• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Minimalisme

Henk88

Diehard Prepper
Laatst bewerkt:
Beste Preppers,

Ik was benieuwd naar jullie mening over minimalisme. Wat bedoel ik daar precies mee? Hoewel preppen staat voor voorbereiding is het vaak toch een streven naar meer zelfvoorzienendheid en autarkie. Niet afhankelijk zijn van overheden of bedrijven maar zelf voorzien in je eigen voedsel en energie. Echter daarmee is preppen ook een excuus om troep te verzamelen.

Immers om te voorzien in energie heb je spullen nodig, of dat nu een zonnepaneel is of een jerrycan benzine. Als je duurzaam wilt voorzien in je eigen eten heb je niet enkel een voedselvoorraad nodig maar ook een moestuin en daarbij hoort tuingereedschap, kennis van gewassen en mogelijke ziektes, mogelijkheden om dit voedsel te conserveren. Hoe meer je zelf wilt doen, denk bijvoorbeeld ook aan het repareren van kleding, medische verzorging en mobiliteit hoe meer spullen en kennis je nodig hebt.

Mijn probleem is dat dit onoverzichtelijk en kostbaar kan worden. Nuttige spullen kosten doorgaans geld en vragen ook onderhoud. Je kunt een prachtige zonnepaneel set hebben met laadregelaar en batterij maar als er een printplaatje doorbrand heb je er niet veel aan en is de set ook lastig zelf te repareren. Daarbij is het ook nog zo dat bepaalde zaken lastig te verplaatsen zijn, zeker als je het goed aanpakt. Zo kun je een grote moestuin, een dak vol zonnepanelen, kasten vol gereedschap of een IBC vat met zonnebloemolie voor je dieselauto niet zomaar verplaatsen naar een BOL.

Daarbij ligt het voor de hand dat door klimaatverandering en bevolkingsgroei spullen de komende jaren schaarser zullen worden en dat weersomstandigheden onvoorspelbaarder worden. Daarmee wordt dus de noodzaak om te preppen groter naar mijn mening maar tegelijkertijd wordt de kans groter dat je een keer moet verplaatsen of dat je spullen die je al hebt moeilijker kunt repareren door gebrek aan onderdelen of vakmensen. De uitdaging is dus naar mijn mening om een balans te vinden tussen nut en eventuele nadelen zoals kosten maar ook afhankelijkheid.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld energie. Veel voorkomende energiebronnen zijn hout, gas, benzine, alcohol, diesel, windturbines en zonnepanelen. Heeft het echt meerwaarde om naast een houtkachel en een houtvoorraad ook nog een benzinebrander en een alcoholbrander te hebben waarvoor je dan ook weer brandstof moet opslaan? Daarbij kan de benzine wellicht ook in je auto maar het blijft toch relatief gevaarlijk spul om op te slaan en de houdbaarheid is beperkt. Een andere voorbeeld is regenwater, hoeveel meerwaarde heeft een leidingwaterfilter en een grote voorraad schoon drinkwater in een kleine voorraadkast? Is een ton regenwater in combinatie met een sawyer filter en een houtkachel om water te koken niet voldoende?

Over het antwoord op deze vragen zullen de meningen vast verschillen en daar ben ik benieuwd naar. Mijn vraag is eigenlijk, hoe kun je met zo min mogelijk middelen toch zelf voorzien in basisbehoeften. Ik denk dan met name aan drinkwater, eten, energie, mobiliteit, eenvoudige reparaties aan spullen en eenvoudige medische spullen. Wat is essentieel voor reparatie, bijvoorbeeld paracord en wat is optioneel, bijvoorbeeld een naaimachine en wat is daarvoor je motivatie?
 
Ik probeer zo efficient mogelijk te preppen, wat vooral betekent dat ik de meest voorkomende dingen als eerst oplos.
Dat betekent dat eerst alles thuis op orde moet, voordat ik over een BOL nadenk.
Thuis eerst een goede EHBO doos, een zaklamp en wat tuingereedschap. Daarna pas voedselvoorraad en watervoorraad.
Voor een Bug Out eerst de campingspullen die dan altijd ook in de BOB kunnen.
 
