonen wij niet in Brabant;) Maar ik ben zeker van plan om straks op dit kacheltje gezellig eten te gaan koken. Grote pan er op en pruttelen maar:p
 
Met een vaste kachelpijp is dat een mooie kachel ja. Mijn vader had ooit in z'n werkplaats uiteindelijk ook een ouderwetse keukenkachel.
Inderdaad met kookplaat en verdeelringen erbij.
Vuur raakt dus rechtstreeks de pan. Let overigens bij aankoop op dat de binnenkant in orde is. Er zijn maar weinig bedrijfjes over die betaalbaar de binnenzijde kunnen reapreren (steen en metselwerk)
 
bij nood staan hier een batterij aan petroleumstellen klaar.
een 2 pits staat standaard op het aanrecht en wordt geregeld gebruikt
op de kast en in de kelder staat 1 en 2 pits met nieuwe lont in voorraad , soms handig als je hobby markthandel is
lampolie staat altijd standaard veilig opgeborgen , ga ik vervangen door kachelbrandstof oftewel kerosine
in de tuin staan 2 rookkasten tot beschikking en een oude kookkachel staat nog in de opslag bij een kennis
verder een garage vol met wat een ander troep noemt maar op zondag avond wel komen vragen of ik nog een fietswiel heb staan want kindlief moet morgenochtend wel naar school.
dus wanneer de nood aanbreekt kunnen wij leven tot de vriezers leeg zijn of het aggregaat geen brandstof meer heeft.
 
  • Leuk
Waarderingen: J.J
Zelf had ik in gedachten om gewoon mijn simpele gasbrander te gebruiken.
Dit is wel een grote gasbrander maar hij is zeker stevig.
Ook is het gas hiervoor erg goed koop.
Ik heb nu ongeveer 9 bussen met gas (butaan of propaan geloof ik...) staan.
Ik prep ook niet voor een hele lange Bug in.
 
Je kan ook een frontierstove aanschaffen en een speciaal gemaakte plaat gebruiken voor in het raam te plaatsen waar de pijp doorheen kan.
 
Hier ook diverse petroleum branders, een benzine brander en een goedkoop gasstelletje met extra gasbussen (ja dat controversiële lidl/aldi/ action ding) Daarnaast heb ik een petroleum kacheltje waarop je eventueel ook kan koken.
Verder als de nood aan de man is kan ik op mijn balkon een fikkie stoken in wat ooit een promotie stunt was van Amstel bier, een stalen kratje cq BBQ.

5930771164_bb42316e9a_z.jpg
 
Grappig dat ik niet lees dat iemand gewoon een camping gas lamp of kooktoestel heeft. Zo'n gasstel op een grijze jongen doe je wel even mee. En betrouwbaarder dan dat spul van aldi/lidl/action. Die gaspatronen zijn zo leeg.
 
Grappig dat ik niet lees dat iemand gewoon een camping gas lamp of kooktoestel heeft. Zo'n gasstel op een grijze jongen doe je wel even mee. En betrouwbaarder dan dat spul van aldi/lidl/action. Die gaspatronen zijn zo leeg.

Dan moet je nauwkeuriger lezen. :fluit:

Ik heb zoals ik meld een tweepitter met 11,5 kg propaan staan. Praktijkervaring, toen ik een paar jaar in een caravan moest wonen, heeft mij geleerd dat als je dagelijks volop kookt, zo'n pot minimaal een half jaar mee gaat.
 
Grappig dat ik niet lees dat iemand gewoon een camping gas lamp of kooktoestel heeft. Zo'n gasstel op een grijze jongen doe je wel even mee. En betrouwbaarder dan dat spul van aldi/lidl/action. Die gaspatronen zijn zo leeg.

Die heb ik wel :) . 2 pits met onder grill
kooktoestel-campingaz-camping-cheftable50.jpg


een skottelbraai
images


en een party grill
23124_3_.jpg


En natuurlijk de daarbij behorende gasflessen.

De bovenste 2 gewoon op 5 kg propaanflessen.
 
Meeste keukenbladen bestaan uit gelamineerd spaanplaat, dat zal dus warm worden en gaan smeulen, tevens bevat spaanplaat Formaldehyde en dat is giftig, dat zal zeker vrijkomen tijdens opwarmen van je keukenblad. Om maar te zwijgen over rookontwikkeling en koolmonoxide in huis van je houtvuur.

ik heb een werktafel gemaakt van pallethout en daarop om het een mooi egaal blad te maken heb ik een spaanplaat gelegd die ik gratis bij de IKEA mee kon nemen. en nu doe ik op die spaanplaat ook hardsolderen met een brander, nu heb ik natuurlijk wel een soldeersteen, dus het blad word neit bepaald noemenswaardig warm, maar weet je toevallig vanaf welke temperatuur de formaldehyde vrijkomt? ( als ik heel, maar dan ook echt heel intensief en lang soldeer kan de onderkant van de steen ook warm worden, maar dat word niet warmer dan 30 á 35 graden schat ik zo, en dat komt zelden voor, maar gewoon even voor de zekerheid )
 
ik heb een werktafel gemaakt van pallethout en daarop om het een mooi egaal blad te maken heb ik een spaanplaat gelegd die ik gratis bij de IKEA mee kon nemen. en nu doe ik op die spaanplaat ook hardsolderen met een brander, nu heb ik natuurlijk wel een soldeersteen, dus het blad word neit bepaald noemenswaardig warm, maar weet je toevallig vanaf welke temperatuur de formaldehyde vrijkomt? ( als ik heel, maar dan ook echt heel intensief en lang soldeer kan de onderkant van de steen ook warm worden, maar dat word niet warmer dan 30 á 35 graden schat ik zo, en dat komt zelden voor, maar gewoon even voor de zekerheid )

Dit kon ik vinden via Google

Om het vrijkomen van formaldehyde te beperken, houdt u best de kamertemperatuur tussen 18 en 24°C en de relatieve vochtigheidsgraad tussen 40 en 70%.
Gebruik geen spaanplaten bij een radiator of op andere plaatsen die warm kunnen worden.
Vermijd spaanplaten in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.
Behandel de niet bedekte oppervlakken met een waterdicht vernis die de uitdamping van formaldehyde verhindert.
Let erop dat de totale hoeveelheid dergelijke platen in huis niet te groot wordt, per m3 meter woonruimte gebruikt men best maximaal ¾ m2 spaan- of vezelplaat.
Rook in elk geval niet binnenshuis, tabaksrook bevat veel formaldehyde
 
Terug
Bovenaan