• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Off grid solar ervaringen

Capman

Specialist
Zoals aangekondigd al in mijn voorstelpost iets meer over mijn off grid solar systeem. Ik zag dat er hier al diverse anderen mee bezig zijn geweest, bij deze mijn ervaringen, voor wie er zijn voordeel mee kan doen.

Zo half 2021 begon ik het idee te krijgen dat de energievoorziening in Nederland wel eens in de problemen kon komen. De energieprijzen waren al flink aan het oplopen en er kwamen al berichten binnen dat de gasopslag wel eens niet voldoende gevuld zou kunnen zijn voor de komende winter. Gezien veel energiecentrales op gas draaien voelde ik nattigheid. Bovendien, halve wijken die in de zomer veel te veel zonnestroom op het net gooien en dan 's nachts c.q. 's winters dan ineens weer veel vraag hebben, stekkerbakken die moeten worden opgeladen, warmtepompen, allemaal problemen voor het toch al overbelaste stroomnet.

Dus in eerste instantie zocht ik naar een klein systeempje wat mijn koelkast en vriezer van stroom zou kunnen voorzien in geval van een uitval. Misschien ook nog een radiootje en wat verlichting er op, moet kunnen.

Zoekende naar off-grid solarsystemen was mijn eerste idee om met een paar zonnepaneeltjes en een paar AGM accu's te gaan werken. Mijn dak was nog maagdelijk, nooit verdiept in die solartechnologie, stroom was altijd relatief goedkoop dus who cares. Mijn jaarverbruik was overigens ook aardig hoog (dat homelab wat dag en nacht draait hier hielp niet echt mee, zeg maar, voer voor een vervolgtopic - hoe bouw je een energy efficient homeserver).

Probleem was wel: waar plaats je die dingen? Het dak is ongunstig: tentdak waar je nauwelijks een paar fullsize paneeltjes op kwijt kan, bovendien gooide de WAF (Wife Acceptance Factor) nogal roet in het eten ("die lelijke dingen wil ik niet op m'n dak"... ehhh ok). Ik heb wel een grote garage met plat dak maar dat ligt op het noordoosten, grotendeels in de schaduw van het huis...... Duhhh

Ben maanden bezig geweest met me inlezen in solartechnologie en al doende tot de volgende conclusie gekomen:

- AGM accu's zijn relatief goedkoop om mee te beginnen maar op lange termijn zijn LiFePO (Lithium) accu's toch een betere optie. Meer laadcycli, dieper te ontladen, meer vermogen, blijven langer hun capaciteit houden

- Puur off-grid alleen voor het geval er stroomuitval is, een dure grap, als je er verder niks aan hebt. Ik wilde de mogelijkheid om ook stroom terug te leveren. Dus dan kom je op een "grid-tie" systeem - dus gekoppeld aan het net maar wel met accu's (echt 100% off-grid is het dan niet echt meer maar goed)

- Al doende ga je steeds groter denken. Als de stroom uitvalt wil ik ook nog tv kunnen kijken, koffie zetten, misschien koken (inductie), een deel van mijn IT lab in de lucht houden, enzovoorts

- Salderingsregeling wordt vroeg of laat afgebouwd. Wat doe je met je zelf opgewekte stroom als je er geen drol meer voor krijgt? En als de afgenomen stroom onbetaalbaar wordt? Dan wil je je eigen stroom zo veel mogelijk gebruiken. Conclusie: maximaliseren van vermogen en opslagcapaciteit.

Hoe haal je maximaal vermogen van zonnepanelen op een plat dak dat aan de verkeerde kant van je huis ligt? Na wat research kwam ik er achter dat je de oppervlakte maximaal moet benutten. Panelen zelf kosten niet zo veel meer, dus liever elke vierkante meter benutten en wat minder rendement per panel accepteren, dan elk paneeltje toch proberen op het zuiden te richten, met als gevolg "snijverliezen" - dus ongebruikte stroken dak waar wel licht op valt maar niet op de solarcellen.

Dus dan kom je op een zogenaamde oost-west opstelling. Ik kon 12 panelen kwijt op een deel van het platte dak. Hoe zorg je er voor dat de "west" panelen 's middags als ze in de zon liggen niet worden "afgeremd" door de "oost" panelen? Twee aparte charge controllers, 6 panelen op elke controller - alle "west" panelen op een controller en de rest op de ander.

Elke controller heeft 2 strings van 3 panelen die dus per charger allemaal ongeveer evenveel vermogen leveren. Alleen 's ochtends doet "oost" het dus een stuk beter, dan rond de middag zakt het in (schaduw), en rond een uur of 2 begint "west" goed wakker te worden.

Uiteindelijk gekozen voor een systeem van Victron met redelijk goede Chinese panelen (21% rendement ofzo, 370 wattpiek per stuk, totaal dus 4440wp. Voor een paar procent extra rendement betaal je per premium paneel al gauw het dubbele), LiFePO accu's van Pylontech (die zijn modulair, getest met Victron en kun je in de toekomst makkelijk uitbreiden). Ik heb er vier, type US2000C (2.4 kWh elk, totaal dus 9.6kWh waarvan ongeveer 90% benut kan worden). Victron is een Nederlands merk en bekend uit de scheepvaart.

