De Schrijver
Prepper
Laatst bewerkt:
Orgaanvlees
Het bereiden van en recepten met orgaanvlees. Want als je een mooi beestje hebt gevangen met SHTF is fijn als je er zoveel mogelijk van kan gebruiken. De recepten komen uit een oud kookboek (in de tijd dat je blijkbaar nog een setje kalfshersenen kon kopen bij de slager) en ik heb ze as-is overgenomen. Ik betwijfel of je wel een citroen hebt als t zover komt maar zet het er maar gewoon bij- voor het geval je het zou willen testen en het wel smaakvol wil houden. Een recensie is dan overigens meer dan welkom! Evenals aanvullingen uiteraard. Wie durft?
Kalfsnierstuk
Nodig: 2 kg kalfsnierstuk, 200 gr boter, 15 gr zout, 1/2 liter water.
Bereiden:
- het nierstuk met kokend water overgieten;
- uit het water nemen en zouten;
- in een ijzeren pot of geëmailleerde pan het vet smelten;
- het nierstuk in het hete vet plaatsen en aan alle kanten erin wentelen;
- 10 minuten braden;
- het water toevoegen;
- 1 3/4 uur braden, elk kwartier draaien.
Kalfshersenen
Nodig: 1 stel kalfshersenen, 4 dl water, 5 gr zout, 1 lepel azijn, 1 uitje.
Bereiden:
- kalfshersenen worden in koud water opgezet;
- zodra het water kookt wordt het afgegoten;
- gaarkoken in 4 dl water met zout, azijn en ui gedurende een kwartier;
- de hersenen uit de bouillon nemen;
- velletjes zorgvuldig verwijderen.
Gestoofde kalfsnier
Nodig: 1 kalfsnier, 40 gr boter, 1/2 liter water, 30 gr bloem, zout, foelie, schijfjes citroen.
Bereiden:
- nier wassen en blancheren;
- gaar koken in 1/2 liter water, zout en foelie;
- saus maken van de boter, bloem en bouillon waarin de niet gekookt is;
- de nier nog 15 minuten stoven in de saus met de schijfjes citroen.
Gekookte kalfslever
Nodig: 600 gr lever, zout
Bereiden:
- lever wassen;
- vellen verwijderen;
- gedurende een half uur in ruim kokend water met zout gaarkoken.
Opmerking: indien je de lever niet meteen wil eten, dien je het te bewaren in het vocht waarin het heeft gekookt. De lever moet onder water staan.
Gebakken kalfslever
Nodig: 600 gr kalfslever, zout, peper, 100 gr boter.
Bereiden:
- lever wassen, zouten en larderen;
- in hete boter in de over braden gedurende 3 kwartier;
- lever af en toe bedruipen.
Toevoeging van @Flos : Kalfszwezerik
Het beste van het kalf ben je nog vergeten . Dat zijn de zwezeriken.
Leg de zwezeriken een min. nacht in koud water te weken .
blancheer ze kort . Dit om ze gemakkelijker te kunnen ontvliezen .
recept 1
snij de zwezeriken in plakjes . Bebloem ze lichtjes . Bak ze in een grilpan .
serveren met een slaatje .
recept 2
snij de zwezeriken in stukken en kook ze gaar .
In water met een ui wat selder en een wortel . Peterselie tijm en lauwlier .
Maak gehakt balletjes van puur kalfs gehakt .
kook die ook in water giet af en spoel af .
In een redelijke grote pot maak je een witte saus .
met boter een fijn gesneden ui bloen en de bouillon waar de zwezeriken zijn in gekookt ( gezeeft natuurlijk )
voeg daar de balletjes en de zwezeriken aan toe .
Op smaak brengen met peper en zout .
Serveren met hand gesneden friet krop sla en een sneedje tomaat . En vergeet de majo. niet
Gestoofde rundernier
Nodig: 1 rundernier, 20 gr boter, 1/2 liter water, 40 gr bloem, 1 ui, stukje foelie, zout, peper.
Bereiden:
- nier afwassen;
- niet blancheren (opzetten en als het water kookt afgieten);
- gaarkoken in 1/2 liter water met wat zout en de foelie;
- de ui schoonmaken, snipperen en met de boter fruiten;
- bloem toevoegen;
- vocht waarin de nier gekookt heeft toevoegen;
- nier in plakken snijden;
- peper toevoegen aan de saus en de niet daar 20 minuten in laten stoven.
Gebakken rundernier
Nodig: 1 rundernier, 10 gr bloem, zout, 50 gr boter.
