FiatCurrency
Survivor
Beste preppers,
Ik heb 4 jaar terug een geweldige manier gevonden om op relatief simpele wijze zaden op te slaan. De tip kwam destijds van een botanicus werkzaam bij een Spaanse universiteit. Hij was behelst met de opslag van (zeldzame) zaden. Hij beweerde dat deze methode de zaden wel 100 jaar zou kunnen preserveren. Ik dacht zelf altijd dat naast vocht ook licht en temperatuur van invloed waren. Dit klopt tot op zekere hoogte, maar de nr 1 vijand is vocht. Onderstaande methode geeft een vochtpercentage < 3%, ook wel 'ultra-drying' genoemd. Verder direct zonlicht vermijden. Ik doe zelf weinig aan beïnvloeding van de temperatuur (deze ligt in mijn geval tussen de 12 en 35 graden celcius).
Ik bewaar mijn zaden nu dus 4 jaar op deze manier en allemaal bleken ze nog vitaal na planten. Ook nog geen verlies van zaden gehad tijdens opslag. Niet alle zaden overleven ultra-drying, maar een heleboel wel. Mijn voorraad aan zaden bestaat uit o.a. bonen (snij-, citroen-, tuinbonen), allerlei kruiden, wortels, rode bieten, pompoenen, spinazie, snijbiet, uien, prei, tomaten, komkommer, spruiten, boerenkool, blauwschokkers, paprika, sla, en koolrabi. Ben vast nog wat vergeten, maar je ziet dat het meeste gewoon kan.
Goed, de methodiek (zie ook foto's):
1. Laat de zaden eerst goed drogen bij kamertemperatuur zoals je dat normaal ook doet.
2. Doe wat silica korrels in een glazen (geen plastic of ander materiaal!) reageerbuis.
3. Doe wat droge witte watten in de reageerbuis om de silica korrels te scheiden van de zaden.
4. Doe de zaden in de reageerbuis en label de reageerbuis.
5. Dop erop.
6. Zet weg in een rek.
Het glas van de reageerbuis is niet permeabel voor watermoleculen. De silica korrels onttrekken al het eventueel resterende vocht uit de zaden. De korrels verkleuren van oranje naar blauw indien er vocht aanwezig is. Je kunt dus heel gemakkelijk zien of er reageerbuizen zijn waarbij de korrels vervangen moeten worden. Het kan zijn dat je na 2 weken de korrels 1x moet vervangen, daarna eigenlijk niet meer. De plastic dop van de reageerbuis is niet perfect waterdamp dicht, maar dat vangen de silica korrels wel op.
Met vocht verzadigde silica korrels kun je eindeloos hergebruiken door ze even in de oven te drogen. Dan worden ze weer oranje. De reageerbuizen en de silica korrels kun je gewoon online bestellen door even wat te googlen.
Succes.
FiatCurrency.
Ik heb 4 jaar terug een geweldige manier gevonden om op relatief simpele wijze zaden op te slaan. De tip kwam destijds van een botanicus werkzaam bij een Spaanse universiteit. Hij was behelst met de opslag van (zeldzame) zaden. Hij beweerde dat deze methode de zaden wel 100 jaar zou kunnen preserveren. Ik dacht zelf altijd dat naast vocht ook licht en temperatuur van invloed waren. Dit klopt tot op zekere hoogte, maar de nr 1 vijand is vocht. Onderstaande methode geeft een vochtpercentage < 3%, ook wel 'ultra-drying' genoemd. Verder direct zonlicht vermijden. Ik doe zelf weinig aan beïnvloeding van de temperatuur (deze ligt in mijn geval tussen de 12 en 35 graden celcius).
Ik bewaar mijn zaden nu dus 4 jaar op deze manier en allemaal bleken ze nog vitaal na planten. Ook nog geen verlies van zaden gehad tijdens opslag. Niet alle zaden overleven ultra-drying, maar een heleboel wel. Mijn voorraad aan zaden bestaat uit o.a. bonen (snij-, citroen-, tuinbonen), allerlei kruiden, wortels, rode bieten, pompoenen, spinazie, snijbiet, uien, prei, tomaten, komkommer, spruiten, boerenkool, blauwschokkers, paprika, sla, en koolrabi. Ben vast nog wat vergeten, maar je ziet dat het meeste gewoon kan.
Goed, de methodiek (zie ook foto's):
1. Laat de zaden eerst goed drogen bij kamertemperatuur zoals je dat normaal ook doet.
2. Doe wat silica korrels in een glazen (geen plastic of ander materiaal!) reageerbuis.
3. Doe wat droge witte watten in de reageerbuis om de silica korrels te scheiden van de zaden.
4. Doe de zaden in de reageerbuis en label de reageerbuis.
5. Dop erop.
6. Zet weg in een rek.
Het glas van de reageerbuis is niet permeabel voor watermoleculen. De silica korrels onttrekken al het eventueel resterende vocht uit de zaden. De korrels verkleuren van oranje naar blauw indien er vocht aanwezig is. Je kunt dus heel gemakkelijk zien of er reageerbuizen zijn waarbij de korrels vervangen moeten worden. Het kan zijn dat je na 2 weken de korrels 1x moet vervangen, daarna eigenlijk niet meer. De plastic dop van de reageerbuis is niet perfect waterdamp dicht, maar dat vangen de silica korrels wel op.
Met vocht verzadigde silica korrels kun je eindeloos hergebruiken door ze even in de oven te drogen. Dan worden ze weer oranje. De reageerbuizen en de silica korrels kun je gewoon online bestellen door even wat te googlen.
Succes.
FiatCurrency.