martin
Mankinds only hope
Prepsoep / Brandnetelsoep
Een van de vele dingen die ik op mijn oneindige “todo” lijst heb staan is het bereiden van brandnetelsoep. Aangezien ik ook nog flink wat meerjarige kruiden heb staan heb ik een mix gemaakt van deze kruiden in combinatie met brandnetels.
Waarom brandnetel?
Brandnetels schijnen erg gezond te zijn. Tevens zijn ze niet moeilijk te vinden. In de netelharen zitten onder andere de volgende stoffen: netelgif, histamine, lecithine en mierenzuur.
De bladeren bevatten: chlorofyl, xantofyl, vitamine B1,2 en 5, vitamine C, E en K, choline, carotine, enzymen, glucokinine, mineralen, looistof, fenolzuur en Flavonoïden.
Superfood?
Het internet staat vol met onzin over brandnetels dus ik ga me er niet aan wagen om hier een uitspraak over te doen. Ik durf wel te stellen dat in geval van een vitamine C tekort deze plant erg nuttig kan zijn. Of de histamine ook nog overige positieve effecten zal opleveren verwacht ik wel maar is niet mijn primaire doel.
Voorbereiding:
Je gebruikt de jonge toppen van brandnetels maar gebruik netels zonder zaad of bloesem.
Het is verstandig om handschoenen aan te doen tijdens het plukken. Je kan ook met een flinke doos de toppen knippen met een schaar en ze gelijk in de doos te laten vallen. Dit is best wel een tijdrovende klus. 30 minuten later:
Deze toppen prikken door de brandharen. Het is belangrijk om ze 1 a 2 minuten te blancheren zodat ze niet meer zullen prikken. Eerst wel even grondig wassen en in een vergiet laten drogen.
Na het blancheren ziet het gelijk zo uit:
Maar nu kan je ze zonder problemen in kleine stroken snijden zoals je spinazie zou snijden.
Kruiden:
Ik heb in totaal 12 kruiden gebruikt die je hieronder kunt terugvinden. Het zijn allemaal meerjarige kruiden. Voor de kruiden freak de ultieme kans om de ontbrekende 10 kruiden te benoemen!
Overige Ingrediënten:
Eerst voorzichtig wat water toevoegen zodat de bloem niet gaat klonteren en het kort even laten koken. Hierna de rest van het water toevoegen en de bouillonblokjes toevoegen.
Alvast de kruiden fijnsnijden. Als je echt lui bent dan gebruik je een keukenmachine, maar het schoonmaken hiervan zal meer tijd kosten dan het snijden met een mes en je mist de heerlijke geur die vrijkomt tijdens het snijden.
De brandneteltoppen doe je in de pan en je laat het geheel heel zachtjes voor ongeveer 10 minuten doorkoken.
Hierna de kruiden erbij en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken.
En dan ziet het er ongeveer zo uit
En nu het geheel met een staafmixer pureren tot een egale groene vloeistof.
Je kan hierna de soep serveren in een soepkom. Ik heb geen extra zout/peper gebruikt aangezien er voldoende zout in de bouillonblokjes zit en de kruiden meer dan voldoende smaak zal geven.
Ik heb wel een slokje room gebruikt en een gekruimeld hardgekookt ei.
Een gekruimeld ei in de soep klinkt gek maar is erg lekker en wordt in andere landen veelvuldig toegepast.
Ik had het nu graag wat foodpornwaardig willen presenteren zoals onderstaande foto:
(geleend van het web)
Maar helaas zakte de room gelijk tot op de bodem, en ziet het er wat minder uit:
Maar hoe smaakt het?
Als het niet lekker zou zijn dan zou ik het gewoon eerlijk toegeven maar het is echt zeer smakelijk. Ik heb geen idee of het de kruiden zijn, of de brandnetels, of mijn eetlust. Het is in ieder geval zeer geslaagd en hoewel ik niet echt een soep liefhebber ben is het voor herhaling vatbaar.
Verbeterpunten:
Het gebruik van een staafmixer is niet echt slim. Nu begrijp ik waarom een roerzeef of een passe-vite een belangrijk hulpmiddel in de keuken is. Tevens zou het zeven voorkomen dat ik een stuk of 10 harde takjes uit de soep (en mijn mond) heb moeten vissen ondanks mijn nauwkeurig preparen van de verse kruiden. Dus zonder roerzeef had ik minimaal de soep door een zeef moeten doen.
Conclusie
Een geslaagd recept maar de volgende keer gebruik in een roerzeef. Ik verwacht dat deze soep ook koud heel goed is te eten. Een volgende keer probeer ik met ¼ aan kruiden/brandnetels een koude soep te maken die ik zal voorzien van een rode peper zodat het wat pittiger zal zijn.
p.s. wie de overige 10 kruiden weet te benoemen krijgt een virtuele knuffel.
