• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Olijfolie preppen

Lasagnacat

Elementary prepper
Ik kook alleen in olijfolie (de echte en niet die lampenolie) en ik wil dit gaan preppen. Mijn voorraadkast is al vol en de berging vertrouw ik niet 100%

Ik zie dus 2 opties:

1) Olijfolie in donker glas met een oude sok eroverheen.
2) Olijfolie in blik

De meeste olijfolie in blik zijn 3 liter blikken en eenmaal geopend moet je dat binnen 3 maanden consumeren. Dat is teveel voor mij. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
 
Hoezo moet je dat binnen 3 maanden consumeren? Dat kan er wel op staan, maar dat staat bijna overal op. Het is gewoon vloeibaar vet. Wij hebben een fles olijfolie waar we zomaar een jaar mee doen... ik heb nou niet het idee dat het daar heel erg van achteruit gaat.
 
Wij zijn ook opzoek naar goede Olijfolie waar gestolde olie in te zien is dus de echte goede, we gebruiken het verschillende keren in de week dus het gaat echt wel op.
Echt goed olie is helen voor het lichaam.
 
Ik heb een goede leverancier gehad. Maar die is er mee gestopt.
Olijfolie van de eerste pers. Uit Spanje. Koud geperst. Kocht ik in jerrycan van 5 liter.
Moet nu ook dringend opzoek naar een andere leverancier.
Wat mij is bij gebleven sla Olijfolie op in een donkere ruimte waar de temperatuur constant is en niet te koud. Anders gaat die stollen.
 
Naar mijn ervaring is olijfolie ook na opening best lang houdbaar, en zeker langer dan 3 maanden. De smaak zal naar verloop van tijd wel minder worden, maar die drie maanden is m.i. eerder een verkooptruuk.

@Lasagnacat , het contact met zuurstof en zonlicht is het meest funest denk ik. Tja, en wat dan te doen met 5 liter olijfolie zodra dat is aangebroken? Ik zou eruit aftappen wat ik binnen een jaar denk te verbruiken, en de lucht in het blik verdringen door koolzuur of stikstof.

Datzelfde doe ik in tonnetjes met levensmiddelen; uit een gasfles laat ik via een slang onderin langzaam koolzuurgas ontsnappen. Het is zwaarder dan lucht dus het verdringt de lucht. Zodra je het koolzuurgas bij de opening duidelijk ruikt, is de lucht er nagenoeg uit verdreven en kan het blik worden gesloten. Doe je dat met een tonnetje, dan tevoren natuurlijk volledig vullen zodat er zo min mogelijk lucht in zit, dat spaart CO2. De bekende Sodastream-koolzuurflesjes lenen zich ervoor, en via Ali zijn daar afsluitertjes en reduceerventielen voor te krijgen.
1000058782.png
Nu zijn de Sodastream vullingen idioot duur. Het loont dan om een 10 kg CO2 fles te kopen en een setje om die gasflesjes zelf te vullen, voor ongeveer €3 per vulling. Ik gebruik de koolzuur ook om "Spa rood" te maken en om uit vaatjes met eigen bier te tappen, en dan wordt zoiets al helemaal lonend.

Om de Sodastream cilindertjes zelf te kunnen vullen moet er wel een andere kop op want de €10 opslag van de stevige €13 die een ruilcilindertje kost, dat steekt Snodastream graag in de eigen zak.
Not with me...😁
1000058783.png

Haha, tja, dan nu de poor-man-woman- solution... Eenvoudiger en evengoed is dan waarschijnlijk, om die 5 liter direct na aanbreken in kleinere flessen af te vullen, en dan wel volledig gevuld zonder resterende lucht. Koel en in het donker opgeslagen, blijft het dan vast lang goed. Wat ook zou kunnen, dat is de lege ruimte in een fles of vaatje tijdelijk vullen met massieve inerte spullen. Gooi er bijvoorbeeld glazen knikkers in die telkens het verbruikte vervangen.😉
 
Bij olijfolie is het belangrijk dat het vers is. De kwaliteit gaat achteruit naar mate het ouder wordt. Licht en zuurstof zijn ook niet goed. Olijfolie is gevoelig voor oxidatie. Er is een behoorlijk verschil in houdbaarheidsdatums in de supermarkt. Geraffineerde olijfolie is stabieler en langer houdbaar en perfect voor bakken en braden. Maar voor koud gebruik (salades) is extra vierge olijfolie lekkerder én gezonder. Extra vierge olijfolie is ook het gevoeligst voor bederf.

Dus gewoon vers kopen en pas een nieuwe fles kopen wanneer het (bijna) op is.