Mijn vraag is eigenlijk, hoe kun je met zo min mogelijk middelen toch zelf voorzien in basisbehoeften.

Dat is een vraag waar ik zelf ook al een paar keer over ben gestruikeld. Ik wil wel minimalistisch leven maar om dat voor elkaar te krijgen heb ik zo enorm veel spullen en ruimte nodig dat het nogal tegenstrijdig is.

Omdat ik er ook helemaal op ben vastgelopen heb ik het maar uit elkaar getrokken. Ik heb een "Plan A" en dat is zoals ik nu leef. Zoveel mogelijk de kosten laag houden. Zo min mogelijk (0,0 op een klein stukje hypotheek na) schulden. Dus de maandlasten zo laag mogelijk. Geen abonnementen, geen krant, geen streaming diensten. (ik ben echt een vrek)

Dan heb ik ook een "Plan B" en dat is kunnen terugschakelen indien het nodig is.
Denk hierbij aan warmte (elektrisch i.p.v. gas/houtkachel i.p.v. fossiel/petroleum als ik wel flink warmte nodig heb en geen optie om hout te gaan stoken). Water (waterfilter, een waterbron) Energie (een minimaal systeem met een accu waar ik net een TV met satelliet op kan laten draaien met een paar opladers en uiteraard die waterpomp)
Maar uiteraard een paar goede waterfilters.

Los hiervan ook echt wel nagedacht over het kunnen overleven op een eigen tuin. (vooral in de winter d.m.v. spruitgroenten).

Doordat ik altijd zo veel mogelijk bezig ben geweest met het besparen op kosten is het nooit een dure hobby geweest en heeft het me wat financieel voordeel opgeleverd.

En als ondersteuning van @Hooiwagen inderdaad je prioriteiten goed bepalen.

Je laatste regel is lastig te beantwoorden.

Ik denk dan met name aan drinkwater, eten, energie, mobiliteit, eenvoudige reparaties aan spullen en eenvoudige medische spullen. Wat is essentieel voor reparatie, bijvoorbeeld paracord en wat is optioneel, bijvoorbeeld een naaimachine en wat is daarvoor je motivatie?

Dit is afhankelijk wat er (mogelijk) op ons zou afkomen. Wat ik heb gedaan is kijken of ik een mix kan maken met het besparen van kosten versus preppen. Als 1m3 water 1 euro kost en ik weet dat ik in 10 jaar 500m3 water nodig zal hebben om mijn tuin te bewateren dan weet ik dat een waterpomp van 100 euro mij geld zal gaan besparen ipv geld kosten.
En zo probeer ik het per onderdeel/stuk verder uit te werken.
Die naaimachine zou heel handig kunnen zijn maar gaat mij nu niks besparen dus die heb ik niet in mijn bezit. Maar ik ken een persoon die dit anders ziet en die heb ik dan weer in mijn "netwerk" zitten zodat ik er alsnog niet zenuwachtig om kan worden.
 
Wat ik heb gedaan is kijken of ik een mix kan maken met het besparen van kosten versus preppen.

Dat doe ik ook.
Broodbakmachine en speltbloem, voornamelijk voor de gezondheid, maar als prep is 50 kg meel/bloem ook handig. Als de stroom uitvalt moet ik in een pan broodbakken of pannekoeken maken.

Warmwater boiler om te douchen, maar als prep is 80 liter water ook wel fijn.
 
Als de stroom uitvalt (niet voorgoed) is een aggregaat ook handig. Daarna wordt het een kwestie van ouwerwets doen.... :lol:
 
Ik heb daar ook al nachten van wakker gelegen. Flos je moet gaan minimaliseren denk ik dan.
Maar mensen die mij een beetje kennen weten dat dit mij nog niet gelukt is.
Sorry.

