• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Moestuin en conserveren

Zencha

Prepper
Hoi,

In mijn toekomstige tuin wil ik een moestuin aanleggen. Nu heb ik ook een flinke tuin en hou erg van tuinieren, maar het dient (bijna) alleen het oog op dit moment. Van vroeger weet ik nog dat ik vaak hielp in de moestuin van mijn opa (350 m2). We aten dan met de hele familie een groot gedeelte van het jaar van zijn oogst. Dat wil ik dus zelf ook voor elkaar krijgen in mijn poging om zelfvoorzienend te worden.
Ondanks dat ik zelf nog nooit iets verbouwd of geoogst heb, heb ik al wel enige kennis opgedaan en ligt er al een zaaiplan klaar. Ook heb ik al enige informatie in huis gehaald met het 'zakboekje voor de moestuin'. Ik mis echter hoe ik zelf een zadenbank kan aanleggen van de zelf verbouwde planten. Heb namelijk geen idee of dat nog aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Iemand tips hoe dit gedaan moet worden of tips voor literatuur hierover?

Daarnaast ben ik op zoek naar goede boeken over conserveren, want ik wil natuurlijk in de winter ook nog van de eigen oogst genieten. Liefst ook met informatie over het inmaken o.i.d. van vlees.

Alle tips zijn welkom! :)

Alvast bedankt!
 
Zorg dat je als je zaden koopt deze zaadvast zijn zodat je van de planten ook zaad kan halen.
Koop geen hybride zaad. Hybride zaden kun je herkennen aan een F1 of F2 vermelding op de verpakking. Als deze vermelding erop staat kun je dus zelf geen zaad winnen van de plant.

Een zaadvast ras: dat is een ras dat op de klassieke manier van veredeling is ontstaan, door kruisen en selecteren. Bij een zaadvast ras komen uit het zaad planten of dieren voort met (ongeveer) dezelfde eigenschappen als de ouders. De voorplantingscyclus kan dus eindeloos worden voortgezet, van generatie op generatie. Bij een hybride ras is dit niet het geval: de nakomelingen kunnen afwijkende eigenschappen hebben. Daarom is het zaad van een F1-hybride niet bruikbaar in de landbouwpraktijk. Met de F1-hybride wordt de voortplantingscyclus dus doorbroken.https://nl.wikipedia.org/wiki/F1_hybride


Handboek weck is een goed boek, met goede uitleg, zoals ook op de website van Wecken-online.
Over vlees wecken zal je weinig vinden, deels omdat je daar speciale weckpannen voor nodig hebt die men hier niet eens verkoopt en vanuit Amerika zijn ze heel duur. Deels is er weinig informatie over vlees wecken omdat men te bang is voor botulisme. Wecken-online heeft wel wat recepten.
 
Met kruisingen weet ik wel hoe het werkt gelukkig (door biologische achtergrond, breed opgeleid). Maar ik wist niet dat op de verpakkingen dan echt F1 of F2 staat als het hybriden zijn. Bedankt! :) Ga straks even kijken in mijn zadenbank, want heb de verpakkingen nog niet echt goed bekeken.
Moeten verworven zaden ook op een bepaalde manier te drogen gelegd worden? Of een andere bewerking ondergaan?
 
Een topic over prepperszaad: https://www.preppers-shelter.nl/forum/threads/prepperzaden.99/

Wat boeken betreft, zelf heb ik oa "gezond en natuurlijk inmaken en bewaren" en "roken, drogen en pekelen". Denk dat deze twee wel mooi aansluiten op je wensen.

De eerste gaat over inmaken, drogen, inkelderen, inmaken in melkzuur, bewaren van brood, graan, eieren etc.
De tweede: "... Dick & James Roken, drogen en pekelen leert u hoe u van verse producten zoals vlees, vis, zeevruchten en eieren heerlijke traktaties maakt. Met behulp van de eenvoudige instructies kunt u zelf gaan pekelen, zouten, drogen en roken."
 
Ik heb zelf een kleine verzameling prepperszaden (grijns @Loreen :)) weggeven aan Piroska. Momenteel kan ik er even niets mee doen en alles is maar beperkt houdbaar. Van sommige zaden kiemt de helft nog na tien jaar, maar de meeste zijn aanmerkelijk korter te bewaren, soms maar van seizoen tot seizoen.