Misschien een alternatief voor preppers:
https://www.noodzaken.nl/katadyn-boterpoeder-blik-500-gram.html
15 jaar houdbaare boter.
 
De meeste olijfolie in blik zijn 3 liter blikken en eenmaal geopend moet je dat binnen 3 maanden consumeren. Dat is teveel voor mij. Hoe zouden jullie dit aanpakken?

Ik heb toevallig vorige week nog een zeer goede olijfolie die 3 jaar over de datum was geprobeerd. Ik kan je vertellen dat het echt niet meer lekker is. Het probleem is dat het "ranzig" wordt. Het is een beetje te vergelijken met de smaak van pindanoten die 1 jaar oud zijn.
Stel dat je instaat zou zijn om het zuurstof te vervangen door stikstof dan zou je de houdbaarheid wel iets kunnen verlengen.
Maar eigenlijk is het in mijn ogen alsnog niet te doen.

De stelregel die ik gebruik is:
- olijfolie tot 2 jaar ongeopend.
- olijfolie binnen 8 maanden als je het eenmaal hebt geopend.

Dus in mijn ogen je kunt beter 4 flesjes van 0,5 liter, dan 1 blik van 2 liter op voorraad hebben staan.
 
Ik ben voor de noodvoorraad afgestapt van olijfolie omdat het inderdaad behoorlijk in smaak en kwaliteit achteruit gaat.
Ik heb het nog wel in de 'lopende voorraad': dat wat ik tussen nu en een paar maanden denk te gebruiken en wat ik dan aanvul met vers.

Voor de prepvoorraad ben ik overgestapt op (bio) kokosolie: dat is niet vloeibaar bij kamertemperatuur en kan dus vacuum getrokken opgeslagen worden. Daarmee blijft het járen goed 👍
 
Laatst bewerkt:
Ik ben voor de noodvoorraad afgestapt van olijfolie omdat het inderdaad behoorlijk in smaak en kwaliteit achteruit gaat.
Ik heb het nog wel in de 'lopende voorraad': dat wat ik tussen nu en een paar maanden denk te gebruiken en wat ik dan aanvul met vers.

Voor de prepvoorraad ben ik overgestapt op (bio) kokosolie: dat is niet vloeibaar bij kamertemperatuur en kan dus vacuum getrokken opgeslagen worden. Daarmee blijft het járen goed 👍
@Mayo , kokosolie schijnt het verteren/opnemen van koolhydraten sterk te beperken. Ik las dat eens, en op zich zou het dan jammer zijn om zo een deel van de voeding niet te benutten in crisistijden.
Ik kan dat artikel zo gauw niet vinden maar ik zoek verder.

Wel vind ik het volgende dat te denken geeft. Kokosvet is het verzadigste vet van de verzadigste vetten. In een crisis zou ik het ook gewoon gebruiken want er zijn dan wel andere risico's erger denk ik, maar voorzichtigheid lijkt gerechtvaardigd. https://www.metronieuws.nl/lifestyl...essor-kokosolie-is-puur-vergif-en-gevaarlijk/
 
Hoe lang denk je dat zoiets meegaat in ongeopende verpakking koel/donker bewaard?

Ik heb geen idee. Deze kwamen bij de verhuizing tevoorschijn uit de noodvoorraad en waren we totaal vergeten dat we ze nog hadden.
Normaal gesproken zou ik levensmiddelen niet zolang over datum laten gaan. Ze zijn nu bijna 6 jaar over datum, en nog prima te gebruiken. Dus minimaal 6 jaar.
 
Hoe lang denk je dat zoiets meegaat in ongeopende verpakking koel/donker bewaard?
@Lasagnacat , hier, idioot lang, totdat ik ook het allerlaatste beetje heb gebruikt om lagers te smeren en om in een olielampje op te branden. Ik heb een potje staan, maar inderdaad alleen voor toepassingen ver buiten het lichaam😁

Als ik zo het een en ander lees over kokosvet, dan lijkt de betere vraag hoe lang wij zelf meegaan met dat spul in de maag.😉

https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx
 
@Lasagnacat , hier, idioot lang, totdat ik ook het allerlaatste beetje heb gebruikt om lagers te smeren en om in een olielampje op te branden. Ik heb een potje staan, maar inderdaad alleen voor toepassingen ver buiten het lichaam😁

Als ik zo het een en ander lees over kokosvet, dan lijkt de betere vraag hoe lang wij zelf meegaan met dat spul in de maag.😉

https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx

Dat ziet er niet zo best uit :p

Ik blijf olijfolie rouleren en zorg dat ik een goede anti-aanbakpan heb zodat ik vetvrij kan koken in een SHTF situatie.

https://lekker-leven.com/koken-en-bakken-zonder-olie/

Om te testen heb ik een blikje Gkazas olijfolie gekocht bij de AH. 200ml voor 5,59 euro. Ze hebben ook een goedkopere 1 liter variant voor 20 euro maar ook dat is veel te duur. Het moet wel leuk blijven..
 