Dit systeem heeft het voordeel dat je het permanent aan het stroomnet kunt koppelen. Via de ingang lever je overtollige stroom aan het net, op de uitgang kun je tot zo'n 5 kilowatt aan stroomverbruikers hangen (er zijn ook nog veel zwaardere versies). Je hebt geen transferswitch of iets dergelijks nodig, gewoon een paar aparte 16 ampere groepen achter de inverter.

Het systeem is in te stellen naar gebruik. In mijn geval laadt het eerst de accu's op en de overtollige kilowatts gaan dan op het net. Verbruikers kun je permanent aan de uitgang hangen en die trekken eerst de accu's leeg, komt de accu op de ondergrens (bv 90% ontladen) dan wordt er pas stroom van het net afgenomen. Je kunt het ook zo instellen dat de accu's altijd vol blijven.

Als de stroom uitvalt merk je dat nieteens, het is eigenlijk een soort permanente noodstroomvoorziening. Zodra de netstroom weer terug is kun je meteen de accu's laten opladen, of instellen dat het laden pas gebeurt als er weer solar power is. Bij langdurige uitval en weinig zon en je accu's raken leeg, kun je de gridstekker er uit halen en op een aggregaat aansluiten (moet je wel ad-hoc wat instellingen wijzigen).

Ik ben een dikke maand bezig geweest om de panelen op het dak te leggen, kabels te trekken over de dakrand, binnen een dikke houten plaat aan de muur geplaatst met alle apparatuur er op, 48V verdelers aansluiten, Victron Multiplus (inverter/charger) aansluiten en instellen (eerst even via een verlengsnoer maar later via een Molex 3-fase stekker, omdat het ding het niet fijn vindt als je de nul en de fase omwisselt - al dient het dan wel als goede vervanger van een firesteel :lol:). Er zit een "Cerbo" bij, een soort Linux :cool: based microcontroller om het geheel aan te sturen, dit zorgt er ook voor dat je via internet alles kan uitlezen. Overigens is die internet link een "nice-to-have", zonder internet hobbelt het allemaal gewoon probleemloos door (systeem is dan ook ontworpen voor een boot - de ultieme off-grid setup) alleen heb je dan geen mooie grafiekjes meer (al kun je met wat IT skills ook die waardes zelf uitlezen - ook iets waar ik nog eens mee aan de slag moet).

Maar goed, de praktijktest. Het was een flinke investering maar ik wist nog niet hoe de zonnepanelen zouden presteren, gezien de belabberde opstelling van de panelen. Het bleef dus een beetje een (dure) gok.
Dus opgestart, wachten tot de zon ging schijnen, en binnen no time had ik de accu's van 50 naar 100% opgeladen. Tijd om de grid-stekker er in te steken. Het was april maar toch al regelmatig een piekvermogen van 1500 watt ofzo.

Uiteindelijk viel de opbrengst mee, ondanks de ongunstige dakligging. Alleen tussen pakweg 11 uur en 2 uur 's middags zakt het vermogen wat in, daarbuiten loopt het als een trein. Over 2022 heb ik 3755 kWh opgewekt waarvan 3392 aan het net geleverd (het verschil is het verlies in de inverter). Met ideaal geplaatste panelen op het zuiden zou je wel flink meer halen, en ik moet erbij vermelden dat ik in augustus 3 extra panelen heb besteld omdat ik nog wat dakoppervlak overhad en de "oost" charger toch nooit aan zijn piekvermogen kwam, dus ik heb nu 15 panelen - totaal 5550 Wattpiek. Op goede zomerdagen zit de inverter af en toe aan zijn max en levert 230V x 16A = 3680 watt.

Vooralsnog gebruik ik de inverteruitgang nog niet, de accu's dus ook niet, eigenlijk is het nu gewoon een nogal duur solarsysteem, ik lever alleen aan het net. Het aansluiten van extra groepenkast en wat groepen omleiden in huis staat nog op de planning, maar haast heb ik er niet mee zolang de salderingsregeling nog gunstig is. Als echt de stroom uitvalt moet ik nu nog een verlengsnoer trekken vanaf de inverter naar binnen, als tussenoplossing.

Zijn er ook minpunten? Yup...

- Het systeem is niet goedkoop (understatement). Toch denk ik het er uit te halen binnen 10 jaar, maar met een goedkopere setup zonder accu's waarschijnlijk veel sneller, e.e.a. afhankelijk van energieprijzen en regelingen uiteraard

- De inverter bromt continu, soms zachtjes, soms behoorlijk luid (interne transformator). Hier hangt ie in de garage dus ik heb er geen last van, maar op forums klagen veel gebruikers er over. Als ie warm wordt begint de koelventilator flink herrie te schoppen. Dus niet op de slaapkamer plaatsen 😅

- Lampjes op de accu's en charge controllers/cerbo knipperen continu. Nergens voor nodig. Wederom: in de garage dus boeit niet, maar fraai is het niet.

- De dikke kabels tussen de charge controllers en de 48V verdeelrail waren niet voorzien van kabeleindhulzen. Tang voor gekocht (paar tientjes) maar die was niet groot genoeg, het zijn nogal dikke kabels. Een professionele perstang kost een paar honderd euro en gebruik je maar 1 keer. Heb daar wel een workaround voor gevonden, maar ik had liever gezien dat je die kabels gewoon voorgeperst op maat kreeg. Al met al is het geen plug and play systeem, het vereist best wat technische kennis.