Op een meeting is ooit gezegd geweest. ,, wat flos niet heeft heb je niet nodig om te overleven ,,
En in theorie had die persoon nog gelijk ook.
Ik ga niet beginnen met opnoemen wat ik heb en waarom. ( En hoeveel )
Maar het is echt het tegenovergestelde van minimaliseren.

Soms heb ik bewondering voor mensen die ook alles kunnen verwezenlijken met nog maar een tiende van de spullen die heb.

Er zijn een paar dingen die ik niet heb.
Een daarvan is geluk. Dat staat op het minimum.
 
Minimalisme en preppen gaan in een westers model samenleving niet samen. Tools, ruilmiddellen en backupsystemen geven zonder uitzondering veel spullen.
 
Laatst bewerkt:
Ik doe niet aan minimalisme. De reden daarvoor is dat ik van mening ben dat je naargelang het moment altijd kunt afschalen en ik geleerd heb dat je met niets ook kunt overleven. Afschalen kan altijd, opschalen niet.
 
Tja, "minimalisme", toch is er best wel iets voor te zeggen. Of, laten we zeggen, een "tussending"... Minder extravagante luxe maar nog wel wat luxe, en verder een natuurlijker bestaan. Men zou 3/4 van de aardkloot moeten uitroeien😆 om er plaats voor te maken en van Rotterdam, Den Haag en Utrecht weer boerenland moeten maken😁, maar daarna ... puur genieten!😉

Bekijk bijlage ap94e8M_460sv.mp4
😎
 
m.i. heb je nodig om te overleven een aantal simpele zaken.
drinkwater en wat voedsel, vijf rijst en pasta,

ik weet dat rijst geen zak aan is maar als er geen vreten te krijgen is en je zit opgezadeld met 100 kg rijst ben je er geheid erg blij mee.

daarnaast heb je ruilmiddelen nodig.
zilver en goud en dat laatste in kleine gewichten.

wat moet je met een goudbaar van 100 of 250 gram?
dan kun je er beter 250 van 1 gram hebben.

dilemma is wel dat als mensen niks hebben en horen dat je wat wil kopen en betalen met goud of zilver nodigt uit tot overvallen.

dus het laatste wat je nodig hebt is iets waarmee je jezelf en je gezin mee kunt beschermen.
 
Mooi filmpje Rocky.

Status en aanzien zijn voor mensen zo belangrijk.
Ik merk dat vooral bij de vertegenwoordigers op kantoor😂

Of hoe mensen reageerden nadat ze hoorden dat ik 1 dag minder ging werken. “ Ohh dat kost je zoveel geld!”
Duh…ik kreeg er een lang weekend voor terug.

Een werkgever riep me eens bij hem, hij wilde mijn overuren uitbetalen want het was druk.
Ik vroeg hem gelijk om opslag en rekende hem voor dat ik in de uren die hij mij uitbetaalde en ik dan ging werken, ik mijn opslag voor de komende 3 jaar bij elkaar verdien.

Hij ging niet akkoord en ik heb lekker drie extra weken vrij gehad.🤣

Een andere werkgever vond een verhoging ook niet noodzakelijk, zijn letterlijke woorden” Je kan toch rondkomen, hebt geen hoge huur, geen vrouw en kinderen te onderhouden”
Toen voorgesteld om mijn salaris te halveren,😲 en dan kwam ik ook maar twee weken van de maand, want daar kon ik ook van rondkomen.😒
Dit was voor een Belgische werkgever, die kon dit niet appreciëren.😂
Is uiteindelijk stukgelopen omdat ik via een klant moest horen dat ik een nieuwe collega kreeg en die was al een maand in Italië voor opleiding. (Bedrijfje was 4 werknemers.)

Terugschalen is altijd mogelijk, soms noodzakelijk. Ben je daarna tevreden met wat je hebt en wat binnen je mogelijkheden en competenties ligt, is er toch niets aan de hand en kun je gelukkig zijn.
Het gras bij de buren is enkel maar groener omdat er meer stront ligt.
 
