Ik ben de laatste tijd gek op Turkse humus op brood. Komt goed uit want van het Voedingscentrum moeten de Nederlander meer bonen en peulen eten.
Het fijne is ook wel dat ik meestal alles wel in huis heb, en voor heel snelle humus heb ik een voorraadje kikkererwten en witte bonen in de vriezer liggen en zelfs ergens in de voorraad blikjes.
Het is vrij snel gemaakt. Ik stop al de ingrediënten in een lege glazen augurkenpot waar mijn staafmixer ook in past. Ik post een basisrecept, maar je kan een hoop variëren, beetje minder van dit, beetje meer van dat, kwestie van proeven en je eigen smaak.
300 gram gekookte kikkererwten
2 tot 4 eetlepels tahin
2 of meer teentjes knoflook
1 klein handje platte peterselie of koriander
theelepel komijn
paprikapoeder
sap van een halve citroen
olijfolie
Doe de kikkererwten in de pot, voeg tahin, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de komijn toe. Pureer alles. Voeg eventueel wat kookvocht of water toe totdat een glad mengsel ontstaat. Op smaak brengen met een snuifje zout en mespuntje cayennepeper of paprikapoeder.
Roer eventueel gehakte koriander of peterselie erdoor.
Dit is het originele recept. Ik gebruik zelf meestal geen koriander, wel harissa of vierkleurenpeper, ik gebruik komijn die ik net in de vijzel gekneusd heb, en de hoeveelheid knoflook ligt aan de soort knoflook, maar het mag wel lekker pittig.
Soms maak ik de humus van witte bonen, kan ook. Bij gebrek aan tahin (sesamzaadpasta) heb ik wel eens zonnepittenpasta gebruikt, was aardig maar miste wat pit, maar is in een SHTF prima alternatief.
Ik eet het meestal als broodbeleg en ik moet zeggen dat het goed vullend is.
Ik wil variant met zonnebloempasta nog combineren met pittige kiemgroenten.
Ik maak meestal een halve pot, denk 300 gram en doe daar dag of drie mee. Ook lekker om als dip te gebruiken met komkommer, wortel en andere rauwe groenten.
Het fijne is ook wel dat ik meestal alles wel in huis heb, en voor heel snelle humus heb ik een voorraadje kikkererwten en witte bonen in de vriezer liggen en zelfs ergens in de voorraad blikjes.
Het is vrij snel gemaakt. Ik stop al de ingrediënten in een lege glazen augurkenpot waar mijn staafmixer ook in past. Ik post een basisrecept, maar je kan een hoop variëren, beetje minder van dit, beetje meer van dat, kwestie van proeven en je eigen smaak.
300 gram gekookte kikkererwten
2 tot 4 eetlepels tahin
2 of meer teentjes knoflook
1 klein handje platte peterselie of koriander
theelepel komijn
paprikapoeder
sap van een halve citroen
olijfolie
Doe de kikkererwten in de pot, voeg tahin, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de komijn toe. Pureer alles. Voeg eventueel wat kookvocht of water toe totdat een glad mengsel ontstaat. Op smaak brengen met een snuifje zout en mespuntje cayennepeper of paprikapoeder.
Roer eventueel gehakte koriander of peterselie erdoor.
Dit is het originele recept. Ik gebruik zelf meestal geen koriander, wel harissa of vierkleurenpeper, ik gebruik komijn die ik net in de vijzel gekneusd heb, en de hoeveelheid knoflook ligt aan de soort knoflook, maar het mag wel lekker pittig.
Soms maak ik de humus van witte bonen, kan ook. Bij gebrek aan tahin (sesamzaadpasta) heb ik wel eens zonnepittenpasta gebruikt, was aardig maar miste wat pit, maar is in een SHTF prima alternatief.
Ik eet het meestal als broodbeleg en ik moet zeggen dat het goed vullend is.
Ik wil variant met zonnebloempasta nog combineren met pittige kiemgroenten.
Ik maak meestal een halve pot, denk 300 gram en doe daar dag of drie mee. Ook lekker om als dip te gebruiken met komkommer, wortel en andere rauwe groenten.