- Ik als nerd wil natuurlijk altijd de laatste firmware op het systeem hebben. Ben de eerste keer een halve dag bezig geweest om de inverter opnieuw in te stellen omdat ie na elke firmware upgrade AL zijn instellingen kwijt is. Ik heb nu een lijstje met de juiste instellingen dus het gaat redelijk snel, maar dat was wel even een verrassing.

- Afgelopen wintermaanden deed het niet veel. Elke dag toch wel 1 kWh, behalve 1 of 2 dagen dat het weer echt prut was. Maar 1kWh per dag is niet genoeg om je spullen aan de praat te houden. Ik heb voor noodgevallen dus een aggregaat om dat op te vangen (beetje prepper - of IT'er - heeft altijd een backup voor een backup) maar dat is dan weer niet zo handig ik het kader van OPSEC...

Anyway, het is een langer verhaal geworden dan ik had gepland. Hopelijk kunnen jullie er iets mee. Foto's volgen nog...
 
Leuk verslag en goed om te lezen.

Zelf heb ik het net iets anders gedaan. (maar ik heb wel flink getwijfeld)
In Spanje (waar ik nu een paar maanden verblijf) heb ik een 100% offgrid systeem met een bescheiden systeem. Koelkast (met vriesvak) en voor de rest tv/laptop/computerschermen en dat is het wel. Met een inverter van 1500 en 2 goedkope loodaccu's van 250Ah is het prima vol te houden.
En in Nederland is het maximaal terugleveren.
Mijn idee is dat in een geval van een SHTF ik met een minimale stroomvoorziening uit de voeten kan.
En als het alsnog fout gaat dan laat ik alles origineel op een paar panelen na die op mijn tuinhuis liggen.
Het is in mijn ogen financieel niet verstandig om in Nederland met accu's te rommelen en een hybride systeem toe te passen.

Laat die foto's maar komen, we zijn hier gek op foto's
 
Mooi, ben benieuwd of-die-'t doet als de stroom echt uitvalt...

Dus hop, schep in de grond :)

Maar een "dikke houten plaat aan de muur" hoop dat je een bandwerende plaat hebt, daar alle handleidingen van omvormers endergelijke aangeven brand gevaarlijk te zijn, eventueel met het advies een stalen plaat er op te schroeven, geen idee wat het nut van zo'n stalen plaat is, deze geleid ook warmte lijkt mij.
Ik zie regelmatig op het zonnepanelen groepje op fb, als je daar een houten plaat gebruikt word je tot op het bot afgezeken...
 
Mooi, ben benieuwd of-die-'t doet als de stroom echt uitvalt...

Dus hop, schep in de grond :)

Maar een "dikke houten plaat aan de muur" hoop dat je een bandwerende plaat hebt, daar alle handleidingen van omvormers endergelijke aangeven brand gevaarlijk te zijn, eventueel met het advies een stalen plaat er op te schroeven, geen idee wat het nut van zo'n stalen plaat is, deze geleid ook warmte lijkt mij.
Ik zie regelmatig op het zonnepanelen groepje op fb, als je daar een houten plaat gebruikt word je tot op het bot afgezeken...

Je kunt het toch nooit goed doen in de ogen van sommigen. Voordat die plaat in de fik vliegt moet er al heel wat gebeuren, bovendien hangt het geheel aan een stenen muur en vlak onder een betonnen plafond. Laat maar fikken dan. Zie foto.
 
In Spanje (waar ik nu een paar maanden verblijf) heb ik een 100% offgrid systeem met een bescheiden systeem. Koelkast (met vriesvak) en voor de rest tv/laptop/computerschermen en dat is het wel. Met een inverter van 1500 en 2 goedkope loodaccu's van 250Ah is het prima vol te houden.
En in Nederland is het maximaal terugleveren.
Mijn idee is dat in een geval van een SHTF ik met een minimale stroomvoorziening uit de voeten kan.
En als het alsnog fout gaat dan laat ik alles origineel op een paar panelen na die op mijn tuinhuis liggen.
Het is in mijn ogen financieel niet verstandig om in Nederland met accu's te rommelen en een hybride systeem toe te passen.

Laat die foto's maar komen, we zijn hier gek op foto's

Cool! Ja afhankelijk van je eisen kom je met zo'n setup al een heel eind. In Spanje schijnt de zon vaker en langer, dan kan je met minder accucapaciteit uit de voeten denk ik.

Overigens reken ik altijd alles in kilowattuur (Joules wordt zo'n groot onwerrkbaar getal), Die opgaves van fabrikanten in Ah zijn alleen relevant als je ook het voltage van de accu weet. 12V 250 Ah = 3 kWh. Mijn accu's zijn 50Ah elk (totaal 200) maar bij 48V is dat 48*200 = 9,6 kWh.

Foto's zijn gepost :)
 
1680004535781.png

Overzicht nu. West begint al aardig wakker te worden... Nog even en "East" zakt wat terug.

Details van gister (was een goede dag trouwens, 13.5 kWh). Je ziet dat East zo rond 8 uur wakker wordt, inzakt na 12 uur en West pas goed op gang komt na een uur of 2. Bij een systeem zonder schaduw zou het die periode tussen 11 en 2 op beide controllers meer leveren. Maar al met al lang niet slecht.