Een van de vele dingen die ik op mijn oneindige “todo” lijst heb staan is het bereiden van brandnetelsoep. Aangezien ik ook nog flink wat meerjarige kruiden heb staan heb ik een mix gemaakt van deze kruiden in combinatie met brandnetels.
Waarom brandnetel?
Brandnetels schijnen erg gezond te zijn. Tevens zijn ze niet moeilijk te vinden. In de netelharen zitten onder andere de volgende stoffen: netelgif, histamine, lecithine en mierenzuur.
De bladeren bevatten: chlorofyl, xantofyl, vitamine B1,2 en 5, vitamine C, E en K, choline, carotine, enzymen, glucokinine, mineralen, looistof, fenolzuur en Flavonoïden.
Superfood?
Het internet staat vol met onzin over brandnetels dus ik ga me er niet aan wagen om hier een uitspraak over te doen. Ik durf wel te stellen dat in geval van een vitamine C tekort deze plant erg nuttig kan zijn. Of de histamine ook nog overige positieve effecten zal opleveren verwacht ik wel maar is niet mijn primaire doel.
Voorbereiding:
Je gebruikt de jonge toppen van brandnetels maar gebruik netels zonder zaad of bloesem.
Het is verstandig om handschoenen aan te doen tijdens het plukken. Je kan ook met een flinke doos de toppen knippen met een schaar en ze gelijk in de doos te laten vallen. Dit is best wel een tijdrovende klus. 30 minuten later:
Deze toppen prikken door de brandharen. Het is belangrijk om ze 1 a 2 minuten te blancheren zodat ze niet meer zullen prikken. Eerst wel even grondig wassen en in een vergiet laten drogen.
Na het blancheren ziet het gelijk zo uit:
Maar nu kan je ze zonder problemen in kleine stroken snijden zoals je spinazie zou snijden.
Kruiden:
Ik heb in totaal 12 kruiden gebruikt die je hieronder kunt terugvinden. Het zijn allemaal meerjarige kruiden. Voor de kruiden freak de ultieme kans om de ontbrekende 10 kruiden te benoemen!
- Bieslook
- Oregano
Overige Ingrediënten:
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- Klontje boter
- Eetlepel bloem
- 1 liter water
- 1 ½ blokje bouillon (groente/kip/rund)
Eerst voorzichtig wat water toevoegen zodat de bloem niet gaat klonteren en het kort even laten koken. Hierna de rest van het water toevoegen en de bouillonblokjes toevoegen.
Alvast de kruiden fijnsnijden. Als je echt lui bent dan gebruik je een keukenmachine, maar het schoonmaken hiervan zal meer tijd kosten dan het snijden met een mes en je mist de heerlijke geur die vrijkomt tijdens het snijden.
De brandneteltoppen doe je in de pan en je laat het geheel heel zachtjes voor ongeveer 10 minuten doorkoken.
Hierna de kruiden erbij en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken.
En dan ziet het er ongeveer zo uit
En nu het geheel met een staafmixer pureren tot een egale groene vloeistof.
Je kan hierna de soep serveren in een soepkom. Ik heb geen extra zout/peper gebruikt aangezien er voldoende zout in de bouillonblokjes zit en de kruiden meer dan voldoende smaak zal geven.
Ik heb wel een slokje room gebruikt en een gekruimeld hardgekookt ei.
Een gekruimeld ei in de soep klinkt gek maar is erg lekker en wordt in andere landen veelvuldig toegepast.
Ik had het nu graag wat foodpornwaardig willen presenteren zoals onderstaande foto:
(geleend van het web)
Maar helaas zakte de room gelijk tot op de bodem, en ziet het er wat minder uit:
Maar hoe smaakt het?
Als het niet lekker zou zijn dan zou ik het gewoon eerlijk toegeven maar het is echt zeer smakelijk. Ik heb geen idee of het de kruiden zijn, of de brandnetels, of mijn eetlust. Het is in ieder geval zeer geslaagd en hoewel ik niet echt een soep liefhebber ben is het voor herhaling vatbaar.
Verbeterpunten:
Het gebruik van een staafmixer is niet echt slim. Nu begrijp ik waarom een roerzeef of een passe-vite een belangrijk hulpmiddel in de keuken is. Tevens zou het zeven voorkomen dat ik een stuk of 10 harde takjes uit de soep (en mijn mond) heb moeten vissen ondanks mijn nauwkeurig preparen van de verse kruiden. Dus zonder roerzeef had ik minimaal de soep door een zeef moeten doen.
Conclusie
Een geslaagd recept maar de volgende keer gebruik in een roerzeef. Ik verwacht dat deze soep ook koud heel goed is te eten. Een volgende keer probeer ik met ¼ aan kruiden/brandnetels een koude soep te maken die ik zal voorzien van een rode peper zodat het wat pittiger zal zijn.
p.s. wie de overige 10 kruiden weet te benoemen krijgt een virtuele knuffel.