Floshtf
Diehard Prepper
Een vacuüm machine stond al geruime tijd op m'n preplijst. De voorraad etenswaren die ik nu heb wil ik in de toekomst gaan uitbreiden. Hoe hou je voedsel langer goed...vacuum en evt. in Mylar zakken + zuurstof absorber zakje.
Verder heb ik sinds kort de mogelijkheid om er veel meer op uit te trekken. Op hikes, overnachtingen waar dan ook , langer kamperen etc. Handig om de porties dan al afgewogen, droog bij je te hebben. Bijv. melkpoeder+brinta of portie nootjes insealen en klaar.
Ook komt er nog een voedseldroger waarbij ik porties voedsel kan drogen en in-sealen.
Nu er een vacuümmachine langskwam bij de Lidl voor 25e, de stap gezet. De concurrentie bied natuurlijk ook dit soort apparaten aan, maar een stukje duurder. Prima ding om te proberen. Kijken of ik het veel gebruik, handig is, en evt. een grotere investering waard.
Je kan alles wat droog is en weinig vocht bevat vacuüm trekken. Zolang er geen vocht in de machine komt gaat het goed. Wil je zakjes vocht ins-ealen, dan kom je bij de grotere vierkante apparaten uit van 800e en duurder. Je kan evt. wel soep invriezen en deze sealen met een standaard vacuüm machine. Ook is er optie om bij de wat nattere producten een stukje keukenpapier, aan de slurpkant van het zakje, te plaatsen.
In tegenstelling tot bovengenoemde dure vacuüm machines heb je bij deze een zakje nodig wat aan 1 kan bestaat uit geribbeld plastic. Dit om de lucht goed te kunnen zuigen. Deze rollen, waar je de zakjes van maakt zijn overigens bij de Lidl goedkoop. Bij een groothandel als de Sligro betaal je 2 a 3x zoveel voor het 'échte' merk Foodsaver.
De machine zelf...
Klein, lichtgewicht, wat kort snoer. 1=sealen, 2= stop, 3=slurpen+sealen.
De rode gleuf is waar je open kant van je zakje in moet liggen. Hier wordt de lucht gezogen. De blauwe lijn is de seal verwarming. Hier maakt de machine de sluiting van het zakje.
Een test:
Gekozen voor een zakje nootjes (om op te warmen). Portie van 200gr.
Bij de Lidl machine zit geen ingebouwd mes om het zakje op maat te snijden. Na 1 kant geplakt te hebben, rol je de rol af en kies je de maat van je zakje. Dit moet wel altijd iets meer zijn. Je moet namelijk in de slurpgoot komen. Ook denkende dat als je het apparaat dicht klikt, dat het voedsel niet tussen het apparaat zit. 3 cm extra dus. Soms is het lastig inschatten hoe groot het zakje moet zijn, oefening baart kunst.
Op internet kom je ook mensen tegen die andere, gladde, zakjes proberen. Dit heb ik gelijk getest. Her afsluitbare zakjes van de action. Deze zijn echter aan beide kanten glad. Dus list toepassen. Eerst geprobeerd om de sluitstrip te gebruiken dwars in het zakje. Geen succes. Plakt niet dicht. Daarna twee reepjes ruw plastic van de echte slurpzakken. Yes....dat werkte. Echter na 20 min was het zakje niet meer vacuüm. Misschien een extra seal maken. Andere typen zakjes nog niet geprobeerd.
In de vriezer ligt een portie hutspot en twee gesealde gehaktballen + een portie gehakt. Dit om te kijken hoe dat uitpakt. Is dat perse nodig? Gebruik ik dan duur seal plastic voor iets wat ik snel op eet...Voor nu wel, voor in de toekomst komt er een andere (energie veilige) vriesoplossing. Voedsel blijft langer vers bij in-sealen. Het is makkelijk meenemen op tripjes.
Persoonlijk vindt ik het prima apparaat.