1680004657972.png

De max heb ik vorig jaar 2 juli gehaald, net geen 30 kWh op 1 dag (26,6 kWh netto geleverd).

De inverter uitgang ("AC Loads" in het bovenste plaatje, is ook mooi schemaatje hoe het werkt) gebruik ik (nog) niet dus maar heb ik wel getest uiteraard. Een elektrische terras heater er aan gehangen van 2000 Watt plus een heatgun/verfkrabber. Stekker van de grid losgetrokken. Verbruikers merken er niks van. Een load van 3kW kun je dus rustig 2,5 a 3 uur laten gaan voor de accu leeg raakt.
 
mooie set.
Is de garage verwarmt ik ben benieuwd of je al tegen te lage temperaturen bent aangelopen om de accu’s te kunnen laden.
 
Laatst bewerkt:
Sjieke installatie. Mooi aangelegd. Om jaloers op te worden.

Daarmee vergeleken is mijn off-grid zonne energie spul in Duitsland wel heel primitief met 3 zonnepaneeltjes van 200 Wattpiek elk, 3 x 65 Ah loodzuur accu's en een 3 KW (piek) sinus inverter behoorlijk primitief.
Wel heeft het een ideale ligging op het zuiden, onder een hoek van ca. 45 graden, gunstig voor zonne-instraling tijdens het donkere jaargetijde.

Tegen de tijd dat de salderingregeling wordt afgeschaft, zou je er over kunnen denken de liggingshoek van je zonnepanelen te vergroten. Dat levert in de zomer maanden weliswaar minder energie, maar is gunstiger bij laag staande zon in de donkere dagen en de avonduren, waar de energiebehoefte doorgaans het grootst is

In mijn situatie geldt dat de energie die ik niet gebruik, ook niet opgewekt hoeft te worden, want terugleveren aan het net heb ik van afgezien, toen ik daarvoor een 12 pagina dik Duits formulier zou moeten invullen.
Toen er nog geen sprake was van "slimme" meters, had ik een lijntje naar de buurvrouw, die ik 250 KWh per jaar leverde voor het gedeelde gebruik van haar aansluiting.
De installatie leverde gemiddeld ca. 500 KWh per jaar, voldoende voor eigen gebruik, mede omdat ik hooguit een maand per jaar daar vertoefde.

Thans geheel off-grid dus.

De koelkast kan nu alleen overdag in de zomer, voor- en najaar gebruikt worden. Ook tijdens de nacht blijft alles daar in toch wel koel. En in de koude maanden is de behoefte aan een koelkast niet zo groot, want die staat in een onverwarmde ruimte.

In de donkere maanden levert het systeem net genoeg voor verlichting, een paar uur laptop gebruik, het bijladen van de smartphones en incidenteel de agitator-wasmachine/centrifuge.

Ik heb een 800 Watt aszuiger, die ook eventueel als stofzuiger ingezet kan worden, maar meestal gebruik ik veger-en-blik voor schoonmaakwerk. De waterkoker en magnetron zijn uiteraard tijdens de donkere dagen niet te gebruiken. Ik kook op propaangas en kan ook water verwarmen of "slow cooking" doen op de oliekachel als die brand. Met warmwater zakken kan het bed op de zolder, waar geen verwarming is, in de winter op temperatuur gehouden worden. Wel jammer dat 's nachts de elektrische deken niet meer gebruikt kan worden in de koude maanden.
 
Maar jij wekt dus geen stroom (en laadt je batterijen niet op) op zodra het net uitvalt als ik het lees.

Ik heb een gepacht systeem. Iets anders was er niet mogelijk binnen een redelijke termijn en prijs en ik ben zelf niet handig genoeg om dit te doen/aan te durven. Mijn talenten zitten ergens anders. Ik heb 24 panelen, 10 KW batterij en helaas nog niet off-grid.

Ik wil heel graag een "back-up-box". Huawai levert dat zelf, maar montage daarvan kost rond de 3000 euro. Dat is momenteel wel heel veel geld. Deze box zorgt dus voor omschakeling van net-koppeling naar off-grid en volgens de installateur kun je dus ook automatisch groepen uitsluiten (Zoals mijn warmtepomp boiler die te veel stroom nodig heeft) Maar goed, ik ben bij verstand genoeg om zelf de stopjes van de groepen om te zetten als het nodig is.

Volgens de electriciens op internet (via een zonnepanelenforum) is de "back-up box" zelf te bouwen en zelf een schema daarvan is online te vinden. Maar dat is ook voor mij als electro-noob geen optie.
 
mooie set.
Is de garage verwarmt ik ben benieuwd of je al tegen te lage temperaturen bent aangelopen om de accu’s te kunnen laden.

Dank!

Nee, maar het wordt er nooit kouder dan net boven nul. En die LiFePO accu's kunnen wel wat hebben. Een stekkerbak rijdt ook nog bij 10 graden vorst, al is je bereik dan wel een stuk minder...
 
Sjieke installatie. Mooi aangelegd. Om jaloers op te worden.

Dank!

