Laatst bewerkt:
Introductie
Ik wilde deze gewoon testen.
Een zaklamp van de Action.
De 1000 lumen LED BIG TORCH SUPER BRIGHT. Leuke naam toch? Geen 3 weken wachten tot de zaklamp eindelijk uit China binnen is, maar gewoon de straat oversteken en de zaklamp kopen.. En dat voor nog geen 10 euro, € 8,95 om precies te zijn.
Maar wat kun je van zo een zaklamp verwachten? Zou hij echt 1000 lumen zijn? Dat vermeld de verpakking tenminste. Verder zit er trouwens niets interessants in de plastic verpakking. Dat doen Chinese lampjes wel beter.
Mijn conclusie lees je verderop, maar voor 9 euro is het misschien wel een leuke camping lamp.
Zaklamp in gebruik
De lamp is redelijk zwaar en groot. Vooral als je er een paar van die grote D batterijen in doet. De schakelaar aan de achterzijde voelt een beetje goedkoop aan. Het lijkt wel alsof je een rubberen eend indrukt. Dat is hoe ik de kwaliteit van de schakelaar kan omschrijven. Het voelt gewoon een beetje raar. Maar dat hoeft de pret niet te drukken.
Verder heeft deze lamp een zoom systeem. De kop kun je naar voren trekken om de lichtbundel te focussen. Vergeet echter niet dat hierdoor een grote hoeveelheid licht verloren gaat! In plaats van die 1000 lumens gaat die er een paar honderd verliezen. Maar goed, daar komen we later op terug.
Hij voelt lekker solide in mijn hand en dat mag ook wat kosten. Zoals gezegd zitten er geen accessoires bij zoals een holster of een draagkoord. Maar ook dat maag de pret niet drukken.
Bouwkwaliteit
Hier moet ik een beetje een nerd gaan spelen. De kwaliteit is redelijk bedroevend als je hem vergelijkt met een zaklamp van € 50 of meer. Zelfs als je hem vergelijkt met een Convoy zaklamp van 10 euro. In de winkel heb ik expres een lamp uitgezocht die niet zo vies was achter de lens. Sommigen zaklampen hadden de LED niet in het midden zitten en hadden allerlei troep naast de Led op de mcpcb (led board). Waarschijnlijk was dit overgebleven van het solderen, wat een beetje jammer is maar mijn exemplaar was dus redelijk schoon.
Helaas voel je wel bij het open schroeven van de achterkant dat het schroefdraad heel stroef gaat. Je hoort het ook met zo een piepend geluid. Ik weet niet hoe lang het schroefdraad meegaat, maar als je D batterijen gebruikt hoef je deze ook niet zo vaak te vervangen gelukkig. Daar kom ik zo nog even op terug bij de Prestaties.
De coating is natuurlijk ook niet te vergelijken met een premium zaklamp van Jetbeam, maar we blijven het over een zaklamp hebben van nog geen 10 euro. Dus dit kan ik gewoon als prima bestempelen. Zelfs rechtstreeks uit de verpakking had ik schade aan de coating, maar dat mag de pret niet minder drukken..
Ik zou daarentegen wel boos om geweest zijn als die uit China kwam en ik er $40 voor betaald had.
De kop en staart van de lamp hebben soort inhammen. Hierdoor blijft de zaklamp stabiel liggen op een platte ondergrond. Maglite zaklampen zijn rond en rollen daarom snel van de tafel af. Deze Action lamp heeft daar geen last van en blijf stabiel liggen door deze groeven in de kop.
De tailcap was bij mij beschadigd. Deze kwam zo uit de verpakking. Tijden het openen van de tailcap op een avond resulteerde dat in bloed aan mijn vingers. Waarschijnlijk is dat gebeurd door een scherp randje op de tailcap. Dit is wel weer een beetje jammer.
LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR
Het is niet duidelijk wat voor soort LED ze hebben gebruikt. Het enige dat ik kan zeggen dat het geen CREE of LUMINUS led is. De LED van mijn exemplaar is nog redelijk netjes gecentreerd, maar daar heb ik het ook voor uitgezocht. Daarom raad ik iedereen aan die deze koopt ook even de LED te controleren.
Het heeft geen reflector maar maakt gebruik van een zoom mechanisme. Als je de kop naar voren trekt zoomt hij in en als je hem naar achteren doet wordt de lichtbundel weer breed. De bezel is niet vastgelijmd dus je kan de kop aan de voorkant makkelijk openmaken. Ik weet echter alleen niet hoe waterdicht hij is.
Wanneer de je zaklamp inzoomt krijgt hij een hele rare vorm. Dit is helaas de gangbare zaak voor zoom zaklampen. Bekijk straks maar de beamshots. Met eigen ogen zul je geen uniforme lichtbundel geprojecteerd zien maar een aparte vorm met allerlei kleur schommelingen.
AFMETINGEN EN GEWICHT:
Zie hieronder enkele zaklampen naast elkaar om de grootte te vergelijken.
Van links naar rechts: Maglite 3D, Action zaklamp 1000 lumen, Olight Warrior X PRO (militaire zaklamp) en een Panasonic D batterij.
GEBRUIKERS INTERFACE
De grote knop aan de achterkant gebruik je om de lamp aan en uit te zetten en door de verschillende modi te gaan, van High-Medium-Low- en dan de flikker modi.
Het heeft geen geheugen, waardoor je altijd in de hoogste stand begint.
Modes:
Nee, dat heeft deze niet. De D batterijen lopen ook ontzettend langzaam leeg. Daar komt ik zo op terug bij Performance.
Stroboscoop
Ja, die is er, dan moet je eerst door het menu klikken van Hoog naar Laag en daarna komt hij in 2 knipper modi.
Lock-out modus:
Nee, dat heeft die niet. Gewoon de schakelaar indrukken, dan lopen de batterijen niet leeg omdat het een mechanische schakelaar is. Er loopt dan geen stroom doorheen zoals een elektronische schakelaar. Zo blijven de batterijen het langst vol.
PWM
Goedkope zaklampen hebben PWM. De lamp knippert dan heel snel maar het valt wel op als je de lamp snel beweegt in het donker, of je hand in de lichtbundel snel heen en weer zwaait. De PWM is zeker zichtbaar bij deze lamp in de laagste setting en dat is ook gelijk het nadeel. De meeste mensen staan hier niet bij stil. Als het je eenmaal opvalt kom je er niet meer vanaf ;--)
BATTERIJEN EN OPLADEN
Gelukkig heeft deze lamp geen ingebouwde oplader. Voor minder dan 10 euro kun je dan niet verwachten, en als deze het heeft zou ik het niet vertrouwen. Dus een ingebouwd oplaadsysteem krijg je niet voor dit geld.
Hij werkt op D batterijen. Die hebben ontzettend veel capaciteit bij laag vermogen. Dit betekent dat een felle zaklamp de batterijen relatief sneller leeg laten lopen omdat er energie (door warmte) ontsnapt. Bij laag vermogen gebeurt dit niet en kan de lamp ontzettend lang branden.
Voor de test had ik ook maar even een paar Panasonic D batterijen gekocht bij de Action. Helaas lukte het me niet om van die AA naar D adapters te gebruiken. Om de een of andere manier werkte dat niet. Ik denk dat ze iets langer zijn dan de normale D batterijen en daardoor niet goed contact maakten? Ik gebruik deze adapters wel in mijn Maglites, zonder problemen. Maar dat even terzijde.
De batterijen zijn volgens mij 2 euro per set bij de Action.
Performance
Dit is meestal het meest interessante gedeelte van de testen. De Action zaklamp heb ik getest in in een Integrating Sphere die ik zelf heb gemaakt. De calibratie is gedaan met een Convoy S2+ van 137 lumen. Ik heb de licht intensiteit gemeten met de Extech SDL400 lux meter.
Ampere:
Gemeten met nieuwe batterijen. DMM is een Fluke 77III met standaard probes.
