Mij lijkt het onmogelijk dat de ECB de rente zo ver kan verhogen, dat het loont om in euro's te sparen en tegelijk kan voorkomen dat er EU-landen de rente op hun staatsschulden nog kunnen blijven betalen. En dan praat ik niet eens over het aflossen van die staatsschulden.
En daarmee lijkt mij het uiteindelijke lot van de Euro als fiat-valuta bezegeld.
De ECB kan verdere inflatie niet meer stoppen. Hooguit nog wat tijd rekken door meer waardeloze euro's te creeren om daarmee nog meer inflatie te veroorzaken.
De renteverhoging is niet zozeer voor het spaargeld, maar vooral voor de leningenkant. Er zijn nu veel mensen die geld lenen voor een huis, een auto, of zelfs om te beleggen. Door de rente te verhogen wordt er minder geleend en is er dus minder geld beschikbaar in de economie.
minder geld voor hetzelfde aantal artikelen geeft normaal gesproken een lager prijs per artikel ofwel een afname van de inflatie.
De ECB richt zich niet zozeer op de inflatie veroorzaakt door de gestegen gasprijzen omdat ze weten dat dat uiteindelijk vanzelf wel overgaat. ( er is sinds gisteren 20 miljard lng capaciteit waardoor de afhankelijkheid van Russisch gas snel afneemt. Voorjaar 2023 zal de gasprijs waarschijnlijk ergens rond de 70ct en 1.4 euro gaan bewegen, dat is natuurlijk altijd nog veel meer dan de 40-50ct waar we aan verslaafd waren, maar ook veele minder dan de bijna 4 euro wat een m3 gas nu kost.)
De ECB wil de vraag gestuurde inflatie beïnvloeden en die kun je eenvoudig sturen door de geldhoeveelheid te verminderen. Het vooruitzicht is dat volgend jaar er nog 5-6% inlfatie zal zijn en voor 2024 de inflatie al weer onder de 3% zal liggen. Dat komt redelijk overeen met een totale inflatie van 20% in 3 jaar, waardoor de schulden van overheden verminderen( gemeten in BBP) en dus beter betaalbaar zullen zijn. Ga
Ga er maar vanuit dat de ECB in de komende 12 maanden nog 2-3 renteverhogingen zal geven van 0.5-0.75% wat een rente van 2.5-3% zal geven. Door de nieuwe steunmaatregelen kan de ECB ervoor zorgen dat de Italianen kunnen blijven lenen aan die 2.5-3%, en dat is wel te doen. De hypotheekrente gaat naar 4.5-6%, wat een druk op de huizenprijzen, en indirect dus ook op de huurprijzen zal geven. De spaarrente gaat naar 2-4% wat ervoor zal zorgen dat mensen minder risico willen lopen op de beurs, waardoor de beurzen zullen dalen, wat netto ook een kapitaalvernietiging is. Bedrijven zullen minder lenen voor uitbreidingen of overnames.
Dus dit is echt geen einde van de Euro( wat zou het alternatief zijn?) en waarschijnlijk kan dit alles gedaan worden met alleen een milde recessie en een licht oplopende werkeloosheid( wat er weer voor zal zorgen dat de looneisen onder de inflatie zullen blijven). De oplopende werkloosheid in 2023-2024 zal ervoor zorgen dat het geld wat niet meer naar de energierekening hoeft naar de spaarrekening zal gaan.
Het doel is de inflatie te beteugelen zonder dat er serieuze stagflatie ontstaat. Dat dat ten koste gaat van een paar jaar economische groei is ingecalculeerd.
Ik ben dus eigenlijk wel positief door de rentestap van .75 omdat dit een duidelijk signaal geeft dat de inflatiebeteugeling voorrang heeft boven de economische groei. En duidelijkheid is altijd goed.