InfernoSis
Diehard Prepper
Verleden jaar stond het lang en breed in alle kranten: rood vlees en verwerkte vleeswaren zijn kankerverwekkend. Dit was de conclusie van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), gebaseerd op de resultaten van meer dan 800 studies die eerder uitgegeven waren.
http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gez...VN-Bewerkt-vlees-kan-kanker-veroorzaken.dhtml
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2479621
http://www.kanker.be/alles-over-kanker/aantoonbaar-risico/rood-vlees-bereid-vlees-en-vleeswaren
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/26/who-worst-en-rood-vlees-verhogen-kans-op-kanker
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/who-bewerkt-vlees-eten-kan-leiden-tot-kanker~a4171317/
Maar is het allemaal zo zwart wit als men ons wil laten geloven? Hier een artikel van een onderzoeker die het rapport van de WHO goed uitlegt.
http://holisticsquid.com/the-red-meat-cancer-scare-should-you-worry/
Enkele quotes uit het artikel:
Het artikel verklaart dat de onderzoekers niet met 100% zekerheid hebben kunnen zeggen dat rood vlees kanker veroorzaakt. Verwerkt vlees zou kanker kunnen veroorzaken, maar voor rood vlees kan men dit niet zeggen aangezien de bekeken studies gemengde resultaten geven.
Het probleem met deze studie, volgens de auteur, is dat de meeste studies die ze hebben bekeken, het verband onderzoeken tussen de consumptie van rood vlees en het voorkomen van ziekte. Maar omdat het verband tussen het eten van rood vlees en een ziekte wordt aangetoond, betekent nog niet dat het eten van rood vlees de oorzaak is van de ziekte.
Vele van deze studies zijn ook gebaseerd op zelf-gerapporteerde consumptie. Dus eigenlijk mensen geven zelf door wat en wanneer ze gegeten hebben. Voeg daar dan nog bij dat sommige studies vertrouwden op het rapporteren van wat mensen jaren geleden hebben gegeten. Dit is nu eenmaal niet altijd even accuraat.
De auteur zegt dat er bewijs is dat chemische stoffen die vrijkomen door overkoken en verwerken kanker kunnen veroorzaken. Echter, in een evenwichtige maaltijd waarbij men ook groenten eet, kunnen de stoffen in deze groenten de slechte effecten van vlees uitbalanceren.
Ze eindigt met dit:
Het bewijs van deze studie is eerder niet doorslaggevend.
http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gez...VN-Bewerkt-vlees-kan-kanker-veroorzaken.dhtml
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2479621
http://www.kanker.be/alles-over-kanker/aantoonbaar-risico/rood-vlees-bereid-vlees-en-vleeswaren
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/26/who-worst-en-rood-vlees-verhogen-kans-op-kanker
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/who-bewerkt-vlees-eten-kan-leiden-tot-kanker~a4171317/
Maar is het allemaal zo zwart wit als men ons wil laten geloven? Hier een artikel van een onderzoeker die het rapport van de WHO goed uitlegt.
http://holisticsquid.com/the-red-meat-cancer-scare-should-you-worry/
Enkele quotes uit het artikel:
Based on the data, the committee largely concluded that there is sufficient evidence to say that processed meat may cause cancer, but not for red meat as the evidence was rather mixed. Several epidemiological studies showed positive associations for red meat, but a number of them did not. The authors stated that other confounding factors like diet and lifestyle risks may result in the observed associations rather than red meat consumption itself.
I was surprised to find in this article that they actually did not say that red meat causes cancer (in contrary to what some media said). Instead, the article stated that due to the mixed nature of the epidemiological evidence, there is not sufficient evidence to say that red meat causes cancer.
Het artikel verklaart dat de onderzoekers niet met 100% zekerheid hebben kunnen zeggen dat rood vlees kanker veroorzaakt. Verwerkt vlees zou kanker kunnen veroorzaken, maar voor rood vlees kan men dit niet zeggen aangezien de bekeken studies gemengde resultaten geven.
Het probleem met deze studie, volgens de auteur, is dat de meeste studies die ze hebben bekeken, het verband onderzoeken tussen de consumptie van rood vlees en het voorkomen van ziekte. Maar omdat het verband tussen het eten van rood vlees en een ziekte wordt aangetoond, betekent nog niet dat het eten van rood vlees de oorzaak is van de ziekte.
Vele van deze studies zijn ook gebaseerd op zelf-gerapporteerde consumptie. Dus eigenlijk mensen geven zelf door wat en wanneer ze gegeten hebben. Voeg daar dan nog bij dat sommige studies vertrouwden op het rapporteren van wat mensen jaren geleden hebben gegeten. Dit is nu eenmaal niet altijd even accuraat.
De auteur zegt dat er bewijs is dat chemische stoffen die vrijkomen door overkoken en verwerken kanker kunnen veroorzaken. Echter, in een evenwichtige maaltijd waarbij men ook groenten eet, kunnen de stoffen in deze groenten de slechte effecten van vlees uitbalanceren.
Ze eindigt met dit:
The evidence of this particular study is rather inconclusive.
Het bewijs van deze studie is eerder niet doorslaggevend.