Dat ziet er niet zo best uit :p

Ik blijf olijfolie rouleren en zorg dat ik een goede anti-aanbakpan heb zodat ik vetvrij kan koken in een SHTF situatie.

https://lekker-leven.com/koken-en-bakken-zonder-olie/

Om te testen heb ik een blikje Gkazas olijfolie gekocht bij de AH. 200ml voor 5,59 euro. Ze hebben ook een goedkopere 1 liter variant voor 20 euro maar ook dat is veel te duur. Het moet wel leuk blijven..
Olijfolie lijkt mij ook beter @Lasagnacat . Jammer is alleen dat er veel van de smaak verloren schijnt te gaan bij het bakken.

Zuurstof is m.i. de grootste boosdoener wat veroudering aangaat. Stel een fles is half vol, er zit dan veel lucht en zuurstof bij dat zijn werk kan doen. Een volgende keer gaat er weer een scheutje uit en wordt de aanwezige lucht (stel) weer voor de helft ververst. Zouden we na ieder gebruik een fles kunnen verkleinen, dan zou dat wel geweldig zijn😁
Echt, ik denk dat glazen knikkers erin wel zouden schelen... Vullen tot de olie aan de rand staat...
 
@Lasagnacat , hier, idioot lang, totdat ik ook het allerlaatste beetje heb gebruikt om lagers te smeren en om in een olielampje op te branden. Ik heb een potje staan, maar inderdaad alleen voor toepassingen ver buiten het lichaam😁

Als ik zo het een en ander lees over kokosvet, dan lijkt de betere vraag hoe lang wij zelf meegaan met dat spul in de maag.😉

https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx

Het is natuurlijk niet zo dat je veel per dag gebruikt: als ik 's morgens eieren bak en 's avonds vlees braadt, dan gebruik ik ca 30-35 gram.
Kokosolie blijft meer dan 6 jaar goed. Dit heb ik dus liever in mn voorraad dan olijfolie die na 6-12 maanden ranzig is.

Trouwens: hoeveel verzadigd vet zit er denk je in dat schmalzfleish waar jij zo enthousiast over bent? 🤔
 
Laatst bewerkt:
Het is natuurlijk niet zo dat je veel per dag gebruikt: als ik 's morgens eieren bak en 's avonds vlees braadt, dan gebruik ik ca 30-35 gram.
Kokosolie blijft meer dan 6 jaar goed. Dit heb ik dus liever in mn voorraad dan olijfolie die na 6-12 maanden ranzig is.
@Mayo , je bakt en braadt ermee maar zult niet al dat vet inslikken. Fataal zal het zo niet snel zijn, maar ik zie hier en daar wel vermeld dat kokosvet niet geschikt is voor regelmatig inwendig gebruik. Het is zo'n beetje het meest verzadigde vet dat er bestaat.

"Kokosolie bevat van alle plantaardige oliën veruit de meeste verzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben een middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Laurinezuur doet van alle verzadigde vetten het cholesterolgehalte het meest stijgen. De veronderstelde risico's aangaande hart- en vaatziekten die dit met zich meebrengen hebben ertoe geleid dat onder andere de WHO, de Amerikaanse FDA en het Nederlands Voedingscentrum de consumptie van kokosolie afraden."

Ik geef de voorkeur aan ghee op voorraad. Dat is nagenoeg onbeperkt houdbaar en er kleven kennelijk minder gezondheidsrisico's aan.

Voor het dagelijks gebruik neem ik het liefst onverzadigde plantaardige olie zoals zonnebloemolie, of olijfolie daar waar de smaak ervan een plus is.
Trouwens: hoeveel verzadigd vet zit er denk je in dat schmalzfleish waar jij zo enthousiast over bent? 🤔
Varkensvet bestaat voor 40% uit verzadigde vetzuren en kokosvet bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren.😉

Bovendien smaakt dat Schmalzfleisch ook nog eens lekker. Dat, maakt mij wel enthousiast! Ik heb dat op voorraad en eet het maar zelden, maar smeer liever dat op het zaagselbrood in een crisis dan kokosvet. Dat laatste gaat hier op de deurscharnieren en de fietsketting.😉
 
Terug
Bovenaan