Bereiden:
- de nier blancheren;
- de nier in plakken snijden, vellen en het vet verwijderen;
- de nier zouten en in bloem wentelen;
- bak de nier in vet aan beide kanten bruin en gaar.
Gebakken runderlever
Nodig: 1 runderlever, 100 gr boter, zout, peper, 20 gr bloem.
Bereiden:
- lever wassen en in plakken snijden;
- vellen verwijderen;
- inwrijven met peper en zout en door de bloem wentelen;
- in vet aan beide kanten bruin en gaar bakken.
Toevoeging van @Flos : Gebakken runderhart
Orgaan vlees is voor mij een delecatesse. Alleen lever is niet mijn favoriet. Van het varken eet ik dan ook bijna alles van de lever maak ik paté. En bij een rund vind ik het hart het beste . Dat snijd ik in plakken en bak dit als biefstuk wel doorbakken. Met gebakken aardappelen en een tomatensaus om jou kin af te likken.
Lamsnieren
Nodig: 4 lamsnieren, 100 gr boter, 1 eetlepel gehakte peterselie, zout, peper, paar schijfjes citroen.
Bereiden:
- nieren wassen, doorsnijden;
- nieren met zout en peper inwrijven;
- bruin braden in boter;
- stoven in het vet met 2 dl kokend water, de peterselie en 3 citroenschijfjes;
- 1/2 uur stoven.
Nierbroodjes
Voor 8 stuks bij kalf, 12 stuks bij rund.
Nodig: kalfs- of rundernier, 2 eieren, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 stukje foelie, 1/2 dl bouillon, 25 gr boter, 4 sneetjes brood, zout, nootmuskaat.
Opmerking: nieren worden in het water gezet tot ze worden bereid.
Bereiden:
- nier opzetten met koud water;
- zodra het water kookt dit afgieten;
- de nier opzetten met kokend water, zout en foelie;
- de nier 3/4 uur koken tot ze goed gaar is;
- de nier in schijven snijden en het vet verwijderen;
- de nier fijnhakken;
- de nier mengen met peterselie, eidooiers, bouillon, nootmuskaat en boter;
- de massa op de kachel 5 minuten roerend verwarmen;
- de korsten van het brood afsnijden;
- de sneetjes middendoor snijden;
- in 30 gr boter aan beide kanten lichtbruin bakken;
- de nier op de broodjes leggen.
Eet smakelijk!
Het bereiden van en recepten met orgaanvlees. Want als je een mooi beestje hebt gevangen met SHTF is fijn als je er zoveel mogelijk van kan gebruiken. De recepten komen uit een oud kookboek (in de tijd dat je blijkbaar nog een setje kalfshersenen kon kopen bij de slager) en ik heb ze as-is overgenomen. Ik betwijfel of je wel een citroen hebt als t zover komt maar zet het er maar gewoon bij- voor het geval je het zou willen testen en het wel smaakvol wil houden. Een recensie is dan overigens meer dan welkom! Evenals aanvullingen uiteraard. Wie durft?
Kalfsnierstuk
Nodig: 2 kg kalfsnierstuk, 200 gr boter, 15 gr zout, 1/2 liter water.
Bereiden:
- het nierstuk met kokend water overgieten;
- uit het water nemen en zouten;
- in een ijzeren pot of geëmailleerde pan het vet smelten;
- het nierstuk in het hete vet plaatsen en aan alle kanten erin wentelen;
- 10 minuten braden;
- het water toevoegen;
- 1 3/4 uur braden, elk kwartier draaien.
Kalfshersenen
Nodig: 1 stel kalfshersenen, 4 dl water, 5 gr zout, 1 lepel azijn, 1 uitje.
Bereiden:
- kalfshersenen worden in koud water opgezet;
- zodra het water kookt wordt het afgegoten;
- gaarkoken in 4 dl water met zout, azijn en ui gedurende een kwartier;
- de hersenen uit de bouillon nemen;
- velletjes zorgvuldig verwijderen.
Gestoofde kalfsnier
Nodig: 1 kalfsnier, 40 gr boter, 1/2 liter water, 30 gr bloem, zout, foelie, schijfjes citroen.
Bereiden:
- nier wassen en blancheren;
- gaar koken in 1/2 liter water, zout en foelie;
- saus maken van de boter, bloem en bouillon waarin de niet gekookt is;
- de nier nog 15 minuten stoven in de saus met de schijfjes citroen.
Gekookte kalfslever
Nodig: 600 gr lever, zout
Bereiden:
- lever wassen;
- vellen verwijderen;
- gedurende een half uur in ruim kokend water met zout gaarkoken.