Gemeten met de brede straal.
High: 990 Lm
Med: 547 Lm
Low; 280 Lm
Nogmaals gemeten, maar nu ingezoomd, dus de kleine hotspot
High 283 Lm
Med 151 Lm
Low 75 Lm
Zoals je ziet zakt de output ongeveer 4 keer. In plaat van bijna 1000 lumens heb je nu nog maar iets meer dan een kwart van de opbrengst. Het is daarom niet de felste/sterkste zaklamp op de markt.
Runtime:
De lamp brand dagen lang als je wilt. Maar zoals je ziet is de meeste prik er wel vanaf na 18 uur. De lamp produceert dan nog ongeveer 36-37 lumens.
Binnen 1 uur is de zaklamp gezakt tot ongeveer 500 lumen, en zakt daarna nog verder. Rond 18 uur brandtijd gaat hij in een soort hybernate mode. De afzwakking van het licht gaat dan nog maar met een paar lumen per uur. Ik heb de lamp na ongeveer 30 uur uitgezet. De batterijen van mijn luxmeter waren inmiddels leeg en kon daarom niet meer verder loggen.
In de dagen daarop heb ik de lamp snachts bij ons op de overloop aangelaten in de laagste setting en dat heeft hij nu al 4 nachten gedaan en nog steeds geeft hij licht. Niet zoveel meer als eerst natuurlijk, maar je kunt hem dus heel lang aanlaten in de laagste stand.
Vandaar dat dit een goede lamp is voor kamperen. D batterijen hebben het voordeel heel veel energie te kunnen leveren op een lage stand.
Hierboven de grafiek van de eerste 10 minuten. Zoals je ziet zakt hij vanaf ongeveer 1 minuut redelijk snel naar ongeveer 740 lumen.
De volgende grafiek is voor het eerste uur.
Rond de 30 minuten zakt hij onder de 500 lumen en na 1 uur zit hij op 457 lumens. Dat is zeker niet heel slecht als je het vergelijkt met een 18650 zaklamp. D batterijen hebben uiteraard een veel grotere inhoud dan een 18650 batterij uiteraard.
Afstand:
Ik heb de metingen gedaan met een professionele Hagner E4-X op een afstand van 10 meter. Dit zijn de resultaten. Helemaal ingezoom, want uitgezoomd doet die het helemaal niet goed qua afstand.
Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.
Afstand tot de schuur is ongeveer 65 meter.
ingezoomd
Uitgezoomd.
POSITIEVE PUNTEN:
Als je er aan denkt een zaklamp te kopen die je lang kunt gebruiken rond huis en tijdens langere trips (kamperen) dan zijn zaklampen die werken op D batterijen een uitkomst. Voor nog geen 9 euro heb jij een zaklamp bij de Action die bijna 1000 lumen produceert bij opstart en nog nachten mee gaat op de laagste stand. Een week kamperen moet daarom geen probleem zijn, en 2 weken op de laagste stand ook nog wel. D batterijen zijn niet echt goedkoop, en dat maakt het wel een beetje duurder helaas. Vergeet ook niet om de batterijen er uit te halen als je de zaklamp voor een poosje niet gebruikt.
Bron van review: https://lumenmonsters.nl/reviews/overige/action-zaklamp-3d-1000lumen/
Ik wilde deze gewoon testen.
Een zaklamp van de Action.
De 1000 lumen LED BIG TORCH SUPER BRIGHT. Leuke naam toch? Geen 3 weken wachten tot de zaklamp eindelijk uit China binnen is, maar gewoon de straat oversteken en de zaklamp kopen.. En dat voor nog geen 10 euro, € 8,95 om precies te zijn.
Maar wat kun je van zo een zaklamp verwachten? Zou hij echt 1000 lumen zijn? Dat vermeld de verpakking tenminste. Verder zit er trouwens niets interessants in de plastic verpakking. Dat doen Chinese lampjes wel beter.