Tegen de tijd dat de salderingregeling wordt afgeschaft, zou je er over kunnen denken de liggingshoek van je zonnepanelen te vergroten. Dat levert in de zomer maanden weliswaar minder energie, maar is gunstiger bij laag staande zon in de donkere dagen en de avonduren, waar de energiebehoefte doorgaans het grootst is

Klopt en dat is ook al het idee achter oost/west opstelling, even los van de schaduwproblemen. Met oost/west heb je een lager piekvermogen rond het middaguur maar een hoger vermogen 's ochtends en 's avonds, dus meer geschikt voor zelfverbruik dan terugleveren.
In mijn geval is in de winterperiode de meeste opbrengst toch via indirect licht dus ik denk dat de opstelhoek niet erg veel uitmaakt. De montagerails zijn ook niet instelbaar trouwens.

In mijn situatie geldt dat de energie die ik niet gebruik, ook niet opgewekt hoeft te worden, want terugleveren aan het net heb ik van afgezien, toen ik daarvoor een 12 pagina dik Duits formulier zou moeten invullen.

Ja, had ik ook al gehoord van een kennis in Duitsland (ook prepper) die z'n net-hoofdschakelaar al 9 maanden per jaar uitzet, heeft zelf iets gebouwd met 2e hands accu's uit elektrische autos...
 
Ik heb 24 panelen, 10 KW batterij en helaas nog niet off-grid.

Awesome!

Die Victron die ik heb (de inverter, MultiPlus 5000) kun je ook achteraf in een bestaand systeem plaatsen. Misschien iets om over na te denken. Dan hoef je niet je hele systeem te vervangen. Je moet wel accu's op 48V hebben die compatible zijn. Dan heb je ook stroom bij stroomuitval. Er zijn ook kleinere inverters die met 24 of 12 volt kunnen werken trouwens.

Ik wil heel graag een "back-up-box". Huawai levert dat zelf, maar montage daarvan kost rond de 3000 euro.

Multiplus 5000 kost zo'n 1750 euro, Een Multiplus 3000 kost rond de 1100. Misschien is dat wat?

(Zoals mijn warmtepomp boiler die te veel stroom nodig heeft) Maar goed, ik ben bij verstand genoeg om zelf de stopjes van de groepen om te zetten als het nodig is.

WP Boiler wil ik ook nog. Ervaringen??? Ik denk aan de Auer Edel Air 200 liter...
 
Zoals aangekondigd al in mijn voorstelpost iets meer over mijn off grid solar systeem. Ik zag dat er hier al diverse anderen mee bezig zijn geweest, bij deze mijn ervaringen, voor wie er zijn voordeel mee kan doen.

Zo half 2021 begon ik het idee te krijgen dat de energievoorziening in Nederland wel eens in de problemen kon komen. De energieprijzen waren al flink aan het oplopen en er kwamen al berichten binnen dat de gasopslag wel eens niet voldoende gevuld zou kunnen zijn voor de komende winter. Gezien veel energiecentrales op gas draaien voelde ik nattigheid. Bovendien, halve wijken die in de zomer veel te veel zonnestroom op het net gooien en dan 's nachts c.q. 's winters dan ineens weer veel vraag hebben, stekkerbakken die moeten worden opgeladen, warmtepompen, allemaal problemen voor het toch al overbelaste stroomnet.

Dus in eerste instantie zocht ik naar een klein systeempje wat mijn koelkast en vriezer van stroom zou kunnen voorzien in geval van een uitval. Misschien ook nog een radiootje en wat verlichting er op, moet kunnen.

Zoekende naar off-grid solarsystemen was mijn eerste idee om met een paar zonnepaneeltjes en een paar AGM accu's te gaan werken. Mijn dak was nog maagdelijk, nooit verdiept in die solartechnologie, stroom was altijd relatief goedkoop dus who cares. Mijn jaarverbruik was overigens ook aardig hoog (dat homelab wat dag en nacht draait hier hielp niet echt mee, zeg maar, voer voor een vervolgtopic - hoe bouw je een energy efficient homeserver).

Probleem was wel: waar plaats je die dingen? Het dak is ongunstig: tentdak waar je nauwelijks een paar fullsize paneeltjes op kwijt kan, bovendien gooide de WAF (Wife Acceptance Factor) nogal roet in het eten ("die lelijke dingen wil ik niet op m'n dak"... ehhh ok). Ik heb wel een grote garage met plat dak maar dat ligt op het noordoosten, grotendeels in de schaduw van het huis...... Duhhh

Ben maanden bezig geweest met me inlezen in solartechnologie en al doende tot de volgende conclusie gekomen:

- AGM accu's zijn relatief goedkoop om mee te beginnen maar op lange termijn zijn LiFePO (Lithium) accu's toch een betere optie. Meer laadcycli, dieper te ontladen, meer vermogen, blijven langer hun capaciteit houden

- Puur off-grid alleen voor het geval er stroomuitval is, een dure grap, als je er verder niks aan hebt. Ik wilde de mogelijkheid om ook stroom terug te leveren. Dus dan kom je op een "grid-tie" systeem - dus gekoppeld aan het net maar wel met accu's (echt 100% off-grid is het dan niet echt meer maar goed)

- Al doende ga je steeds groter denken. Als de stroom uitvalt wil ik ook nog tv kunnen kijken, koffie zetten, misschien koken (inductie), een deel van mijn IT lab in de lucht houden, enzovoorts

- Salderingsregeling wordt vroeg of laat afgebouwd. Wat doe je met je zelf opgewekte stroom als je er geen drol meer voor krijgt? En als de afgenomen stroom onbetaalbaar wordt? Dan wil je je eigen stroom zo veel mogelijk gebruiken. Conclusie: maximaliseren van vermogen en opslagcapaciteit.