Hij is overigens, terwijl ik dit schrijf, online te koop bij de Lidl voor 25 euro. De zakken kosten hier 5 euro per pak. Keuze uit 3 rollen van 20cm * 3 m -of- 2 rollen van 28 cm bij 3 m. Evt. ligt er nog wat in de winkels komende week.
Verder heb ik sinds kort de mogelijkheid om er veel meer op uit te trekken. Op hikes, overnachtingen waar dan ook , langer kamperen etc. Handig om de porties dan al afgewogen, droog bij je te hebben. Bijv. melkpoeder+brinta of portie nootjes insealen en klaar.
Ook komt er nog een voedseldroger waarbij ik porties voedsel kan drogen en in-sealen.
Nu er een vacuümmachine langskwam bij de Lidl voor 25e, de stap gezet. De concurrentie bied natuurlijk ook dit soort apparaten aan, maar een stukje duurder. Prima ding om te proberen. Kijken of ik het veel gebruik, handig is, en evt. een grotere investering waard.
Je kan alles wat droog is en weinig vocht bevat vacuüm trekken. Zolang er geen vocht in de machine komt gaat het goed. Wil je zakjes vocht ins-ealen, dan kom je bij de grotere vierkante apparaten uit van 800e en duurder. Je kan evt. wel soep invriezen en deze sealen met een standaard vacuüm machine. Ook is er optie om bij de wat nattere producten een stukje keukenpapier, aan de slurpkant van het zakje, te plaatsen.
In tegenstelling tot bovengenoemde dure vacuüm machines heb je bij deze een zakje nodig wat aan 1 kan bestaat uit geribbeld plastic. Dit om de lucht goed te kunnen zuigen. Deze rollen, waar je de zakjes van maakt zijn overigens bij de Lidl goedkoop. Bij een groothandel als de Sligro betaal je 2 a 3x zoveel voor het 'échte' merk Foodsaver.
De machine zelf...
Klein, lichtgewicht, wat kort snoer. 1=sealen, 2= stop, 3=slurpen+sealen.
De rode gleuf is waar je open kant van je zakje in moet liggen. Hier wordt de lucht gezogen. De blauwe lijn is de seal verwarming. Hier maakt de machine de sluiting van het zakje.
Een test:
Gekozen voor een zakje nootjes (om op te warmen). Portie van 200gr.
Bij de Lidl machine zit geen ingebouwd mes om het zakje op maat te snijden. Na 1 kant geplakt te hebben, rol je de rol af en kies je de maat van je zakje. Dit moet wel altijd iets meer zijn. Je moet namelijk in de slurpgoot komen. Ook denkende dat als je het apparaat dicht klikt, dat het voedsel niet tussen het apparaat zit. 3 cm extra dus. Soms is het lastig inschatten hoe groot het zakje moet zijn, oefening baart kunst.
Op internet kom je ook mensen tegen die andere, gladde, zakjes proberen. Dit heb ik gelijk getest. Her afsluitbare zakjes van de action. Deze zijn echter aan beide kanten glad. Dus list toepassen. Eerst geprobeerd om de sluitstrip te gebruiken dwars in het zakje. Geen succes. Plakt niet dicht. Daarna twee reepjes ruw plastic van de echte slurpzakken. Yes....dat werkte. Echter na 20 min was het zakje niet meer vacuüm. Misschien een extra seal maken. Andere typen zakjes nog niet geprobeerd.
In de vriezer ligt een portie hutspot en twee gesealde gehaktballen + een portie gehakt. Dit om te kijken hoe dat uitpakt. Is dat perse nodig? Gebruik ik dan duur seal plastic voor iets wat ik snel op eet...Voor nu wel, voor in de toekomst komt er een andere (energie veilige) vriesoplossing. Voedsel blijft langer vers bij in-sealen. Het is makkelijk meenemen op tripjes.
Persoonlijk vindt ik het prima apparaat.
Hij is overigens, terwijl ik dit schrijf, online te koop bij de Lidl voor 25 euro. De zakken kosten hier 5 euro per pak. Keuze uit 3 rollen van 20cm * 3 m -of- 2 rollen van 28 cm bij 3 m. Evt. ligt er nog wat in de winkels komende week.