Mijn conclusie lees je verderop, maar voor 9 euro is het misschien wel een leuke camping lamp.
Zaklamp in gebruik
De lamp is redelijk zwaar en groot. Vooral als je er een paar van die grote D batterijen in doet. De schakelaar aan de achterzijde voelt een beetje goedkoop aan. Het lijkt wel alsof je een rubberen eend indrukt. Dat is hoe ik de kwaliteit van de schakelaar kan omschrijven. Het voelt gewoon een beetje raar. Maar dat hoeft de pret niet te drukken.
Verder heeft deze lamp een zoom systeem. De kop kun je naar voren trekken om de lichtbundel te focussen. Vergeet echter niet dat hierdoor een grote hoeveelheid licht verloren gaat! In plaats van die 1000 lumens gaat die er een paar honderd verliezen. Maar goed, daar komen we later op terug.
Hij voelt lekker solide in mijn hand en dat mag ook wat kosten. Zoals gezegd zitten er geen accessoires bij zoals een holster of een draagkoord. Maar ook dat maag de pret niet drukken.
Bouwkwaliteit
Hier moet ik een beetje een nerd gaan spelen. De kwaliteit is redelijk bedroevend als je hem vergelijkt met een zaklamp van € 50 of meer. Zelfs als je hem vergelijkt met een Convoy zaklamp van 10 euro. In de winkel heb ik expres een lamp uitgezocht die niet zo vies was achter de lens. Sommigen zaklampen hadden de LED niet in het midden zitten en hadden allerlei troep naast de Led op de mcpcb (led board). Waarschijnlijk was dit overgebleven van het solderen, wat een beetje jammer is maar mijn exemplaar was dus redelijk schoon.
Helaas voel je wel bij het open schroeven van de achterkant dat het schroefdraad heel stroef gaat. Je hoort het ook met zo een piepend geluid. Ik weet niet hoe lang het schroefdraad meegaat, maar als je D batterijen gebruikt hoef je deze ook niet zo vaak te vervangen gelukkig. Daar kom ik zo nog even op terug bij de Prestaties.
De coating is natuurlijk ook niet te vergelijken met een premium zaklamp van Jetbeam, maar we blijven het over een zaklamp hebben van nog geen 10 euro. Dus dit kan ik gewoon als prima bestempelen. Zelfs rechtstreeks uit de verpakking had ik schade aan de coating, maar dat mag de pret niet minder drukken..
Ik zou daarentegen wel boos om geweest zijn als die uit China kwam en ik er $40 voor betaald had.
De kop en staart van de lamp hebben soort inhammen. Hierdoor blijft de zaklamp stabiel liggen op een platte ondergrond. Maglite zaklampen zijn rond en rollen daarom snel van de tafel af. Deze Action lamp heeft daar geen last van en blijf stabiel liggen door deze groeven in de kop.
De tailcap was bij mij beschadigd. Deze kwam zo uit de verpakking. Tijden het openen van de tailcap op een avond resulteerde dat in bloed aan mijn vingers. Waarschijnlijk is dat gebeurd door een scherp randje op de tailcap. Dit is wel weer een beetje jammer.
LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR
Het is niet duidelijk wat voor soort LED ze hebben gebruikt. Het enige dat ik kan zeggen dat het geen CREE of LUMINUS led is. De LED van mijn exemplaar is nog redelijk netjes gecentreerd, maar daar heb ik het ook voor uitgezocht. Daarom raad ik iedereen aan die deze koopt ook even de LED te controleren.
Het heeft geen reflector maar maakt gebruik van een zoom mechanisme. Als je de kop naar voren trekt zoomt hij in en als je hem naar achteren doet wordt de lichtbundel weer breed. De bezel is niet vastgelijmd dus je kan de kop aan de voorkant makkelijk openmaken. Ik weet echter alleen niet hoe waterdicht hij is.
Wanneer de je zaklamp inzoomt krijgt hij een hele rare vorm. Dit is helaas de gangbare zaak voor zoom zaklampen. Bekijk straks maar de beamshots. Met eigen ogen zul je geen uniforme lichtbundel geprojecteerd zien maar een aparte vorm met allerlei kleur schommelingen.