Hoe haal je maximaal vermogen van zonnepanelen op een plat dak dat aan de verkeerde kant van je huis ligt? Na wat research kwam ik er achter dat je de oppervlakte maximaal moet benutten. Panelen zelf kosten niet zo veel meer, dus liever elke vierkante meter benutten en wat minder rendement per panel accepteren, dan elk paneeltje toch proberen op het zuiden te richten, met als gevolg "snijverliezen" - dus ongebruikte stroken dak waar wel licht op valt maar niet op de solarcellen.

Dus dan kom je op een zogenaamde oost-west opstelling. Ik kon 12 panelen kwijt op een deel van het platte dak. Hoe zorg je er voor dat de "west" panelen 's middags als ze in de zon liggen niet worden "afgeremd" door de "oost" panelen? Twee aparte charge controllers, 6 panelen op elke controller - alle "west" panelen op een controller en de rest op de ander.

Elke controller heeft 2 strings van 3 panelen die dus per charger allemaal ongeveer evenveel vermogen leveren. Alleen 's ochtends doet "oost" het dus een stuk beter, dan rond de middag zakt het in (schaduw), en rond een uur of 2 begint "west" goed wakker te worden.

Uiteindelijk gekozen voor een systeem van Victron met redelijk goede Chinese panelen (21% rendement ofzo, 370 wattpiek per stuk, totaal dus 4440wp. Voor een paar procent extra rendement betaal je per premium paneel al gauw het dubbele), LiFePO accu's van Pylontech (die zijn modulair, getest met Victron en kun je in de toekomst makkelijk uitbreiden). Ik heb er vier, type US2000C (2.4 kWh elk, totaal dus 9.6kWh waarvan ongeveer 90% benut kan worden). Victron is een Nederlands merk en bekend uit de scheepvaart.

Dit systeem heeft het voordeel dat je het permanent aan het stroomnet kunt koppelen. Via de ingang lever je overtollige stroom aan het net, op de uitgang kun je tot zo'n 5 kilowatt aan stroomverbruikers hangen (er zijn ook nog veel zwaardere versies). Je hebt geen transferswitch of iets dergelijks nodig, gewoon een paar aparte 16 ampere groepen achter de inverter.

Het systeem is in te stellen naar gebruik. In mijn geval laadt het eerst de accu's op en de overtollige kilowatts gaan dan op het net. Verbruikers kun je permanent aan de uitgang hangen en die trekken eerst de accu's leeg, komt de accu op de ondergrens (bv 90% ontladen) dan wordt er pas stroom van het net afgenomen. Je kunt het ook zo instellen dat de accu's altijd vol blijven.

Als de stroom uitvalt merk je dat nieteens, het is eigenlijk een soort permanente noodstroomvoorziening. Zodra de netstroom weer terug is kun je meteen de accu's laten opladen, of instellen dat het laden pas gebeurt als er weer solar power is. Bij langdurige uitval en weinig zon en je accu's raken leeg, kun je de gridstekker er uit halen en op een aggregaat aansluiten (moet je wel ad-hoc wat instellingen wijzigen).

Ik ben een dikke maand bezig geweest om de panelen op het dak te leggen, kabels te trekken over de dakrand, binnen een dikke houten plaat aan de muur geplaatst met alle apparatuur er op, 48V verdelers aansluiten, Victron Multiplus (inverter/charger) aansluiten en instellen (eerst even via een verlengsnoer maar later via een Molex 3-fase stekker, omdat het ding het niet fijn vindt als je de nul en de fase omwisselt - al dient het dan wel als goede vervanger van een firesteel :lol:). Er zit een "Cerbo" bij, een soort Linux :cool: based microcontroller om het geheel aan te sturen, dit zorgt er ook voor dat je via internet alles kan uitlezen. Overigens is die internet link een "nice-to-have", zonder internet hobbelt het allemaal gewoon probleemloos door (systeem is dan ook ontworpen voor een boot - de ultieme off-grid setup) alleen heb je dan geen mooie grafiekjes meer (al kun je met wat IT skills ook die waardes zelf uitlezen - ook iets waar ik nog eens mee aan de slag moet).

Maar goed, de praktijktest. Het was een flinke investering maar ik wist nog niet hoe de zonnepanelen zouden presteren, gezien de belabberde opstelling van de panelen. Het bleef dus een beetje een (dure) gok.
Dus opgestart, wachten tot de zon ging schijnen, en binnen no time had ik de accu's van 50 naar 100% opgeladen. Tijd om de grid-stekker er in te steken. Het was april maar toch al regelmatig een piekvermogen van 1500 watt ofzo.

