• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Siropen voor een verfrissend glaasje op een terras of onder de brug: maak ze zelf!

RockyFlats

Ruttaan
Laatst bewerkt:
Dit lijkt mij een prima draadje voor allerhande zelfgemaakte siropen.

Vergeet het bocht dat men in de supermarkt verkoopt: het is duur, waterig, smaakt naar niets en staat vaak stijf van de chemie😝

Ik drink graag water met een beetje smaak, en heb een siroop "ontdekt" die heerlijk smaakt. Nu in water uit de kraan en straks wellicht in water gefilterd door een oude sok, dat maakt niet uit want lekker smaken doet het.

Ik nodig graag ieder uit om zijn/haar siroop hier te verklappen, en trap alvast af.

Mijn geheim is wat kilo's limoenen... Ik ben die aan het persen om mijn voorraad siroop aan te vullen. Het recept is simpel: pers limoenen uit en breng het sap samen met zo'n 2,5 kg suiker en twee eetlepels citroenzuur (per totaal 5-6 liter) aan de kook. Spoel glazen flessen even in wat water met PuroOxi, dat reinigt en ontsmet perfect, en vul die direct vanuit de pan. Van die pastasaus-flessen zijn ideaal, en hebben een klik-deksel dat zich bij het afkoelen laat horen.

Ook andere sappen met een uitgesproken smaak lenen zich er m.i. voor om siroop van te maken. Een enkele centimeter siroop geeft al een prima smaak aan een anders "vlak/plat" smakend glas water. Het beetje citroenzuur conserveert ook en versterkt de smaak. En de suiker geeft het net even een beetje "body". In de gin zou het ook wel smaken @martin 😉
1000059249.jpg
Gewoon puur sap met wat suiker. Er is geen inkoken of ander moeilijks nodig. Ik vermoed dat er van een pak goede sinaasappelsap evengoed lekkere siroop te maken valt. Zo vertienvoudig je eenvoudigweg een pak sap!😉

Maar kan je, zoals ik, relatief goedkoop een partij citrusvruchten bemachtigen dan is zelf persen wel het leukst. Ik betaalde €3,50 per 4 kg biologische limoenen, en tegen sluitingstijd op de markt, is daarop best kans. Zelf betaalt de marktkoopman er vaak minder voor.😉
 
Zojuist heb ik het sap (met wat suiker en citroenzuur) net even laten koken, en vervolgens gaat het op deze foto in een voormalige pastasaus-fles.
1000059263.jpgDoor het koken verandert de kleur van groenig naar geel/lichtbruin. Smaken doet het prima👍
 
Nu nog de vraag of je het kan bewaren en hoelang.
Jawel @Flos , dat kan prima, en het is te bewaren tot het slecht wordt!😉

Om eerlijk te zijn, heb ik nog geen flessen ouder dan een half jaar staan. Daarvoor is het gewoon te lekker, maar ik bouw nu wel een voorraadje op. Ik vermoed dat het erg lang goed blijft. Dit pure sap bevat van nature al veel citroenzuur (is conserveermiddel en antioxidant) en ik doe er nog een beetje citroenzuur bij, vooral om na aanlengen een frisse sapsmaak te houden. De limoensmaak is dermate doordringend dat je samen met de zuurte gewoon het idee krijgt een tamelijk puur sap te drinken. En dat, terwijl het puur in werkelijkheid te zuur zou zijn om het zo te drinken. Zo'n 1:10 aangelengd met water smaakt het mij prima.
De toegevoegde suiker doet ook wel wat t.a.v. conservering denk ik. Aan onverhoopte bacteriën zou het het vocht onttrekken meen ik, maar de eigenlijke reden voor wat suiker is de smaak.
Door het koken gaat het steriel de fles in.

Het zou mij niets verbazen als het zo 10 jaren of meer goed zou blijven.
 
Ik volg iemand op YouTube en die maakt altijd haar eigen frambozen siroop met wat Citroensap erin. Zij heeft altijd een overvloed van frambozen van de tuin
 
Terug
Bovenaan