AFMETINGEN EN GEWICHT:
- Lengte: 26.5 cm
- Diameter bezel: 54 mm
- Diameter breedste gedeelte kop: 57.9 mm
- Batterijhouder breedte: 39 mm
- Gewicht met 3D Panasonic batterijen: 798 gram
Zie hieronder enkele zaklampen naast elkaar om de grootte te vergelijken.
Van links naar rechts: Maglite 3D, Action zaklamp 1000 lumen, Olight Warrior X PRO (militaire zaklamp) en een Panasonic D batterij.
GEBRUIKERS INTERFACE
De grote knop aan de achterkant gebruik je om de lamp aan en uit te zetten en door de verschillende modi te gaan, van High-Medium-Low- en dan de flikker modi.
Het heeft geen geheugen, waardoor je altijd in de hoogste stand begint.
Modes:
- High
- Medium
- Low
- Schakelaar klikken: de lamp gaat aan
- Schakelaar half indrukken: niets
- Schakelaar klikken: de zaklamp schakelt uit
- Schakelaar half indrukken: de lamp gaat loopt door het menu van High-Low en dan de blinky modus.
Nee, dat heeft deze niet. De D batterijen lopen ook ontzettend langzaam leeg. Daar komt ik zo op terug bij Performance.
Stroboscoop
Ja, die is er, dan moet je eerst door het menu klikken van Hoog naar Laag en daarna komt hij in 2 knipper modi.
Lock-out modus:
Nee, dat heeft die niet. Gewoon de schakelaar indrukken, dan lopen de batterijen niet leeg omdat het een mechanische schakelaar is. Er loopt dan geen stroom doorheen zoals een elektronische schakelaar. Zo blijven de batterijen het langst vol.
PWM
Goedkope zaklampen hebben PWM. De lamp knippert dan heel snel maar het valt wel op als je de lamp snel beweegt in het donker, of je hand in de lichtbundel snel heen en weer zwaait. De PWM is zeker zichtbaar bij deze lamp in de laagste setting en dat is ook gelijk het nadeel. De meeste mensen staan hier niet bij stil. Als het je eenmaal opvalt kom je er niet meer vanaf ;--)
BATTERIJEN EN OPLADEN
Gelukkig heeft deze lamp geen ingebouwde oplader. Voor minder dan 10 euro kun je dan niet verwachten, en als deze het heeft zou ik het niet vertrouwen. Dus een ingebouwd oplaadsysteem krijg je niet voor dit geld.
Hij werkt op D batterijen. Die hebben ontzettend veel capaciteit bij laag vermogen. Dit betekent dat een felle zaklamp de batterijen relatief sneller leeg laten lopen omdat er energie (door warmte) ontsnapt. Bij laag vermogen gebeurt dit niet en kan de lamp ontzettend lang branden.
Voor de test had ik ook maar even een paar Panasonic D batterijen gekocht bij de Action. Helaas lukte het me niet om van die AA naar D adapters te gebruiken. Om de een of andere manier werkte dat niet. Ik denk dat ze iets langer zijn dan de normale D batterijen en daardoor niet goed contact maakten? Ik gebruik deze adapters wel in mijn Maglites, zonder problemen. Maar dat even terzijde.
De batterijen zijn volgens mij 2 euro per set bij de Action.
Performance
Dit is meestal het meest interessante gedeelte van de testen. De Action zaklamp heb ik getest in in een Integrating Sphere die ik zelf heb gemaakt. De calibratie is gedaan met een Convoy S2+ van 137 lumen. Ik heb de licht intensiteit gemeten met de Extech SDL400 lux meter.
Ampere:
Gemeten met nieuwe batterijen. DMM is een Fluke 77III met standaard probes.
- High: 2.9A
- Medium: 1.59A
- Low: 0.76A
Gemeten met de brede straal.
