• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

Slachten van wild met parasiet

ikkos

Prepper
Laatst bewerkt:
Hallo Iedereen,

Ik lees veel over het slachten van konijnen, kip en kalkoen. Over hoe te slachten en schoon temaken is genoeg op het net te vinden tot complete filmpjes op youtube toe.

De reden dat ik dit topic open is het volgende, in het cafe waar ik ook kom kwam regelmatig een jager en hij vertelde mij dat het bij wild gevoogelte en konijnen.hazen wel eens voor wil komen dat ze parasieten hebben. Hij vertelde dat het dan zeer onverstandig is het vlees te eten omdat deze parasieten voor de mens schadelijke ziektes bij zich kunnen dragen.Hij heeft mij ook wel verteld welke parasieten dit waren maar dit kan ik mij helaas niet meer herinneren.

De jager vertelde mij toen dat je dat als het dier gestroopt of geplukt was je het aan het rauwe vlees kon ruiken, enkel heb ik de man nooit gevraagt hoe dit ruikt en helaas is het ook niet meer mogelijk het de beste man te vragen.

Wellicht zijn er mensen die hier wat meer over weten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Euh euh euh ook ik weet het niet meer pfff
Derhalve roepen we de hulp in van @Flos .
Dat is DE , een van onze prepdorpforumjagerslagers met veel ervaring ;)

Deze door mij geplaatste link is er een van de vele met info over heeel misschien ziekworden van het eten van oa Wild / Gevogelte enz enz via de WWW biblio

http://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/parasieten.aspx
 
Mijn moto is als je slacht doe het zo proper mogelijk.
Ik heb nog nooit een dier open gesneden dat niet gezond blijkt te zijn. Dat doen ze in labo's. En jij verpest er alleen jou slacht plaats mee.
Ik heb wel al zieke dieren afgemaakt. Die worden meestal verbrand. @Ray is een liefhebber van raodkill . Als je daar jou stukje wild vlees van halen moet je goed weten wat je doet. En vooral nagaan waar het dier aan gestorven is.
Zo zijn er ook een paar weetjes dat je moet doen bij geschoten dieren. Vb een haas of konijn doen plassen als je het opraapt na het afschot.
Raak nooit een vos aan met de blote hand gebruik steeds handschoenen. Vossen zijn de grootste parasieten dragers in onze streken.
Magere houtduiven of met gele bekken gaan ook mijn crematorium in.
 
Volgens mij dragen vele dieren parasieten in zich die niet eens schadelijk hoeven te zijn voor het dier in kwestie.
Ik ben verder geen specialist maar ik geloof niet in het verhaal dat je parasieten kan ruiken.
 
ree met keelhorzel ( larven in de keel) , heeft geen effect op de bout.

overzicht ree ziekten en ongemakken http://www.over-reeen.nl/Het-ree/Ziekten-en-ongemakken

hazenpest https://www.jagersvereniging.nl/jagen/ecologie/hazenpest-tularemie/

wild zwijn http://www.trichinella.nl/wat-is-trichinella

konijn vhs en myx https://www.nemokennislink.nl/publicaties/dodelijke-virusziekten-bij-konijnen

eenden http://www.watervogelbond.be/ned/eenden-ziekten/

vossen, vossenlintworm http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/117819-de-dodelijke-vossenlintworm.html

en hier wat over duiven http://www.stcvd.nl/seizoensgebonden/duivenziektes.html

bottom line is dat je goed het dier bekijkt op afwijkingen ( en ruiken lijkt me meer een fabeltje, slachten is "stink " werk) als het dier open ligt goed de organen bestuderen.. lever milt longen en kijken naar ongewone verkleuring / vormen. (zoek op het net naar foto's van gezonde en aangetaste organen)
veel zaken kan je niet zien omdat ze zich simpelweg op microbiologisch nivo afspelen.

goed verhitten, door en door gaar als je het wilt bereiden. me dunkt, je kan wel ff vooruit :)

moi
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Vlees ruikt???.
Misschien wel als de dieren al ziek zijn door de parasieten en het vlees is aangetast (besmet).

Ik denk als je een dier wilt slachten het een tijdje in een bak met heet water met gloor moet liggen, en er in wassen, ook de oren, ogen, bek, kont, en pielemans, tussen de tenen/hoef, want je kan haast niet vermijden het vlees te besmetten met je handen (handschoenen) of mes.
Als je het dier uit het bad haalt moet je zelf ook steriele kleding en handschoenen aan hebben.

((Maag en darm luchtwegen spoeling met chloorwater zal wel overdreven zijn.))

Zet ook bij je werkt een bak water met gloor, prik je toch iets lek kan je het meteen ontsmetten, volg je gevoel.
 
Vraag het een polier, of een kok van een goed bekend restaurant waar zelf geslacht wild kunt eten.
 
Vlees ruikt???.
Misschien wel als de dieren al ziek zijn door de parasieten en het vlees is aangetast (besmet).

Ik denk als je een dier wilt slachten het een tijdje in een bak met heet water met gloor moet liggen, en er in wassen, ook de oren, ogen, bek, kont, en pielemans, tussen de tenen/hoef, want je kan haast niet vermijden het vlees te besmetten met je handen (handschoenen) of mes.
Als je het dier uit het bad haalt moet je zelf ook steriele kleding en handschoenen aan hebben.

((Maag en darm luchtwegen spoeling met chloorwater zal wel overdreven zijn.))

Zet ook bij je werkt een bak water met gloor, prik je toch iets lek kan je het ontsmetten, volg je gevoel.

Daarom is het fijn om deze messen te hebben :

Slaktekniv _ bukåpner _ Brødrene Øyo.jpg

Bukåpner _ KAYOBA _ Jula.jpg

Met dit soort messen is het moeilijk om organen te raken
 
Mijn moto is als je slacht doe het zo proper mogelijk.
Ik heb nog nooit een dier open gesneden dat niet gezond blijkt te zijn. Dat doen ze in labo's. En jij verpest er alleen jou slacht plaats mee.
Ik heb wel al zieke dieren afgemaakt. Die worden meestal verbrand. @Ray is een liefhebber van raodkill . Als je daar jou stukje wild vlees van halen moet je goed weten wat je doet. En vooral nagaan waar het dier aan gestorven is.
Zo zijn er ook een paar weetjes dat je moet doen bij geschoten dieren. Vb een haas of konijn doen plassen als je het opraapt na het afschot.
Raak nooit een vos aan met de blote hand gebruik steeds handschoenen. Vossen zijn de grootste parasieten dragers in onze streken.
Magere houtduiven of met gele bekken gaan ook mijn crematorium in.

Roadkill, dat is per definitie een aanrijding met een auto. ;) Nu kunnen er ook zieke dieren voor een auto lopen en uiteraard controleer ik de organen, ogen, neus, oren.
Bv. houtduifborst zou je prima medium kunnen eten, maar ik bak het altijd net helemaal gaar, vanwege eventuele risico's.
 
De gouden regel is = als het stinkt dan is het aan het rotten...
Best levende kippen, dieren slachten en binnen de 12u klaar maken of koel bewaren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Als je tegenwoordig in de supermarkten een kip koop ruik het maar eens goed dan stinken ze al, bij de slager kan je het treffen een frisse kip te kopen.
Zou denk ik ook veel te maken hebben wat de kippen te eten krijgen, kippen die echt vrij lopen, met veel groen, struiken en bomen zijn ook lekkerder, en hebben stevige botten.
 
Als het scharen zijn die je zo even uitelkaar kun halen om ze brandschoon te maken is dat best goed.
 
Terug
Bovenaan