Over het algemeen is zelf zaad trekken (ja, sorry, zo noem je dat nu eenmaal :lol:) niet zo moeilijk. De Natuur heeft die plantjes goed uitgedacht. Koolsoorten, bladgroenten, bietjes, sla e.d. laat ik doorschieten, bloemen ontwikkelen en de insecten en wind doen de rest. Tegen de tijd dat de eerste zaadjes beginnen te vallen, afknippen en ophangen om te drogen, eventueel eerst kussensloop erover om het verlies te beperken). Die kussensloop is sowieso handig, door schudden, kloppen, slaan, raken de zaadjes los en gescheiden van de gedroogde tak. Labelen (met latijnse naam erbij aub) en droog, donker en koel bewaren.

Tomatenzaadjes en dergelijke vruchten zijn weer wat lastiger, wat pulken, drogen en opbergen. Verdere bewerking, ik doe daar niet aan.
Mensen als @Piroska en moestuinmeesteres @Erny kunnen er veel meer over vertellen.
 
Jezzz ik heb een aardige verzameling aan zaad van Ray ontvangen! ( ja sorry, zo noem je dat nu eenmaal :) )

Ik verzamel van vrijwel al mijn planten zaden, uit paprika's en pepers door ze er uit te peuteren en even te drogen, uit tomaten door de glibberige smurrie in een glaasje te zetten met een beetje water en lekker te laten rotten, daarna spoelen in een zeef en de zaadjes drogen. Spinazie en andijvie laat ik bloeien, hang ik te drogen in de vensterbank en peuter daarna de zaadjes eraf. Bij bonen en erwten laat ik de peulen tot ze droog zijn aan de plant hangen, dan oogsten en een paar dagen de vriezer in ( tegen bonenkever) en opslaan. Biet en snijbiet en kolen het jaar erop laten bloeien, dus enkele niet oogsten , wel opletten, op kruisbestuivingen. Vooral pompoenen en courgette-achtigen willen elkaar wel bevruchten en krijg je rare kruisingen, ook kool-soorten zijn er goed in :) Er zijn truukjes om de bloemen zelf te bevruchten en dan bijvoorbeeld met een pantykousje te omhullen zodat er geen bijen of andere insecten langskomen om met "verkeerd" stuifmeel langs te komen. Ik doe dat soms met pompoenen, maar bij tomaten en pepers loopt het meestal niet zo'n vaart. Gaat hier altijd goed eigenlijk zonder panty's.

Vrijwel alle zaden zijn enorm lang te bewaren als je ze in de vriezer bewaard. Er zijn enkele uitzonderingen zoals pastinaak bijvoorbeeld, dat zaad is maar 1 jaar kiemkrachtig.
 
Laatst bewerkt:
@Zencha Voor goede informatie over het verzamelen van zaden kan ik je doorverwijzen naar de site van Diana:
http://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/725-2/
http://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/zaden-oogsten-in-de-praktijk/
Daar staat alles mooi overzichtelijk en op een rijtje.
Ook voor teelinformatie van verschillende groenten kun je daar terecht.
En ze heeft ook een stukje gereserveerd over het inmaken:
http://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/algemene-informatie-m-b-t-inmaken/

Verder frequenteer ik www.moestuinforum.nl waar je echt bijna alles over de moestuin (en meer) kunt vinden en ook je vragen kwijt kunt.

Voor nu zou ik je aanraden aan de grondgesteldheid te werken, hoe gezonder je grond hoe beter je groenten er straks bij staan en dan hebben ze ook meer weerstand tegen ziektes, schimmels e.d. Dus mulch en mest aan brengen en een composthoop opbouwen.
Je kunt je gaan inlezen over welke voedingsbehoeften diverse groentegroepen hebben en dat toepassen in je toekomstige moestuin.

En vanaf deze maand kun je de knoflook gaan poten.

Succes met je tuinplannen, mocht je nog tegen dingen aanlopen vraag dan gerust, er zijn hier op het forum meerdere moestuinders en we helpen je graag. :cool:

@Piroska Fijn dat @Ray zijn zaad aan jou heeft gedoneerd, ben best een beetje jaloers... heb nog nooit Ray's zaad mogen ontvangen... :fluit::lol:
 
Terug
Bovenaan