Uiteindelijk viel de opbrengst mee, ondanks de ongunstige dakligging. Alleen tussen pakweg 11 uur en 2 uur 's middags zakt het vermogen wat in, daarbuiten loopt het als een trein. Over 2022 heb ik 3755 kWh opgewekt waarvan 3392 aan het net geleverd (het verschil is het verlies in de inverter). Met ideaal geplaatste panelen op het zuiden zou je wel flink meer halen, en ik moet erbij vermelden dat ik in augustus 3 extra panelen heb besteld omdat ik nog wat dakoppervlak overhad en de "oost" charger toch nooit aan zijn piekvermogen kwam, dus ik heb nu 15 panelen - totaal 5550 Wattpiek. Op goede zomerdagen zit de inverter af en toe aan zijn max en levert 230V x 16A = 3680 watt.

Vooralsnog gebruik ik de inverteruitgang nog niet, de accu's dus ook niet, eigenlijk is het nu gewoon een nogal duur solarsysteem, ik lever alleen aan het net. Het aansluiten van extra groepenkast en wat groepen omleiden in huis staat nog op de planning, maar haast heb ik er niet mee zolang de salderingsregeling nog gunstig is. Als echt de stroom uitvalt moet ik nu nog een verlengsnoer trekken vanaf de inverter naar binnen, als tussenoplossing.

Zijn er ook minpunten? Yup...

- Het systeem is niet goedkoop (understatement). Toch denk ik het er uit te halen binnen 10 jaar, maar met een goedkopere setup zonder accu's waarschijnlijk veel sneller, e.e.a. afhankelijk van energieprijzen en regelingen uiteraard

- De inverter bromt continu, soms zachtjes, soms behoorlijk luid (interne transformator). Hier hangt ie in de garage dus ik heb er geen last van, maar op forums klagen veel gebruikers er over. Als ie warm wordt begint de koelventilator flink herrie te schoppen. Dus niet op de slaapkamer plaatsen 😅

- Lampjes op de accu's en charge controllers/cerbo knipperen continu. Nergens voor nodig. Wederom: in de garage dus boeit niet, maar fraai is het niet.

- De dikke kabels tussen de charge controllers en de 48V verdeelrail waren niet voorzien van kabeleindhulzen. Tang voor gekocht (paar tientjes) maar die was niet groot genoeg, het zijn nogal dikke kabels. Een professionele perstang kost een paar honderd euro en gebruik je maar 1 keer. Heb daar wel een workaround voor gevonden, maar ik had liever gezien dat je die kabels gewoon voorgeperst op maat kreeg. Al met al is het geen plug and play systeem, het vereist best wat technische kennis.

- Ik als nerd wil natuurlijk altijd de laatste firmware op het systeem hebben. Ben de eerste keer een halve dag bezig geweest om de inverter opnieuw in te stellen omdat ie na elke firmware upgrade AL zijn instellingen kwijt is. Ik heb nu een lijstje met de juiste instellingen dus het gaat redelijk snel, maar dat was wel even een verrassing.

- Afgelopen wintermaanden deed het niet veel. Elke dag toch wel 1 kWh, behalve 1 of 2 dagen dat het weer echt prut was. Maar 1kWh per dag is niet genoeg om je spullen aan de praat te houden. Ik heb voor noodgevallen dus een aggregaat om dat op te vangen (beetje prepper - of IT'er - heeft altijd een backup voor een backup) maar dat is dan weer niet zo handig ik het kader van OPSEC...

Anyway, het is een langer verhaal geworden dan ik had gepland. Hopelijk kunnen jullie er iets mee. Foto's volgen nog...

@Capman, bedankt, wat een prima verslag! Ik moet zelf ook nog aan zoiets, en je geeft goede informatie waar ik vast iets aan heb.👍
 
Zogauw je een boiler aan je accu gaat hangen verandert er heel veel. Een boiler pakt gelijk een 2000 w en dat iedere keer als er water gebruikt wordt. En als iedereen dan voor het slapen gaan nog even onder de douche stapt, dan trekt hij gelijk een hap uit je voorraad. En laat dat nu altijd zijn als de zon er niet meer is. Hier springt de boiler in de nacht zo om de 2 uur even aan. 10 tot 15 minuten, maar wel het volle 2000 watt.
 
Zogauw je een boiler aan je accu gaat hangen verandert er heel veel. Een boiler pakt gelijk een 2000 w en dat iedere keer als er water gebruikt wordt. En als iedereen dan voor het slapen gaan nog even onder de douche stapt, dan trekt hij gelijk een hap uit je voorraad. En laat dat nu altijd zijn als de zon er niet meer is. Hier springt de boiler in de nacht zo om de 2 uur even aan. 10 tot 15 minuten, maar wel het volle 2000 watt.

Ja een gewone elektrische boiler wel. Een warmtepompboiler haalt, net als een airco, warmte uit de lucht en verwarmt op die manier je water. Voor de Edel Air 200 staan de specs hier:

https://www.dropbox.com/s/hbc88rv7bu9dgsn/Edel Air 200 - 270 Handleiding Nederlands.pdf

Pagina 6: max energieverbruik warmtepomp 700W. Als het elektrisch element (1200W) er bij komt dan in totaal 1900W.
Het is uiteraard de bedoeling zo min mogelijk dat elektrisch element te gebruiken (alleen om af en toe te verhitten tegen legionella).
COP zit ergens tussen 3 en 3.5, dus simpelgezegd stop er 1kWh aan energie in en je hebt 3 a 3,5 kWh aan warm water.

