• Welkom op ons forum. Gasten hebben beperkt toegang tot ons forum. Meld je daarom aan voor een account. Registreren kost slechts een minuutje van je tijd.

slijpen en/of stroppen: wat heb ik nodig en hoe doe ik het?

Mayo

Last (wo)man standing
Als ik eenmaal een mes gekocht heb, dan moet ik het ook kunnen onderhouden.
Ik heb al begrepen dat je een mes kunt slijpen en stroppen, maar als ik online zoek dan zijn er 100 verschillende manieren en materialen... (En ik weet niet eens wat stroppen ís! :rolleyes: )

Ok, durf ik het te vragen...? :p

Ik ga ervan uit dat de manier van 'scherp maken' afhankelijk is van het materiaal waar het mes van gemaakt is?
Er zijn lemmets in verschillende stijlen, met bijbehorende slijpvorm. Bepaald dat ook hoe je ze weer scherp maakt?
Is er 1 slijpmanier die je voor alle messen kunt gebruiken? (Zou mooi zijn, dus vast niet :D)

Graag jullie mening en advies! :thumbsup:
 
Eigenlijk heb je aan een goede tweezijdige slijpsteen en een tweezijdige strop met compound genoeg om zo'n beetje "alle" messen scherp te houden/krijgen.
 
Je kan het heel simpel houden door een stuk leer met de suède kant naar boven op een houten blok te lijmen. Doe daar een beetje polijst pasta op en voila een prima strop.

Deze strop op een blok is meer geschikt voor messen met een skandi grind. Een leren riem ergens tussen spannen ( of 1 kant vastmaken en de ander vasthouden) is meer geschikt voor een convex.



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Laatst bewerkt door een moderator:
o_OAls je mes hebt kan kijken hoe deze geslepen is.

Nu trek ik het even naar uiterste.....

Scherp houden op een riem is voor scheermessen. Deze hebben een heel kleine hoek. Det soort messen kan je ook op waterproef schuurpapier scherp houden.

Veel RVS en outdoormessen hebben buiten de vouw ook een extra hoek wat de uiteindelijke snijhoek is.
Hiervoor zijn veel tools, wellicht moet je op zoek gaan naar een slijp hulp.
Deze zijn er ook voor messen https://www.toolnation.nl/tormek-svs50-slijphulpstuk-voor-rechte-gutsen-en-vlakke-beitels.html
Deze zijn er ook voor wetstenen. Maar het blijft behelpen.

Kijk daar eens goed naar, die hoek is vaak niet voor niets zo gekozen omdat dit voor het doel van het mes en de het staalsoort het beste past.

Ps
Niet alle messen mede afhankelijk hoe hard je blad is gehard, snijhoek en staal soort zal je zo scherp krijgen dat je papier kan snijden (of de haartjes van je arm als je die hebt) .
Mijn ervaring is dat het scherpste mes iets van een ruwheid heeft, dus maak je snijkant niet glimmend glad.

(Ja bij sommige messen kan dit wel, Rockstead ed maar die zijn + 62 hrc)
 
Laatst bewerkt:
Ik gebruik de lederen strop op andere messen dan scheermessen..

en overigens ook schuurpapier.

Voor klein "snede"onderhoud, gebruik ik nu op maat gesneden watervast schuurpapier (de 2 met de fijnste korrel die beschikbaar is) dat ik op een stropplankje (plankje met leder) leg, destijds mooie ruil met @JamHard .
Voordeel is dat je deze kleine set ook in de rugzak te steken is en je je tools onderweg ook scherp kan houden.

*stroppen kan ook op nylon --> dus als je een stuk teveel hebt op de heupgordel van je rugzak of heuptasje,... daar lukt het ook mee.

- 5 tot 10 keer per kant van de snede wegtrekken per korrel (eerst de grofste van de 2, dan de fijnste)
- Daarna afstroppen op het leder van het stropplankje met polierpasta (5 tot 10 keer per kant maar telkens afwisselen, ook hier van de snede wegtrekken)
- Vervolgens een 5 keer afwisselend per kant over de uiteinden van een opgerolde krant (ook van de snede wegtrekken), voornamelijk om resten polierpasta weg te krijgen maar je kan ineens testen of je snede 'hapt'

Dit geeft als resultaat dat je een micro convex snede krijgt, de sterkste volgens messenmaker Ken Onion omdat je snede zo het meeste materiaal heeft.

Zelf overweeg ik ooit een worksharp ken onion edition aan te schaffen enkel wacht ik op een mooie korting of een degelijke 2dehandse.

 
Terug
Bovenaan