Opmerking: indien je de lever niet meteen wil eten, dien je het te bewaren in het vocht waarin het heeft gekookt. De lever moet onder water staan.
Gebakken kalfslever
Nodig: 600 gr kalfslever, zout, peper, 100 gr boter.
Bereiden:
- lever wassen, zouten en larderen;
- in hete boter in de over braden gedurende 3 kwartier;
- lever af en toe bedruipen.
Toevoeging van @Flos : Kalfszwezerik
Het beste van het kalf ben je nog vergeten . Dat zijn de zwezeriken.
Leg de zwezeriken een min. nacht in koud water te weken .
blancheer ze kort . Dit om ze gemakkelijker te kunnen ontvliezen .
recept 1
snij de zwezeriken in plakjes . Bebloem ze lichtjes . Bak ze in een grilpan .
serveren met een slaatje .
recept 2
snij de zwezeriken in stukken en kook ze gaar .
In water met een ui wat selder en een wortel . Peterselie tijm en lauwlier .
Maak gehakt balletjes van puur kalfs gehakt .
kook die ook in water giet af en spoel af .
In een redelijke grote pot maak je een witte saus .
met boter een fijn gesneden ui bloen en de bouillon waar de zwezeriken zijn in gekookt ( gezeeft natuurlijk )
voeg daar de balletjes en de zwezeriken aan toe .
Op smaak brengen met peper en zout .
Serveren met hand gesneden friet krop sla en een sneedje tomaat . En vergeet de majo. niet
Gestoofde rundernier
Nodig: 1 rundernier, 20 gr boter, 1/2 liter water, 40 gr bloem, 1 ui, stukje foelie, zout, peper.
Bereiden:
- nier afwassen;
- niet blancheren (opzetten en als het water kookt afgieten);
- gaarkoken in 1/2 liter water met wat zout en de foelie;
- de ui schoonmaken, snipperen en met de boter fruiten;
- bloem toevoegen;
- vocht waarin de nier gekookt heeft toevoegen;
- nier in plakken snijden;
- peper toevoegen aan de saus en de niet daar 20 minuten in laten stoven.
Gebakken rundernier
Nodig: 1 rundernier, 10 gr bloem, zout, 50 gr boter.
Bereiden:
- de nier blancheren;
- de nier in plakken snijden, vellen en het vet verwijderen;
- de nier zouten en in bloem wentelen;
- bak de nier in vet aan beide kanten bruin en gaar.
Gebakken runderlever
Nodig: 1 runderlever, 100 gr boter, zout, peper, 20 gr bloem.
Bereiden:
- lever wassen en in plakken snijden;
- vellen verwijderen;
- inwrijven met peper en zout en door de bloem wentelen;
- in vet aan beide kanten bruin en gaar bakken.
Toevoeging van @Flos : Gebakken runderhart
Orgaan vlees is voor mij een delecatesse. Alleen lever is niet mijn favoriet. Van het varken eet ik dan ook bijna alles van de lever maak ik paté. En bij een rund vind ik het hart het beste . Dat snijd ik in plakken en bak dit als biefstuk wel doorbakken. Met gebakken aardappelen en een tomatensaus om jou kin af te likken.
Lamsnieren
Nodig: 4 lamsnieren, 100 gr boter, 1 eetlepel gehakte peterselie, zout, peper, paar schijfjes citroen.
Bereiden:
- nieren wassen, doorsnijden;
- nieren met zout en peper inwrijven;
- bruin braden in boter;
- stoven in het vet met 2 dl kokend water, de peterselie en 3 citroenschijfjes;
- 1/2 uur stoven.
Nierbroodjes
Voor 8 stuks bij kalf, 12 stuks bij rund.
Nodig: kalfs- of rundernier, 2 eieren, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 stukje foelie, 1/2 dl bouillon, 25 gr boter, 4 sneetjes brood, zout, nootmuskaat.
Opmerking: nieren worden in het water gezet tot ze worden bereid.
Bereiden:
- nier opzetten met koud water;
- zodra het water kookt dit afgieten;
- de nier opzetten met kokend water, zout en foelie;
- de nier 3/4 uur koken tot ze goed gaar is;
- de nier in schijven snijden en het vet verwijderen;
- de nier fijnhakken;
- de nier mengen met peterselie, eidooiers, bouillon, nootmuskaat en boter;
- de massa op de kachel 5 minuten roerend verwarmen;
- de korsten van het brood afsnijden;
- de sneetjes middendoor snijden;
- in 30 gr boter aan beide kanten lichtbruin bakken;
- de nier op de broodjes leggen.
Eet smakelijk!