Naar mijn ervaring is olijfolie ook na opening best lang houdbaar, en zeker langer dan 3 maanden. De smaak zal naar verloop van tijd wel minder worden, maar die drie maanden is m.i. eerder een verkooptruuk.
@Lasagnacat , het contact met zuurstof en zonlicht is het meest funest denk ik. Tja, en wat dan te doen met 5 liter olijfolie zodra dat is aangebroken? Ik zou eruit aftappen wat ik binnen een jaar denk te verbruiken, en de lucht in het blik verdringen door koolzuur of stikstof.
Datzelfde doe ik in tonnetjes met levensmiddelen; uit een gasfles laat ik via een slang onderin langzaam koolzuurgas ontsnappen. Het is zwaarder dan lucht dus het verdringt de lucht. Zodra je het koolzuurgas bij de opening duidelijk ruikt, is de lucht er nagenoeg uit verdreven en kan het blik worden gesloten. Doe je dat met een tonnetje, dan tevoren natuurlijk volledig vullen zodat er zo min mogelijk lucht in zit, dat spaart CO2. De bekende Sodastream-koolzuurflesjes lenen zich ervoor, en via Ali zijn daar afsluitertjes en reduceerventielen voor te krijgen.

Nu zijn de Sodastream vullingen idioot duur. Het loont dan om een 10 kg CO2 fles te kopen en een setje om die gasflesjes zelf te vullen, voor ongeveer €3 per vulling. Ik gebruik de koolzuur ook om "Spa rood" te maken en om uit vaatjes met eigen bier te tappen, en dan wordt zoiets al helemaal lonend.
Om de Sodastream cilindertjes zelf te kunnen vullen moet er wel een andere kop op want de €10 opslag van de stevige €13 die een ruilcilindertje kost, dat steekt Snodastream graag in de eigen zak.
Not with me...
Haha, tja, dan nu de poor-man-woman- solution... Eenvoudiger en evengoed is dan waarschijnlijk, om die 5 liter direct na aanbreken in kleinere flessen af te vullen, en dan wel volledig gevuld zonder resterende lucht. Koel en in het donker opgeslagen, blijft het dan vast lang goed. Wat ook zou kunnen, dat is de lege ruimte in een fles of vaatje tijdelijk vullen met massieve inerte spullen. Gooi er bijvoorbeeld glazen knikkers in die telkens het verbruikte vervangen.