High: 990 Lm
Med: 547 Lm
Low; 280 Lm
Nogmaals gemeten, maar nu ingezoomd, dus de kleine hotspot
High 283 Lm
Med 151 Lm
Low 75 Lm
Zoals je ziet zakt de output ongeveer 4 keer. In plaat van bijna 1000 lumens heb je nu nog maar iets meer dan een kwart van de opbrengst. Het is daarom niet de felste/sterkste zaklamp op de markt.
Runtime:
De lamp brand dagen lang als je wilt. Maar zoals je ziet is de meeste prik er wel vanaf na 18 uur. De lamp produceert dan nog ongeveer 36-37 lumens.
Binnen 1 uur is de zaklamp gezakt tot ongeveer 500 lumen, en zakt daarna nog verder. Rond 18 uur brandtijd gaat hij in een soort hybernate mode. De afzwakking van het licht gaat dan nog maar met een paar lumen per uur. Ik heb de lamp na ongeveer 30 uur uitgezet. De batterijen van mijn luxmeter waren inmiddels leeg en kon daarom niet meer verder loggen.
In de dagen daarop heb ik de lamp snachts bij ons op de overloop aangelaten in de laagste setting en dat heeft hij nu al 4 nachten gedaan en nog steeds geeft hij licht. Niet zoveel meer als eerst natuurlijk, maar je kunt hem dus heel lang aanlaten in de laagste stand.
Vandaar dat dit een goede lamp is voor kamperen. D batterijen hebben het voordeel heel veel energie te kunnen leveren op een lage stand.
Hierboven de grafiek van de eerste 10 minuten. Zoals je ziet zakt hij vanaf ongeveer 1 minuut redelijk snel naar ongeveer 740 lumen.
De volgende grafiek is voor het eerste uur.
Rond de 30 minuten zakt hij onder de 500 lumen en na 1 uur zit hij op 457 lumens. Dat is zeker niet heel slecht als je het vergelijkt met een 18650 zaklamp. D batterijen hebben uiteraard een veel grotere inhoud dan een 18650 batterij uiteraard.
Afstand:
Ik heb de metingen gedaan met een professionele Hagner E4-X op een afstand van 10 meter. Dit zijn de resultaten. Helemaal ingezoom, want uitgezoomd doet die het helemaal niet goed qua afstand.
- Totaal gemeten op 10 meter: 43100 cd ( 415 meter)
Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.
Afstand tot de schuur is ongeveer 65 meter.
ingezoomd
Uitgezoomd.
POSITIEVE PUNTEN:
- Goedkoop
- Lokaal verkrijgbaar
- Hele lange brandduur
- Goed voor lange trips (en dan in de lagere stand)
- Kwaliteit van de onderdelen is niet hoog (coating,lens, LED en schroefdraad)
- Waterdichtheid door het zoomsysteem is niet heel hoog.
- Geen mode memory, dus hij begint altijd in Hoog. (hoeft geen negatief punt te zijn voor sommigen)
- Zichtbare PWM in lagere modus.
- Alkaline D batterijen kunnen lekken en de zaklamp vernietigen. Daarom aanbevolen om de batterijen te verwijderen voor langdurige opberging.
- Werkte niet lekker met gebruik van AA naar D batterij adapters.
Als je er aan denkt een zaklamp te kopen die je lang kunt gebruiken rond huis en tijdens langere trips (kamperen) dan zijn zaklampen die werken op D batterijen een uitkomst. Voor nog geen 9 euro heb jij een zaklamp bij de Action die bijna 1000 lumen produceert bij opstart en nog nachten mee gaat op de laagste stand. Een week kamperen moet daarom geen probleem zijn, en 2 weken op de laagste stand ook nog wel. D batterijen zijn niet echt goedkoop, en dat maakt het wel een beetje duurder helaas. Vergeet ook niet om de batterijen er uit te halen als je de zaklamp voor een poosje niet gebruikt.
Bron van review: https://lumenmonsters.nl/reviews/overige/action-zaklamp-3d-1000lumen/