@Preppert Gefeliciteerd met je tuin!!!:thumbsup:
Als ik jou was zou ik dit jaar gewoon eens kijken wat je leuk vindt om te kweken, wat je lekker vindt om te eten en de moeite waard vindt om te kweken.
Hou het het eerste jaar simpel. Kijk of er bij de Lidl nog zaad te koop is, is namelijk spotgoedkoop.
Anders zou je bij Van Der Wal
https://www.zaadhandelvanderwal.nl/ Zij hebben ook biologische zaden in het aanbod en leveren snel.
Lees eens wat over bijvoorbeeld wisselteelt. Hierbij is je tuin in een aantal vakken verdeeld waarop de verschillende gewassoorten rouleren zodat ze op het geschikte moment elkaar opvolgen (qua mestbehoefte etc).
Er zijn ook veel mensen die het Vierkante Meter SFG (Square Foot Gardening) systeem erg handig vinden. Hierbij is je tuin verdeeld in kleine vakjes en per vakje kun je dan zoveel plantjes van een bepaalde groente kwijt. Veel regels dus maar bied ook houvast blijkbaar. Dit is absoluut niet wat ik fijn vind werken.
Kijk eens naar wat je nu graag eet en ga dat verbouwen.
Je kunt nu bijvoorbeeld al veel zaaien. Rucola, Raapsteel, Meiraap, Snijbiet, Spinazie, Lenteui, Wortel, Bietjes, Aziatische snijgroenten etc etc. En de peultjes e.d. kunnen ook nog de grond in. Daar oogst je echt heel veel van. En na de peultjes kun je dan weer wat anders op dat stuk zaaien/planten.
Wat mij betreft mag Snijbiet niet ontbreken op je tuin. Dat kun je blijven oogsten (groeit weer bij na afsnijden) en is multi te gebruiken, als "spinazie" of als paksoi e.d.
Zelf zaai ik veel voor in potjes omdat wij erg veel slakken op de tuin hebben. Zo zijn de plantjes al wat groter zodat ze een betere overlevingskans hebben als ik ze op de tuin zet.
Dus dat geldt bij mij voor de kolen (ik ben fan van de Kailan (Chinese Broccoli) soorten ), slasoorten en straks ook de bonen. En dit jaar heb ik ook Snijbiet voorgezaaid.
En de pepers en tomaten, aubergines, tomatillo's heb ik binnen gezaaid, die mogen pas naar buiten als er geen kans op vorst meer is (ongeveer half mei).
De courgettes/pompoenen/patissons en komkommers/augurken zullen binnenkort ook binnen gezaaid worden maar die groeien heel snel dus moet ik niet te vroeg doen. Kunnen ook niet tegen vorst.
Ook heb ik al wat kruiden in mn plastic Lidlkasje staan.
Ga vooral niet alles door elkaar zaaien... hou het eerst bij rijtjes (of breedwerpig zoals bij spinazie) zodat je ziet hoe het gewas groeit en hoe het eruit ziet als het kiemt. En je kunt dan ook veel gemakkelijker het onkruid er tussen uit halen.
Veel wintergroenten moet je nu al opkweken. Winterwortels, prei en kolen, e.d. hebben best wel tijd nodig en nemen al die tijd ruimte in. Andijvie e.d. kunnen wat later in het seizoen.
Dus bepaal voor jezelf hoe belangrijk deze groenten voor jou zijn.
Zelf doe ik niet aan wintergroenten omdat ik echt niet voor een prei of wat wortels helemaal naar mn tuin ga fietsen in weer en wind en sneeuw e.d. En ben geen stamppotmens dus voor de boerenkool hoef ik het ook niet te doen.
Begin gelijk met een composthoop. Goede compost is goud voor je tuin. Lees je maar in over het goed opzetten van een compostbult.
Koop een zak/emmer koemestkorrels. Dat is een gemakkelijke manier om te bemesten.
Doe een test op je grond om te kijken in welke staat deze is. Zaai bijvoorbeeld spinazie en kijk dan goed naar hoe de plantjes eruit zien als ze opkomen... zijn ze klein en geel of mooi vol en groen... Dat zegt dan wat over de bemestingsstaat van je grond. En zo weet je wat je wel en niet moet toevoegen.
Doe een zuurgraadtest zodat je weet of je wel of geen kalk moet toevoegen (tussen bemesting en bekalking moeten wel twee weken zitten).
Maar maak het je vooral niet te ingewikkeld in je eerste seizoen.
Het is allang leuk als je straks elke dag iets kunt toevoegen aan je maaltijden dat uit je tuin komt.
Kruiden zijn daar ook een goede aanvulling in. Bieslook blijf je maar van oogsten en groeit weer bij. Munt is bijna onuitroeibaar. Dus zou ook wat ruimte voor kruiden reserveren.
En dan wat bloemen natuurlijk, Oost Indische Kers (bloem en blad eetbaar) bijvoorbeeld.
Veel plezier met je eerste moestuinstappen.
Voor raad en daad en informatie en hulp etc. kun je terecht op Het Moestuinforum:
http://www.moestuinforum.nl/?sid=bd5cc18d7ed04afe0e23348c20e6562b
Oh... en als je tomaten buiten in de open lucht wilt kweken investeer dan vooral in Phytophthora bestendige soorten anders heb je kans dat er straks na al die moeite niets te oogsten valt. Dat zou jammer zijn.
Ik deed vorig jaar mee met een Fruitlenttest met dat soort tomaten en dat is me geweldig bevallen. Kon eindelijk weer buiten tomaten kweken.
En over de aardappels... Daar heb je dus ook soorten die zeer bestendig zijn tegen de aardappelziekte (Phytophthora). Op de site van Van Der Wal kun je klikken op:
Webformulieren en dan vind je daar het formulier:
Raseigenschappen Pootaardappelen.
Hierop staan al hun rassen met daarachter allerlei eigenschappen en geschiktheid per grondsoort en vatbaarheid voor aardappelziekte e.d. Zo kun je een voor jouw smaak, toepassing en grond geschikt ras uitkiezen. (Weet niet of alle soorten nu nog verkrijgbaar zijn.)
Succes en: Keep it Simple. En vooral ook lekker genieten daar dus een fijne stoel is onmisbaar.