Waarom zou je preppen voor een totale instorting? Hou het simpel. Geen water uit de kraan? Regenwater via een filter of/of koken. Geen gas? campingbrander of BBQ. Geen stroom? zonnepanelen. Gewoon een alternatief. Maar zeker geen en,en, en, en. EN (jawel) met koken kom je als snel aan een oplossing. Rijstkoker, tosti-ijzer, slow-cooker, frietpan en ga zo maar door. Zolang er stroom uit de muur komt is er geen probleem. Grootste probleem is het hok in de winter zo warm te houden dat er niets bevriest. En een CV ketel heeft stroom en gas nodig,dus dat maakt hen dubbel kwetsbaar. Dat kan door op verschillende plaatsen een elektrische of gas kachel neer te zetten of de houtkachel zo hoog opstoken dat het hele huis warm blijft. Wat blijft er dan nog over? Je 500 dozen MRE en 80 blikken knakworsten.
Maak het nu niet moeilijker dan het is.
 
Laatst bewerkt:
Mooi filmpje Rocky.

Status en aanzien zijn voor mensen zo belangrijk.
Ik merk dat vooral bij de vertegenwoordigers op kantoor😂

Of hoe mensen reageerden nadat ze hoorden dat ik 1 dag minder ging werken. “ Ohh dat kost je zoveel geld!”
Duh…ik kreeg er een lang weekend voor terug.

Een werkgever riep me eens bij hem, hij wilde mijn overuren uitbetalen want het was druk.
Ik vroeg hem gelijk om opslag en rekende hem voor dat ik in de uren die hij mij uitbetaalde en ik dan ging werken, ik mijn opslag voor de komende 3 jaar bij elkaar verdien.

Hij ging niet akkoord en ik heb lekker drie extra weken vrij gehad.🤣

Een andere werkgever vond een verhoging ook niet noodzakelijk, zijn letterlijke woorden” Je kan toch rondkomen, hebt geen hoge huur, geen vrouw en kinderen te onderhouden”
Toen voorgesteld om mijn salaris te halveren,😲 en dan kwam ik ook maar twee weken van de maand, want daar kon ik ook van rondkomen.😒
Dit was voor een Belgische werkgever, die kon dit niet appreciëren.😂
Is uiteindelijk stukgelopen omdat ik via een klant moest horen dat ik een nieuwe collega kreeg en die was al een maand in Italië voor opleiding. (Bedrijfje was 4 werknemers.)

Terugschalen is altijd mogelijk, soms noodzakelijk. Ben je daarna tevreden met wat je hebt en wat binnen je mogelijkheden en competenties ligt, is er toch niets aan de hand en kun je gelukkig zijn.
Het gras bij de buren is enkel maar groener omdat er meer stront ligt.
@Pjotr Prep , het is mij ook een raadsel waarom velen bijvoorbeeld "een net even grotere en nieuwere auto willen dan de buurman". Dergelijke onzin gaat aan mij voorbij. Een auto koop ik tweedehands, en rij ik gewoon "op". Status, afgunst en opschepperij, dat is niets voor mij. Minder uren werken en meer vrije tijd, dat doe je prima. Wat is er nu helemaal nodig om comfortabel te leven en gelukkig te zijn?👍
 
Terug naar het leven van onze (over) groot ouders. Al waren zij veel meer tijd kwijt aan werken dan wij nu verwacht ik.
De toegenomen welvaart in de vorm van een groter, vrij te besteden budget en de toegenomen vrije tijd creëert consumenten. En dat biedt weer kansen voor anderen om daar weer aan te kunnen verdienen.
(mijn boeren logica, of het klopt geen idee😂)

Bij een gelijke verdeling van de welvaart zou iedereen in Nederland er vast en zeker netjes bijzitten. Juist misschien wel bij een kleinere bevolking in plaats van een steeds maar groeiende bevolking om die omzetcijfers maar te laten stijgen.
My 2 cents. (Op dit ogenblik.😉)

Teruglezend denk ik dat ik beter mijn eigen signature kan volgen.🫢
 
Terug
Bovenaan