Als het goed is kun je zo'n WPB ook instellen dat ie alleen draait als er zonnestroom aanwezig is (de betere hebben die functie). Dus dan vermijd je de belasting van je thuisaccu. Moet wel de zon af en toe schijnen natuurlijk. Je kunt 'm dus overdag laten verwarmen en dan 's avonds/'s ochtends het warmwater uit het voorraadvat gebruiken.

Op die manier kun je dus beter gebruik maken van je zelf opgewekte stroom, en bovendien, als prepper wil je backups - dus heb je dan de optie om of op gas, of op elektrisch je water te verwarmen. Beetje hygiene na SHTF (lekker douchen) is een must.
Blijft wel de vraag waar je water dan vandaan komt, maar dat is weer een hele andere discussie.
 
Ja een gewone elektrische boiler wel. Een warmtepompboiler haalt, net als een airco, warmte uit de lucht en verwarmt op die manier je water. Voor de Edel Air 200 staan de specs hier:

https://www.dropbox.com/s/hbc88rv7bu9dgsn/Edel Air 200 - 270 Handleiding Nederlands.pdf

Pagina 6: max energieverbruik warmtepomp 700W. Als het elektrisch element (1200W) er bij komt dan in totaal 1900W.
Het is uiteraard de bedoeling zo min mogelijk dat elektrisch element te gebruiken (alleen om af en toe te verhitten tegen legionella).
COP zit ergens tussen 3 en 3.5, dus simpelgezegd stop er 1kWh aan energie in en je hebt 3 a 3,5 kWh aan warm water.

Als het goed is kun je zo'n WPB ook instellen dat ie alleen draait als er zonnestroom aanwezig is (de betere hebben die functie). Dus dan vermijd je de belasting van je thuisaccu. Moet wel de zon af en toe schijnen natuurlijk. Je kunt 'm dus overdag laten verwarmen en dan 's avonds/'s ochtends het warmwater uit het voorraadvat gebruiken.

Op die manier kun je dus beter gebruik maken van je zelf opgewekte stroom, en bovendien, als prepper wil je backups - dus heb je dan de optie om of op gas, of op elektrisch je water te verwarmen. Beetje hygiene na SHTF (lekker douchen) is een must.
Blijft wel de vraag waar je water dan vandaan komt, maar dat is weer een hele andere discussie.

In mijn Duitse huisje hebben we een douchecabine opgesteld in de keuken. Het huisje had oorspronkelijk geen douche. De douchecabine heeft een elektrische boiler van 10 liter een gebruikt 1000 Watt, gedurende ca. 10 minuten.
Die zou te gebruiken zijn, mits we hem in de zomer overdag gebruiken, wat we echter niet doen, omdat we er doorgaans kort verblijven en niet de hele installatie voor de winter willen aftappen.
Daarom een fluitketeltje water op het gas, of op de kachel in de koude periode en die mengen met een emmer koud water. Vervolgens op de Filipijnse methode douchen met de dipper in de douchecabine.
Werkt ook en verbruikt minder water dan een douche. Het water is opgevangen regenwater, want ook wat dat betreft is het huisje off-grid.
 
Dit is het verbruik van mijn WP-boiler geweest in september.

1680166091510.png

Dus ja, hij trekt flink veel stroom. Hij is wel al 11 jaar oud. En ik zou even moeten kijken naar het merk. Hij heeft wel een flinke capaciteit want hij is op 5 personen berekend. Je ziet dat de dagen dat er niet gedoucht wordt iets meer dan 1 KWh wordt gebruikt (we gebruiken natuurlijk ook nog warm water voor afwas ed.) Met douchen rond 2 KWh.

Met een 10 Kw batterij is 1 a 2 KWh natuurlijk best een aanslag op de stroomvoorraad. Met al het andere stroom verbruik kunnen wij 1 dag zonder zon, als hij helemaal opgeladen de avond in gaat. Dus in mijn noodscenario word het gewoon wassen met een waslapje en gaat de stroom naar belangrijkere zaken als verwarming, vries/koelkast, verlichting en moderne geneugten. In de winter moeten wij ook gewoon uit het net trekken, want zelfs met de 24 panelen moet ik blij zijn dat als mijn dagverbuik zelf wordt opgewekt. De batterij wordt meestal niet eens opgeladen.

Het was wel superfijn dat we wam water hadden toen de cv kapot was. Het huis verwarmen deed de houtkachel ook. Hij staat trouwens bij mij in de ruimte waar ook mijn cv staat. Dus ook in de winter wordt de ruimte nooit heel koud.

PS: als ik dat naast de 10 l boiler van pbear hou vind het verbruik nog best netjes.... Maar goed, je hoeft ook niet elke dag te douchen, dus je kunt je afvragen of een dagelijkse 1 KWh verbruik het waard is.
PS 2: Ik heb begrepen dat WP-boilers eigenlijk continu een klein beetje moeten werken. En dat bijvoorbeeld overdag opwarmen en nachts niks doen meer verbruikt dan continu laten draaien. Maar ben geen expert op dat gebied.
 
PS: als ik dat naast de 10 l boiler van pbear hou vind het verbruik nog best netjes.... Maar goed, je hoeft ook niet elke dag te douchen, dus je kunt je afvragen of een dagelijkse 1 KWh verbruik het waard is.
Je kan je ook afvragen of die 15 cent aan stroomverbruik je de nek breekt als je het wel zou doen. 😉


 
Terug
Bovenaan